newsflash

Laatste update 01.10.2020
(1e publicatie: 21.05.2011)

S & B Zeehengelclub Seawitch vzw

Contact Seawitch

Contactadres
Jean Geerts, voorzitter
Walemstraat, 175
2860 Sint Katelijne Waver (bij Mechelen)
tel: 15-20 26 10
GSM: 0473 46 19 14

Bankrekening Seaw.
IBAN code:
BE43 3200 2456 3201
BIC: BBRUBEBB

Ondernemingsnr.
424 790 417

ZESDAAGS KMI
WEERBERICHT KUST :

naar de Archieflijst onderaan het BCSA-BA NIEUWS

Nationale Zeehengelrecords vangsten 2017

SponsoringZeehengelsport clip

 
Jaaroverzicht van Paul Phlips,
Fish Recorder B.C.S.A.-Boat Angling vzw

Om aan iedere zeehengelsporter de kans te geven hun naam op een recordlijst te plaatsen heeft de B.C.S.A. - Boat Angling in 1987 voor twee lijsten geopteerd: eentje die de vangsten langsheen de Belgische kust (of vanuit boten vertrekkende van onze kusthavens voor maximaal 1 dag) registreert en eentje met vangsten in alle zeeën, waar ook ter wereld. Uit meerdere aangiften in 2017 konden we uiteindelijk slechts 8 records homologeren, nieuwe en/of verbeteringen. De lijst hiervan vinden jullie in dit jaaroverzicht. Dit brengt het aantal geregistreerde vangsten in onze lijst "Alle Zeeën" op 374 waarvan het oudste, een zeeduivel van 31 kg, al van 1962 dateert. Er werden geen lokale recordvangsten gemeld in 2017... spijtig. Deze lijst bevat 48 soorten en is te vinden onder de knop NAT. RECORDS op deze website. De trofee "Record van het jaar" gaat in samenspraak met Tom Sintobin van Zeehengelsport naar de vanger van een Goudzeebrasem (of Goudbrasem) van 4,2 kg, in La Pineda-Spanje aan land gebracht (zie hieronder)


Lijst met gehomologeerde recordvangsten in 2017

Nederlandse naam Wetenschappelijke benaming
Nom en Français
Gewicht
cm(ref)
Recordhouder
Vangstdatum
Club
Plaats

Vangsten "Alle Zeeën"
Grombaars
Pomadasys rogerii
Nez de cochon
2,960 kg
64 cm
Kanora Robert
07.04.17
VTE
Sal
Cabo Verde
Gestreepte Lipvis
Labrux mixtus
Labre
variié
0,605 kg
33 cm
Meulenbergs Johan 06.07.17 EZV Weymouth Engeland
Gestreepte Lipvis
Labrux mixtus
Labre
variié
0,645 kg
34,5 cm
Cleymans Ronny
07.07.17
EZV Weymouth Engeland
Zwijnlipvis
Bodianus rivoliana
Porceau dos noir 1,820 kg
67 cm
Kanora Robert
07.04.17
VTE
Sal
Cabo Verde
KLeine Barnsteen makreel
Seriola rivoliana
Seriole limon 30,5 kg
140 vm
Luyts Joël
28.02.17
RZC Sal
Cabo Verde
Spaanse makreel
Scomber japonicus
Maquereau Espagnol 0,607 kg
41,5 cm
V.den Wyngaert
Rob 29.07.17
KZDZ
Belle-Ile-en
Mer France
Goudzeebrasem
Sparus aurata
Dorade royale 4,200 kg
56 cm
Benoey Pierre
25.10.17
VTE La Pinada
Spanje
Zeedonderpad
Myxocephalus scorpius
Scorpion de mer 0,570 kg
34,5 cm
Van Roie Marc
27.08.17
ZKW Sørøya
Noorwegen

Goudzeebrasem, record van het jaar

goudbrasem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Einde oktober trok Pierre (Piet) Benoey uit Ekeren en lid van VTE-Telstar voor een korte break naar La Pinada in Spanje (een beetje onder Barcelona). Vanop het strand ving hij daar een Goudzeebrasem (of Goudbrasem) van wel 4,2 kg en 56 cm lang, een fameuze recordverbetering.

We laten het Piet zelf effe uitleggen :
Zoals ge weet heb ik steeds mijn Beach Traveller Rod in mijn valieske zitten. en op een schemeravond had ik mij tussen de “lokalen” gezet, want ge moet daar eigenlijk een visvergunning hebben. Die mannen vissen daar meestal met van die kleine zwemkrabbetjes maar mits ik daar niet aangeraakte gebruikte ik Sepia/inktvis. Het is kwestie van heel ver in te smijten want bij wijze van spreken, als ge 50 meter gooit en ge moest daar gaan staan, staat het water nog maar aan uw knieën.  Er werden nog wel meer van deze goudbrasems gevangen, allemaal zo wat tussen de 0.5kg tot 1.5kg tot ik daar een patat op mijne stok kreeg. Groot waren de ogen van de medevissers dan ook dat ik daar die joekel eruit trok. Normaal gezien zet ik mijn vangst altijd terug maar deze is toch de pan in gegaan zenne, en lekker, lekker   mjam mjam !!
Tot daar Piet.

Omdat het een zeer groot exemplaar betrof hebben we samen met Tom Sintobin van Zeehengelsport beslist om deze vangst te bekronen als record van het jaar. Proficiat Piet. De klassieke trofee hieraan verbonden mag je op 10 februari 2018 in St. Niklaas verwachten. Nog te vermelden dat Piet titularis is van niet minder  dan 36 recordvangsten.

 

 

Afbeeldingen van enkele recordvangsten

EZV vanuit Weymouth-Engeland

lipvis lipvis

Tijdens een outing van EZV, de Egleghemse Zeevissers, haalde Johan Meulenberg uit Vilvoorde op 6 juli een Gestreepte Lipvis van 605 gram binnenboord (referentielengte 33 cm), lokaal beter bekend als Cuchoo Wrasse, soms wel foutief vertaald als koekoekslipvis.

Lang kon Johan niet genieten van zijn recordverbetering want daags nadien ving EZV-clubgenoot, Ronny Cleymans uit Leest een Gestreepte Lipvis van 645 gram (34,5 cm). Beiden visten vanop dezelfde boot : de Gillandy van schipper Andy Smith uit Weymouth.


Vanuit Sal - Cabo Verde

robert
In april trok Robert Kanora uit Ekeren en lid van VTE Telstar, naar Sal - een van de Kaapverdische eilanden - om er op zoek te gaan naar enkele potentiële records. Probleem is wel de benamingen van die beestjes want die kennen ze daar
alleen in een soort Portugees en zijn soms moeilijk terug te vinden. Deze Abroto van 2,960 kg, een erg groot exemplaar, konden we identificeren als een Grombaars en werd gevangen vanop de Santa Maria van schipper Nilton Cesar Delgado Lopes.

Op dezelfde dag en vanop dezelfde boot kreeg dezelfde Robert Kanora ook een aanbeet van een grote Zwijnlipvis van wel 1,820 kg. Lokaal noemt die vis Bedja. Beide vangsten zijn record-verbeteringen 

Einde februari trok Joël Luyts uit Oud-Turnhout en lid van RZC-Robby Fish, naar de Kaap Verdische Eilanden om vanuit Sal met de Charles Henri van schipper Aristides Nenaida Soares op alles te jagen wat daar enigszins te vangen is. Joël kreeg een enorme aanbeet van een smorgal en na wat opzoekingwerk ging het om een Kleine Barnsteen Makreel, in de big gamevisserij bekend als Almaco Jack (familie van de Amberjack, zijn grote broer)
Joël meldde ons dat hij het beestje dat uiteindelijk 30,5 kg woog en 140 cm lang was, ving met een Speedjig van 200 gr op een diepte van 70 meter. De drill was spectaculair en duurde maar liefst 50 minuten. Hij viste wellicht niet met de juiste hengel, wel met een oude 12 pond off-shore van Elite 2m50 en een Penn molen (clash) met 25% gevlochten draad. Super sport wist hij te melden !!! Gelukkig ging er geen haai met de vis vandoor, want dat gebeurt daar regelmatig volgens Joël.

Guy De Raeymaecker uit Puurs, 75 nu, zelf een verwoed visser in Kenia en Kaap Verdië, tevens recordhouder van de Greater Amberjack met 23,5 kg (135 cm) melde ons dat de vangst van Joël een dikke proficiat verdiende, een indrukwekkende prestatie volgens hem want die jacks zijn keiharde knokkers. Hij verwacht dat zijn persoonlijk record daar nog gaat gebroken worden want hij heeft dergelijke jacks gezien die hij op een minimum van 50 à 60 kg schat.... Niet aan te raden met mensen met een zwakke rug.

 

Rob vanuit "la France"

Tijdens de zomermaanden trekt Rob Van den Wyngaert uit Kapellen, lid van KZDZ De Zagers, elk jaar naar Frankrijk en wel bepaald naar Bel-Ille-en-Mer. Als fervente visser neemt hij telkens wel wat hengelspullen mee en sinds enkele jaren slaagt hij er telkenmale in om een recordje mee te pikken. In 2017 stuurde hij ons een claim voor een Spaanse Makreel van 607 gram (41,5 cm) gevangen aan een wit Toby lepeltje van 20 gram. Spaanse makreel is in onze lijst "Alle Zeeën" onder dezelfde benaming ook als Scomberomorus maculatus te vinden, maar die woog wel 3,450 kg. Die laatste soort leeft wel in andere contreien.

 

Vanuit Sørøya in Noorwegen

marc

Einde augustus ving Marc Van Roie uit Breivikbotn (Sørøya-Noorwegen) en lid van SKW-Seawitch een gewone Zeedonderpad van 0,570 kg (34,5 cm referentielengte), een recordverbetering.

We luisteren naar het verhaal van Marc hierover:
In principe is het een beetje raar gegaan. Het is namelijk zo dat ik tijdens de eerste heilbot sessie bij mijn eerste worp een zeedonderpad ving op een sandeel shad welke voor de heilbot voorzien was. Gezien het een tamelijk grote was heb ik hem gemeten en hij was 41cm. Ik zei nog tegen de jongens aan boord " het is weerom een poosje geleden dat ik nog een record geclaimd heb, misschien moet ik maar proberen om het record zeedonderpad te verbeteren". Toen ik die avond het staande record ging opzoeken was mijn verbazing groot dat dit op slechts 32 cm stond. Jawel, het had een potentieel nieuw record kunnen zijn.
Gezien ik bij het vissen met pluimpjes op aasvis regelmatig zeedonderpadden vang had ik zoiets als " ik vang wel snel een nieuwe". Maar dat was niet zo makkelijk als ik dacht. In het totaal heb ik wel een week of twee zonder resultaat geprobeerd om er opnieuw eentje te vangen met pluimpjes. Tot er eindelijk eind augustus weerom eentje op een sandeel shad beet tijdens het heilbot vissen. Raar, want dit zijn de eerste 2 welke ik ooit op een shad ving en ik vis zowat 95% met shads.

Tot daar Marc, Zeedonderpadden kunnen wel 60 cm worden. Dus, nu Marc weet hoe het moet, verwachten wij van hem in 2018 wel eentje van rond de kilo. We horen het wel !

 

Net niet ...

en vanaf 4.02.2018 echt "Net niet !!!

guido devolderOp 12 juni 2017 ontvingen wij vanuit Frankrijk een mailtje van Guido Devolder uit Meulebeke, secretaris van ZZM De Zalmvissers, dat hij die dag een Rode Zeebrasem, un pageot rouge, van 50 cm en anderhalve kilo gevangen had in Marseillan-France. Hij was er vast van overtuigd dat dit een potentieel record was, temeer daar zijn 70-jarige schipper nog nooit op zijn boot zo'n mooi exemplaar heeft zien bovenhalen.
Wij dachten in eerste instantie dat het beestje veel te licht was omdat het BCSA-BA record van Rode Zeebrasem (Pagellus bogaraveo) sinds 1977 op 3,350 kg staat met een referentielengte van 60 cm, toentertijd gevangen in Le Croisic-France door Eddy Aernoudts van BZK-Brasschaat.
Maar nu blijkt dat na een interventie van Peter Dohmen het om een Roze Zeebrasem zou gaan (Pagellus erythrinus - Pageau commun in het Frans - Common Pandora in het Engels) want Peter had al meerdere van die beestjes zelf gevangen. Volgens hem een veelvuldig voortkomende vis in de Middellandse zee die wel lengtes van 60 cm kunnen bereiken. Na wat "gemail" tussen Tom (Sintobin), Peter en Paul en na wat opzoekingswerk op Fish Base moet het inderdaad om een roze zeebrasem gaan. Toch weeral pech voor Guido zekerst want het nationaal BCSA-BA record staat op 1,600 kg met referentielengte van 49,5 cm, op 22.06.2008 tijdens een wedstrijd in Pornichet bovengehaald door Ronny De Ranter... 100 gram verschil ! Helaas ... Net niet ! Spijtig voor Guido want we hadden hem op de valreep vast en zekerst beloond met minstens een record evenaring.
In ieder geval zal de foto + het verhaaltje er rond in Zeehengelsport gepubliceerd worden.
(Dit gedeelte "Net niet" werd aangepast op 6.02.2018)

 

 

Enkele mededelingen

piet, kleinDe diploma en prijsuitreiking gaat door op zaterdag 10 februari 2018 na de pauze van de algemene ledenvergadering van het VVBZ vzw in taverne de Graanmaat te St. Niklaas. Nog vermelden dat de clubs van het VVBZ en de FFBPM de aangepaste recordlijsten dan in hun bezit zullen hebben.
Informatie over de vorige publicaties van recordvangsten, welbepaald die van 2011 t/m 2016 zijn terug te vinden in het Archief onderaan de pagina met de NIEUWSKRANT.

Verder: Zoals reeds vroeger aangekondigd is het de bedoeling dat we in de loop van 2018 een derde lijst toevoegen: Vangsten in Noord-Europese Zeeën

Meer informatie kan je altijd bekomen via het contactformulier van deze website.formuliercartoon

 

Klik

 

Zon
 
In Sport and Friendship
Paul Phlips

top