newsflash

Laatste update 01.10.2020
(1e publicatie: 21.05.2011)

S & B Zeehengelclub Seawitch vzw

Contact Seawitch

Contactadres
Jean Geerts, voorzitter
Walemstraat, 175
2860 Sint Katelijne Waver (bij Mechelen)
tel: 15-20 26 10
GSM: 0473 46 19 14

Bankrekening Seaw.
IBAN code:
BE43 3200 2456 3201
BIC: BBRUBEBB

Ondernemingsnr.
424 790 417

ZESDAAGS KMI
WEERBERICHT KUST :

naar introductie

BELGIAN CONFEDERATION OF SEA ANGLERS - BOAT ANGLING -

 

Nationale Zeehengelrecords 2012

Samenvatting van Paul Phlips, fish recorder B.C.S.A.- Boat Angling

Het opmaken van recordlijsten is reeds jaren in voege. Enkele lijsten zijn door internationale organismen opgemaakt en worden verspreid over de ganse wereld (IGFA), andere lijsten zijn dan weer lokaal gericht zoals in Ierland en Engeland doch registreren ook vangsten in hun wateren door vissers van andere nationaliteiten. Bepaalde lijsten zijn opgemaakt door extra sportieve firma’s, andere zijn dan weer opgemaakt door nationale verenigingen die alleen de vangsten van hun leden opnemen. Dit is het geval bij Belgian Confederation of Sea Anglers – Boat Angling, de BCSA-BA vzw.
Om aan iedere visser de kans te geven hun naam op een recordlijst te plaatsen heeft de B.C.S.A. Boat Angling sedert 1987 voor twee lijsten geopteerd: eentje die de vangsten langsheen de Belgische kust registreert en eentje met vangsten in alle zeeën, waar ook ter wereld. Uit meerdere aangiften in 2012 konden we er uiteindelijk 12 als record "Alle Zeeën" homologeren, de lijst hiervan vinden jullie verder in dit verslag. Dit brengt het aantal geregistreerde vangsten op 338 waarvan het oudste record al dateert van 1965. Voor het derde jaar op rij kregen we geen aangiften van vangsten aan onze kust binnen en dit ondanks inspanningen van bepaalde schippers. Men moet nu eenmaal een beetje verder de zee op wil men wat speciaals vangen en dit is niet altijd zo evident dezer dagen. Onze lijst "vangsten langsheen de Belgische kust", die 48 soorten bevat, blijft dan ook ongewijzigd zoals deze te vinden is onder de knop BCSA RECORDS van deze website.

Zeehengelsport clip

Sponsoring

 


Vangst van een GOLFROG van 9,440 kg (102 cm) door Marcel Audenaert RECORD VAN HET JAAR

Golfrog Weymouth 2012 van Marcel Audenaert

Tijdens het Sodipa Weymouth Zeefestival  aan de Zuidkust van Engeland van vorig jaar speelde  Marcel Audenaert uit Beveren en lid van Zeehengelclub Sodipa uit Antwerpen het klaar om op 10.09.2012 aan de rand van de Shambles bank op een diepte van 25 meter een record golfrog van zo maar eventjes 9,440 kg te vangen, een beest van wel  102 cm lang. Marcel hengelde met een 2 meter lange wapperlijn met een paar lappen makreel aan een 6/0 haak. De aanbeet was weliswaar licht, even wachten tot de vis vertrok en dan maar liften. Een lastige karwei,  zeker wanneer je zoals Marcel met vrij licht materiaal en tegen de stroming in, de vis naar boven moest pompen. Yvan Wellington, schipper van de TOP CAT III in Weymouth,  had al spoedig door dat het om een groot exemplaar ging en inderdaad werd het bijna een evenaring van het huidig UK-record dat op 9,640 kg staat. Dit geringe verschil van 200 gram deed ons beslissen om in samenspraak met Zeehengelsport de trofee van het RECORD VAN HET JAAR aan Marcel toe te wijzen,  een trofee die normaal gaat naar het meest tot de verbeelding sprekend jaarrecord.

Een Golfrog (of Undulate Ray zoals ze die in Engeland kennen) dankt zijn naam aan het golvende profiel aan de uiteinden van zijn vleugels. Door overbevissing zijn ze zeer zeldzaam geworden. Slechts op enkele plaatsen in Ierland en rond Weymouth in Engeland kan men ze nog vinden.  Ze zijn ondertussen beschermd en dienen onvoorwaardelijk teruggezet te worden. Golfrog staat als bedreigd op de internationale rode lijst van de IUCN (Internationale Union for Conservation of Nature). Toch nog vermelden dat er tijdens het Sodipa Zeefestival nog meerdere werden gevangen. Uiteraard werden die allemaal teruggezet.
Jef Panis overleed in 2004
Daarmee werd het record van wijlen Jef Panis, nog daterende  uit 1990 en rond Fenit in de Tralee Bay (Ierland) gevangen, naar de prullenmand verwezen. Jef Panis was in de 70, 80 en 90-er jaren een bekende alom  gewaardeerde zeehengelsporter en was zelfs een van de pioniers van de georganiseerde zeehengelsport in België. Hij was lid van EFSA en voorzitter van de Zeeduivels uit Schoten.  Jef was een echte Ierland-fanaat en nu nog komt zijn naam ter sprake als je in de omgeving van Cahirseveen vertelt dat je een sportvisser from Belgium bent want Ierland was voor hem een tweede vaderland. (Terloops: We kregen recent nog een kerstkaart uit Ierland met o.a. de vraag om de groeten over te brengen aan Jef Panis en aan Michael De Buyser ... zo zie je maar !) Na de eeuwwisseling ging het zienderogen achteruit met Jef, blindheid dwong hem definitief te stoppen met vissen. Hij overleed op 79-jarige leeftijd in 2004, maar vergeten doen we hem nooit. Trouwens Jef is sedert 1978 nog steeds recordhouder van hondshaai met 1,650 kg… ook al in Cahirseveen-Ierland gevangen, een stevig record lijkt ons! Laat dit dan maar een laat eerbetoon aan Jef zijn...

Lijst met gehomologeerde recordvangsten in 2012

Nederlandse naam Wetenschappelijke benaming
Nom en Français
Gewicht
cm(ref)
Recordhouder
Vangstdatum
Club
Vangstplaats
Gevlekte bandvis
Leptoclunus maculatus
Lompène
tacheté
0,025 kg
12,5 cm
Moeskops Jos
18.07.12
VVA

Øydegard
Noorwegen
Rode bandvis
Cepola rubescens
Cépole commune
0,057 kg
56 cm
De Bruyne Marcel
13.09.12
SZHC

Weymouth Engeland
W.- Afrikaanse barbeel
Pseudupeneus prayensis
Rouget
barbet
0,310 kg 27 cm
Benoey Pierre
13.02.12
VTE

Boa Vista
Kaapverdië
Beenvis
Albula vulpes
Banane
de mer
0,720 kg
40 cm
Benoey Pierre
15.02.12
VTE

Boa Vista
Kaapverdië
Grombaars
Pomadasys rogerii
Nez de
cochon
2,620 kg
55 cm
Benoey Pierre
12.02.12
VTE

Boa Vista
Kaapverdië
Gemarmerde sidderrog
Torpedo marmorata
Torpille

3,750 kg
46 cm
Cole Bram
31.07.12
RZC

Grayan et l'Hôpital France
Golfrog
Raja undulata
Raie ondulée
9,440 kg
102 cm
Audenaert Marcel
10.09.12
SZHC

Weymouth Engeland
Lange schar
Hippoglossoides platessoides
Flétan
nain

0,524 kg
39 cm

Prinsen Karel
26.05.12

SKW


Sørøya
Noorwegen

Spiering
Osmerus eparlanu
Eperlan

0,050 kg
19,2 cm
V.Ostaede Steve
30.01.12
SZHC

Grevelingen
Nederland
Donkervinnige
forelbaars (tandbaars)
Plectropomus areolatus
Mérou à
caudale
carrée
11,000 kg
91 cm

De Raeymaecker Guy
19.11.12
NVZ


Malindi Kenia


Gestreepte zeebrasem
Diplodus cervinus

Sar à grosses lèvres
1,420 kg
41 cm

Vermeiren Georges
20.04.12
ZKB


Albufiera
Portugal

Zilveren zeebrasem
Diplodus sargus lineatus
Sar commun
0,310 kg 26 cm
Benoey Pierre
12.02.12
VTE

Boa Vista
Kaapverdië


Afbeeldingen van enkele recordvangsten

Golfrog 9,440 kg van Marcerl Audenaeert Grombaars van Piet Benoey
Golfrog 9,440 kg, vleugelbreedte 67 cm
Piet Benoey met een Grombaars

Gemarberde sidderrog van 3,750 kg Rode bandvis
De Gemarmerde Sidderrog van Bram Cole
Marcel De Bruyne met een Rood Bandvisje

Karel Prinsen met lange schar Georeges Vermeiren met een gestreepte zeebrasem
Karel Prinsen met een Lange Schar
Georges Vermeiren met een
Gestreepte Zeebrasem

Donkervinnige Tandbaars (Plectropomus areolatus)
Donkervinnige Forelbaars (tandbaars) in Malindi-Kenia door Guy De Raeymaecker gevangen (foto van Guy zelf). Met dank aan FishBase voor hun persoonlijk advies van de correcte wetenschappelijke benaming Plectropomus Areolatus. Nog een interessant gegeven, want van tandbaarzen beginnen we nu heel veel af te weten, de kleur speelt bij de koraaltandbaarzen geen grote rol bij identificatie want die kan voor één en dezelfde vis zelfs verschillen tussen dag en nacht. Sommige bronnen spreken zelfs van kleurverschillen afhankelijk van het ‘humeur’ van de vis: angst, woede, stress enz...

Guy De Raeymaecker met een donkervinnige forelbaars (tandbaars)
Guy De Raeymaecker met zijn tandbaars
aan wal... het beste is er dan wel af.
(**) Pronk Zwaluwstaart, geen record, alleen informatief. (foto Guy De Raeymaecker)

Het is wel duidelijk dat je best een vis onmiddellijk na de vangst fotografeert, liefst aan boord, en dat heeft Guy De Raeymaecker ook gedaan. Maar een duur fotoapparaat geef je niet aan de eerste de beste boy door in Kenia…  ook niet bij ons hoor ! (weten wij uit ervaring). Onze 70-jarige Guy uit Puurs, secretaris van N.V.Z. (Natuurvrienden Zeevissers), trekt al sedert enkele decennia een paar maal per jaar naar Kenia om vanuit Malindi de Indische oceaan tot zelfs 75 km op te varen en er top-zeehengelsport te beleven. Hij heeft er zo wat alles wat daar te vangen is bovengehaald en zijn meerdere recordvangsten in onze lijst “Alle Zeeën” getuigen daarvan.

(**) Sedert  een 20-tal jaren deelt Guy tijdens de wintermaanden in Malindi een charterboot met zijn Duitse vriend  Jurgen Ludsteck en tot voor enkele jaren was ook Staf Andries uit Blaasveld telkenmale van de partij. Precies op 8 februari 2012 kregen zij al jiggend op ongeveer een 150-tal meter diepte een zeer mooie fascinerende vis beet, nooit eerder gezien en die geen enkele Keniaan ter plaatse kon identificeren. Dit rare beest, tamelijk plat, geschat op 3,5 à 4 kg en van kop tot staart ongeveer 80 à 90 cm waarvan het lichaam even lang als zijn sierlijke staart, werd in de  Matamu Mountains gevangen; een soort onderzees gebergte met uiterst grillig bodemverloop en enorme diepteverschillen. De Kenianen hebben de vis voor identificatie meegenomen naar de plaatselijke club. Helaas hebben Guy noch Jurgen er daarna nooit nog iets over gehoord. Maar Guy heeft ons wel gevraagd om aan de hand van een foto (zie hierboven rechts) het beestje te identificeren. Vrij vlug hadden wij resultaat en het zou gaan om een Meganthias natalensis. Naar het schijnt worden die zeer uitzonderlijk gevangen en we vernamen zelfs dat er nooit zo’n  groot exemplaar gerapporteerd werd. Het zou om een mannetje gaan. Op Fish Base vonden we Georgeous Swallowtail als Engelse benaming  en Pronk-Swaelstert in het Zuid- Afrikaans … dus vandaar onze eigen vertaling in Pronk Zwaluwstaart, een naam die alleszeggend is.  De Duitser was echter de gelukkige vanger van het tweetal, dus geen nieuw record voor Guy ... spijtig !

Ook deze winter trekt Guy samen met de Duitser er weer op uit en we mogen zekerst zijn dat hij met iets moois terugkeert uit Kenia… Hij schreef ons deze week nog:

Beste Paul,
Op
16 januari ben ik weer in Kenia; wellicht wordt het grootste gedeelte van de tijd besteed aan trollen, maar normaal jiggen we ook elke keer enkele uren. Er zit wellicht wel een trip naar de North Kenya Bank in en dit is zeer zwaar: Vertrekken om 2 uur ‘s nachts en terug de volgende namiddag tussen 5 en 6. En dan uren jiggen op dieptes tussen de 150 en de 230 meters! De vangsten zijn daar wel ongelooflijk: van snappers van minimum 4-5 kilo tot tandbaarzen van ja, hoeveel…? ik heb er bijvoorbeeld nog nooit een Moustache grouper gezien beneden de 20 kilo en Zilvertiphaaien die we wel meestal verspelen omdat ze de onderlijn doorbijten. Frustrend is dat je zo een Zilvertip van 150 meter tot misschien 20 meter omhoog brengt en dat na een halfuur ineens de spanning wegvalt en er, zoals de laatste keer bij mij, alleen een kop van een Ruby Snapper bovenkomt... Er zit daar ook meestal veel geelvintonijn, die pakken letterlijk alles en aan een jig met een spinmolen is dat grandioos. Ik heb één probleem: ik word een serieus dagske ouder en eerlijk, dat voel ik!
Groeten, Guy

Voelen wij ook Guy... In januari worden we 75 en als we een triplet met een wijting, een schar en een serieuze bot met veel stroom moeten binnen sleuren zijn we ook bek af !
Veel succes in Kenia. Groet, Paul


Laureaten Wedstrijd Zware Vissen 2012

Onze wedstrijd zware vissen werd destijds in het leven geroepen om onze aangesloten zeehengelaars te belonen die tijdens officiële regionale, nationale of  internationale wedstijden vissen van minstens 5 kg konden verschalken, van welke soort ook!  De wedstrijden dienen wel in Noord-Europese zeewateren plaats te vinden en voor elke soort dient er bewijsmateriaal geleverd te worden (wegingcertificaten en/of officiële uitslagen al dan niet op internet terug te vinden),  liefst vergezeld van de nodige foto’s met bij voorkeur man (of vrouw) + vis zodat we die kunnen publiceren. Voor de zwaarste vis op jaarbasis van elke soort ontvangt de laureaat een B.C.S.A.-medaille. De prijsuitdeling valt samen met deze van de records. Voor 2012 hadden we meerdere meldingen van kabeljauw maar deze van Rudi Vekemans in IJsland gevangen was wel de zwaarste. De Noorwegen Hitra Vissers uit Limburg rapporteerden de vangst van een mooie heek door Jacky Jordens in Noorwegen bovengehaald. (zie hieronder)

Rudi Vekemans met Gul Jackie Jordens met heek

Tijdens het Penn Festival van augustus 2012 in IJsland landde Rudi Vekemans van R.Z.C. een Kabeljauw van 18,3 kg, meteen de zwaartse in deze soort gevangen in een officiële regionale, nationale of
internationale wedstrijd.

Tijdens de jaarlijkse Noorwegen Hitra Team Cup in 2012, bracht Jacky Jordens van N.H.V. een Heek van 8 kg aan de weeg, meteen de zwaarste in deze soort gevangen in een officiële regioale, nationale of internationale wedstrijd.

UIteraard hebben wij van alle vangsten in de lijst bijhorende foto's ontvangen, maar helaas zijn ze ofwel van dermate slechte kwaliteit dat we ze onmogelijk kunnen publiceren, ofwel zonder de vangers erbij op (en dan kan je de vissen evengoed, en zelfs beter, op FishBase bekijken),
Elke visser van één of meerdere nieuwe records ontvangt een gratis jaarabonnement op Zeehengelsport, magazine waarin door Tom Sintobin tradiegetrouw in maart een uitgebreid verslag over deze recordvangsten zal gepubliceerd worden. De prijsuitdeling gaat pas door op zaterdag 23 maart te Burcht tijdens de Algemene Ledenvergadering van het VVBZ vzw. Tenslotte nog vermelden dat de clubbesturen van het VVBZ en de FFBPM de aangepaste recordlijsten dan in hun bezit zullen hebben. Meer informatie kan je altijd bekomen via het contactformulier van deze website.

Paul Phlips, Fish Recorder

Informatie over de vorige publicatie van recordvangsten, dus van 2011, is terug te vinden in het Archief onderaan de pagina met BCSA NIEUWS

top