newsflash

Laatste update 01.10.2020
(1e publicatie: 21.05.2011)

S & B Zeehengelclub Seawitch vzw

Contact Seawitch

Contactadres
Jean Geerts, voorzitter
Walemstraat, 175
2860 Sint Katelijne Waver (bij Mechelen)
tel: 15-20 26 10
GSM: 0473 46 19 14

Bankrekening Seaw.
IBAN code:
BE43 3200 2456 3201
BIC: BBRUBEBB

Ondernemingsnr.
424 790 417

ZESDAAGS KMI
WEERBERICHT KUST :


naar de Archieflijst onderaan het BCSA-BA NIEUWS

logo Federatie Montenegro

10e Wereldkampioenschappen Clubs 2017 van
30 september tot 7 oktober in IGALO - MONTENEGRO

BCSA-BA NIEUWS 3.10.2017 (3e aanpassing op 7.10.2017)

 

affiche wk cluns 2017 Igalo-MontenegroFoto lokale banner : R. De Ranter

pin-upVan 30 september tot 7 oktober vindt het 10e FIPS/M wereldkampioenschap voor Clubs plaats in Igalo - Montenegro. Van elk aangesloten FIPS-M land mogen er maximaal 5 clubs deelnemen. Slechts 6 landen nemen deel: Kroatië, Slovenië, Montenegro, Italië, Spanje en België. Samen goed voor 17 clubs. Elk team bestaat uit 4 vissers. Zoals de naam het zelf zegt is dit een clubwedstrijd, dus er is geen nationale BCSA-BA selectie want de selectieprocedure is hier een interne zaak van het VVBZ (Vlaams Verbond) en van de FFBPM (Waalse Federatie). Zij bepalen wie kan en wie niet kan of mag deelnemen. De BCSA-BA is hier alleen een doorgeefluik voor inschrijvingen en betalingen naar de inrichters toe omdat de FIPS/M nu eenmaal alleen één enkele nationale federatie per land erkent, dus de BCSA in ons geval.

De crème aan zeehengelsporters van de Mediterane landen is ook nu weer aanwezig. Topatleten zoals zevenvoudig wereldkampioen Marco Volpi en het Italiaans supertalent Anthony Giacorini vinden we terug in de deelnemerslijst. Spijtig zijn we het enige niet-Mediterraan land dat deelneemt. Zelfs Frankrijk en Portugal hebben er dit jaar de brui aan gegeven. Verder: Onze voorzitter Ronny De Ranter fungeert samen met Gilbert Zangerlé als FIPS-M afgevaardigden om het ganse gedoe in goede banen te leiden. Er wordt gevist volgens de FIPS-M reglementen en de vis wordt gewogen. Elke deelnemer ontvangt hetzelfde aas : een portie mosselen, garnalen en inktvis.


De 17 deelnemende clubs

 

SPANJEClub P.Mar - Sport Arenys - A
Club P.Mar - Sport Arenys - B
Club Marina International - team 1
Club Marina International - team 2
  ITALIELehza Emiliana Tubertini
Sea Sporting Catamarano Comfort
Lega Navale It. Sezione Di Genova
CPS Cantierri Solvay Artico
APSD Golfo Dei Poeti
  BELGIE


Egleghemse Zeevissers


 

KROATIE


SRK Arbun


  MONTENEGRO
VLAG MONTENEGRO


KSR Igalo
KSR Delfin
KSR Ribar
KSR Ama
SRK Pagar
  SLOVENIE


RD OradelaOnze deelnemers

Wij zijn vertegenwoordigd door De Egleghemse Zeevissers, winnaars van de Beker van de Vlaamse Gemeenschap 2016. Het is trouwens het VVBZ die de ploeg sponsort en dat is nie niks weet je! Onze ploeg met kapitein-visser Ronny Cleymans, Werner Van den Bogaert, Yves Breugelmans en Eddy Van Camp nam vorig jaar reeds deel aan het WK-clubs in Bilbao-Spanje en werd er 11e op 22 clubs, dus een zeer goed resultaat. Danny Lens vervoegt dit jaar het viertal als reserve. EZV had vooraf 3 dagen extra training ingelast, dus ze zouden er klaar moeten voor zijn en dat hebben we ook begrepen van hun voorzitter. Wij duimen voor hen.

wk clubs 2017, teamDe Egleghemse Zeevissers met vlnr: Eddy Van Camp - Werner Van den Bogaert - Ronny Cleymans - Danny Lens en Yves Breugelmans. Mooi in uniform, zo hoort het. Proficiat ! (Foto Hermine Van Camp)


Het Programma

Vanaf woensdag 27 september : drie extra trainingdagen voor EZV
Zaterdag 30 september : aankomst in Igola voor alle deelnemers
Zondag 1 oktober : In de morgen is er kapiteinsvergadering en in de namiddag krijgen we de klassieke Olympische optocht met aansluitend de openingsceremonie.
Maandag 2 oktober : officiële trainingdag
Dinsdag 3, woensdag 4 en vrijdag 5 october krijgen we dan de wedstrijddagen
Vrijdag 6 oktober : reserve dag. Anders in de morgen tot in de vroege namiddag : "Boat Tour to the Bay of Boka Kotorska. Om 17:30 uur uur gaat de prijsuitdeling door. Daarna volgt het sluitingsbanket
Zaterdag 7 en zondag 8 oktober: na het ontbijt wordt er terug richting België gereden en gevlogen. Zondag is iedereen thuis.

girlsFoto Hermine Van Camp

 

Dinsdag 3 oktober, eerste wedstrijddag

uitbvaren boten 1e dagUitvaren van de boten vanuit Igola tijdens de eerste wedstrijddag. (Foto RDR)

Ronny Cleymans en Giacommini, WK 2016 Ronny Cleymans en Anthony Giacomini voor de afvaart van de eerste wedstrijddag. Ronny en Anthony zijn beste vrienden want een maand geleden heeft Ronny hem nog gaan bezoeken in Rimini-Italië. Dit kan alleen maar voordelen opleveren. (Foto RDR)

Verslag van kapitein Ronny Cleymans over de eerste wedstrijddag
(via Radio Montenegro opgevangen...)

Zonet zijn de resultaten bekend gemaakt van wedstrijddag 1.
De Egleghemse Zeevissers eindigden op een 11e plaats van totaal 17 teams. Wetende dat er 5 teams uit Italië komen, 5 uit Montenegro, 4 uit Spanje, 1 uit Slovenië en 1 uit Kroatië is dit lang niet slecht.
Eddy wist vandaag een mooie 2de plaats te bemachtigen.  Hij ving 12 vissen en had exact evenveel gewicht als de winnaar, maar die had 14 stuks en werd daarom voor Eddy geklasseerd. Yves vistte een mooie 5 op de boot bij Marco Volpi.  Marco werd 2de en moest het onderspit delven tegen een Montenegrijn.
Yves had 22 vissen. Werner vistte eveneens een 5de plaats.  Werner had op het eerste zicht de minste concurrrentie, en ving ook 20 stuks, maar moest zich in gewicht gewonnen geven tegen 2 medestanders die elk 19 stuks vingen.  Werner is ne fijne kadee hé…  Vandaar zijn kleine visjes.knipoog

Ikzelf ving vandaag 19 vissen en had daarmee het meeste gewicht van de Belgen.  Helaas was de tegenstand te groot op mijn boot. Giacomini had vandaag 2 breams, terwijl ik er maar liefst 16 ving.  Ik ving ook nog 2 grote horsmakrelen.  Anthony werd gek !!! Tot de moment dat de zon volop aan de hemel stond en er gedurende een uurtje volop boga zat.  Daar wist Anthony er 33 van te vangen die maats waren. Ik ving er ook zoveel, maar kon slechts 1 maatse stricken.  De anderen op mijn boot vingen er een tiental… Helaas, hierdoor was mijn gewicht slechts voldoende voor een 7de bootplaats. Ook op de boot bij Yves en Eddy waren de boga’s bepalend.  En da's nog altijd een visserij die ons niet echt ligt. Vlug nog even meegeven dat de topfavorieten van Lenza Emiliana vandaag ook slechts beslag konden leggen op een 6de plaats. Da's maar 5 plaatsen voor ons hé… Maar algemeen ben ik tevreden over de prestatie van vandaag.

Morgen wordt het een ander verhaal.  En een andere visserij, want dan vissen we op een stek die in de baai ligt. Danny Lens valt in voor mij, maar hij krijgt geen kado, want hij krijgt liefst 4 Italianen om pasta van te maken knipoog. Danny is er klaar voor !  Hij wist zelfs vandaag een Gilthead bream te vangen vanop de kant !
Doe hem dat maar eens na ! Onze loting voor morgen is ook niet van de poes, maar ik heb er vertrouwen in ! Morgen vissen we onszelf in de top tien !

Tot daar Ronny Cleymans

 

Individuele uitslag van de 1e wedstrijddag (eerste 3 + Belgen)
Pl.
Bpl
Visser
Club
Natie
nt
Gew
1
1
MILOSAVLJEVIC Alex
KSR Igalo
MONTENEGRO
38
2,975
2
1
PETRACCO Denni
Sea Sporting Catamarano Comfort
ITALIE
40
2,810
3
1
PLAZZI Alessandro
Club P.Mar Sport
Arenys B
SPANJE
33
2,300
17
2
VAN CAMP Eddy
Egleghemse Zeevissers
BELGIUM
12
1,040
40
5
BREUGELMANS Yves
Egleghemse Zeevissers
BELGIUM
22
1,440
41
5
V D BOGAERTWerner
Egleghemse Zeevissers
BELGIUM
20
1,290
55
7
CLEYMANS Ronny
Egleghemse Zeevissers
BELGIUM
19
1,620
Er zijn 68 deelnemers

 

vertrek aan de steigerInschepen aan de steiger (Foto RDR)


Woensdag 4 oktober, tweede wedstrijddag

Verslag van kapitein Ronny Cleymans over de tweede wedstrijddag
(via Radio Montenegro opgevangen...)

Zonet zijn de resultaten bekend gemaakt van wedstrijddag 2.
De Egleghemse Zeevissers eindigden vandaag op een 14e plaats. In het klassement na 2 dagen zakken we 2 plaatsen naar de 13e plaats. Eigenlijk een teleurstelling.  Want om heel eerlijk te zijn lagen onze verwachtingen hoger. Aangezien we vandaag binnen in de baai visten, dachten we verlost te zijn van de boga’s.  Dus dachten we een beter resultaat te vissen.
Werner legde beslag op een vijfde plaats, hij zat vandaag bij Marco Meloni en Anthony Giacomini.  Dus makkelijk zou het niet worden. Giaco wint met 19 vissen, Marco had er 15 en Werner 10.  Hiermee waren ze één van de betere boten.

Er werd vandaag weinig vis gevangen.  Velen hadden slechts 3, 4 of 5 stuks.  Er was zelfs 1 deelnemer die geen maatvis kon vangen. Maar “good old Marco Volpi” daarentegen wist er vandaag 52 te strikken.  Hij blijft een fenomeen hé… Lenza Emiliana werd dagwinnaar en springt gelijk van de zesde naar de 2de plek.  Zij zitten weeral op koers… Danny ving vandaag 15 vissen en was een beetje de pechvogel van de dag.  Hij verliest met slechts 5 gram en 15 gram op zijn voorgangers. Gabriel Brunettin won zijn boot met 28 vissen.  Uiteindelijk werd Danny bootzesde.  Maar het had een 4 kunnen zijn…

Eddy zijn boot werd gewonnen met 5 visjes.  Eddy werd boot vierde met 3 vissen, waaronder een Pieterman knipoog. Yves werd vandaag ook bootvijfde met slechts 2 vissen.  Maar hij had er eentje van méér dan 300 gram.  Wat hier een hééééél mooie vis is. Ook hij zat op één van de mindere boten.

Korte evaluatie van vandaag… We komen elke dag een stapje dichter maar we zijn er nog lang niet ! En hier in het zuiden is het een parcours met vallen en opstaan.  Maar we mogen terecht fier zijn op het feit dat we als enige niet Zuiderse land durven deel te nemen. En aangezien opgeven niet in onze aard ligt, gaan we er morgen volop tegenaan om het tij te keren en ons alsnog in de top tien te vissen.
Daar ligt onze ambitie nog steeds !

Hopelijk staat dame Fortuna voor één keer aan onze zijde

Tot daar Ronny Cleymans

 

Individuele uitslag van de 2e wedstrijddag (eerste 3 + Belgen)
Pl.
Bpl
Visser
Club
Natie
nt
Gew
1
1
ROJAS David
Club P.Mar Sport
Arenys B
SPANJE
48 3,075
2
1
MASLOVARIC Luka
SRK Pagar
MONTENEGRO
36
2,380
3
1
NAVARO Juan Antonio
Club Marina International 2
SPANJE
36
2,265
36
4
VAN CAMP Eddy
Egleghemse Zeevissers
BELGIUM
3
0,195
41
5
V D BOGAERTWerner
Egleghemse Zeevissers
BELGIUM
10
0,605
42
5
BREUGELMANS Yves
Egleghemse Zeevissers
BELGIUM
2
0,480
49
6
LENS Danny
Egleghemse Zeevissers
BELGIUM
15
1,020

Stand na 2 dagen Clubs :

1. Club P.Mar Sport Arenys B - Spanje : 2+3 = 5
2. Lenza Emiliana - Italië : 6+1 = 7
3. KSR Delfin - Montenegro : 8+2 = 10
13. Egleghemse Zeevissers - België : 11+14 = 25

Yves Breugelmans
Yves Breugelmans, de benjamin van de ploeg (Foto Hermine Van Camp)

 

 

Donderdag 5 oktober, derde wedstrijddag

EddyEddy klaar voor de laatste wedstrijddag. (Foto RDR)

Igalo boot
Mooie wedstrijdboten in Igola. Heerlijk mooi panorama. (Foto RDR)

 


Verslag van kapitein Ronny Cleymans over de derde
en laatste wedstrijddag

(via Radio Montenegro opgevangen...)

We starten de uitzending van vandaag even wat later dan gebruikelijk… Reden hiervoor is het feit dat ik even heb moeten “ventileren”… Ik ben daar heel eerlijk en open in.  We hebben vandaag de verwachtingen niet kunnen inlossen en hebben een pak voor de broek gekregen. Omdat onze ambitie een stuk hoger lag, doet dit nu extra veel zeer…
In team werden we vandaag pas 15e.  We hadden anders gehoopt en het heeft er ook ingezeten…Ik ben de eerste om te zeggen dat de bestaande uitslag weergeeft wat de realiteit doet uitschijnen.  Dus we zoeken absoluut geen enkel uitvlucht… Maar zoals de vorige dagen stond dame Fortuna ook vandaag niet aan onze zijde.

Werner viste vandaag een mooie vier, maar werd geklopt door iemand die 6 vissen minder had dan hemzelf, omdat deze persoon het geluk had een kleine conger te landen (700 g).   En dan wordt de kloof wel héél hoog. Eddy en ikzelf visten elk een 5de bootplaats.  En beiden verloren met respectievelijk 45gr en zelfs 10 gram om een plek op te schuiven.
Zo gaat het hier al drie dagen… Maar eens moet het tij keren… Danny legde vandaag beslag op een welverdiende 6de bootplaat.  Ook hij kwam slechts enkele grammen te kort om zelfs een 3de bootplaats te bemachtigen.

Als team werden we  vandaag  pas 15e.  Wat resulteert 16e plaats algemeen. Daar gaat onze droom… Kortom, we zijn er nog lang niet !!!  Maar we komen korter aanleunen bij de top ! De ontgoocheling in het team was enorm !  En dat meen ik…
We hebben er alles aan gedaan en maanden voorbereiding in het werk gesteld om toch een goed resultaat hier  te kunnen. Maar helaas kopen we hier niet veel mee…

Tot daar Ronny Cleymans


Individuele uitslag van de 3e wedstrijddag (eerste 3 + Belgen)
Pl.
Bpl
Visser
Club
Natie
nt
Gew
1
1
CREMADES Egnacio Vergel
Club Marina International 2
SPANJE
15
2,570
2
1
GIACOMINI Anthony
Lenza Emiliana Tubertini
ITALIE
33
2,190
3
1
VANNUCCI Andrea
CPS Cantierri Solvay Artico
SPANJE
23
2,045
30
4
V D BOGAERTWerner
Egleghemse Zeevissers
BELGIUM
17
1,445
41
5
VAN CAMP Eddy
Egleghemse Zeevissers
BELGIUM
14
1,210
44
5
CLEYMANS Ronny
Egleghemse Zeevissers
BELGIUM
13
0,875
56
6
LENS Danny
Egleghemse Zeevissers
BELGIUM
18
1,280

 

Einduitslag WK-Clubs 2017

 

Plaats
Club
Natie
1
2
3
Totalen
Goud
Lehza Emiliana Tubertini
6
1
1
8
Zilver
Club Marina International - team 1
5
9
2
16
Brons
KSR Igalo
VLAG MONTENEGRO
1
12
6
19
4
Club P.Mar - Sport Arenys - B
2
3
14
19
5
KSR Delfin
VLAG MONTENEGRO
8
2
9
19
6
Club Marina International - team 2
13
4
3
20
7
Sea Sporting Catamarano Comfort
3
8
10
21
8
APSD Golfo Dei Poeti
7
7
7
21
9
SRK Arbun
4
6
12
22
10
SRK Pagar
VLAG MONTENEGRO
15
5
11
31
11
Lega Navale It. Sezione Di Genova
17
11
4
32
12
RD Oradela
12
15
8
35
13
CPS Cantierri Solvay Artico
16
17
5
38
14
KSR Ribar
VLAG MONTENEGRO
9
13
16
38
15
KSR Ama
VLAG MONTENEGRO
10
16
13
39
16
Egleghemse Zeevissers
11
14
15
40
17
Club P.Mar - Sport Arenys - A
14
10
17
41

 

Het podium en prijsuitdeling

Podium, foto RDRBovenaan rechts het winnend Italiaans viertal van Lenza Emiliana Tubertini (v.l.n.r., dus vanaf de derde bovenaan, even gokken : Luca Bassani, Marco Volpi (met beker), Gabriel Brunitin en Giacomini Anthony... van Marco en Anthony zijn we zeker...).
De twee links bovenaan en de drie links onderaan: Zilver voor de Spaanse Club Marina International 1 en onderaan rechts het Montenegrijnse en lokaal team KSR Igalo.
(Foto : RDR)

Volgens onze kapitein RC was Lenza Emiliana weeral alom tegenwoordig en allen werden hier onthaald als “idolen”. Zeker hier door de lokale vissers.  Marco Volpi moest opletten, want hij werd van zijn kleren ontdaan…  Ze zouden hier letterlijk alles van hem willen…

EZV 16eEen 16e plek voor onze Egleghemse Zeevissers. Maar je zou ze ook de eerste Noord-Europese club kunnen noemen... Achteraan de voorzitter van de Montenegrijnse Federatie (Hoe heet hij ook weer ?). (Foto RDR)

 

RDR

De symbolische overhandiging van de FIPS-M vlag voor het WK Clubs 2018 door Ronny De Ranter (als een van de officiële afgevaardigden van de FIPS-M in Igalo de voorbije week) aan de Italiaanse afgevaardigde van de FIPSAS (Federazione Italiana Pesca Sportiva Attività Subacquee) wat zoveel wil zeggen als de Italiaanse Federatie van sportief zeevissen.

Het 10e WK-Clubs zal wel doorgaan van 13 tot 20 oktober 2018, want die datum is officieel vrijgegeven.

Lees aansluitend meer hierover. (Alhoewel dit nieuws nog bevestigd moet worden door de FIPS-M)

 

 

Nogmaals Ronny Cleymans :

Lampedusa, liggingTijdens een kort onderhoud met de Italianen, kregen we een pak aan informatie over het volgende WK-clubs dat welllicht gevist wordt in Lampedusa.  Een eiland van Italië dat bijna tegen de Afrikaanse grens ligt….  Een prachtlokatie met naar het schijnt een leuke visserij, maar het wordt een moeilijke verplaatsing.
Ach we zien wel…  Maar niettegenstaande de ontgoocheling nog lang niet verwerkt is, begint het al te kriebelen om er volgend jaar opnieuw terug bij te zijn… 


Nota van de redactie: Uiteraard sponsort het VVBZ vzw alleen de winnende club van de beker van de Vlaamse Gemeenschap 2017 en dit is T-BE, Tubertini België. Maar zoals vermeld mogen er in totaal 5 Belgische clubs deelnemen. In ieder geval een snoepreisje en zoals begrepen staan ze bij EZV al te popelen om er naartoe te trekken.
Terloops: Het eilandje staat ook bekend van de vele bootvluchtelingen uit Afrika...


Epiloog

aapYou can't win them all folks !
Maar zoveel hebben we nu ook weer niet gewonnen rond die Mediterrane landen de laatste 30 jaren. Misschien komt dit ooit nog. Who know !
Er blijven in geloven is de boodschap. Volgens onze kapitein komen we korter aanleunen bij de top las je hoger ... weliswaar moeilijk te begrijpen bij een voorlaatste plek. Bij gelegenheid zal hij dit wel ne keer uitleggen wat hij daar precies mee bedoelt.
Ondertussen: Smile, please! ... kop omhoog mannen ! Het kan alleen maar beteren. Vergeet niet dat er ergere dingen in het leven zijn dan een clubwedstrijd zeevissen gaan verliezen in Montenegro.
Tijd om af te sluiten :

Bedankt aan Ronny en Hermine voor de foto’s, aan kapitein Ronny voor de dagelijkse verslaggeving.
Ook dank aan onze trouwe bezoekers van deze NIEUWSKRANT. Als er nog iets mede te delen valt, dan horen jullie het wel.

 

  Zon  
In Sport and Friendship
Paul Phlips

top