newsflash

Laatste update 01.01.2021
(1e publicatie: 21.05.2011)

S & B Zeehengelclub Seawitch vzw

Contact Seawitch

Contactadres
Jean Geerts, voorzitter
Walemstraat, 175
2860 Sint Katelijne Waver (bij Mechelen)
tel: 15-20 26 10
GSM: 0473 46 19 14

Bankrekening Seaw.
IBAN code:
BE43 3200 2456 3201
BIC: BBRUBEBB

Ondernemingsnr.
424 790 417

ZESDAAGS KMI
WEERBERICHT KUST :

naar introductie

BCSA-BA records, vangsten 2018

 

SponsoringZeehengelsport clip

 
Jaaroverzicht van Paul Phlips,
Fish Recorder B.C.S.A.-BA
 
Om aan iedere zeehengelsporter de kans te geven hun naam op een recordlijst terug te vinden hebben wij vanaf 2018 voor drie lijsten geopteerd: Eentje die de vangsten langsheen de Belgische kust (of vanuit boten vertrekkende van onze kusthavens voor maximaal 1 dag) registreert, eentje met vangsten in alle zeeën, waar ook ter wereld en nu ook eentje met vangsten in Noord-Europese Zeeën met inbegrip van de Oostzee en de Westkust van Frankrijk. Uit meerdere aangiften in 2018 konden we uiteindelijk acht records homologeren; nieuwe en/of verbeteringen. De lijst hiervan vinden jullie aansluitend op dit voorwoord. Dit brengt het aantal geregistreerde vangsten in onze lijst "Alle Zeeën" op 377 waarvan het oudste, een zeeduivel van 31 kg, al van 1962 dateert. Helaas werden er ook dit jaar geen lokale recordvangsten gemeld in 2018... Spijtig. Waarschijnlijk is deze verbeteren momenteel te hoog gegrepen. Alles is hier blijkbaar al gevangen. Deze lijst met 48 soorten is te vinden onder de knop NAT. RECORDS op deze website. De trofee "Record van het jaar" gaat naar de vanger van een Vleet van 87,720 kg, in Oban-Schotland aan boord gebracht (zie hieronder een verslag van deze vangst door Ronny Cleymans, de vanger himself)Lijst met gehomologeerde recordvangsten in 2018

Nederlandse naam Wetenschappelijke benaming
Nom en Français
Gewicht
cm(ref)
Recordhouder
Vangstdatum
Club
Plaats

Vangsten uitsluitend "Noord-Europese Zeeën"
Makreel (Zwartpunten-)
of Blue Runner
Carangoides crysos
Carangue coubali

1,250 kg
51,5 cm

Breugelmans Jos
27.07.2018

EZV

Cloghane
Ierland


Vangsten "Noord-Europese" & "Alle Zeeën"
Grondel (Zwartbek-)
Neogobus melanostomus
Gobie rond

0,036 kg
14,5 cm
Van Hoorde Gino
24.06.18
GZD
Terneuzen
NL
Haring
Clupea harengus
Hareng

0,452 kg
37 cm
Luyts Joël
02.09.2018
RZC
Sudureyeri
IJsland
Vleet
Raja batis
Pocheteau

87,720 kg
218 cm
Cleymans Ronny
15.10.2018
EZV
Oban
Schotland
Zeedonderpad (groene)
Taurulus bubalis

Chabot


0,022 kg
10,5 cm

Van den Wyngaert Rob
27.12.2018
KZDZ

Dishoek
NL


Vangsten uitsluitend "Alle Zeeën"
Snapper (Blauwstip-)
of Blubberlip snapper
Lutjanus rivulatus
Lutjan tache bleu

4,700 kg
52 cm

De Raeymaecker
Guy
29.01.2018
NVZ

Malindi
Kenya

Trekkervis (Blauwspot-)
Balistes punctatus
Baliste taches bleu
0,570 kg
31 cm
Benoey Pierre
VTE
Sal
Cabo Verde
Zeebrasem (Marmer-)
Litoghnathus mormyrus
Dorade marbre
0,195 kg
23 cm
Benoey Pierre
VTE
Sal
Cabo Verde

BCSA-BA recordlijst: Vangsten Noord-Europese Zeeën

Zoals hierboven vermeld introduceerden we vanaf vorig jaar onze lijst "Vangsten Noord-Europese Zeeën" en dit met inbegrip van de Oostzee en de Westkust van Frankrijk. Trouwens onze Noorderburen hebben al jaren ongeveer dergelijke lijst in hun programma. Heel simpel: al de vangsten uit onze recordlijst "Alle Zeeën" uit die contreien komen automatisch op deze lijst te staan. Worden hieraan toegevoegd (dus waarvan de "Records Alle Zeeën" buiten Noord Europa liggen) :
John Dory (Zonnevis) van 1,810 kg in 1988 door Georges Vermeiren in Plymouth (E) bovengehaald.
Goudzeebrasem van 2,004 kg in 2007 door Pascal Michaux aan de kust van Bretagne (F) aan kant gebracht
Atlantische Boniter van 1,510 kg in 2015 door Pierre Arys vanuit Nieuwpoort gevangen
Grote Pieterman van 0,680 kg in 2015 door Henk Hillaert vanuit Nieuwpoort gevangen.
en nu ook de Zwartpuntenmakreel of Blue Runner van 1,250 kg in 2018 door Jos Breugelmans vanuit Cloghane (Ierland) gevangen.

Bij nazicht staan de aangiften open van Blauwe Haai, Gaffelkabeljauw en Pijlstaartrog. Vooral die laatste moet vrij vlug kunnen in de Oosterschelde. De lijst Noord-Europese Zeeën omvat 113 soorten.


Vleet - Record van het jaar voor Ronny Cleymans.

Vanuit Schotland

Vleet Cleymans

Vanuit Oban, gelegen aan de voet van het Binnen-Hybriden eiland "Isle of Mull" in West-Schotland, ontvingen we een mailtje van Leestenaar Ronny Cleymans (voorzitter van EZV, de Egleghemse Zeevissers) dat hij een paar dagen voordien, precies op maandag 15 oktober 2018 een Vleet van wel 87,720 kg ving. 218 cm lang was dit beest en had een vleugelbreedte van 164 cm.

Bij nazicht bleek het een nationale BCSA-BA recordverbetering te zijn. Nipt weliswaar, want het record stond op 87,550 kg met als referentielengte 216 cm en werd in 2003 in het Ierse Courtmacsherry door Frans Robberechts van Sodipa gevangen.

Er werd in Oban met verse en grote makrelen als aas gevist, maar dit kon evengoed met koolvis geweest zijn.

knipoog We laten het Ronny zelf effe allemaal vertellen :

Wanneer je al een jaar of 40 gaat vissen, en wanneer je al in diverse landen, van het hoge Noorden tot het exotische Zuiden hebt gevist, dan denk je soms… Ik heb het allemaal wel gezien…  Maar wanneer je dan thuis komt van zo’n avontuur, dan duurt het niet lang, of er komen nieuwe dromen… Zo liep ik al een tijd met de gedachte rond om eens een lekker “grote” vis te gaan vangen… Na al zeker een 50-tal stekelroggen te hebben gevangen, begon het te kriebelen om grote “zus” een keertje te gaan opjagen. Deze gedachte werd mede gestaafd door een “oude foto” die vroeger in ons lokaal “De Leeuw van Vlaanderen” in Hombeek hing…  Die foto bleef jaren door mijn hoofd spoken.
Dus een jaar of drie geleden begon ik met het verzamelen van de nodige informatie.  Met als gedachte, als ik eens een jaartje geen WK kan vissen, dan komt er tijd, ruimte en budget vrij om eens iets anders te gaan doen. Lang heb ik niet moeten zoeken om aan een ploeg van 4 mannen te geraken.  Oktober 2018 was ’t dan zover… Na de nodige voorbereiding, het juiste materiaal, en vooral enkele uren trainen in de fitness, ving de trip aan.

Ronny Cleyman 5 dagen vissen op diverse soorten, waaronder 3 dagen op vleet… Als het weer het zou toelaten… De dagen gericht op vleet, da moest de kroon op de reis zetten…Elkeen werd bij aanvang van 1 hengel bediend.  Hij die de eerste aanbeet zou krijgen, zou nadien zijn hengel aan iemand anders toewijzen, enz. … Zodoende we om beurt een vleet zouden kunnen vangen (in geval we 4 aanbeten zouden krijgen)… Na anderhalf uur krijg ik plots een aanbeet…  even wachten en dan roept de skipper “hit him”.  Een fameuze tik en ‘t is precies of heel de wereld hangt aan uwe stok. Geen mm kan je nog verroeren.  Daar sta je dan, 5 minuten, 10 minuten ??? Tot opeens de vleet, daar 160m diep onder uw voeten plots beslist om even te gaan zwemmen.  En dan komt het… Mevrouw vleet vertrekt…  Gij als onnozele visser moet plooien en voor ge het weet, verpletteren uw vingers tussen uw stok en de reling van de boot. En daar sta je dan…  Terwijl uw collega vissers het uitgieren van plezier !

Eenmaal de vleet begint te zwemmen, begint voor u ook het harde labeur. Trekken, sleuren, pompen en opnieuw lijn toegeven…  En dat zo’n dik half uur… Op een bepaald ogenblik gaat de vleet minder weerwerk bieden en alleen zijn gewicht in de schaal leggen.  Wees dan op uw hoede, want dan verzamelt hij plots al zijn krachten om een nieuw “scheut” te nemen.
Idem doet hij wanneer hij op een 20 meter onder de boot komt en voor de eerste keer licht aan de oppervlakte ziet.  Hij neemt dan vaak een run van een meter of dertig.  Zeker de grote exemplaren.

Ongeloof heerst er dan aan boord wanneer de medevissers, die ondertussen hun lijn hebben binnen gedraaid uw vis aan de oppervlakte zien komen.  Zelf moet je dit missen omdat uw focus volledig op de dril ligt. Als daar dan zo’n voorhistorisch monster verschijnt, dan wordt er heel wat afgeroepen…  Wanneer enkele minuten later de vis dan in de boot ligt, dan is ’t feest.  Iedereen wil dan een “hand shake” of een vuistje…  Maar laat het nu juist dat zijn wat niet meer lukt… Armen verzuurd, benen kapot en een hart dat klopt tegen 200 per uur…Maar het is het dubbel en dik waard !!! Het vangen van zo’n vis dat blijft je weken bij ! Het terugzetten van die zelfde vis, das een ervaring die je NOOIT meer vergeet !

Uiteindelijk vingen we met 4 personen liefst 15 vleten op 3 dagen.  De kleinste woog 15kg, de grootste bijna 88kg. Maar alle 4 vingen we vleten van over de 60kg.  Dus missie geslaagd! TOP-vakantie !!!

Tot daar Ronny Cleymans, een geboren verteller.

knipoogHet was dan ook geen probleem voor ons om deze vleet te bekronen als record van het jaar. Proficiat. De klassieke trofee hieraan verbonden mag je op 9 februari 2019 in St. Niklaas verwachten. Toch nog vermelden dat Ronny in Schotland vergezeld was van EZV-clubgenoten Jan Bolsens, Eddy Van Camp en Raymond Duymelinck.


De andere recordvangsten van 2018

Vanuit Ierland

Bue Runner uitsnede JosVrijdag 27 juli 2018 ving Zemstenaar Jos Breugelmans (erevoorzitter van EZV, de Egleghemse Zeevissers) in de nabijheid van het dorpje Cloghane in het  “Cappagh Channel” dat op zijn beurt deel uitmaakt van de Brandon Bay aan de Noordkant van het  Dingle Peninsula in het graafschap (county)  Kerry, een  in Ierland nooit eerder geziene zeevis die we achteraf als een Zwartpunten-makreel of Blue Runner  (Caranx Crysos) konden identificeren. Jos viste vanaf de kant met licht materiaal.

Bij de aanbeet dacht Jos in eerste instantie aan een zalm omdat hij die daar zag springen en ook omdat professionals in de nabijheid  met een net op zalm visten, maar toch verbaasde het hem dat de vis meteen als een razende te keer  ging en aan hoge snelheid wel  30 meter door zijn slip vloog voor Jos  hem kon stoppen. Hij vergeleek de sterkte van die vis met een recente vangst van een 4 kg zeebaars en met een harder van een 3-tal kg. Maar toen hij na een dril van bijna 10 minuten het beestje op de blaaswier zag liggen bleef de tijd voor hem stilstaan wist hij te vertellen. Hij besefte meteen dat het iets héél speciaals was !

Blue Runners zijn normaal te vinden is aan de Oostkust van Noord, Zuid en vooral Midden Amerika maar door de opwarming van de aarde, dus ook van het zeewater, nu uitgeweken was naar onze Noord-Europese landen. (Dit gaat meer gebeuren in de toekomst !) Dat het om een historische vangst in Ierland ging hadden we meteen door en daarom hebben we een claim ingediend bij het ISFC, het Irish Specimen Fish Committee. Daar zijn ze toch erg streng alvorens ze een dergelijke vangst als een Iers record registreren want voor nieuwe soorten moeten er minstens 10 gevangen worden en dit voor 2 reden :
1. Hierdoor kunnen ze een correct gewicht bepalen voor die soort
2. Zo willen ze geen zeldzaam gevangen soorten op hun lijsten staan hebben.
Eens 10 gevangen wordt de zwaarstse daaruit een nieuw Iers record.

Uiteindelijk gaat Jos in extremis toch bekroond worden met een "Notable Catch". "Opvallende vangst" vrij vertaald, zeg maar oorkonde.

  Blue Runner  
Een close op van de Blue Runner. Het eerste specifiek record in onze nieuwe lijst Noord-Europese Zeeën. 1,250 kg woog het beestje en was 51,5 cm lang. De vis nam Jos mee naar België en ligt nog steeds in zijn diepvriezer want je weet maar nooit dat ze die in Ierland nog nodig hebben. Terloops : Het record "Alle Zeeën" van Blue Runner dat op naam staat van onze betreurde vriend Harry Roofdhoofd, woog 3,5 kg en was 65 cm lang en werd in 1998 in Venezuela gevangen.

Vanuit Malindi in Kenya


Bubberlip snapperOp 29 januari ving Guido (Guy) De Raeymaecker, een verwoed Kenya visser uit Puurs en secretaris van de Natuurvrienden Zeevissers, vanuit Malindi in Kenia een Kiusi. Na enig lokaal opzoekwerk bleek deze een Blubberlip Snapper in het Engels te zijn met Lutjanus rivulatus als wetenschappelijke benaming. In het Nederlands luistert hij dan weer naar de naam Blauwstipsnapper.
4,7 kg woog dit beestje en was 60 cm lang (zie afbeelding Guy+vis hiernaast). Onze recorddlijst "Alle Zeeën" telt nu al 18 verschillende soorten snappers.

Guy is nu houder van 18 nationale BCSA-BA records en daar zitten serieuze kleppers tussen weet je ! Een dikke proficiat hiervoor.


Vanuit Sal - Cabo Verde

trekkervis

In december trok Piet Benoey (vorig jaar nog lid van Telstar Ekeren, nu van Sodipa) nogmaals naar Sal - een van de Kaapverdische eilanden - om er op zoek te gaan naar enkele potentiële records. Hij kwam terug met en drietal claims waarvan we er twee konden homologeren. Links een mooie Blauwspottrekkervis van 0,570 kg (referentielengte 52 cm), een nieuw record en rechts een Marmerzeebrasem van 0,195 kg (referentielengte 23 cm), een recordverbetering. Nog te vermelden dat Piet titularis is van niet minder dan 37 recordvangsten. Een verwoed recordjager zo te zien.


Vanuit Holland

zwartbekgrondel groene zeedonderpad

Terneuzen 14 juni 2018. Tussen botten, een tong en een hoop krabben ving Gino Van Hoorde van de Gentse Zeeduivels een aantal donderpadachtige visjes die bij nader opzoekwerk om zwartbekgrondels zouden gaan. Echt agressieve beestjes wist Gino te vertellen. De zwaarste, eentje van 36 gram en 14,5 cm lang claimde hij als nieuw record. Ze zijn gemakkelijk herkenbaar aan een duidelijk zwarte vlek aanwezig achterin de voorste rugvin (zie foto links). Toch nog vermelden dat die soort hier nog zo heel lang niet vertoeven want de eersten werden pas in 2004 waargenomen.

Dishoek 27 december 2018. Tijdens een nachtje strandvissen op wijtingen en scharren kreeg Rob Van den Wyngaert van de Kapelse Zagers op een leegloper een aanbeet van een klein visje dat na enige navraag en opzoekwerk een groene zeederdpad bleek te zijn. Slechts 22 gram woog het beestje en was niet meer dan 10,5 cm lang. (zie foto rechts).


Vanuit IJsland

  haring Joël  
In september trok Joël Luyts uit Oud-Turnhoud en lid van Robby Fish ZC, naar Sudureyri in IJsland op zoek naar grote kabeljauwen, heilbotten en zeewolven. Tijdens het aasvissen op koolvis kreeg hij een aanbeet van een grote haring op een van de pluimkes. Dus eerder een "lucky shot" want men gaat nu eenmaal niet naar IJsland om haringen te vangen. Het beestje woog wel 0,452 kg en was 37 cm lang.

 

Enkele mededelingen

De diploma uitreiking gaat door op zaterdag 9 februari 2019 na de pauze van de ALV, de algemene ledenvergadering van het VVBZ vzw in taverne de Graanmaat te St. Niklaas. Nog vermelden dat de clubs van het VVBZ en de FFBPM de aangepaste recordlijsten dan in hun bezit zullen hebben.
Informatie over de vorige publicaties van recordvangsten, welbepaald die van 2011 t/m 2017 zijn terug te vinden in het Archief onderaan de pagina met de NIEUWSKRANT.

Meer informatie kan je altijd bekomen via het contactformulier van deze website.formuliercartoon

 

Klik

 

Zon
 
In Sport and Friendship
Paul Phlips
 

top