newsflash

Laatste update 01.10.2020
(1e publicatie: 21.05.2011)

S & B Zeehengelclub Seawitch vzw

Contact Seawitch

Contactadres
Jean Geerts, voorzitter
Walemstraat, 175
2860 Sint Katelijne Waver (bij Mechelen)
tel: 15-20 26 10
GSM: 0473 46 19 14

Bankrekening Seaw.
IBAN code:
BE43 3200 2456 3201
BIC: BBRUBEBB

Ondernemingsnr.
424 790 417

ZESDAAGS KMI
WEERBERICHT KUST :

naar introductie

Big one for Jules Keller

 

Jules Keller uit St. Katelijne WaverNiet meer dan een NW 2 stond er die maandag 25 juli 2011, het was zonnig en in een heerlijk vistemperatuurtje van rond de 20°C  trokken Jean, Kris, Gilbert, Paul, Wim en Jules in de vroege morgen vanuit Deal naar de modderige stekken ter hoogte van Kingsdown village aan de binnenkant van de Goodwin bank, om het daar nogmaals op hondshaaitjes te proberen want veel andere vis zat er niet in deze tijd van het jaar, temeer daar de makreel het nog steeds liet afweten en verse makreel als aas is er nu eenmaal een must wil je iets speciaals kunnen verschalken.

Eens de Gary Ann voor anker lag haalden we meteen de eerste hondshaaitjes binnen, weliswaar iets kleiner dan deze van vorige maand, maar toch... Verassend, maar de eerste aanbeet van Kris was meteen een stekelrog van 3,6 kg met  58 cm vleugelspanbreedte, net iets te weinig om jaarrecordhouder te worden want dat stond met 59 cm nog stevig op naam van onze voorzitter. Na enkele uurtjes werd er naar de Trinity Bay verkast om boven een mosselbank voor anker te gaan. Nou ja, de mosselen die zich vastklampten  aan de ankers van ons lood waren toch maar miniatuurtjes van hoogstens  een paar cm lang. De visserij was nagenoeg dezelfde en uiteindelijk zouden we in totaal 50 haaitjes bovenhalen die dag, wat al bij al niet slecht was.  

Landen stekelrog Rond half drie, wanneer we ons al begonnen klaar te maken met  inpakken, kreeg Jules Keller plots een enorme aanbeet. Onze schipper besefte meteen dat het om a big skate, een grote rog, ging en installeerde zich met gaf en schepnet Landen rog achteraan de boot. Jules, die vooraan stuurboord viste, kreeg de vis maar niet dichterbij en zijn hengel stond al heel vlug in het horizontaal verlengde van zijn lijn.  De slip werd bijgesteld en dan maar wachten wie het eerst begaf… de rog , het materiaal of … Jules. Wat Landen rogeen  adembenemend schouwspel zeg en wat een spanning aan boord! Pas wanneer Jules achteraan de boot ging staan kon hij weer de hengel het werk laten doen en het duurde dan ook niet lang voor de vis aan de oppervlakte kwam… een prachtexemplaar, lang geleden dat we er nog zo eentje gezien hadden! Nu was het toch nog oppassen geblazen want deze fase van het gevecht is al even delicaat Stekelrog als de vis van grond te krijgen. Eens tegen de boot was het voor Dave een koud kunstje om het beest in zijn schepnet te landen. Het werd een female, een vrouwtje van 6,350 kg (14 lbs), was 97 cm lang en had een vleugelspanbreedte van wel 71 cm, meteen het nieuw Seawitch jaarrecord. Jules viste met een klassiek stel onderlijntjes zoals we die aan Onthaken rogonze kust gebruiken en had een cocktail van leeglopers en ingevroren makreel als aas aan een 3/0 haak. Het gevecht duurde precies 20 minuten maar die leken wel een eeuwigheid van bang afwachten en hopen dat er niets zou foutlopen. Het dient wel vermeld te worden dat de rog met zijn staart verstrengeld was geraakt in de hoofdlijn (kan je duidelijk op de foto merken) en hierdoor, mede door de stroming die er stond, was het extra zwaar om hem tegendraads bij te trekken.
Bijna totaal uitgeput, doch zeer voldaan had Jules toch zijn grote te pakken. He got his big one ! Zijn dag, en ook de onze, kon door deze vangst niet meer stuk. Dat onze Guinness daarna in de Kings Head nu nog een stuk beter smaakte hoeft geen betoog …

De roggevangers uit St. Katelijne Waver

Een zeer voldaan kwartet, vlnr: Gilbert Walravens, Jules Keller met "his big one", Kris Slagmolen en Dave Lawrence uit Deal, schipper van de Gary Ann. (foto Paul Phlips)

top