newsflash

Laatste update 01.10.2020
(1e publicatie: 21.05.2011)

S & B Zeehengelclub Seawitch vzw

Contact Seawitch

Contactadres
Jean Geerts, voorzitter
Walemstraat, 175
2860 Sint Katelijne Waver (bij Mechelen)
tel: 15-20 26 10
GSM: 0473 46 19 14

Bankrekening Seaw.
IBAN code:
BE43 3200 2456 3201
BIC: BBRUBEBB

Ondernemingsnr.
424 790 417

ZESDAAGS KMI
WEERBERICHT KUST :

naar introductie

BELGIAN CONFEDERATION OF SEA ANGLERS - BOAT ANGLING -

Nationale Zeehengelrecords vangsten 2014

SponsoringZeehengelsport clip

 
Jaaroverzicht van Paul Phlips,
Fish Recorder B.C.S.A. - Boat Angling

Om aan iedere visser de kans te geven hun naam op een recordlijst te plaatsen heeft de B.C.S.A. - Boat Angling sedert 1987 voor twee lijsten geopteerd: eentje die de vangsten langsheen de Belgische kust registreert en eentje met vangsten in alle zeeën, waar ook ter wereld. Uit meerdere aangiften in 2014 konden we er uiteindelijk 11 als record "Alle Zeeën" homologeren, nieuwe en/of verbetringen. De lijst hiervan vinden jullie verder in dit jaaroverzicht. Dit brengt het aantal geregistreerde vangsten op 353 waarvan het oudste record al van 1965 dateert. Vorig jaar kregen we terug de aangifte van een recordvangst aan onze kust binnen, een Zonnevis of Sint Pietervis, de eerste ooit met de hengel door een gefedereerd lid in onze kustwateren bovengehaald. Onze lokale lijst bevat nu 48 soorten en is te vinden onder de knop BCSA RECORDS op deze website. De trofee van Zeehengelsport "Record van het jaar" voor de meest tot de verbeelding sprekende vangst gaat naar de zonnevis in onze kustwateren gevangen. (zie hieronder)

Vangst van een Zonnevis van 320 gram (30 cm) door Willy De Clercq uit Zwevegem, record van het jaar.

Nieuwpoort 20 september 2014. Tijdens een wrakvisserij aan de Sandettiebank, een 28-tal mijlen uit de kust van Nieuwpoort, ving Willy De Clercq vanop de Marie Lou een Zonnevis, ook wel Sint Pietervis, Zeehaan of Spiegelvis genoemd. De naam Sint Pietervis verwijst naar de duidelijk zichtbare donkere vlek op zijn beide flanken, volgens legenden een duimafdruk van Sinte Pieter, schutspatroon van de vissers. Zonnevis, in England beter gekend als John Dory en die luistert Zonnevis van Willy De Clercq uit Zwevegem 2014naar de wetenschappelijke naam Zeus Faber, is een zeer afgeplatte en hoge vis, waardoor hij op het eerste zicht aan platvissen doet denken maar de ogen staan echter aan beide zijden van het lichaam en niet aan één kant zoals bij platvissen. Het is een opvallende vis met een grote kop en een uitstulpbare bek (duidelijk te merken op de foto). Typisch zijn de lange draden aan de eerste stekels van de rugvin. Hij heeft een opvallende zwarte vlek met gele rand aan beide flanken. Ze zijn wereldwijd zeldzaam geworden en in de lage landen bijna onbestaande. De Zonnevis van Willy Declerq uit Zwevegem en lid van Newport Fishing Club, woog 320 gram, was 30 cm lang (dus een relatief jonge vis) en werd door Willy met een Franse tap als aas op drift gevangen. Het is het eerste exemplaar vanuit onze kust ooit door een gefedereerd lid met de hengel gevangen.  Door het unieke van deze vangst aan onze kust werd deze vis gepromoveerd tot record van het jaar, ook al staat het record Alle Zeeën op 2,450 kg (67 cm) door Roman Ilkow vanuit Cagliari (Sardinië) in 2007 bovengehaald.

Lijst met gehomologeerde recordvangsten in 2014

Nederlandse naam Wetenschappelijke benaming
Nom en Français
Gewicht
cm(ref)
Recordhouder
Vangstdatum
Club
Plaats
Zonnevis, St. Pietervis
Zeus faber
Saint Pierre
Dorée
0,320 kg
30 cm
Declercq Willy
20.09.14
NFC
Nieuwpoort
(Marie Lou)
Atlantic Keizerbrasem
Lethinius atlanticus
Empereur
Atlantique
0,900 kg
35 cm
Tuyteleir Wilfried
03.04.14
ZZD
Boa Vista
K. Verd. eil.
Barbeel (Goudstreep)
Ueopeneus moluccensis
Souris bande d'or
0,140 kg
21 cm
Benoey Pierre
26.09.14
VTE
Marmaris
Turkije
Barbeel (W. Afrikaanse)
Pseudupeneus prayensis
Rouget
barbet
0,400 kg
29 cm
Benoey Pierre
10.12.14
VTE
Boa Vista
K. Verd. eil.
Bokvis
Boops boops
Bogue
0,505 kg
34 cm
Van d. Wyngaert Rob 06.07.14
KZDZ
Belle Ile en mer - Fr.
Eenhoringvis (Gr. neus)
Naso vlamingi
Nason à
gros nez
3,000 kg
47,5 cm
Van Ranst Ria
12.01.14
EFSA
Madagascar
Nosy Be
Pompano (Langvin)
Trachinotus goreensis
Pompaneau
tacheté
0,240 kg
23 cm
Benoey Pierre
10.12.14
VTE
Boa Vista
K. Verd. eil.
Straatveger (Spitskop)
Lethrinus elongatus
Poisson
capitaine
0,800 kg
31 cm
Van Ranst Ria
12.01.14
EFSA
Madagascar
Nosy Be
Tandbrasem (Bulldog)
Virididentex acromegalus
Denté cape
Verde
0,720 kg
36 cm
Tuyteleir Wilfried
03.04.14
ZZD
Boa Vista
K. Verd. eil.
Trekkervis (Roodtand)
Odonus niger
Baliste à
dent rouge
0,950 kg
40 cm
Van Ranst Ria
12.01.14
EFSA
Madagascar
Nosy Be
Zeewolf
Anarhichas lupus
Poisson-
loup
8,280 kg
100 cm
Wijns Frans
18.06.14
EZV
Sudavik
IJsland
Zwaluwstaartvis
Chromis chromis
Castagnole
0,196 kg
21 cm
Kanora Robert
VTE
Albufeira
Portugal

Afbeeldingen van enkele recordvangsten

   
 
Een Roodtand Trekkervis (recordverbetering) door Ria Van Ranst uit Brasschaat en lid van EFSA-Belgium vanuit Nosy Be in Madagascar in het voorjaar van 2014 gevangen.
 
     
Grootneus eenhoringvis van Ria Van ranst 2014 eenhoringvis Ria Van ranst Madagascar 2014
Een zeer groot exemplaar van een Grootneus Eenhoringvis (nieuw record) werd eveneens door Ria Van Ranst vanuit Nosy Be in Madagascar bovengehaald. De lokale schippers hadden Ria op het verkeende been gezet door deze vis een chirurg- of doktersvis te noemen. Maanden hebben meerdere personen er naar gezocht en internet afgeschuimd... Uiteindelijk dan toch gevonden. Let op de dunne draad bovenaan de staartvin... eigenaardig !
   
Spittskop straatveger 2014 Ria Langvin pompano Piet Roziers 2014
Een Spitskop Straatveger (nieuw record) werd door Ria Van Ranst in Madagascar bovengehaald. Lokaal wordt die ook wel kapiteinvis genoemd

Een Langvin Pompano (nieuw record) werd door Pierre Benoey uit Ekeren en lid van Telstar in Boa Vista op de Kaap Verdische Eilanden bovengehaald

   
Goudstreep barbeel Piet Benoey 2014 West Afrikaanse barbeel van Piet Benoey 2014
Een Goudstreep Barbeel (nieuw record) kreeg Pierre Benoey aan de haak in Marimas-Turkije
Piet Benoey verbeterde het record van West Afrikaanse Barbeel in Boa Vista op de Kaap Verdische Eilanden
   
  Zeewolf van Frans Wijns 2014  
  In Sudvik op IJsland vebeterde Frans Wijns uit Elewijt en lid van de Egleghemse Zeevissers het record van Zeewolf  
     
Bokvis van Zwaluwstaartvis van Robert Kanora 2014
Een bokvis (recordverbetering) werd door Rob Van Wyngaert uit Kapellen en lid van de plaatselijke zeehengelclub De Kapelse Zagers rond Belle Ile en Mer in Frankrijk bovengehaald

Robert Kanora uit Ekeren en lid van Telstar rapporteerde vanuit Albufeira in Portugal de vangst van een "Castanheta" een daar onbekend visje. Al vlug bleek dat het om een Zwaluwstaartvis te gaan (nieuw record)
   


Van de hak op de tak


Wij hebben van de meeste vangsten min of meer degelijke foto's ontvangen en met een beetje bijwerken kwamen die toch tot hun recht. Helaas werden niet al de foto's digitaal doorgemaild of zijn ze van een dermate slechte kwaliteit, dat we ze onmogelijk kunnen publiceren. We hadden wel graag wat meer foto's van een vanger+vis combinatie gepubliceerd, want gewoon foto's van vissen kan je evengoed afhalen van FishBase.

De vangsten als resultaat van een dagtrip vanuit onze havens naar de monding van de Theems of naar de Oostkust van Engeland worden als vangsten "Alle Zeeën" beschouwd. De bestaande lijsten werden aangepast.

Er werden geen aangiften voor onze wedstrijd "zware vissen" ontvangen in 2014... spijtig.

Elke visser van één of meerdere nieuwe records ontvangt een geschenk van Zeehengelsport magazine waarin tradiegetrouw T. Sintobin een uitgebreid verslag over deze recordvangsten in een van hun eerstvolgende nummers zal publiceren.

De prijsuitdeling gaat door na de pauze van de algemene leden vergadering van het VVBZ vzw op zaterdag 7 februari in de Graanmaat te St. Niklaas. Tenslotte nog vermelden dat de clubbesturen van het VVBZ en de FFBPM de aangepaste recordlijsten dan in hun bezit zullen hebben. formuliercartoon

Meer informatie kan je altijd bekomen via het contactformulier van deze website.

 

Informatie over de vorige publicaties van recordvangsten, welbepaald die van 2011, 2012 en 2013 , zijn terug te vinden in het Archief onderaan de pagina met BCSA-BA NIEUWS.

Zon
 
In Sport and Friendship
Paul Phlips

 

top