newsflash

Laatste update 01.01.2021
(1e publicatie: 21.05.2011)

S & B Zeehengelclub Seawitch vzw

Contact Seawitch

Contactadres
Jean Geerts, voorzitter
Walemstraat, 175
2860 Sint Katelijne Waver (bij Mechelen)
tel: 15-20 26 10
GSM: 0473 46 19 14

Bankrekening Seaw.
IBAN code:
BE43 3200 2456 3201
BIC: BBRUBEBB

Ondernemingsnr.
424 790 417

ZESDAAGS KMI
WEERBERICHT KUST :

naar introductie

Nationale Zeehengelrecords vangsten 2015

SponsoringZeehengelsport clip

 
Jaaroverzicht van Paul Phlips,
Fish Recorder B.C.S.A. - Boat Angling vzw

Om aan iedere zeehengelsporter de kans te geven hun naam op een recordlijst te plaatsen heeft de B.C.S.A. - Boat Angling in 1987 voor twee lijsten geopteerd: eentje die de vangsten langsheen de Belgische kust (of vanuit boten vertrekkende van onze kusthavens voor maximaal 1 dag) registreert en eentje met vangsten in alle zeeën, waar ook ter wereld. Uit meerdere aangiften in 2015 konden we uiteindelijk 13 records homologeren, nieuwe en/of verbeteringen. De lijst hiervan vinden jullie verder in dit jaaroverzicht. Dit brengt het aantal geregistreerde vangsten in onze lijst "Alle Zeeën" op 357 waarvan het oudste al van 1965 dateert. Net zoals in 2014 kregen we vorig jaar terug aangiften van recordvangsten aan onze kust binnen, de belangrijkste is wel een Atlantische Boniter (Atlantic Bonito), bij weten de eerste ooit in onze kustwateren bovengehaald, maar ook deze van Pitvis en Grote Pieterman werden verbeterd. Onze lokale lijst bevat nu 48 soorten en is te vinden onder de knop BCSA RECORDS op deze website. De trofee van Zeehengelsport "Record van het jaar" voor de meest tot de verbeelding sprekende vangst gaat naar een Heilbot van 157,5 kg, in Sørøya-Noorwegen bovengehaald (zie hieronder)

Davy De Bcek, heilbotrecord van 157,5 kg 

Vangst van een heilbot van 157,5 en 229,5 cm door Davy De Beck, record van het Jaar

Once in a life time schreven we 2 jaar geleden toen hij in 2013 een Heilbot van 106 kg en 189 cm in Sørøya-Noorwegen wist te verschalken, maar op woensdag 2 september 2015, tijdens het 3e Heilbot-Festival bracht diezelfde Davy De Beck uit Zele een heilbot van 229,5 cm met een gewicht van 157,5 kg aan de weeg, dus voor hem dan maar twice in a lifetime zekerst, uniek niet ! Dave was samen in een wedstrijdbootje aan het vissen toen een van zijn vrienden een aanbeet van een heilbot kreeg. Omdat die vissen zo wild tekeer kunnen gaan is het de regel dat de metgezellen aan boord onmiddellijk hun lijnen ophalen. Toen Davy een 10-tal meter binnen gedraaid had kreeg hij plots een geweldige dreun op zijn hengel. Ook dit was een heilbot en dat het hier om geen kleintje ging was meteen zeer duidelijk. Gelukkig is hij en zijn vriend zeer ervaren en slaagden er in om de lijnen keurig uit mekaar te houden. Zijn vriend landde tamelijk vlug eentje van een 30-tal kg, deze van Davy had zich ondertussen plat op de bodem gelegd… zonder twijfel een mega bot. De boot moest constant terug opgevaren worden om zo min mogelijk lijn uit te hebben. Na circa 20 minuten slaagde Davy er eindelijk in om de heilbot van de bodem te liften en dan begon er een spannende dril… Tot 15x toe dook de vis terug naar de bodem en telkenmale moest Davy helemaal opnieuw beginnen. Na een gevecht van 1 uur en 40 minuten - met gans verzuurde spieren voor Davy - was de vis binnenboord.
Te begrijpen dat naast Davy De Beck ook de grote bezieler en organisator van het festival Marc Van Roie, nu ook weer de koning te rijk was met deze groteske vangst. Er wordt nu al uitgekeken naar de volgende en vierde uitgave van het Festival dat op dezelfde stekken in september rond het eiland Sørøya in het hoge noorden van Noorwegen betwist zal worden. Davy gaat er zekerst terug naartoe. Zou het voor hem echt kunnen... thrice in a lifetime ? Je weet maar nooit ! Volgens Marc moet het mogelijk zijn om er daar heilbot van boven de 2,5 meter te vangen. Bovendien, driemaal is scheepsrecht niet ? Davy is lid van Zeehengelclub Seawitch.


Lijst met gehomologeerde recordvangsten in 2015

Nederlandse naam Wetenschappelijke benaming
Nom en Français
Gewicht
cm(ref)
Recordhouder
Vangstdatum
Club
Plaats

Vangsten "Langsheen de Belgische Kust"
Boniter (Atlantische)
Sarda sarda
Bobnite à dos rayé
1,510 kg
49 cm
Arys Pierre
GZD
Nieuwpoort (Dresje)
Pieterman (Grote)
Trachinus draco
Grande vive
0,680 kg
45,2 cm
Hillaert Henk
NFC
Nieuwpoort (Klapschuit)
Pitvis
Callionimus lyra
Dragonet
0,150 kg
23 cm
Opdebeeck Nico
RZC
Blankenberge
(Windsor)

Vangsten "Alle Zeeën"
Heilbot
Hippoglossus hippoglossus
Flétan
157,5 kg
229,5 cm
Davy De Beck
02.09.15
SKW
Sørøya
Noorwegen
Konijnvis (Gemarmerde)
Siganus rivulatus
Sigan Marbré
0,270 kg
32 cm
Benoey Pierre
18.10.15
VTE
Hurghada Egypte
Korenaar (Kleine)
Atherina Boyeri
Athérine Joël
0,025 kg
14,5 cm
Vansant Stef
28.12.15
RZC
Den Osse, Grevel. NL
Makreel (Gestippelde)
Carangoides
gymnostethus
Carange à poitrine nue
7,1 kg
81 cm
De Raeymaecker
Guy
NZV
Malindi Kenia
Papegaaivis
Sparisoma cretense
Perroquet
0,200 kg
18 cm
Van Ranst Ria
EFSA
Malta
Pikarel
Spicara maena
Chuscle
0,060 kg
17 cm
Van Ranst Ria
EFSA
Malta
Pitvis
Callionimus lyra
Dragonet
0,150 kg
23 cm
Opdebeeck Nico
RZC
Blankenberge
Plooibek (Kleinschub-)
Gerres longirostris
Blanche goubernail
0,210 kg
26 cm
Benoey Pierre
VTE
Hurghada Egypte
Poon (Rode)
Trigla lucerna
Grondin perlon
2,064 kg
59,6 cm
Geerts Jean
SKW
Guernsey Kanaal eiland.
Slijmvis (Gehoornde)
Parablennius gattorugine
Blennie Rayée
0,083 kg
19 cm
Van d. Wyngaert Rob 07.07.15
KZDZ
Belle Ile en mer - France


Afbeeldingen van enkele recordvangsten

  Bonito Westende 2015  
Op 10 augustus kreeg Pierre Arys uit Alveringen ten Westen van de Stroombank, dicht bij de rode boei op slechts 2 mijl voor de kust van Westende plots een enorme aanbeet.  Zijn medegezel aan boord zag meteen dat het om een Atlantic Bonito ging en besefte meteen de impact van de vangst voor onze plaatselijke zeehengelsporters. Bij weten nooit eerder gevangen voor de Belgische kust en dat dit nu gebeurd komt alleen maar door de opwarming van de aarde en dito het zeewater dat deze snelle zwemmers hun leefgebied uitgebreid hebben naar onze contreien. 
49 cm lang wat met een gewicht van 1,510 kg overeenkomt. Meteen een nieuw nationaal BCSA-BA record voor onze lijst “vangsten langsheen de Belgische kust” In correct Nederlands noemen we diene vis Atlantische Boniter.
Het BCSA-BA record in onze lijst “Alle Zeeën” staat Atlantische Boniter op 5 kg met 68 cm als referentielengte en werd in El Hierro (Canarische Eilanden) gevangen door Richard Alewaters uit Leest (Mechelen)


pieterman, kop
Henk Hillaert uit Brussel, lid van NFC, ving vanop de Klapschuit (Nieuwpoort) op 31 juli niet zo heel ver af van de Oostdijckbank-radartoren en helitoren een Grote Pieterman van 45,2 cm en goed voor 0,680 kg. Gevaarlijke beestjes met hun giftige stekels... vraag het maar aan Jackie Gevaert, die weet er alles van ! Het record "Alle Zeeën" staat wel op 1,005 kg (46,5 cm) en werd in de Middellandse Zee (Cuglieri-Sardinië) door Roman Ilkow (EZV) gevangen.

 

Nico Opdebeeck met pitvispitvis (male)

Tijdens een RZC-zeehengeltrip naar de Goote bank op 24 mei 2015 ving Nico Opdebeeck uit Wuustwezel aan boord van de Windsor een pitvis van 150 grammen, slechts 9 grammen meer dan het bestaande lokaal record. Dit kleurrijk visje, een mannetje (zie representatieve afbeelding hierboven) mat 23 cm. Een dubbelslag voor Nico, want zijn vangst werd meteen ook een nieuw record "Alle Zeeën", alhoewel daar het verschil slechts 4 grammen bedroeg.

rode poon van Jean Geerts 2015

 


 

 

 

 

 


Jean Geerts uit Sint Katelijne Waver, lid van SKW, ving op 9 september 2015 vanop de Out of the Blue in Guernsey (kanaal eilanden) een kleurrijke rode poon (tub gurnard) van 2,065 kg en 59,6 cm lang. Weliswaar slechts 25 grammen zwaarder dan het bestaande record, maar de vis werd pas uren later aan wal in een vishandel gewogen en had ondertussen beslist al meerdere honderden grammen aan gewicht verloren.

 

 

  Bludger Trevally 2015  
Op 15 november 2015 ving Guy De Raeymaecker uit Puurs, lid van NVZ, vanop de Neptune in Malindi-Kenia een Bludger Trevally van wel 7,1 kg. en 81 cm lang. Na enig opzoekwerk vonden we de Nederlandse benaming : Gestippelde Makreel maar volgens Guy was er na een tijdje van die stippels niet veel meer te merken. Dit maakt dat onze lijst "Alle Zeeën" nu al 27 soorten makrelen omvat ! Guy is midden januari terug voor een maandje naar Malindi, uiteraard op jacht naar nieuwe records.

 

Ria met pikarel 2015

papagaaivis

 

 

 

 

Papegaaivis (representatief)

Pikarelpikarel
Ria van Ranst uit Brasschaat, lid van EFSA-Belgium, trok naar Malta en nam er op 19 november 2015 deel aan het European shore fishing Championship. Zij kwam terug met twee nieuwe records: een Pikarel van 60 grammen en 17 cm (zie foto links en onderaan rechts) en een Papegaaivis van 200 grammen en 18 cm (representatieve afbeelding bovenaan rechts... mooi niet ?). Ria behaalde brons in de Ladies Categorie van de wedstrijd. Zij is momenteel naar Brazilië waar kusthengelen op haar programma staat... we horen het wel !

 

Kleinschubplooibek 2015
Pierre (Piet) Benoey uit Ekeren, lid van VTE, trok in oktober op verlof naar Hurghada in Egypte, nam in zijn reiskoffer wat hengelspulletjes mee en ving er op 18.10.2015 vanaf de kust een Gemarmerde Konijnvis van 270 grammen (32 cm) en op 16.10 een Kleinschubplooibek van 210 grammen (26 cm)

 

 

kleine korenaar

kop slijmvis

kop slijmvis

Op 7 juli 2015 ving Rob Van den Wyngaert uit Kapellen, lid van KZDZ, vanaf de kust van Belle-Ile-en-Mer in Frankrijk een Gehoornde Slijmvis (Blenny) van 83 grammen en 19 cm, een nieuw record want deze soort stond nog niet in de lijst. (foto's Rob VdW)
Op 28 december 2015 tijdens een clubtrip naar de Grevelingen ving Stef Vansant uit Oud-Turnhout, lid van RZC, vanop de MS Marjoes vanuit Den Osse aan een steekzagertje een Kleine Korenaar (ook wel Kleine Koornaarvis genoemd) van 25 grammen en 14,5 cm. Die visjes, die in grote scholen leven, worden regelmatig gevangen in het Veense Meer en op De Grevelingen, maar werden tot nu toe nog nooit geclaimd voor een record. Stef, amper 15, is wel de jongste recordhouder van het ganse gezelschap. (Foto's Joël Luyts) En daarmee sluiten we het rijtje.

Enkele mededelingen

Er werden geen aangiften voor onze wedstrijd "zware vissen" ontvangen in 2015... spijtig.
Elke visser van één of meerdere nieuwe records ontvangt een geschenk in natura van Zeehengelsport magazine waarin traditiegetrouw een uitgebreid verslag over deze recordvangsten in een van hun eerst-volgende nummers zal gepubliceerd worden.
De prijsuitdeling gaat door na de pauze van de algemene ledenvergadering van het VVBZ vzw op zaterdag 6 februari in de Graanmaat te St. Niklaas. Tenslotte nog vermelden dat de clubs van het VVBZ en de FFBPM de aangepaste recordlijsten dan in hun bezit zullen hebben. formuliercartoon
Informatie over de vorige publicaties van recordvangsten, welbepaald die van 2011,2012, 2013 en 2014, zijn terug te vinden in het Archief onderaan de pagina met de BCSA-BA NIEUWSKRANT.

Meer informatie kan je altijd bekomen via het contactformulier van deze website.

Zon
 
In Sport and Friendship
Paul Phlips

 

top