newsflash

Laatste update 01.11.2020
(1e publicatie: 21.05.2011)

S & B Zeehengelclub Seawitch vzw

Contact Seawitch

Contactadres
Jean Geerts, voorzitter
Walemstraat, 175
2860 Sint Katelijne Waver (bij Mechelen)
tel: 15-20 26 10
GSM: 0473 46 19 14

Bankrekening Seaw.
IBAN code:
BE43 3200 2456 3201
BIC: BBRUBEBB

Ondernemingsnr.
424 790 417

ZESDAAGS KMI
WEERBERICHT KUST :

CLUBNIEUWS - CLUBNIEUWS - CLUBNIEUWS - CLUBNIEUWS - CLUBNIEUWS - CLUBNIEUWS - CLUBNIEUWS - CLUBNIEUWS - CLUBNIEUWS - CLUBNIEUWS -

Jaarrecords 2019 : rog ... cm (< >) vleugels - platvis 40 cm - wijting 38 cm - gul ... cm -

Driedaags KMI weerbericht Mechelen en omstreken

You don't give up fishing when you get old,
You get old when you give up fishing

newsflash

Ook Corona Virus slaat toe bij Seawitch
- Paastrofee 2020 afgelast

Vanuit  de  stad  Blankenberge kreeg onze voorzitter het volgend bericht:
EXTRA  MAATREGELEN  CORONAVIRUS  VOOR  BLANKENBERGE:
Vanaf  Zaterdag  14  Maart  2020  tot  en  met  19  April  worden  alle  Sportieve  evenenten  geannuleerd, dit  ongeacht  de  capaciteit.  (aantal  deelnemers)

Voor ons Seawitchers wil dit in de praktijk zeggen: Geen vistrip  op  Zaterdag  28  Maart en ook valt onze  jaarlijkse  PAASTROFEE  op  Zaterdag  11  April dan in  het  water !!! Hopelijk  alles  terug  normaal op  zaterdag  25  April. Spijtig  maar  dit is  wel  de  REALITEIT. Ik  wens  julie  allen  zeker  een  goede  gezondheid  en  tot  hopelijk  25  April .
Tot daar Seawitch voorzitter Jean Geerts

Nota vdr : Zoals het nu naar uitziet zal zaterdag 25 april ook wel in het water vallen. Meer daarover "in due time". Voor de Seawitch kalender 2020, ga naar onze clubkalender (klik)

(Newsflash! van 27.03.2020)


newsflash Sint Niklaastrofee 2013Sint Niklaastrofee 2019
uitgewaaid op 14/12

Een Westenwind van 7 à 8 Beaufort met golfhoogten van 2,2 tot 2,4 meter en dan weten jullie het wel zekerst ? Daarmee zit 2019 er op, althans voor wat de zeevisserij betreft. Seawitch wenst jullie allen een prettige Kerst en een Zalig en Gelukkig Nieuwjaar. Hopelijk volgend jaar een betere visserij ... Moet lukken !

 

Eindstand Club-jaarrecords 2019

Vissoort
Lengte
Laureaat
Boot
Datum
Platvis (bot)
40 cm
Louis Goovaerts
Leyra (Blankenberge)
20.04.2019
Kabeljauw
Net zoals in 2015, in 2016, in 2017, in 2018 en nu ook in 2019
werd er geen maatse gul gevangen.
Rog (vleugels)
Wegens de Bexit perikelen zijn we dit jaar niet gaan vissen in Deal.
Wijting
38 cm
Jean Geerts Roober (Blankenberge)
20.04.2019
Zoals de vorige jaren worden de laureaten vergast op een mooie geldprijs

Z
EEBAARS a new challenge ?
Waarom deze soort aan deze lijst niet toevoegen, wat denken jullie ?

(Newsflash! van 14.12.2019)


newsflash Eindelijk toch nog eens kunnen uitvaren op zaterdag 23 november in Blankenberge. Magere vangsten

Op zaterdag 23 november 2019 trokken Gilbert, Jules, Hugo en Jean vanuit Blankenberge richting Zeebrugge om er voorbij het staketsel voor anker te gaan. Er stond een Zuidooster van een 4-tal Beaufort met golfhoogten van rond de 0,7 meter; dus best doenbaar. Aan onze tappen en leeglopers werden er vooral wijtingen gevangen : een 90-tal ondermaatse en hoop-en-al een 40-tal maatse alles bij mekaar ... dus gene vette zoals onze voorzitter het welsprekelijk kwam te mailen. Alles bij mekaar toch een aangename vistrip en dit is toch ook belangrijk.

(NewsFlash! van 26.11.2019)


newsflash

Nu ook zaterdag 9 november
afgelast in Blankenberge

In de voormiddag een Noordwester van 4 Bft met golven van bijna 1,9 meter op de kop van het staketstel, dus we konden het weeral schudden.  In de namiddag keerde de wind en zondag was het zelfs heel goed visweer in Blankenberge. Maar wat wil je, tegen de weergoden kunnen we sowieso niet op ! Volgende Seawitch-trip is gepland voor zaterdag 23 november, eveneens vanuit Blankenberge. Ook hiervoor hebben we de Leyra van en met schipper Leo Mariën geboekt. Scharren, mooie wijtingen, botten en enkele late tongen worden er momenteel bovengehaald. Wie weet, misschien ook wel een gulletje … You never know ! Schrijf tijdig in bij de Gilbert of bij de Jean want de plaatsen zijn beperkt tot een maximum van 5 vissers. (extra aas te bestellen voor woensdag 20 november)

Belangrijk, nogmaals: Dragen van reddingsvesten is verplicht vanaf 16 oktober onder volgende omstandigheden indien er gevist wordt vanaf het type pleziervaartuigen die we gewoon zijn in Nieuwpoort, Oostende  en Blankenberge :
- als de (significante) golfhoogte 1 meter of meer bedraagt
- of als er tussen zonsondergang en zonsopgang gevist wordt
- of als er tussen 16 oktober en 15 mei gevist wo
rdt
Die  reddingsvesten moeten jullie zelf aanschaffen. We gaan er van uit dat onze voorzitter jullie de nodige tips hiervoor kan geven. In ieder geval heel veel succes toegewenst op 23 november.

(NewsFlash! van 13.11.2019)


newsflashTongen aan de Wenduine Bank
op zaterdag 14 september 2019

tongOp zaterdag 14 september was het zo ver en ging onze eerste Seawitch najaar trip door vanuit Blankenberge. Zonnig, 20 graden, een NO van 2 à 3 Beaufort, golfjes van niet meer dan 0,6 meter en daarbij nog een goeie stroom van +- 43, wat wil je meer... vis zekerst ?
Die zaten er wel, maar je moet ze dan wel kunnen vangen en dat lukte aardig op de Leyra waar Eddy en Franske Meel, Jules en Hugo toch zomaar 56 tongen bovenhaalden; een gemiddelde van 16/man, waarvan meerderen rond de 35 cm, dus zo'n 3 in ne kilo. Op de Roober was het heel wat minder want Gilbert, Emile en de Jean kregen er met moeite samen 13 bij mekaar. Natuurlijk was het de vorige dag heel wat beter op diene boot ... maar dit liedje kennen we ondertussen al. Nog vermelden dat er gevist werd met verse tappen. Enkele botten noteerden we als bijvangsten. De club- jaarrecords blijven ongewijzigd. Al bij al een prima visdag en iedereen toch best tevreden.

Gilbert ZangerléBij het inschepen botste we nog op een groep van 25 Luxemburgers die onder impuls van onze vriend maestro Gilbert Zangerlé, een dagje wedstrijdvissen op tongen hadden gepland. Gilbert (foto links) kennen we van onze Deal trips, meestal vergezeld van zijn landgenoot John Palgen. Gilbert is nu als president "the big Boss" van de FIPS-M, de Internationale Federatie van sportvissers op zee. Het was fijn hem nog eens terug te zien, maar hoe zij het er hebben afgebracht zaterdag weten we niet.
Onze eerstvolgende Seawitch club-trip gaat door op zaterdag 28 september, eveneens vanuit Blankenberge. Schrijf tijdig in bij de Jean of bij de Gilbert. Extra aas te bestellen voor woensdag 25 september a.u.b.

(NewsFlash! van 18.09.2019)


newsflash

Dan toch tongen in Blankenberge
op zaterdag 22 juni 2019


Hugo met tong 37 cm, 2019Op zaterdag 22 juni trokken Gilbert, Jean, Hugo en Jules naar Blankenberge om er met de Asterix van Danny Kempeneers op tongen te gaan. Uit recente competities zoals de Noordzeetrofee en de Beker van de Vlaamse Gemeenschap bleek dat er sowieso bijna niets anders te vangen was voor het moment.
Er werd voor anker gegaan halfweg de pier van Blankenberge en de muur van Zeebrugge. Het was aangenaam en zonnig om vissen. Aanvankelijk stond er een 2 à 3 Bft  met golfjes van een halve meter, maar de wind wakkerde wel aan tot een 5 NO en rond 3 uur werd de zee dermate ruw dat ons gezelschap besloot om vroegtijdig binnen te varen.  
Vangsten : 18 tongen waarvan een 7-tal van + 30 cm. Hugo Vereycken kreeg er wel eentje van 37 aan de haak (mooi beest, zie foto rechts). We noteerden ook nog een 15-tal ondermaatse tongetjes en ook wat kleine botten. Al bij al kunnen we het geen Seawitch-tongenfestival noemen. Alles bij mekaar toch weeral een leuke visdag. De jaarrecordlijst  2019 blijft ongewijzigd. Ter informatie: Er werd gevist met verse tappen. (Foto Gilbert Walravens)

Onze volgende Seawitch-vistrip gaat door op zaterdag 14 september vanuit Blankenberge. (clubblad met meer details volgt). Maar indien jullie ondertussen toch de zee op willen, contacteer dan best de Jean of de Gilbert.

(NewsFlash! van 24.06.2019)


newsflashNieuwpoort ligt Seawitch niet ...
Nu ook zaterdag 11 mei 2019 afgelast


Een Noordooster van 5 à 6 Beaufort met golven van 1,1 meter en dan wisten we meteen hoe laat het weeral was vorige zaterdag.
Dan maar naar onze volgende datum: zaterdag 8 juni vanuit Bankenberge. We gaan niet alleen voor de klassieke wijtingen en scharren met hier en daar een botje, maar ook voor Zeebaars, want die worden er ook regelmatig gevangen de laatste weken.
Dus best tijdig inschrijven bij de Jean of bij de Gilbert en meteen mededelen of jullie extra aas wensen.

(NewsFlash! van 14.05.2019)


newsflash Louis Goovaerts winnaar van de Seawitch Paastrofee 2019


Na meerdere jaren te zijn afgelast kon onze Seawitch Paastrofee op 20 april 2019 eindelijk nog eens plaats vinden. We hadden in Blankenberge twee boten voorzien en die konden we nagenoeg volledig bezetten, ook dat was al een tijdje geleden. Een prachtig weertje met veel zon, een matige NO van een goeie 3 Bft maar toch veel stroom want in de namiddag was het wel springtij volgens onze voorzitter. Er werden vooral wijtingen gevangen met hier en daar een bot. Alles bij mekaar 24,5 kg, amper 2,7 kg gemiddeld de man, dus gene vette. Bootwinnaar op de Leyra werd Louis Goovaerts, Eddy Meel was 2e. Beiden eindigden voor Jules Keller, Gerrit Van Goethem en Frans Meel.
Op de Roober won Jean Geerts het pleit voor nieuwkomer Hugo Vereycken. Gilbert Walravens en Emile Mohl waren de ongelukkigen die buiten de prijzen vielen.
Algemeen winnaar van deze Paastrofee 2019 werd Louis Goovaerts, die dus met de grootste prijzenpot aan de haal ging.
Nieuwe club-jaar-records 2019 : Bot van 40 cm van Louis Goovaerts en wijting van 38 cm door Jean Geerts bovengehaald. De lichtkrant bovenaan werd aangepast en daarmee zijn we weeral vertrokken. Nog effe vermelden dat er gevist werd met verse en diepvries tappen. Toch best iedereen tevreden met die weeral prachtige dag... alleen de visserij kon beter.

Hieronder ons deelnemersveld :


SQeawitch Paastrofee 2019

De deelnemers v.l.n.r. : Nieuwkomer Hugo Vereycken - Emile Mohl - Louis Goovaerts - Gerrit Van Goethem - Eddy Meel - Frans Meel - Gilbert Walravens- Jules Keller en Jean Geerts

Onze volgende vistrip gaat door op zaterdag 11 mei vanuit NIEUWPOORT waar we op zoek gaan naar pladijzen. Schrijf tijdig in bij de Jean of bij de Gilbert want de plaatsen zijn beperkt. Meer nieuws volgt in het clubblad.

(NewsFlash! van 21.04.2019)


newsflashNu ook Nieuwpoort op zaterdag
13 april 2019 afgelast


Voor onze 2e vistrip dit jaar is het ook weeral noppes. Een NO 5 Bft. met golven van rond de 1 meter is net iets te veel. Patrick Legein, onze schipper uit Nieuwpoort, adviseert : THUIS BLIJVEN

Volgende week, dus op zaterdag 20 april, gaat onze paastrofee 2019 door vanuit Blankenberge. Zoals gebruikelijk zijn er ook nu weer mooie geldprijzen te winnen. Hopelijk lukt het deze keer. We gaan er ook vanuit dat de baggerwerken dan achter de rug zijn in Blankenberge. Schrijf vlug in bij de Jean of bij de Gilbert want de plaatsen zijn beperkt.

(NewsFlash! van 12.04.2019)


newsflash

Verzanding havengeul Blankenberge
Zaterdag 30 maart 2019 afgelast

Voor onze eerste Seawitch trip in 2019 konden we het meteen schudden. Er werd een verzanding van de havengeul gesignaleerd en wilden we gaan vissen moesten we al om 6 uur uitvaren. Hiervoor geen kandidaten ... wat dacht je. Vermits de visserij ook al nikske is voor het moment werd er in samenspraak met de schipper wijselijk beslist om af te gelasten. Baggerwerken zijn in uitvoering.

Zaterdag 13 april gaan we vanuit Nieuwpoort met de Marie-Loe op jacht naar pladijzen. Er zijn 6 bootplaatsen beschikbaar, dus zo vlug als mogelijk inschrijven bij de Jean of de Gilbert is de boodschap.

(NewsFlash! van 29.03.2019)


newsflash Seawitch rouwt om Marc Eyckmans
Een trouw lid is heengegaan


Marc overledenDeze week kregen we het droevig bericht dat Marc Eyckmans uit Boom op donderdag 14 maart 2019 onverwacht overleed. Op 26 april zou hij 82 jaar worden. Samen met zijn neef François Van den Berghe uit Berchem werd hij in 2011 lid van onze club. Via onze website werd er aangesloten. Voorheen was hij lid van Centrum Zeehengelclub uit Wilrijk en als die er mee stopte werd hij lid van Zeehengelclub De Gulle uit Blankenberge. Met beide clubs nam hij regelmatig deel aan Zeehengel- wedstrijden aan onze kust en behaalde daar middelmatige uitslagen.
Hij was een technisch zeer begaafd en fervent zeevisser. Ook sociaal ingesteld want Marc stond steeds klaar om te helpen daar waar nodig. Wij gaan hem echt missen en telkenmale wij vanuit Blankenberge de zee optrekken zullen we aan Marc denken.

We wensen zijn echtgenote Liliane, zijn kinderen en kleinkinderen heel veel sterkte toe bij het verwerken van dit immens verlies.
Rust in vrede beste Marc

Bezoek ook zijn persoonlijke webpagina

(NewsFlash! van 23.03.2019)


newsflash

Seawitch - Deal - Brexit
Data 2019


Helaas kunnen we voorlopig geen data boeken voor 2019. We schreven hierover het volgende mailtje naar Dave Lawrence, onze schipper in Deal :

We think that the situation at the moment is unpredictable for what the Brexit is concerned to book for dates in April, May and June 2019. Bearing in mind  that probably we will be faced with chaotic situations with customs and border-police on both sides of the channel. This will results in too much of a delay to organise a day fishing trip and bring some fish with us to Belgium (import duties etc…).  So, Seawitch wants to wait to book dates until the dust is settled.
In case the Brexit is postponed (to the end of the year for instance),  we’ll contact you again. Of course we all feel very bad with this situation. Sorry .

Dus collega's nog een beetje geduld. Misschien loopt het allemaal zo'n vaart niet en wordt de ganse situatie zo vlug als mogelijk uitgeklaard. Wij blijven er in geloven !

(NewsFlash! van 09.02.2019)


newsflashSt. Niklaastrofee 2018 uitgewaaid op
8 december in Blankenberge

Sint Niklaastrofee 2013Een Westerwind van 7 Bft. met golven van 2,8 meter en bovendien nog een pak regen met rukwinden. Daarmee konden we het weeral schudden voor vandaag en meteen ook onze laatste Seawitch zeehengeltrip van 2018. Spijtig want momenteel zitten er genoeg wijtingen en scharren aan onze kust !

We kunnen nu ook de eindstand van onze club-jaarrecords publiceren. Eigenaardig, maar ook dit jaar werden er geen gulletjes gevangen, zelfs geen ondermaatse. Spijtig ... volgend jaar ? Hoop doet leven zekerst ?

Onze eerstvolgende vistrip gaat door op zaterdag 30 maart 2019 vanuit Blankenberge. In april volgt dan de paastrofee.


Eindstand Club-jaarrecords
2018

Vissoort
Lengte
Laureaat
Boot
Datum
Platvis (pladijs)
42 cm
Frans Meel
Marie-Loe (Nieuwpoort)
07.04.2018
Kabeljauw
Net zoals in 2015, in 2016, in 2017 en ook in 2018
werd er geen maatse gul gevangen.
Rog (vleugels)
55 cm
Jules Keller
Gary Ann (Deal)
21.05.2018
Wijting
36 cm
36 cm
Emiel Mohl
Gilbert Walravens
Marie-Loe (Nieuwpoort)
Marie-Loe (Nieuwpoort)
24.11.2018
07.04.2018
Zoals de vorige jaren worden de laureaten vergast op een mooie geldprijs

(NewsFlash! van 08.12.2018)


newsflash

Wijtingen en scharren op zaterdag 24 november 2018 vanuit Nieuwpoort


Emiel Mohl met wijting 36 cm 2018Het moet niet altijd Blankenberge zijn en daarom trokken Miel, Jules, Kris en Gilbert naar Nieuwpoort om er onder leiding van de laatste - onze sportbestuurder - in te schepen op de Marie-Loe. Inderdaad was de Jean er niet bij want die was als bootcommissaris van dienst op de 3-daagse WK-selecties in Oostende. Aas ? Geen nood want schipper Patrick Legein zorgde voor de nodige verse tappen. Voor pladijzen is het blijkbaar nog wat vroeg in Nieuwpoort, dus het zouden wijtingen en scharren worden. Na eerst nog wat geprobeerd te hebben voor de kust van Westende werd er verkast naar de Middelkerke bank en met succes want bij het binnenvaren om 15u30 precies telde ons viertal toch een 120-tal wijtingen en een 40-tal scharren. Ook nu echter weer veel ondermaatse die uiteraard teruggezet werden. We noteerde ook de vangst van één enkele verloren gezwommen bot. Emiel Mohl ving de grootste wijting, eentje van 36 cm, een evenaring van het club-jaarrecord (zie foto rechts). Nog te melden dat er gevist werd in een zuidooster van niet meer dan 3 Beaufort met golfjes van amper 0,3 meter. Koud weliswaar maar toch zonnig. Enfin, zoals Gilbert rapporteerde, was iedereen best tevreden met deze weeral prachtige Seawitch-vistrip.
Zaterdag 8 december gaat onze jaarlijkse St. Niklaas-trofee door vanuit Blankenberge. Zoals gebruikelijk zijn er ook nu weer mooie geldprijzen te winnen en een aandenken voor iedere deelnemer. Meer hierover lezen jullie best in het clubblad.

(NewsFlash! van 25.11.2018)


newsflash

Veel ondermaatste wijting
op zaterdag 13 oktober 2018 aan de Middelkerke Bank

gilbert en tong van 39 cm in 2018

Met Leo Mariën en Franky Van Acker trokken we vorige zaterdag 13 oktober  vanuit Blankenberge naar de Middelkerke Bank om er vanaf hun  Leyra en Satisfied op zoek te gaan naar tongen en naar al wat er zoal te vangen was rond deze tijd van het jaar. Het werd een zonnige dag van wel 23°, dus zeker niet te koud voor midden oktober. Het was wel winderig, een Zuidooster van 4 à 5 Beaufort (zelfs even een 6), dus het werd wel voor de ganse dag waggelen geblazen. (alhoewel met golfjes van 60/70 cm was het best doenbaar)
Met zijn achten - Frans, Eddy, Kris, Jules, Gert, Gilbert, Miel en Jean - brachten we in totaal toch een 15-tal botten, een 25 tal wijtingen en precies 20 tongen aan boord van beide boten. Gilbert had er zelfs eentje van 39 cm, dus niet ver verwijderd van het Seawitch jaarrecord platvis (zie afbeelding, foto Jean Geerts). Inderdaad, alles bij mekaar toch weeral gene vette. Er werden ook veel ondermaatse wijtingen genoteerd…  te veel !
Onze volgende Seawitch-trip  gaat door op zaterdag 27 oktober, eveneens vanuit Blankenberge. Hopelijk dan meer maatse wijtingen, scharren en het gulletje waar we al zolang op wachten. En diene zeebaars dan ??? Schrijf tijdig in bij de Jean of bij de Gilbert.

(NewsFlash! van 15.10.2018)


newsflashNog steeds tongen voor Seawitch
op zaterdag 29 september
Kris lmet een tong van 37,5 cm (Wendujnebank 2014)


Zaterdag 29 september trokken Kris, Jules, Marc, Eddy en daddy Frans vanuit Blankenberge met de Leyra naar de Middelkerke bank om het daar nogmaals op tongen te proberen. Jean, Miel en Gilbert stonden op de wachtlijst, maar helaas konden zij geen tweede boot versieren. (Die gaan dan in de loop van de week ne keer onder mekaar) Er stond een prachtig en zonnig visweertje van een N-NO 2 à 3 Beaufort, meer niet, maar wel redelijk veel stroom vandaag. Super kon je de visserij niet noemen maar ze hadden op het einde van de dag toch 39 mooie tongen aan boord met als bijvangsten een bot en twee maatse wijtingen. Aas? Waarschijnlijk verse tappen, maar dit werd ons niet gerapporteerd.

Onze volgende Seawitch-trip gaat door op zaterdag 13 oktober, eveneens vanuit Blankenberge. Waarschijnlijk zit er dan terug wijting en schar. Misschien zelfs al een vroeg gulletje en waarom ook gene zeebaars... eentje maar de man hoor, want die mag je nu plots tot het einde van jaar meenemen. Dus tijdig inschrijven bij de Jean of de Gilbert is de boodschap. De clubrecordlijst blijft ongewijzigd.

(NewsFlash! van 02.10.2018)


newsflash

 


Big Fish

great fish
Uit onze archieven.


newsflash Tongen ? Ze zitten er ...
maar je moet ze kunnen vangen !


Eddy MeelBlankenberge 23 juni 2018 (verslag van onze sportbestuurder Gilbert).
Bij laag tij zijn we met de Asterix van schipper Danny in een 3 NW richting Wenduine bank gevaren, waar we met Frans, Eddy, Marc, Gilbert en een zonnetje aan de slag zijn gegaan met als doel een pak tongen te vangen. Helaas ging het moeizaam om een vis aan de haak te slaan. Eindbalans aan onze zeepieren: Precies 19 tongen waarvan Eddy er eentje van 32 cm als grootste ving. (zie afbeelding hiernaast). Als bijvangst noteerde we één enkel botje van 27 cm.
Rond 14 uur is de wind feller geworden en daar het getij stil lag werd er beslist om te stoppen en binnen te varen. Het had beter gekund, maar er waren zaterdag boten met veel minder !
Daarmee zitten onze voorjaartrips er op. Willen jullie in de volgende maanden de zee op, dan best onderling afspreken of misschien onze voorzitter effe contacteren voor assistentie.

Onze eerstvolgende Seawitch trip is gepland op zaterdag 15 september eveneens vanuit Blankenberge. Meer hierover in het clubblad.

(NewsFlash! van 26.06.2018)


newsflashHet kon beter in Deal
op maandag 18 juni 2018

inktvis als aas

Voor onze derde en laatste Deal trip in Seawitch verband dit jaar tekenden Jules, Jean, Gilbert, Gert en nieuwkomer Frank Buelens om 7u45 present aan de Beach Street in Deal, mooring place van de Mary Ann. Bij het uitvaren was het zwaar bewolkt en miezerig met vallende mist. Rond de middag dan wat gesluierde zon en wolken. Deze keer gingen we richting Ramsgate om er een 2-tal mijlen voorbij de Deal-pier een 3-tal mijlen uit de kust in de Downs voor anker te gaan. Er stond een Zuidooster van 4 à 5 Bft, met pieken van 6. Weliswaar landwind daar, maar toch weeral waggelen geblazen en dus heel aangenaam was het echt niet. We visten op een diepte van rond de 15 meter.
Verse makrelen kregen we niet te pakken, dus met diepvries makreel-haring-squid (inkvis) moesten we het doen (zie afbeelding squid-cocktail rechts). Voor doggies had onze schipper Dave leeglopers voorzien. De vangsten waren nogal pover; een 30-tal doggies. Vele kleinere van die hondhaaitjes werden onmiddellijk teruggezet. Drie roggen haalden we binnenboord; Gilbert ving er eentje van 54 cm tussen de vleugeltoppen wat wel heel dicht tegen het club-jaarrecord lag. Jean had er twee, elk van rond de 46 cm. Gert Peeters heeft er 2 mooie verspeeld door gebrekkig materieel. Als je met van die gekochte en machinaal gefabriceerde onderlijnen vist dan is dit wel om problemen vragen. Zekerst met een klepper aan de haak breekt zoiets te gemakkelijk. Spijtig, zeer spijtig! Enfin, dat weet hij dan ook weeral voor een volgende gelegenheid...
Vroeger bezochten we eerst nog de Kings Head-pub, maar het gezelschap wenste zo vlug als mogelijk in Folkestone de Shuttle op. Om 21u45 waren we al terug in Mechelen.
En Frank, onze nieuwkomer ? Die was, net zoals de anderen, best tevreden met het ganse avontuur, maar als zoetwatervisser is hij toch niet gewonnen om lid te worden van Seawitch. Alhoewel ... je weet maar nooit ?

(NewsFlash! van 20.06.2018)


newsflash

Weinig tongen in Blankenberge
op 9 juni 2018


Zaterdag 09.06.2018 trokken Jules, Marc, Jean, Frans en zoontje Eddy naar Blankenberge om er met de Leyra van Leo Mariën niet ver uit de kust op zoek te gaan naar tongen want die werden er de voorbije week  gerapporteerd. Er stond een NO 3 à 4, golven in de zijkant dus waggelen geblazen. In de namiddag werd het ietsje beter. Bewolkt weliswaar, later een schemer zonnetje met 16 graden, meer niet. (In het binnenland was het wel een heel stuk warmer).
Aan onze levende tappen kregen we toch nog 14 maatse tongen, netjes verdeeld onder vier want alleen Jean bleef in gebreke en moest zich tevreden stellen met wat ondermaatse rommel en enkele kleine botten. You can’t win them all Jean ! Eddy ving nog een klein zeebaarsje. Volgens onze schipper hadden beroeps de nacht voordien alles afgesleept, kon je zien aan de ondermaatse tongetjes en kleine botjes ... Het eeuwig probleem is, en staat niet te beteren: Er wordt teveel gezeverd over de boordradio en de beroeps luistert mee hoor ! Dus alles behalve een geslaagde Seawitch trip vorige zaterdag.

Onze laatste lokale voorjaarstrip gaat door op zaterdag 23 juni eveneens vanuit Blankenberge. Dat gaat beslist beter aflopen, zeker weten ! Schrijf tijdig in bij de Jean of bij de Gilbert.

(NewsFlash! van 10.06.2018)


newsflash

Er werden roggen gevangen in Deal
op maandag 21 mei 2018

jules met recrodrog 2018 DealKris en Jules hadden het klaargespeeld om een uurtje vroeger in Deal te landen. Vermits Jean en Gilbert reeds zondag ter plaatse waren kon er om 7 uur in de morgen al uitgevaren worden. Deze keer ging het richting Dover en op 2 mijlen uit de kust ter hoogte van het Walmer Castle werd er voor anker gegaan. (Walmer is een deelgemeente van Deal)   Het werd een zonnige dag, weliswaar tussendoor een beetje bewolkt  maar met een NO van een 2 à 3 Beaufort  in een kabbelend zeetje kon de pret niet op, temeer daar er vis zou gevangen worden. Om 8 uur konden we er al aan beginnen. We visten op een diepte van ongeveer 15 meter. Aanvankelijk startte we met een cocktail van ingevroren inktvis en haring met ook wat geelstaarten er bij, goed voor hondshaaitjes. Ondertussen ving onze schipper Dave almaardoor makrelen, voor skate (roggen) is dit nog altijd het aas bij uitstek. Eens voldoende bevoorrading werd er uitsluitend nog met verse makreel gevist. Het resultaat bleef niet uit; eindbalans 8 roggen  van rond de 3 kg en 50 cm tussen de vleugeltoppen met als uitschieter eentje van 3,5 kg en 55 cm, een mannetje, meteen een club-jaarrecord-verbetering voor Jules Keller.(zie foto rechts) De lichtkrant hierboven werd aangepast. Jules nam er trouwens een 4-tal voor zijn rekening en heeft er bovendien nog een 2-tal verspeeld. Jean ving er 3 Ktris met toonhaai(+ ene gelost aan de boot wist hij te melden… nen hele grote !) Achteraan de boot ving Gilbert er ook eentje. Helaas Kris had pech, geen roggen deze keer, maar hij compenseerde dit toch met de vangst van 3 gladde toonhaaien van rond anderhalve kilo (foto onderaan links).  Precies geteld ving het gezelschap  57 doggies en als bijvangst een 3-tal horsmakrelen (als je deze ook al bijvangst kunt noemen).
Al bij al een geslaagde vistrip en iedereen best tevreden. Om 22 uur al terug in Mechelen.

Onze volgende en laatste Deal-trip in clubverband gaat door op maandag 18 juni. Voor meer hierover contacteer tijdig Gilbert of de Jean.


(NewsFlash! van 24.05.2018)


newsflash

Scharren en Zeebaars in Blankenberge op zaterdag 5 mei 2018


zeebaarsVanuit Blankenberge trokken Gilbert, Frans, Eddy, Jules, Kris en Jean op zaterdag 5 mei met de Asterix naar Scheur 6 op scharrenjacht. En of die er zaten zeg, scharren à volonté, meestal met 3 tegelijken werden ze daar binnen gedraaid. Om 11u30 had iedereen er al een 40-tal in de kuip en dat vonden de mannen meer dan voldoende. In samenspraak met schipper Danny Kempeneers werd er dan beslist om te verkassen naar de Wenduine Bank in de hoop daar wijtingen te vinden. Het was zonnig doch fris en er stond een Noordooster van 3 à 4 Beaufort. De stroom was ondertussen sterk verminderd en helaas vielen er daar niet teveel wijtingen te bespeuren. Hier en daar werd er wel een bot gevangen. Pech dus. Maar totaal onverwacht werden er drie zeebaarzen bovengehaald en ... braafjes teruggezet uiteraard want bij wet is het verboden die momenteel mee te nemen. Jean ving er eentje van 42 cm. Gilbert had er wel twee waaronder ene van een kleine 2 kg (zie foto rechts... toch twijfelachtig dat die zo zwaar woog!) De wind was ondertussen aangewakkerd tot een NO 5 en de beet was er nagenoeg uit. Om 15 uur dan maar naar binnen gevaren. Iedereen toch best tevreden met elk een hoop scharren en enkele botten. Nog vermelden dat we als aas op verse tappen vielen. Er werden geen club-jaarrecords verbeterd.

Onze volgende vistrip gaat vanuit Nieuwpoort door op zaterdag 19 mei en daar gaan we terug op zoek naar pladijzen. Op maandag 21 mei volgt er dan onze tweede trip naar Deal voor stekelrog en hondshaai. Voor beide Seawitch-trips best zo vlug als mogelijk contact opnemen met de Gilbert of met de Jean.

(NewsFlash! van 07.05.2018)


newsflash

Verslag Seawitch trip van 21.04.2018 Terug wijtingen in Blankenberge


wijtingMet de Leyra gepiloteerd door Leo Marien trokken Eddy, Frans, Marc, Jules en de Jean al vroeg in de morgen de zee op om er 1 à 2 mijl voor de pier van Blankenberge in "Het Patattenland" zoals ze het daar noemen, voor anker te gaan. Het was aangenaam zonnig, weliswaar iets frisser dan in het binnenland. Maar ja, daar was het 28° warm, zeer ongewoon voor de tijd van het jaar. Wind ? Amper een NO-O van 2 Beaufort. De stroom stond goed en het belangrijkste: Er werd vis gevangen. Iedereen had een 40-tal maatse wijtingen in zijn kuip, doch geen uitschieters vatbaar voor de verbetering van het club-jaarrecord, wel meerdere plus 34cm-ers. Bijvangsten ? Scharren, één enkele bot en een vroege tong van 37 cm met Marc Eyckmans als gelukkige vanger. Nog vermelden dat we verse tappen als aas gebruikten. Enfin al bij al een schitterende dag voor onze Seawitchers en ook nu weer iedereen content... We zijn nu eenmaal geen professionals !
Onze volgende trip gaat door op zaterdag 5 mei, eveneens vanuit Blankenberge. Schrijf tijdig in bij de Gilbert of bij de Jean

(NewsFlash! van 23.04.2018)


newsflash

Geslaagd weekend voor Seawitch in Nieuwpoort en DealNieuwpooort, zaterdag 7 april 2018

Met zijn zessen - Gilbert, Frans, Eddy, Jules, Kris en Emiel - trokken we met de Marie-Loe van schipper Patrick Legein naar de Oostdyk bank, zo'n 14 mijl uit de kust. Er stond een zachte Zuid-Zuidooster van maximaal een 2-tal Beaufort,  dus een prachtige zee met golfjes van niet meer dan 30 cm. Weliswaar een beetje bewolkt maar tussendoor toch een zonnestraaltje dat kwam piepen.
We hadden het in de eerste plaats gemunt op pladijzen en die werden er ook gevangen, zelfs 13 in totaal waaronder eentje van wel 42 cm door onze 85-jarige Frans Meel bovengehaald, meteen een nieuw Seawitch-Club-Jaarrecord. (Foto's rechts) De lichtkrant  werd ondertussen aangepast. Voor aas gebruikten we verse tappen en leeglopers.

onthaken pladijs

 

 

Onthaken van de record-pladijs

 

 

En de wijtingen ?
Teveel ondermaatse maar alles bij mekaar toch precies 80 +27cm-ers. Bijna altijd met drie tegelijk haalden we ze boven. Onze sportbestuurder Gilbert Walravens ving er zelfs eentje van 36 cm, tot dusver de beste jaarprestatie (zie foto links).
We noteerden ook nog een 5-tal mooie scharren en één ondermaats gulletje... een torreke. Al bij al een prachtige visdag en iedereen best tevreden.


Deal (Engeland) maandag 9 april 2018
Dave LawrenceVoor onze eerste overzeese vistrip dit jaar, bestemming Deal in County Kent, waren Kris, Jules, Gilbert en Jean om 8 uur plaatselijke tijd present aan de Beach Street, de meerplaats van de Mary Ann. Ze waren echt benieuwd om onze schipper Dave Lawrence terug te zien en welbepaald te vernemen hoe hij de aanslag van vorig jaar overleefd had. Dit viel best mee ... terug de oude wisten de mannen te vertellen. (zie foto rechts)
Ondanks het op een kantje boord ging uitdraaien of het al dan niet zou doorgaan viel de wind best mee. Een 2 à 3 Beaufort, N-NO weliswaar, doch kleine golven maar wel de ganse dag erg mistig en hierdoor werden er bijna geen foto's genomen. Het was wel koud die maandag, slechts 9 graden. Aanvankelijk werd er ter hoogte van Kingsdown voor anker gegaan. Nadien werd er verkast naar het zuiden van de Goodwin Sands en daar waren de vangsten merkelijk beter. In totaal werden 51 hondshaaitjes (doggies) binnen gedraaid doch slechts één enkele stekelrog; eentje van 46 cm vleugelbreedte, meteen ook het eerste club-jaarrecord in die soort. De Jean mocht zich als gelukkige vanger prijzen. Als bijvangsten toch ook nog een 12-tal wijtingen vermelden. Verder vielen er geen speciale vangsten te noteren. Als aas had de schipper diepvries makreel, squid (inktvis) en kleine sardienen voorzien. Ook yellow tails (soort leeglopers) waren beschikbaar.
Volgens Dave was het water nog te koud om meerdere roggen te vangen. Maar al bij al, Iedereen toch best  tevreden en er wordt beslist al uitgekeken naar de volgende Deal trip van maandag 21 mei.

Zaterdag 21 april gaat onze volgende trip door vanuit Blankenberge. Wijtingen, botten en scharren worden er zekerst gevangen. Hopelijk ook dat ene gulletje waar we al enkele jaartjes op wachten... Schrijf tijdig in bij de Jean of bij de Gilbert.

(NewsFlash! van 12.04.2018)


newsflash

Blankenberge 24 maart 2018
Paastrofee een flop !

emile mohlHet werd een zonnige en aangename dag zaterdag, bovendien een Zuidooster van een 2-tal Bft, dus met golfjes van niet meer dan 20 cm, wat wil je meer! Vis natuurlijk en die zat er nu net niet want Jean, Kris, Gilbert, Jules en nieuwkomer Emiel kregen te samen niet meer dan een tiental aanbeten, meestal botten, en dan nog geen al te grote. We hadden gehoopt op gul want op onze boot, de Leyra, hadden ze vrijdag de week voordien nog 9 gullen bovengehaald; allemaal tussen de 50 en 60 cm met als uitschieter eentje van 3,3 kg.
Het was wedstrijd; onze jaarlijkse Paastrofee, alhoewel het al van 2013 geleden was dat er nog een editie doorging. Winnaar werd Kris Slagmolen met 4 botten. Jean Geerts volgde met 2 botten, derde werd Gilbert Walravens eveneens met 2 botten waarvan er eentje van 33 cm, meteen ons eerste club-jaar-record 2018 (zie lichtkrant). Jules Keller volgde met één enkele schar en Emiel Mohl uit Dilbeek (zie foto hierboven rechts) kon ook een bot mee naar huis nemen.
Toch werd er een gul gevangen, eentje van 50 cm door onze schipper Leo Mariën himself, die bovendien nog 3 botten en een mooie pladijs kon bovenhalen. Nog effe meegeven dat er een 2-tal mijlen buiten Blankenberge voor anker gegaan werd en dat we met verse tappen en leeglopers visten.
Onze volgende trip gaat richting Nieuwpoort waar we het op zaterdag 7 april vooral gemunt hebben op pladijzen. Op maandag 9 april volgt er dan onze eerste Deal trip. Voor meer over beide data raadpleeg de Jean of de Gilbert.

(NewsFlash! van 25.03.2018)


newsflashNieuws van Marc Van Roie,
ons Seawitch lid uit Noorwegen


Gisteren, 8.01.2018 ontvingen we het volgend mailtje van Marc:
Eerst en vooral mijn beste wensen voor het nieuwe jaar.
In principe had ik gepland om in november weer langs te komen bij de Vijfhoek om ff goedendag te zeggen. Helaas overleed mijn schoonmoeder toen ik net in België was en moest ik direct terug naar Noorwegen. Zodoende  lukte het niet.
In december ben ik in Madagaskar op GT (Giant Trevally, nvdr) gaan vissen maar dat was een teleurstelling. Heb wel mooie GT’s gevangen tot circa 25 kg maar veel te weinig en te klein voor het gebied waar we zaten. En ook een paar vissen waar ik de naam niet van ken. Een en ander had er mee te maken dat de gids niet deugde. We verbleven op een catamaran en vertrokken dagelijks van daar met een 23ft console boot om te gaan vissen. Onze schipper en gids was niet gemotiveerd, dronk tijdens de dag teveel alcohol en rookte hasj i.p.v. fatsoenlijk achter de vis te zoeken. Het spijtige was dat we op die locatie niets communicatie met de buitenwereld hadden. Geen tel. verbinding en geen internet. Zodoende hadden we geen mogelijkheid om de eigenaar bij wie we geboekt hadden te contacteren en waren genoodzaakt om er het beste van te maken. Terug aan land heb ik mijn beklag gedaan en hun verwittigd dat de gids zoveel dronk en hasj rookte terwijl hij met klanten op zee was. De gids was nieuw, ze waren blij dat ik hun verwittigde zodat ze wat konden ondernemen. Helaas te laat voor ons.
Dit jaar november ga ik het in Papua New Guinea proberen. En in januari 2019 terug naar Madagaskar maar dan met de eigenaar als gids want het is wel een super locatie voor de echte grote GT’s.
Heilbot zal niet meer lukken want volgens de nieuwe Noorse wetgeving moeten alleMarc en Jean, november 2016 heilbotten welke meer dan 100 kg wegen terug gezet worden. Ook deze welke het niet overleven moeten terug. Er mogen absoluut geen heilbotten van meer dan 100kg aan land gebracht worden. Dit omdat er veel teveel gifstoffen in deze dieren zitten.  Gaat dus niet meer lukken om deze te wegen, en zulke vissen fatsoenlijk buiten boord meten met de nodige documentatie wordt zeer moeilijk. Vrees dat het record op Davy zijn naam blijft staan.

(Foto rechts : Marc en Jean in de Vijfhoek 2016)
Groetjes, ook aan Jean.
Marc

Terloops: Marc is ook de nieuwe BCSA-BA recordhouder van Zeedonderpad (Myxoxephalus scorpius). Nu 0,570 kg met referentielengte 34,5 cm, in Sørøya-Noorwegen op 27.08.2017 gevangen. (Verslag met photo's van de recordvangsten 2017 volgt later op deze website)

(NewsFlash! van 09.01.2017)


newsflashFisherman Dave Lawrence attacked by gang of youths in Deal


Dave 2016Toen we  Dave Lawrence - onze Deal schipper van de Gary Ann - vorige week contacteerde i.v.m. met de boeking van onze data voor 2018, kregen we weet van een bijzonder en verassend verhaal:  Op 24 juli 2017 rond 20 uur werd hij gewaarschuwd dat vier jongeren aan boord van zijn boot aan het strand bij Prince of Wales Terrace (Beach Street) waren gegaan. Toen hij hen verzocht om op te hoepelen werd hij aangevallen en met een houten plank bewusteloos geslagen. Ze lieten hem voor dood achter en renden weg.
Het duurde wel 1u20 vooraleer er een ambulance kwam opdagen. Heel die tijd werd hij bijgestaan door een dame die zich over hem ontfermde.
Meer hierover kan je vinden in KentOnline, klik hieronder op :

http://www.kentonline.co.uk/deal/news/attacked-fisherman-left-for-dead-130632/

Ondertussen werden er corrigerende operaties uitgevoerd want Dave werd achtergelaten met  een gebroken oogkas, kaakbot en kaak. De politie is er tot op heden niet in geslaagd om de criminelen te vatten.
Gelukkig is Dave nu blijkbaar terug in business en gaat weer lekker de zee op menen we begrepen te hebben. Goed zo. We all are looking forward to go fishing with you again next year Dave. Take care best friend.

Seawitch data voor Deal in 2018: Maandagen 9 april, 21 mei en 18 juni.

(NewsFlash! van 18.12.2017)


newsflashNu ook onze Sint Niklaastrofee uitgewaaid op 9 december

Sint Niklaastrofee 2013www.windfinder.com/forecast is duidelijk: een W-5 Bft met golven van 1,8 meter en daarmee konden we het weeral schudden vandaag, meteen ook onze laatste 2017 Seawitch zeetrip. Spijtig want vis zit er momenteel genoeg aan onze kust !

We kunnen nu ook de eindstand van onze club-jaarrecords publiceren. Eigenaardig, maar ook dit jaar werden er geen gulletjes gevangen... zelfs geen ondermaatse. Spijtig ... volgend jaar ? Hoop doet leven.

Vissoort
Lengte
Laureaat
Boot
Datum
Platvis (pladijs)
41 cm
Eddy Meel
Leona 2 (Nieuwpoort)
01.04.2017
Kabeljauw
Net zoals in 2015, in 2016 en nu ook in 2017 geen gul gevangen
Rog (vleugels)
58 cm
Jean Geerts
Gary Ann (Deal)
17.06.2017
Wijting
36 cm
Kris Slagmolen
Gary Ann (Deal)
24.04.2017
Zoals de vorige jaren worden de laureaten vergast op een mooie geldprijs.

Op zaterdag 24 maart 2018 beginnen we er terug aan, in Blankenberge, waarvoor we de Asterix en schipper Danny Kempeneers geboekt hebben.
Aan de kalender 2018 wordt nog gewerkt. In januari publiceren we die.

Ondertussen wensen we al onze leden en de bezoekers van onze website een gezellige kerst en een gelukkig, voorspoedig, gezond en visrijk 2018. Be Happy !

(NewsFlash! van 09.12.2017)


newsflash

Nu ook zaterdag 11 november 2017
te veel wind in Blankenberge


Alle nationale wedstrijden zoals Beker van België en de beloften-junioren kvB's werden afgelast voor het komende weekend. Dit geldt dan automatisch ook voor onze vistrip gepland op wapenstilstandsdag. Een NW 5 à 6 Beaufort met pieken van 7 resulteert al gauw in golven van 1,8 tot 2,5 meter (dus met opwaaiend schuim), wel echt van “het goede” teveel. Nochtans zit er voor het moment wel vis aan onze kust want vorige zaterdag 4 oktober werd het Gullefestival vervist en in een strook van 2 mijl uit de kust vanaf Blankenberge tot aan de muur van Zeebrugge werden er mooie wijtingen, scharren en sporadisch tongen bovengehaald  met weinig ondermaatse. Helaas geen enkele gul ... eigenaardig ! Winnaar Peter Vanderschaeghe bracht er zelfs 75 aan de weeg; een tiental scharren, een grote tong en de rest wijtingen, goed voor 14,640 kg precies. Dit beloofd toch voor onze Sint-Niklaastrofee in december aldaar.

hondshaaitjeEerst trekken we op 25 november naar Nieuwpoort. Daar hopen we buiten scharren, botten  en wijtingen een flinke portie pladijzen te vangen. Ook worden daar nu regelmatig vangsten van hondshaaitjes gerapporteerd... misschien ook een zeebaars ? Best zeer vlug inschrijven bij de Jean of bij de Gilbert.

(NewsFlash! van 9.11.2017)


newsflash

Seawitch trip van 14 oktober 2017
Terug wijtingen in Blankenberge.


Al vroeg kregen we een telefoontje vanuit Nieuwpoort: Franske Meel kon niet mee want er werd tijdens de nacht in zijn garage ingebroken en waren met zijn fiets en zijn viskoffer (met nieuwe molens) foetsie. Hij wachtte op de politie.
Dus waren we maar met zijn vijven te verdelen over 2 boten : Jules, Kris en Eddy op de Leyra, Jean en Gilbert op de Eenhoorn. Dus plaats zat! We trokken naar het "pattatenveld", zo'n 2 mijlen uit de kust (ongeveer aan de meetpaal). Weliswaar een beetje bewolkt in de morgen, maar in de namiddag een lekker zonnetje met niet meer dan een ZW 2 à 3 Beaufort. Verder: Afgaande tij, niet te veel stroom en een golfhoogte van maximaal 60 cm. Beter kon al niet. Iedereen had zo'n 45 maatvissen. Meestal wijtingen, maar ook schar en zelfs enkele mooie tongen werden er bovengehaald. Door het feit dat er momenteel veel garnaal zit aan de kust (en hierdoor is de prijs van garnaal ook stevig gezakt, wat iedereen ondertussen wel weet) werden er vele wijtingen gevangen, zelf mooie van rond de 34 cm. Ook vlak voor de kust zaten ze hoorden we achteraf vanop andere boten, helaas ook (te) veel ondermaatse. Aas ? Tappen en leeglopers, maar diepvries deed het ook. De club-jaar-recordlijst blijft ongewijzigd.

Onze volgende Seawitch trip gaat door op zaterdag 11 november eveneens vanuit Blankenberge. We hopen dan wel enkele gulletjes te vangen en misschien ook een zeebaars. Schrijf tijdig in bij onze voorzitter of bij onze sportbestuurder.

(NewsFlash! van 21.10.2017)


newsflash Jean Geerts, verkozen tot voorzitter van SVV, Sportvisserij Vlaanderen

... vernamen we via hun website www.sportvisserijvlaanderen.be
Het ganse verhaal moet de Jean zelf maar ne keer vertellen want het loont echt de moeite weet je.. een samenloop van omstandigheden. We kunnen niet anders dan Jean een dikke proficiat wensen en hopelijk kan hij met succes en probleemloos zijn mandaat van 3 à 4 jaar vervullen. Zijn vorige functie in het SVV bestuur, die van ondervoorzitter zout, wordt nu ingenomen door Ronny De Ranter.


Citeer het berichtje op hun website :
Nieuwe beleidsgroep Sportvisserij Vlaanderen officieel een feit!
okt 10, 2017

Kersvers voorzitter Jean Geerts

Goed nieuws! Na een aantal interne omwentelingen dit voorjaar is er achter de schermen een ad interim beleidsgroep Sportvisserij Vlaanderen opgestaan die samen met het personeel op de kar gesprongen om onze organisatie uit het slop te helpen. Het afgelopen half jaar is er een berg werk verzet, waarvan de aanwezigen op de bijzondere Algemene Vergadering van gisteravond 9 oktober uitgebreid verslag mochten ontvangen. Door de vergadering werd dan ook unaniem goedgekeurd dat deze beleidsgroep hun taken mag verderzetten (sommige functies liggen voor 3 jaar vast, anderen voor 4 jaar)!

Een overzicht van deze mensen en hun functies:

• Jean Geerts – voorzitter
• Erik Pinoy – secretaris-generaal
• Ronny Dejonghe – penningmeester
• Roland Massaert – ondervoorzitter zoet
• Ronny De Ranter – ondervoorzitter zout
• Théo Van De Gaer – ombudsman

Ook gaat onze dank naar het Uitvoerend Comité voor het vele werk en naar de RvB/AV voor het vertrouwen.
Zoals de titel van het vorige voorwoord van ons magazine kopte: Het beste moet nog komen!

Sportvisserij Vlaanderen

(NewsFlash! van 12.10.2017)


newsflash

Blankenberge 23 september 2017 afgelast wegens aasproblemen

Volgens onze voorzitter kon hij in Blankenberge, Zeebrugge en Oostende geen vers aas vastkrijgen. In samenspraak met Leo Mariën, schipper van de Leyra, werd onze Seawitch clubtrip van zaterdag 23 september ook nu weer afgelast. Spijtig want er stond een prachtig weertje... lekker zonnetje, geen wind enz... ! Maar er zijn altijd mogelijkheden om er tijdens de weekdagen eens op uit te trekken. Best Jean hiervoor contacteren. (Terloops: Vangsten komen dan wel niet in aanmerking als club-jaarrecords).
Zaterdag 14 oktober
wordt dan (hopelijk) onze eerste najaarstrip vervist; eveneens in Blankenberge en eveneens vanop dezelfde boot met dezelfde schipper. Best tijdig inschrijven bij voorzitter Jean of bij sportbestuurder Gilbert.

(NewsFlash! van 23.09.2017)


Stary smoothhounds deal 2017newsflash

Laatste Deal trip 2017
mag er zijn !

Maandag 12 juni 2017, onze laatste overzeese vistrip in clubverband dit jaar is zowat een copycat van de vorige; zelfde plaats en zelfde visserij. Ook nu trokken we naar de Downs Anchorage, niet meer dan 1 mijltje ten Noordoosten van de Deal Pier (richting Ramsgate) en ook nu werd er op een diepte van om en bij de 12 meters gevist. Afwisselend zon en wolken maar met toch een 4 à 5 Bft ZW-NW voelde het soms wel wat ruw aan. Golven van 0,7 meter vielen dan nogal mee. De vangsten waren wel minder dan vorige keer, maar Jean, Gilbert, Kris en de Jules vingen toch een zestal roggen waarvan onze voorzitter er weeral drie voor zijn rekening nam. Eentje woog 4,05 kg en mat 58 cm vleugelbreedte, meteen een club-jaarrecord-verbetering. (De lichtkrant hierboven werd aangepast). Verder een 50-tal hondshaaitjes en top of the bill toch een gevlekte toonhaai (stary smooth hounds) van 90 cm, ongeveer 2,5 kg ... weeral de Jean ! Het beestje zat vol kuit en na de foto (zie rechts) gaven we de vis zijn vrijheid. Aas: ingevroren haring-makreel-inktvis en geelstaarten voor de doggies. Toch nog vermelden dat er wegens teveel stroom een 3-tal zeer mooie roggen verspeeld werden. Draad gebroken luidde het ... best toch eens nieuwe kopen mannen !
Al bij al weeral een geslaagde Deal trip met alleen maar tevreden vissers vernamen we.

(NewsFlash! van 13.06.2017)


newsflash

Scharren Nieuwpoort 2017Scharren in Nieuwpoort op zaterdag 27 mei 2017

Onder een prachtig zonnetje en in een 3 à 4 Z-ZO trokken Frans, Jules en Gilbert met de Leona 2 van schipper Louis naar de West Diep. Inderdaad was onze voorzitter er niet bij, die was kapitein van het  Belgische team dat deelnam aan Nations Cup 2017 in Blankenberge. Dus de organisatie was in handen van sportbestuurder Gilbert en die zorgde ook voor het verslag. Eens voor anker werd er gevist op 18 meter diepte. De visserij liep niet vlot, maar dit was ook het geval op de andere boten en daarom bleven we ter plaatse tot het draaien van de boot. Dan maar richting Nieuwpoort Bank gevaren waar we het op een 14-tal meter gingen proberen. Alles liep prima tot de stroming 50 was. Na een regenbui lag de zee er zalig en plat bij. Helaas kwam er geen vis meer boven. Mede door de sterke stroming werd het inpakken en wegwezen. Maar voor we de haven bereikten hadden we nog wel af te rekenen met een dikke 5 Bft en dat werd geen lachertje om aan te leggen... eerder spectaculair.
Met zijn drieën vingen we toch nog een 50-tal scharren, een horsemakreel en twee pladijzen waarvan eentje van 39 cm. Helaas geen club-recordverbetering. Er werden ook veel kleine doch ondermaatse wijtingen bovengehaald. Aas: Verse tappen en diepvries.
Onze volgende vistrip gaat door op zaterdag 10 juni vanuit Blankenberge. We hebben hiervoor de Windsor geboekt. Schrijf tijdig in want de plaatsen zijn beperkt tot maximaal 5 deelnemers.

(NewsFlash! van 28.05.2017)


newsflash

Er worden roggen gevangen aan de Goodwin Sands

Gert ùmet rog 2017

Maandag 24 april 2017. Met zijn vijven trokken we naar Deal voor onze eerste overzeese vistrip dit jaar. Gewoontegetrouw reisden Gilbert en Jean een dagje vroeger af teneinde er nog een gezellig weekendje van te maken in Deal en uiteraard in de Kings Head, onze favoriete pub aan de Beach Street. Om 8 uur stipt vervoegden Kris, Jules en Gert onze tweeling. Er kon meteen uitgevaren worden. De verwachtingen waren hoog gespannen want vrijdagvond vernamen we van Dave Lawrence, schipper van de Gary Ann, dat een groep Belgen uit de omgeving van Kasterlee er niet minder dan 26 stekelroggen vingen die dag. In de Downs Anchorage, niet meer dan 1 mijltje ten Noordoosten van de Deal Pier (richting Ramsgate) gingen we voor anker. Er werd daar op een diepte van 12 meters gevist. Afwisselend weer met zon en wolken, doch de ganse dag droog. Er stond een Westenwind van 2 à 3 Beaufort. Landwind daar, dus een vlakke zee en belangrijk, vooral een goeie stroom. 12 roggen werden er bovengehaald waarvan de Jean er maar liefst 8 voor zijn rekening nam. Hij had ook de zwaarste, eentje van 3,5 kg met een vleugelbreedte van 55 cm, meteen een club-jaarrecord. Meerdere roggen dan ook nog verspeeld, waarvan een hele grote werd ons gerapporteerd, spijtig. Als bijvangsten noteerden we 45 hondshaaitjes (doggies), een vijftal grote steenbolken en een dozijn mooie wijtingen waarvan de grootste, eentje van 36 cm, een club-jaarrecord werd voor de Kris. De lichtkrant hierboven werd voor beide soorten aangevuld.
Aas ? Ingevroren makreel, haring en inktvis. Ook leeglopers deden het voor doggies en het samenstellen van cocktails met de diepvries voor de roggen.  Verse makreel  - het aas bij uitstek - krijgen we pas later in het seizoen.
Wij kijken al vol spanning uit naar onze volgende Deal trip op maandag 15 mei. Voor meer informatie best onze voorzitter Jean Geerts hierover contacteren.

(NewsFlash! van 29.04.2017)


newsflashOnze Seawitch-Paastrofee 2017
vanuit Blankenberge afgelast.

Onze eerste vistrip vanuit Blankenberge dit jaar, tevens onze Paastrofee die zou doorgaan op zaterdag 15 april, wordt afgelast. Ze voorspellen een NW 4 met pieken van 5 en als we daar dan nog golven tot 1,2 meter bijtellen, dan weten we meteen hoe laat het is. Onze volgende vistrip aan onze kust gaat door vanuit Blankenberge op zaterdag 6 mei. Dus dan maar vlug inschrijven bij onze voorzitter of sportbestuurder zekerst want de plaatsen zijn beperktt !!!

(NewsFlash! van 13.04.2017)


newsflash

Pladijzen aan de Westkust
Nieuwpoort 1 april 2017

Eddy Meel met pladijs 2017Vorige week werd er nog uitgewaaid, maar op zaterdag 1 april trokken Gilbert, Jules, Jean, Frans en zoon Eddy naar Nieuwpoort op jacht naar pladijzen. In een kalme zee, een ZW 2 à 3 Beaufort meer niet, was het met de Leona 2 richting Smal Bank geblazen, ietsje over de grens en een paar mijlen uit de kust (voor de locatie van de Smal Bank, gelegen tussen De Panne en Duinkerke, zie schets onderaan links). In de morgen nog een beetje bewolkt maar toch vanaf de middag heel wat zon . Gene vette wist onze voorzitter te melden, alhoewel met zijn vijven 37 pladijzen van tussen de 30 en 40 cm bovenhalen is verre van slecht. De grootste nam Eddy Meel voor zijn rekening, wel 41 cm en meteen ons smal-bankeerste club-jaarrecord (zie foto Eddy hiernaast). De lichtkrant hierboven werd ondertussen al aangepast. Als bijvangsten noteerden we toch enkele wijtingetjes, een 5-tal scharren en een ferme bot. Al bij al toch een mooie dag en iedereen best tevreden.

Onze volgende Seawitch-trip staat gepland voor zaterdag 15 april vanuit Blankenberge, trouwens onze jaarlijkse paastrofee. Meer hierover in het volgende clubblad. Toch maar best tijdig inschrijven bij de Jean of bij onze sportbestuurder Gilbert, want de plaatsen zijn beperkt.

(NewsFlash! van 02.04.2017)


newsflashAlgemene Ledenvergadering 2017
van Zeehengelclub Seawitch

Anne Marie Kumps, secretaris SeawitchEen verslag van Anne Marie Kumps, secretaris SW

Sint Katelijne Waver 18 maart 2017. Spijtig dat er maar 8 deelnemers waren op onze jaarlijkse ledenbijeenkomst.  Klein is natuurlijk ook fijn en het was een gezellig onderonsje rond de mooie ronde tafel in Bistro De Vijfhoek, een van onze getrouwe sponsors. En die hadden dan ook voor een prachtig menu gezorgd -  ZOETWATER GARNALEN OP THAISE WIJZE  - PARELHOEN met fijne groentjes, pomme dauphine, beurre blanc met “Gouden Carolus” trippel – en  CAFE “GOURMAND”En daar hebben wij allen van genoten. Dit alles, met het aperitief aangeboden door onze Voorzitter Jean Geerts en een glaasje wijn, was een mooi begin van het nieuwe visjaar 2017.  Zoals steeds had Jean ook voor een bloemetje gezorgd voor de dames.  Een mooi gebaar.
En ook de “GROOTSTE VISSEN” werden gevierd.  En dit waren voor 2016 Gilbert Walravens met de GROOTSTE PLATVIS en de GROOTSTE WIJTING – een prachtig resultaat – proficiat Gilbert.  En ook onze Voorzitter had een GROOTSTE ROG voor zijn rekening genomen.  Ook aan Jean een dikke proficiat.
Alles bijeen een geslaagde ledenbijeenkomst. Op naar een VISRIJK 2017.
Sportieve groeten,
Anne Marie


(NewsFlash! van 29.03.2017)


newsflash Bezoek uit Noorwegen
in De Vijfhoek


Marc en Jean, november 2016Traditiegetrouw en alvorens naar de beurs in Utrecht te trekken sprong eind november 2016 Marc Van Roie, ons lid uit Sørøya-Noorwegen, effe ons lokaal De Vijfhoek in Katelijne binnen om er met enkele Seawitch collega’s wat bij te babbelen. Paul was er niet, onze voorzitter Jean tekende present. Marc had de intentie om door te reizen naar de Andaman eilanden om er op jacht te gaan naar Giant Trevally’s of dikkopmakrelen onder vissers gewoonweg  als GT’s gekend.

De Andaman eilanden behoren tot India en liggen in de golf van Bengalen op circa 2.000 km van Indië en zowat 1.000 km van Thailand. Het was trouwens daar dat in 2004 de Tsunami ontstond. Toen hij arriveerde woede er de zwaarste tropische cycloon van de voorbije 30 jaar. Drie dagen later zwakte die af en kon er eindelijk aangevangen worden met vissen, alhoewel het water nog zeer troebel was, wat zeker niet goed is voor het vissen met oppervlakte aas. Vijf van de tien geplande visdagen gingen aldus verloren vanwege die cycloon. Vanaf de derde visdag werd het totaal anders; de zee was kalm en ook het water was ondertussen zeer helder. Er waren zelfs stekken bij waar ze de vis op 20 m diepte gewoon zagen zwemmen. 
Na ongeveer 10 minuutjes werpen ving zijn maatje Eric de eerste GT van deze trip; een vis van circa 10 kg, mooi begin dus. Vervolgens kwam Marc aan de beurt met eentje van hetzelfde kaliber. Zijn eerste GT ooit was een feit. Hij wist dat ze sterk waren, maar zo krachtig verbaasde hem echt. Ondanks dat het maar Giant Travally Marc Van Roie Andaman eilenden 2016een vis van een kilootje of 10 was ging hij de eerste run gewoon door de slip van zijn Daiwa Saltiga welke zo vast stond dat hij ze met de hand niet kon aftrekken. Echte krachtpatsers zijn het. Niet enkel de dril maar ook het werpen met poppers tot 190 gram of stickbaits vergt veel van je conditie. Op naar de volgend stek dan maar. Ook hier kregen ze pas na een kwartiertje van intens popperen de eerste aanbeten. Achteraf bekeken leek het hem dat de vissen gelokt werden door de luidruchtige splash welke in het water veroorzaakt werd door het popperen. 
Om een lang verhaal kort te maken kan Marc stellen dat ondanks het slechte begin ze terugblikken op een feiten vistrip. Doel was minstens 1 GT in de +20 kg klasse te vangen. Hij ving er in het totaal 30 waarvan eentje van 20 en eentje van 22 kg. (zie foto Marc + een van zijn GT's hierboven)
Zij vingen ook  nog enkele yellowfin tuna’s en een dogtooth tuna. Records zijn er helaas niet gevallen. Trouwens dit van Giant Trevally staat wel op 44 kg en 134 cm! Dat zou te mooi geweest zijn voor een eerste trip. Maar hij kijkt wel terug op een fantastische ervaring en volgend jaar gaat hij beslist weer naar de Andaman eilanden… zeker weten ! Meer over Marc, bezoek zijn persoonlijke webpagina.

(NewsFlash! van 22.01.2017)


newsflash Blankenberge 17.12, onze laatste Seawitch trip van 2016 zit er op.

Onder een grijze hemel trokken Gilbert, Jules en de Jean zaterdag naar de Meetpaal om er vanop de Leyra van Leo Mariën in een kalme en vlakke zee - amper 1 Bft W met golfjes van slechts 10 cm - op zoek te gaan naar wijtingen en scharren, ook wel in de hoop toch maar dat ene maatse gulletje te strikken. Nikske van dit laatste en net zoals vorig jaar zal onze jaar-recordlijst het zonder kabeljauw moeten stellen. (De einduitslag van onze clubrecords 2016 vinden jullie aansluitend.) De belangstelling was gering, maar ook nu hadden de afwezigen ongelijk want onder hun drieën vingen de mannen bijna 100 mooie wijtingen en meer dan 30 scharren. Bovendien waren 6 op de 10 wijtingen ondermaats, dus het was echt werken geblazen! (Of noem je dit supersport ?) Bijna alle vis was vooraan in het lipje gehaakt. De vis beet heel voorzichtig waardoor er ook veel "lossers" waren, dus op de weg naar boven vielen er velen van de haak. Zowel verse tappen, leeglopers als diepvries deden het prima. Om 15 uur zijn ze er mee gestopt; de jongens hadden voldoende vis en er stond trouwens op dat moment teveel stroom waardoor de visserij sowieso stil viel. Toch een succesvolle dag om het jaar af te sluiten. Iedereen tevreden, ook al waren ze maar met zijn drieën zaterdag. Westenwind is altijd een garantie voor goeie vangsten. Kennen jullie de alleszeggende Engelse spreuk ?

If the wind comes from the West, fish bites the best,
if the wind comes from the East, fish bites the least.


Vissoort
Lengte
Laureaat
Boot
Datum
Platvis (pladijs)
45,5 cm
Gilbert Walravens
Marie Loe (Nieuwpoort)
21.05.2016
Kabeljauw
Net zoals in 2015, ook in 2016 werd er geen enkele gul gevangen
Rog (vleugels)
62 cm
Jean Geerts
Gary Ann (Deal)
27.06.2016
Wijting
40 cm
Gilbert Walravens
Roober (Blankenberge)
22.10.2016
Zoals de vorige jaren worden de laureaten vergast op een mooie geldprijs.

Op zaterdag 25 maart 2017 beginnen we er terug aan en starten in Nieuwpoort meteen op jacht naar pladijzen. Meer details volgen later nog. Via deze weg wenst onze voorzitter elke Seawitch-er een Zalige Kerst en een Gelukkig Nieuwjaar toe met heel goede vangsten in 2017.

(NewsFlash! van 19.12.2016)


newsflash Gerrit Van Goethem wint de
Seawitch Sint Niklaas trofee 2016

Sint Niklaastrofee 2013Onder een Oostenwind van niet meer dan 3 Bft trokken we op zaterdag 3 december al vroeg in de morgen vanuit Blankenberge met de Leyra en de Asterix de wijde zee op om er een 3 à 4 mijlen uit de kust aan de meetpaal voor anker te gaan. Licht bewolkt weliswaar, soms een beetje miezerig maar met golven van maximaal 0,6 meter en met niet zo heel veel stroom was het wel aangenaam vissen. Door het vriesweer waren er geen verse tappen te verkrijgen, dus dan maar met diepvries gevist. Onze sportbestuurder kon wel voor ieder 250 gram leeglopers bemachtigen, de vis beet sowieso aan alles. In totaal vingen we met zijn zevenen 246 vissen - goed voor 43,350 kg - waarvan 174 wijtingen en 71 scharren. Jules Keller bracht wel een mooie tong van wel 37 cm aan de weeg. We noteerden geen andere bijvangsten. Ook de clubrecords blijven ongewijzigd, dus alleen gul ontbreekt nu nog op de lijst. Winnaar van onze St. Niklaas trofee werd Gerrit Van Goetem die op de Leyra eerste werd met 44 vissen, goed voor 8,050 kg en daarmee kaapte hij de jackpot van 60 euro voor de neus van Jean Geerts weg. Deze laatste was primus op de Asterix. De alleszeggende uitslagen vinden jullie aansluitend. Proficiat Gerrit ! Gewoontegetrouw ook nu weer een geschenkje voor vissers en schippers: een chocoladen St. Niklaas en een echte Seawitch promotie bic. Dus iedereen best tevreden naar we vernamen. Goed zo !SINT NIKLAAS TROFEE 2016

V.l.n.r., staande:
Jean, Geerts,
Gilbert Walravens
Gerrit Van Goethem
Gert Peeters
& Jules Keller

Gehurkt:
Eddy Meel
& Louis Goovaerts


Foto Jean Geerts

Seawitch St. Niklaas trofee 2016

De Utslag

Plaats Naam
Boot
Bootplaats
vissen
Gewicht
1
Gerrit Van Goethem
Leyra
1
44
8,050 kg
2
Jean Geerts
Asterix
1
35
6,100 kg
3
Louis Goovaerts
Leyra
2
49
7,550 kg
4
Eddy Meel
Asterix
2
28
5,100 kg
5
Jules Keller
Leyra
3
37
7,200 kg
6
Gert Peeters
Leyra
3
31
5,450 kg
7
Gilbert Walravens
Asterix
3
22
3,900 kg

Onze volgende, tevens laatste Seawitch-vistrip van 2016, gaat door op zaterdag 17 december, eveneens vanuit Blankenberge. Ook hiervoor werden ons de Leyra en de Asterix toegewezen. Een laatste kans om gul te vangen en die mogen julllie niet missen. Dus schrijf vlug in bij onze voorzitter of bij onze sportbestuurder.

(NewsFlash! van 5.12.2016)


newsflash Zaterdag 22.10.2016
Wijting Festival in Blankenberge

Met zijn zevenen kozen we zaterdagmorgen het ruime sop in Blankenberge; Gilbert, Jean en Jules op de Roober;  Frans, Gerrit, Louis en Marc op de Leyra. Er stond een NO 1 à 2 Bft, meer niet, dus een  vlakke zee maar met nog wel wat deining. In morgen een beetje miezerig,  nadien toch wat zon afwisselend met enkele wolkjes. Aan het "patattenveld", een 2-tal mijlen voor de pier van Blankenberge, werd er voor anker gegaan waar we op een diepte van rond de 9 meter zouden gaan vissen. Op de Roober werden er 50 à 70 mooie maatse wijtingen de man gevangen waarvan Gilbert Walravens er eentje van 40 cm kon binnenrijven, meteen een club-jaarrecord-verbetering. De lichtkrant hierboven werd aangepast (nu nog een gul, maar die was er zaterdag nog niet te bespeuren ... teveel wijtingen zei een kenner) Op de Leyra waren de vangsten ietsje minder, ze visten ook met een mannetje meer aan boord, maar de eindtotalen op beide boten waren wel ongeveer dezelfde. Als bijvangst noteerden we elk een 10-tal scharren en enkele botten, geen al te grote weliswaar. Aas : verse tappen en diepvries maakten in wezen geen verschil uit. Al bij al, een super visdag zaterdag en iedereen zeer tevreden... mag ook al eens.

(NewsFlash! van 23.10.2016)


newsflashNikske te vangen in Blankenberge
op zaterdag 24.09.2016

Zaterdag 24 september trokken we met zijn vieren - Jules, Marc, Frans en Jean - vanuit Blankenberge met de Asterix de zee op om er voor de pier van Blankenberge voor anker te gaan. Het was heerlijk zonnig die dag en nog erg warm voor de tijd van het jaar. Er stond een zwakke stroom doch met wel wat zuiderwind, maar best doenbaar onder de kust. De vangsten waren gewoon bedroevend; in totaal 8 tongen en 3 botten, meer niet. Om 15 uur zijn we er dan maar mee gestopt.

* Onze volgende vistrip gaat door op zaterdag 22 oktober. Dan zou er vis moeten zitten; wijtingen, scharren, hier en daar een gulletje en misschien zelfs ook een zeebaars. Schrijf tijdig in bij onze voorzitter of onze sportbestuurder.

(NewsFlash! van 26.09.2016, herzien op 10.10.2016 *)


newsflash

Maandag 27 juni
laatste Deal clubtrip van 2016


jeanMet 4 Seawitchers trokken we de plas over om het aan de Goodwin Bank vanuit Deal nogmaals te proberen op stekelroggen en hondshaaitjes. Jean en Gilbert reisden reeds zondag af maar werden in Calais meteen geconfronteerd met een wilde Britse douanestaking en dit zorgde wel voor een dikke 3 uren vertraging. De overnachting in de Kings Head viel nogal mee. Zelfs een extra cadeautje, want door de devaluatie van de Britse Pond als gevolg van de BREXIT wordt hun hotelrekening al een pak goedkoper als ze hun VISA-afrekening gaan krijgen. Door diene BREXIT wordt vissen in Wales, England en Schotland de volgende jaren sowieso goedkoper want het Pond zal nog wel meerdere keren devalueren. Nog een paar jaartjes en we betalen met Euro's in Schotland als we daar gaan vissen.
Dus Jean en Gilbert tijdig aan boord maandag morgen, maar dit was niet het geval voor Jules en Kris want die hadden in Calais hunne Shuttle gemist en kwamen pas om 9 uur aandraven in Deal ! (Hoe kan dit nu zeg ?) De geplande zoektocht naar verse makreel konden ze hierdoor wel op hun buik schrijven. Spijtig want roggen vang je nu eenmaal het best met verse makreel rond deze tijd van het jaar. Dus er zou dan met diepvries makreel, squid (inktvis) en geelstaarten gevist worden. Dan maar meteen naar de "The Downs" gevaren om  daar in een kalme zee - niet meer dan een 2 à dogfish3 Bft W-NW - voor anker te gaan. Het was bewolkt met tussendoor een beetje zon,  maar toch aangenaam om vissen.

Plenty of dogfish
had onze schipper Dave LawrenceDave 2016 vrijdag voordien nog aangekondigd, maar daar viel niet veel van te merken want onder hun vieren kregen ze er amper 20 bij mekaar. Roggen ? 4 stuks en hiervan nam Jean er zelf 3 voor zijn rekening. Zijn zwaarste was 4,5 kg, 93 cm lang en had een vleugelbreedte van 62 cm. (zie foto bovenaan rechts) Meteen een nieuw en definitief club-jaarrecord. De lichtkrant werd aangepast. Kris ving er eentje van rond de 3 kg. Nog te vermelden dat Gilbert en Jean er elk nog eentje vlak voor de boot verspeeld hebben. Spijtig want dan hadden we er 6 in totaal gehad en dit is verre van slecht.
Daarna nog naar de Kings Head voor een paar stevige pints of Guinness en dan terug naar Folkestone. Om 23 uur waren we terug in Mechelen.
Al bij al toch een toffe visdag, ook al waren de vangsten voor sommigen wel echt rot vandaag.

Belangrijk bericht :
Vanaf vrijdag 1 juli (t/m 31 december) mag er wel één zeebaars per opvarende meegenomen worden... eindelijk !

(NewsFlash! van 29.06.2016)


newsflashWijtingen en tongen aan de muur van Zeebrugge op zaterdag 4 juni

Eindelijk lukte het dan toch nog ne keer om vanuit Blankenberge de zee op te trekken dit jaar. Met Frans, Jean, Gilbert, Jules en Marc trok onze schipper Leo van de Leyra meteen naar de muur omdat daar tongen en wijtingen gesignaleerd werden. In de morgen toch wat mist en in feite bleef die de ganse dag hangen. Er stond een N-NW 3 met golven van 0,5 meter, in de namiddag zelfs niet meer dan 0,2 m. Veel stroom maar goed om te vissen. Ons vijftal viste een 50-tal wijtingen bij mekaar waarvan meerdere toch boven de 30 cm … helaas ook vele ondermaatse. Maar onze Jean (weer hij !) ving er toch wel eentje van 39 cm zekerst ! Meteen een nieuw club-jaar-record. De lichtkrant hierboven werd aangepast. In totaal werden er 11 tongen gevangen, maar daar tellen we wel de drie van de schipper bij. Als bijvangsten noteerden we een 15-tal scharren en ook enkele weliswaar kleine botten. Als aas gingen we voor verse tappen. Terloops: We hebben wel  1 x verkast omdat op de hoek van de muur bij het keren van de tij het door de dwarsstroom  te rumoerig werd,  met hogere golven tot resultaat. Dus een beetje van de muur weg zijn we dan richting strand verder gaan vissen.

Onze volgende Seawitch trip gaat door op zaterdag 18 juni eveneens vanuit Blankenberge. Schrijf tijdig in bij de Jean of bij de Gilbert.

(NewsFlash! van 5.06.2016)


newsflashNieuwpoort 21 mei
Geslaagde eerste vistrip van 2016

pladijs Met zijn zessen  - Jules, Gert, Gilbert, Jean, Frans en Eddy  - vertrokken we met de Marie Loe van Patrick Legein vanuit Nieuwpoort  naar de Buiten-Ratel, zo’n uurtje varen en ongeveer  6 à 7 mijlen uit de kust.  Aanvankelijk stond er een 3 à 4 ZW, een beetje bewolkt in de morgen, maar in de namiddag toch meestal zonnige periodes. Golven van 0,5 m naar 0,30 m, dus de moeite niet om er over te mijmeren. Het werd een aangename dag vissen want we noteerden zelfs 9 soorten vangsten: Pladijs, bot en schar - een grote makreel van rond de 40 cm - horsmakreeltjes - een tarbotje (maats? … waarschijnlijk niet, want die moeten 30 cm zijn volgens de tabellen) - een mini rood poontje - en een 30-tal kleine pietermannetjes. Van deze laatste ving Jules er zelf een tarbot20-tal en hij werd hiervoor prompt benoemd tot Pieterman-King van de club. Proficiat man ! Er werden een 20-tal pladijzen van boven de 40 cm bovengehaald. Gilbert had er zelfs eentje van 45,5 cm, een nieuw club-jaar-record. Onze lichtkrant hierboven werd meteen aangepast. (Terloops: meevissend co-schipper Rik uit Nieuwpoort had wel meerdere pladijzen van boven de 50 cm) Met een dikke 20 maatse vissen ieder mag ons zestal terugblikken op een geslaagde club trip vanuit Nieuwpoort.

Onze volgende Seawitch trip gaat door op zaterdag 4 juni vanuit Blankenberge. Schrijf tijdig in bij onze voorzitter "de Jean" of bij onze sportbestuurder "de Gilbert". Zorg dat jullie er bij zijn !


(NewsFlash! van 24.05.2016)


newsflash

Roggen, doggies, toonhaai en zeebaars in Deal op 16 mei 2016


Funny Rog
Kris, Jean, Gert en Jules trokken op maandag 16 mei voor de tweede maal dit jaar naar Deal om er vanop de Gary Ann van schipper-vriend Dave Lawrence het nogmaals te proberen op al wat daar rond zwemt. Paul was ook geprogrammeerd om mee te gaan, maar door omstandigheden ligt die momenteel in de lappenmand en het ziet er naar uit dat het nog een heel tijdje zal duren vooraleer we die terug op een vissersboot mogen begroeten. Geankerd werd er waarschijnlijk aan de Trinity Bay van de Goodwin Sands, een stekken recht voor de Deal-Pier, zo’n 3-tal mijlen uit de kust. Bewolk weliswaar, doch afwisselend met zonnige periodes. Slechts een 1 à 2 Beaufort. Beknopt: prachtig visweer maar er stond wel een sterke stroming in de voormiddag. Verse makreel was er nog niet, dus de klassieke diepvries haring-makreel-inktvis (squid) soms gemixt met een portie leeglopers (nu geelstaarten voor de verandering) deden het dan maar. 11 stekelroggen werden er bovengehaald, de meeste rond de 3 kg. Jean (in bloedvorm?) nam er daarvan 6 voor zijn rekening waarvan de grootste er eentje van 56 cm vleugelbreedte was en goed voor 3,4 kg. Meteen een nieuw club-jaar-record. Jules haalde er 3 boven, Kris en Gert elk eentje.
Systemen ? Met een lange wapperlijn van 1,5 meter of ook met paar gewone afhouders,  bij sommigen voorzien van toeters en bellen ! 3/0 was wel de aangewezen haakgrootte. Er werden ook nog precies 52 hondshaaitjes gevangen. Jules haalde bovendien een mooie toonhaai binnenboord (foto onderaan rechts) en eveneens een prachtige zeebaars. Die laatste werd zo vlug als mogelijk teruggezet zoals de reglementen het nu voorschrijven.
Pas na het binnenvaren werd de vis gereinigd en daarmee was er geen tijd meer om effe de Kings Head te bezoeken. Volgende keer dan maar zekerst ?
Dit is zowat het verslag dat we binnenkregen van onze voorzitter en alles bij mekaar een prachtige visdag, weer eentje om in te kaderen.

Deal 16.5.2016 foto 1 Deal 16.5.16 foto 2 Deal 16.5.16 foto 3 Deal 16.5.16 foto 4
Kris met stekelrog


Jean met nieuw clubrecord, rog van 56 cm (vleugels)
Gert met rog


Jules met gevlekte toonhaai


(NewsFlash! van 23.05.2016)


newsflash

Bar koud in Deal op 18 april 2016
- Povere vangsten -

Met zijn vieren was het maandagmorgen 18 april in Deal aan de Gary Ann verzamelen geblazen.  Kris en nieuwkomer Harry  pas aangekomen vanuit België; Jean en Gilbert reeds zondag ter plaatste, die  brachten de nacht door in de Kings Head.  Afwisselen bewolkt en zonnig, geen regen doch in een zeer koude Noorderwind van een 3 à 4 Beaufort trokken we naar het zuidkant van de Goodwin Sands om het in de omgeving van Kingsdown te proberen. Na een uurtje moesten we opkrassen want de stroom werd dermate hevig dat ons lood geen bodem meer raakte.  Meer dan een 10-tal hondshaaitjes werden er daar niet gilbert met rog 2016gevangen.
Dan maar meer noordwaarts gevaren, richting Ramsgate om er een stuk voorbij de Deal-pier voor anker te gaan; minder wind en ook minder stroom daar. Er werden een 30-tal doggies bovengehaald en 2 kleine stekelroggen waarvan de zwaarste er eentje van 2.350 kg met vleugelbreedte van 47 cm was. Hiermee heeft onze sportbestuurder Gilbert dan meteen het eerste Seawitch-jaarrecord op zijn palmares (zie afbeelding hiernaast. De lichtkrant hierboven werd aangepast). Als bijvangst noteerden we een kleine toonhaai (smoothounds)
Dus al bij al een povere visvangst.  Nochtans had schipper Dave Lawrence vorige donderdag nog gemeld dat hij die dag uitgevaren was met enkel 2 Belgen aan boord. (Eentje zou Theo noemen en zou een motorcrosser zijn .. meer wist hij hierover niet te vertellen. Zie nota *) Onder hun beidjes haalden ze 9 roggen boven waarvan er eentje 6,5 kg woog. Ja wadde ! Verder waren een 80-tal doggies en een toonhaai van een 3-tal kg van de partij. Zo zie je maar dat het kan verkeren.

Nota * : Nieuws gaat snel hoor ! Theo Verkennis - sportbestuurder van de BCSA-BA en van het VVBZ - wist ons te melden dat het gaat om Theo Beeldens. Die is geen motorcrosser maar wel een gepensioneerde paracommando die een voorliefde heeft voor motoren, vooral choppers en Harley Davidsons. Hij gaat regelmatig naar Deal met zijn vismaat Willy Van Gilsen. Beiden zijn lid van de Kastelse Zeevissers.

(NewsFlash! van 20.04.2016)


newsflash Nieuwpoort 26 maart afgelast

Als er waren die dachten dat er tijdens onze Paastrofee zaterdag vanuit Nieuwpoort onder een Z-5 met een golfhoogte van 1 tot 1,2 meter, richting ZW, zou kunnen gevist worden --- >>>>

Er is trouwens nu weinig te vangen aan onze Westkust (veel ondermaatse scharren, hier en daar een wijtingetje, maar totaal geen pladijzen... eigenaardig !) Dus onder die omstandigheden afgelasten is een goede beslissing zo te zien ! Onze volgende Seawitch trip gaat door op zaterdag 23 april vanuit Blankenberge. Er worden daar momenteel wel mooie gullen gevangen hebben we uit betrouwbare bron vernomen. Dus schrijf tijdig in bij onze voorzitter of bij onze sportbestuurder

(NewsFlash! van 24.03.2016)


newsflashSeawitch A.L.V. 2016

Zondagmorgen 13 maart ging onze jaarlijkse Algemene Leden Vergadering door in
Café Berthout te Sint Katelijne Waver. Ook dit jaar hadden Jean en Anne-Marie een professioneel en prachtig jaarboek in mekaar getimmerd met daarin een volledig jaaroverzicht over het voorbije hengelgebeuren van Seawitch Zeehengelclub. Het was een gezellige bedoening daar bij de Kris - met koffiekoeken - en er werd uiteraard heel veel nagekaart over de ups en downs van vorig seizoen.

Ook het nieuwe programma - terug te vinden onder "clubkalender" op deze website - werd uitvoerig besproken. Traditiegetrouw werden de oorkondes en de prijzen verbonden aan de jaarrecords 2015 aan de laureaten overhandigd. Jean Geerts won er wel twee; deze van de langste platvis - een tong van 42,5 cm - en een rog met vleugelbreedte van 56 cm. Gilbert Walravens was dan weer primus met een wijting van 38,5 cm. Helaas werd er geen enkel maats  gulletje gevangen vorig jaar.

Op de foto, v.l.n.r.: Seawitch secretaris Anne-Marie Kumps, Jean Geerts en Gilbert Walravens

Onze  eerste trip gaat door op zaterdag 26 maart vanuit Nieuwpoort en wordt meteen onze Paastrofee  2016. Er zijn mooie geldprijzen te winnen. Inschrijven kan nog steeds bij de voorzitter of bij de sportbestuurder.

(NewsFlash! van 13.03.2016)


newsflashDavy De Beck en Jean Geerts gelauwerd als nieuwe nationale recordhouders

Jean en Davy 2015

Tijdens de ALV, de Algemene Leden Vergadering van het VVBZ vzw, werden op zaterdag 6 februari in St. Niklaas een tweetal Seawitch-ers gelauwerd voor hun recordvangsten uit 2015; Davy De Beck uit Zele met een recordheilbot van 157,5 kg (bijna 2m30 lang) in Sørøya-Noorwegen op 2 september bovengehaald en Jean Geerts, onze voorzitter, die een rode poon van 2,064 kg precies (bijna 60 cm lang) in Guernsey (Britse Kanaaleilanden) op 9 september wist te landen. Uit handen van presentator van dienst en nationale record-watcher Paul Phlips mochten beiden hun diploma (of oorkonde als je het zo wil noemen) ontvangen. Zij kregen  ook nog  een recordboek en een geschenk van Zeehengelsport in de vorm van een hoogwaardig SpiderWire spoel. Davy werd bovendien bekroond met het record van het jaar voor de meest tot de verbeelding sprekende recordvangst uit  2015. Hij ontving hiervoor de speciale glazen gepersonaliseerde trofee van ZHS. Seawitch-ers eveneens aanwezig op deze prijsuitdeling: Anne-Marie Kumps als secretaris van het VVBZ vzw en ons duo Gilbert Walravens - Louis Govaerts als afgevaardigden van de club op deze ALV. Meer over hun vangsten zelf, kan je vinden op  deze website, ga naar....
Ook  in het eerstvolgend nummer van Zeehengelsport vinden jullie een verslag van de hand van Paul Phlips en van Tom Sintobin. Dus weer hoogdagen voor Seawitch en onze club beginnen ze stilaan over de grenzen heen wel te kennen. Echt tof !

(NewsFlash! van 07.02.2016)


newsflashGeen gullen in Blankenberge.
Wel veel schar en wijting

Blankenberge 19.12.2015. Precies om 8 uur de haven uit om een mijltje recht voor het Casino van Blankenberge voor anker te gaan. Er stond een 4 à 5 maar in een Zuiderwind voel je daar onder de kust niet veel van en ben je goed beschut. Trouwens de golven waren niet meer dan een 30-tal cm hoog.  Alhoewel bewolkt en niet meer dan een 13-tal graden - dus erg warm voor de tijd van het jaar - was het met weinig stroom best aangenaam om vissen. Er werd goed gevangen, voornamelijk wijtingen en scharren met tussendoor een ferme bot ! Succesvol was de Herne Bay Spreader onder de boot. Alle aas werkte, verse tappen,  diepvries en leeglopers. Spijtig, maar ook vandaag geen gul aan boord want daarvoor moet je nu eenmaal verder de zee op. Onze penningmeester zal  in zijn handen wrijven dat het club-jaarrecord van gul in kas blijft … alhoewel !
Om half drie zijn we er dan maar mee gestopt;  iedereen had een pak  scharren en minstens een 30-tal wijtingen waarvan meerdere van + 30 cm. Al bij al een prachtige visdag om het jaar af te sluiten.

De laatste vistrip van het jaar, dus kunnen we nu de einduitslag van onze club-jaarrecords 2015 met de GROOTSTE VISSEN wel publiceren:
Vissoort
Lengte
Laureaat
Boot
Datum
Platvis (tong)
42,5 cm
Jean Geerts
Windsor (Blankenberge)
25.04.2015
Kabeljauw
In 2015, geen enkele gul gevangen tijdens een Seawitch trip
Rog (vleugels)
56 cm
Jean Geerts
Gary Ann (Deal)
13.04.2015
Wijting
38,5 cm
Gilbert Walravens
Gary Ann (Deal)
13.04.2015
Zoals de vorige jaren worden de laureaten vergast op een mooie geldprijs.

De clubkalender voor 2016 is al gepubliceerd en dan weten jullie meteen dat we op zaterdag 26 maart 2016 in Nieuwpoort met de paastrofee starten. Er moet dan al pladijs te vangen zijn. Hopelijk kunnen we uitvaren...

(NewsFlash! van 21.12.2015)


newsflashOnze St. Niklaastrofee van 5 december nu ook afgelast !!!

Een ZW 6 Beaufort, met pieken van wel 8 en een golfhoogte van 1,9 meter geven ze voor zaterdag. Sint Niklaas heeft het precies met Seawitch niet, want het is nu al enkele jaren geleden dat deze wedstrijd nog eens kon plaats vinden. We gaan het voor de allerlaatste maal dit jaar nog eens proberen op zaterdag 19 december 2015 in Blankenberge. Er zit nog altijd veel schar en wijting en naar het schijnt steekt ook  gul meer en meer zijn kop op (niet zo heel groot, maar toch !) Meer details hierover vinden jullie in het clubblad. Best tijdig inschrijven a.u.b.

(NewsFlash! van 2.12.2015)


newsflash

Bezoek uit Noorwegen in de Vijfhoek
te Sint Katelijne Waver

Woensdag 18 november 2015 kregen we in de vooravond het bezoek van collega Seawitch-clublid Marc Van Roie. Op de foto hiernaast: Marc geflankeerd door Paul Phlips (links) en door Jean Geerts (rechts) in Café-Bistro de Vijfhoek. Marc, rond de 50, woont en werkt als gastheer-instructeur voor zeevissers op het eiland Sørøya in het Noorden van Noorwegen en stelt daar in Breivikbotn (zowat het hoofstadje van dit eiland) boten en chalets ter beschikking. Zijn cliënteel bestaat hoofdzakelijk uit Vlaamse (2/3e) en Nederlandse sportvissers (1/3e) die het gemunt hebben op grote kabeljauwen, heilbotten, zeewolven en dergelijke, want er is veel te vangen rond Sørøya. Het wereldrecord kabeljauw van 47 kg werd daar op een van zijn boten door een Duitser in 2013 bovengehaald en haalde daarmee de wereldpers. Ook dit jaar werd door clublid Davy De Beck het nationaal BCSA-BA record van heilbot een pak scherper gesteld op wel 157,5 kg en 229,5 cm. Het is de persoonlijke betrachting van Marc om in zijn achtertuin nog zo eentje van meer dan 2,5 meter boven te halen... moet kunnen volgens hem, maar hij legt de lat wel zeer hoog! De Hollanders zetten allemaal hun vis terug, dus voor hen is dus het catch and release systeem als sportvisser heilig. De Belgen nemen meestal hun vis mee naar huis ... eigenaardig toch ? Marc is titularis van een hele resem nationale BCSA-BA records waarvan de voornaamste kabeljauw (39 kg) en roodbaars (8,5 kg) zijn, maar ook Spaanse hondshaai, zwarte doornhaai, schelvis en snotdolf staan in zijn recordlijstje. Hij is daar terecht fier over, zelfs een passie voor hem.
Wat we niet wisten was dat hij jaarlijks enkele keren naar Costa Rica (Midden Amerika) gaat vissen. Eerdaags trekt hij er weer naartoe voor een paar weken. Hij gaat er resoluut voor het verbeteren van het record van roostervis (Nematistius pectoralis, huidig record 23,750 kg, referentielengte 130 cm) wist hij te vertellen, misschien ook dit van rode snapper en van barracuda. Op roostervis wordt er met poppers gevist, meestal inshore. Best effe hiervoor foto's van zijn vangsten van vorig jaar onderaan zijn persoonlijke webpagina bekijken.
Marc is een erg goed verteller en aangenaam gezelschap. Een vakman op alle gebied en een top zeehengelsporter in zijn genre, echt een fanatiekeling zoals we er maar weinig kennen. Een vistrip naar zijn Sørøya kunnen we alleen maar aanbevelen...

(NewsFlash! van 20.11.2015)


We ontvingen zonet (dd 24.11) vanuit Costa Rica hierover een aansluitend berichtje van Marc Van Roie :

Roostervis 2015Hallo Paul en Jean,
Eerst en vooral bedankt voor de gezellige babbel in het café. Ondertussen zijn we reeds twee dagen in Costa Rica waar het de laatste dagen voor onze aankomst ontzettend veel geregend heeft. Dit maakt dat het water bij de kust zeer troebel is, wat uiteraard zeer slecht is voor de visserij. Gisteren heb ik van de ganse dag slechts één visje gevangen en m'n maatje niets. Taaie visserij dus. Vandaag (23.11 nvdr) was het iets beter, ik ving een mooie Krokodil-geep en een paar leuke Jacks en...... als kers op de taart een Rooster (roostervis nvdr.)  welke volgens onze gids zeker tussen de 50 en de 60 pond moest wegen (foto), wat een nieuw B record zou zijn moest ik hem claimen. Gezien Roosters zulke mooie sportvissen zijn heb ik hem terug laten zwemmen.
Ben zeer blij met m'n nieuw pr en ga proberen om eventueel een nieuw record Krokodil-geep of Cubera-snapper te vangen. De Rooster, ik kreeg het echt niet over m'n hart om deze gewoon mee te nemen om hem als een record te claimen.
Met vriendelijke groeten.
Marc Van Roie

(NewsFlash! van 24.11.2015)


newsflashVolop wijting in Blankenberge op
zaterdag 24 oktober 2015

In een aangename Zuiderwind werd er ergens tussen de Pier van Blankenberge  en de Muur van Zeebrugge voor anker gegaan. Een beetje bewolkt weliswaar, weinig wind en de golfslag was te verwaarlozen. Gilbert, Jean, Frans, Gerrit en Louis zorgden voor de bezetting. Het was wel al een heel tijdje geleden dat die laatste 2 nog eens mee naar zee trokken. 160 wijtingen, een 60-tal scharren, 4 mooie tongen en 15 botten waren de vangsten van de dag, dus een klassieke Blankenberge-visserij voor de tijd van het jaar. Er vielen ook nu geen clubrecords te noteren. Gullen werden er niet gevangen, maar schipper Leo van de Leyra bleek er toch eentje gemist te hebben, dus ze zijn op komst.  Enfin, al bij al ook nu weer iedereen tevreden en zo hoort het. Onze volgende Seawitch vistrip gaat door op zaterdag 7 november en dan trekken we naar Nieuwpoort op zoek naar pladijzen. Details volgen in het clubblad. Schijf tijdig in bij Jean of bij Gilbert.

(NewsFlash! van 24.10.2015)


newsflash

Weer gene vette zaterdag 10 october
in Blankenberge

Met zijn vijven trokken we vroeg in de morgen met de Asterix de zee op om er aan de meetpaal - niet ver van de recente aanvaring - voor Blankenberge-Zeebrugge voor anker te gaan.  Het was erg mistig in de morgen. Zon ? Hebben we de ganse dag niet gezien !  Kleine aantallen bot en schar werden er daar gevangen. Rond de middag stond er een NO 4 Bft en het was bitter koud. Marc, Kris, Jules, Bruno en Benny (nieuw lid) zijn dan maar verkast om goed beschut tegen de wind achter de muur van Zeebrugge de dag uit te vissen…wat kan je meer doen ? Buiten enkele scharren en wat wijting werd er hier ook nikske bovengehaald om naar huis te schrijven. Toch vermelden dat Marc een mooie tong aan zijn haakje kreeg... helaas, bij eentje bleef het ! Al bij al een dagje om vlug te vergeten.
Onze volgende Seawitch trip gaat door op zaterdag 24 oktober, eveneens vanuit Blankenberge. Hopelijk komt dan de wind uit de goede richting. Het moet beter… zal wel zekerst ? Schrijf tijdig in bij onze sportbestuurder Gilbert of bij de Jean.

(NewsFlash! van 11.10.2015)


newsflash

Blankenberge 26 september, eertse najaartrip 2015 zit er op
vis voor de kat


Onder een zalig zonnetje en in een  Oostenwind van niet meer dan 2 Beaufort trok Leo, schipper van de Leyra, met Jean, Gert, Marc en Frans  naar de Wenduine bank om daar aan de Rode Boei voor anker te gaan. Spectaculaire vangsten vielen er niet te noteren, want buiten een 60-tal scharren, een 40-tal botten werden er precies 15 tongen gevangen. Frans had er wel  5 waarvan de grootste toch 34 cm mat. Enfin, de vis is toch aan het komen want er werden ook nog een 15-tal weliswaar kleine wijtingen binnen gedraaid. Jean nam er daarvan 5 mee naar huis voor de poes … wat was dat beestje content zeg ! Al bij al was ons gezelschap toch best tevreden. Zaterdag 10 oktober trekken we terug naar Blankenberge, dan zal er meer vis zitten en komen de eerste najaar gulletjes misschien al piepen. Best tijdig inschrijven a.u.b.

(NewsFlash! van 27.09.2015)


newsflashNationaal BCSA-BA record voor Seawitch-voorzitter Jean Geerts in Guernsey gevangen op 9.09.2015

Zoals sinds een paar decennia trok ook dit jaar onze voorzitter Jean, samen met Marcel en Rik, naar de Britse Kanaaleilanden en wel precies naar Guernsey, om er vanop de “Out of the Blue”, een catamaran van schipper Richard Seager, te gaan vissen op alles wat  daar maar enigszins te vangen valt. De Clem (zaliger)  behoorde eertijds ook tot dat groepje Seawitch-er-lingen, maar je mag er zekerst van zijn dat deze vanachter een goeie fles wijn en vanachter een assenbak vol sigarettenpeuken ergens hoog boven Guernsey zijn boezemvrienden van weleer nog met heel veel plezier de voorbije week aan het gadeslaan was.  
Prachtig weer +  een schitterende driedaagse vispartij wat wil je meer ! Wel 12 soorten werden er bovengehaald waaronder de voornaamste: Tarbot, pollak, zeebaars, geep, rode ponen, zeekarpers (black bream), lipvissen (cuchoo wrasse), hondshaaien (dogfish)  en golfroggen (undulate ray). Van deze laatste soort haalden ze er wel 16 binnenboord, allemaal tussen de 7 en de 8 kg waarvan de zwaartse toch 8,2 kg woog. Deze dienden echter onmiddellijk teruggezet te worden omdat unduluate ray momenteel een beschermde vissoort is. De vangst van de week was wel deze van Jean Geerts woensdagvoormiddag 9 september 2015;  een rode poon (tub gurnard) van wel 2,065 kg, 59,6 cm lang met een buikomtrek van 36,5 cm. Het bleek meteen om een nieuw nationaal BCSA-BA record "Alle Zeeën" te gaan, weliswaar slechts 25 gram zwaarder dan het bestaande record, maar de vis werd pas uren later in een vishandel aan wal gewogen en had ondertussen beslist al meerdere honderden grammen aan gewicht verloren.  Jean ving de vis aan een lapje verse makreel op een haakje van 1/0 aan een ongeveer een meter lange onderlijn van 50%. Er werd op een diepte van een 25-tal meters gevist.
Terloops: Rode Poon is culinair een lekkere vis. In Ierland noemen ze die Chicken of the Sea  en die maak je best in de oven klaar bij voorkeur opgevuld met stuffing, zoals ze bij kalkoen met de Kerst doen.
In ieder geval een hele dikke proficiat aan onze voorzitter ... je moet het toch maar doen hé ! Man toch, wat is die fier zeg ! (begin je nu al een beetje te zien aan zijne nek niet ?)

Dit is al de tweede recordverbetering dit jaar voor Seawitch want eerder kregen we vanuit Noorwegen van  Marc Van Roie een berichtje dat Davy De Beck uit Zele in Sørøya zijn record uit 2013 van Heilbot nu op 157,5 kg bracht. Bijna 230 cm lang was dit monstertje.  Meer hierover kunnen jullie in de BCSA-BA NIEUWSKRANT van 5.09.2015 vinden...

... ga hiervoor naar

(NewsFlash! van 13.09.2015)


newsflash

Roggen bij de vleet in Deal.
Laatste trip van 2015 in clubverband

gevlekte toonhaai Er was maar een beperkte interesse op maandag 22 juni voor Deal, want alleen Jean, Paul en Gert tekenden present... spijtig! Vroeg vertrokken, betekende vroeg ter plekke wat dan weer resulteerde in vroeg uitvaren. Om 8:30 uur plaatselijke tijd ging de Gary Ann al voor anker in de Downs, een put aan de binnenkant van de Goodwins, ongeveer een mijltje uit de kust (recht voor het Deal Castle), een stek waar we tot nu toe nog nooit gevist hadden. Gans de dag viel er een lichte regen afwisselend met enkele mooie zonnige periodes. De wind varieerde van een 3 naar 4 Bft West, maar dit is landwind daar en het was over het algemeen toch aangenaam vissen ondanks de lichte motregen.
Dus plaats zat aan boord en op ons verzoek wierp de schipper ook een lijntje uit, met succes trouwens want hij ving vrij vlug een mooie stekelrog. Aan doggies (hondshaaien) geen tekort vandaag, precies 41 in totaal. Gert kreeg de eer om een gevlekte toonhaai (starred smoothound) van wel 2 kg te landen, bijna 80 cm lang was dit beestje (zie afbeelding bovenaan links). Hiervoor werd een cocktail van zachte krab (peeler crab) en heremiet kreeft (hermit crab) als aas gebruikt, volgens schipper Dave een lekkernij voor toonhaai. Gert kon daarna ook nog een rog landen, Jean had er twee en Paul zelfs vijf, dus 9 in totaal allemaal tussen de 2 en de 3 kg, (het huidig club-jaarrecord van 56 cm vleugelbreedte bleef wel nipt overeind) Door het gebrekkig knopen was Jean zijn onderlijn aan de haak doorgeschoven (niet gebroken hoor!) en zo verspeelde hij (naar eigen zeggen) 2 roggen. Van de muren op te lopen zeg... Jean toch, mag toch niet man !
Verse makrelen zaten er nog niet, dan maar met ingevroren haring aan de slag. Bijna al de doggies namen de haak vooraan in het lipje en met een bektang was die er in een wip uit. Eentje had de haak wel heel diep zitten en dan maar de truk met het conisch houten stokje naar een idee meegebracht vanop het WK in Weymouth vorig jaar effe uitgeprobeerd. Je plons dit stokje met de punt loodrecht in de muil van de vis, houdt de onderlijn en het stokje samen stevig vast en je begint er mee rond te draaien in een stevige roerbeweging. In een wip was onze doggie onthaakt. De 4/0 haak was wel lichtjes geplooid... maar het systeem werk dus ook op hondshaai. (We hebben het daarna nog wel geprobeerd op een rog, maar dat viel dik tegen... was te verwachten.) Naar aloude traditie nog een paar lekkere Guinnessen in de Kings Head (zie foto rechts) en dan terug naar het vaste land. Iets over 21 uur waren we al in Mechelen. Je mag gerust zeggen dat deze keer de afwezigen echt ongelijk hadden.

(NewsFlash! van 24.06.2015)


newsflashDe eerste tongen zijn er, alhoewel...

Zaterdag 20 juni 2015 ging onze laatste voorjaarse vistrip vanuit Blankenberge door. Daar beroepsvissers de laatste weken al aardig hun best gedaan hadden, rest er momenteel  aan de kust niet veel vis voor ons zeehengel-sporters. Triestig … maar ’t is nu eenmaal zo! Op tongen gaan dan maar, helaas rond de muur van Zeebrugge was in de week voordien ook al alles afgesleept. Daarom besloot Danny - schipper van de Asterix - om aan de Wenduine bank voor anker te gaan. Schitterend zonnig weer en slechts  een NO 2 Bft stond er, een pak minder dan wat onze weerberichtgevers op hun websites aangaven. Gilbert, Jean, Marc, Frans en Eddy haalden buiten één enkel wijtingetje en één enkele pladijs ook nog een dozijn scharren, een 15-tal botten en precies 20 tongen boven. Van de laatsten nam Eddy er wel eentje van 38 cm voor zijn rekening (zie foto rechts), echter niet genoeg om het club-jaar-record van Jean te verbeteren.  Onze eerstvolgende Seawitch club trip is pas voor 26 September, maar ondertussen gaan we (hopelijk) nog wel in de week de zee op. Voor assistentie best onze voorzitter contacteren.

(NewsFlash! van 21.06.2015)


newsflash Zaterdag 6 juni ... hals over kop teruggekeerd uit Blankenberge !

Golven van 1,5 meter stonden er deze morgen voor de kust van Blankenberge wisten enkelen te vertellen die het toch maar gewaagd hadden om buiten te varen. Inpakken en wegwezen dan maar en om 9:30 uur waren we al terug in Mechelen. Het is toch al heel lang geleden dat een dergelijk scenario zich nog voordeed. Spijtig, want het zag er nochtans veelbelovend uit gisteren vrijdag. Dus ook met moderne weersvoorspelling-technologieën op internet kunnen we er dik naast zitten... dat weten we dan ook weeral. Diepvries-tappen hebben we nu in ieder geval wel zat hoor! Onze volgende Seawitch-trip vindt op zaterdag 20 juni plaats, eveneens vanuit Blankenberge. Schrijf dus tijdig in. Hopelijk lukt het dan!

(NewsFlash! van 6.06.2015)


newsflashVeel schar in Blankenberge
Verslag vistrip van 25.04.2015


Gerrit Van Goethem, 2015Vooreerst effe  melden voor diegenen die er nog niet op de hoogte van waren; onze sportbestuurder Gerrit van Goethem uit Keerbergen heeft op 16 april ontslag genomen en als bestuurslid en als sportbestuurder van Seawitch vzw, taak die hij sedert jaren naar behoren, succesvol en met veel toewijding vervulde. Gerrit, 57 nu, blijft wel als actief lid deelnemen aan onze zeehengeltrips.

Onze nieuwbakken sportbestuurder Gilbert Walravens vatte meteen de koe hij de horens en bezorgde ons het volgende verslag:  Met acht Seawitch-ers trokken we op zaterdag 24 april richting vaargeul  om er vanop de Windsor en de Leyra aan de meetpaal MO nul - dus bijna recht voor Blankenberge, vijf en een halve mijl uit de kust - voor anker te gaan.
Niettegenstaande het regende in het binnenland,  stond er op zee een lekker zonnetje en waren de weergoden dus present om ons een prachtig vispartijtje te schenken. Veel kleine ondermaatse wijtingen en er moest dus hard gewerkt worden door voortdurend op te halen en in te werpen. Toch was er plaats om regelmatig scharren, tussendoor een tong en een bot en ja ook wel enkele maatse wijtingen TOng van 42,5 cmte verschalken.  Jean wist zelfs een tong van 42,5 cm (650 gram) binnen te halen, dus een voorlopig clubrecord voor de grootste platvis (al zijn tweede jaarrecord en we zijn nog niet eens halfweg!).  Rond half drie kwam de wind plots opzetten en werd er wijselijk beslist om binnen te varen. Als vangsten noteerde wij op de Leyra 93 scharren, 7 wijtingen, 3 botten en 1 tong. Op de Windsor 81 scharren, 2 tongen en 10 wijtingen. Gebruikt aas: Verse en/of diepgevroren tappen.
Onze volgende vistrip gaat door op zaterdag 9 mei vanuit Blankenberge. Best tijdig inschrijven a.u.b.

(NewsFlash! van 28.04.2015)


newsflash

Eerste Deal-trip van 2015
een succes

channel whitingMaandag 13 april was het zover;  Kris, Jules, Gilbert, Jean en Paul trokken via de kanaaltunnel naar Deal in Co Kent om het aan boord van de Gary Ann met schipper Dave Lawrence, het nogmaals te proberen op stekelroggen en hondshaai. Die laatste soort is wel tot vis van het jaar gekroond in België. Bruno had in laatste instantie afgezegd, echt wel een beetje laat om een vervanger op te trommelen. De afwezigen hadden  ook nu weer ongelijk want aan de Trinity Bay, de baai die de Goodwin Sands in twee splitst, haalde onze mannen niet minder dan 9 roggen boven - allen tussen de 42 en 56 cm vleugelbreedte - gewogen tussen 1,5  en 3,1 kg. Met deze laatste had onze voorzitter Jean heel wat moeite want op dat moment stond er een stevige stroom. Dave Lawrence , schipper van de Gary Ann 2015Meteen staat Jean toch wel met 56 cm stevig aan de leiding in ons club-jaarrecord. Iedereen rog vandaag; 3 (kleine) voor Kris, 2 voor Jules en Jean, eentje voor Gilbert en Paul. Als bijvangst 39 hondshaaitjes en 3 toonhaaitjes. Gilbert haalde ook nog een mooie wijting van 38,5 cm binnenboord (aan een groot stuk haring zeg) - Channel whiting noemt de schipper die soort - een eerste clubrecord 2015 voor Gilbert (zie foto boven). Het skinnen van de rog - nu aan land - was  wel wat uitgelopen en daarom werd er afgezien van een bezoekje aan de Kings Head, onze super-pub ... Spijtig, maar hierdoor waren we wel reeds iets over 9 in de Walemstraat te Sint Katelijne Waver. Toch weeral een toffe overzeese dagtrip, eentje om in te kaderen.  Best dat jullie onze voorzitter contacteren  voor meer informatie over onze Deal-trips 2015. De lichtkrant bovenaan werd ondertussen aangepast.

(NewsFlash! van 15.04.2015)


newsflash

Seawitch rouwt
In memoriam Wim Van Pelt
Wim Van Pelt

Na een langdurige en fatale ziekte is Wim Van Pelt op 13 december in het UZA te Edegem zachtjes ingeslapen. Wim, de slotenmaker van St. Katelijne Waver zoals we hem best kennen, was amper 54 jaar jong. In 2010 werd hij lid van Seawitch, maar voorheen had hij zijn eigen boot in Nieuwpoort en was dus een zeer ervaren Noordzeevisser. Wij herinneren Wim van onze trips naar Deal aan de Oostkust van Engeland waar hij in 2010 een zeebaars van wel 6,230 kg wist te verschalken, een prachtexemplaar en Wim was daar terecht fier over. (zie foto hiernaast).
Samen met de familie namen we tijdens een plechtigheid in het Hof van Beatrijs te Lier op maandag 22 december afscheid van Wim. Wij bieden zijn echtgenote Georgette "Jessy" en zijn dochters Tessie en Tinie onze innige deelneming aan en wensen hen heel veel sterkte toe om dit immens verlies te verwerken.

Voor meer over zijn once-in-a-lifetime-vangst van een zeebaars in Deal-Engeland op 23 juni 2010 ga naar...

(NewsFlash! van 18.12.2014, aangepast op 22.12.2014)


newsflashSint Niklaastrofee 2014 afgelast


Een NW 4 met golven tot 1,7 meter zijn de voorspellingen voor zaterdag 6 december in Blankenberge. Dus weer afgelasten en onze Sint Niklaastrofee kunnen we voor dit jaar dan ook weeral op onze buik schrijven. Spijtig, we keken er echt naar uit hoor... want gullen zouden we nu stilaan moeten gaan vangen!
2014 verhuist hiermee ook naar de archieven en we kunnen de einduitslag van onze club-jaarrecords met GROOTSTE VISSEN nu wel publiceren:

Vissoort
Lengte
Laureaat
Boot
Datum
Platvis (tong)
37,5 cm
Kris Slagmolen
Asterix (Blankenberge)
21.06.2014
Kabeljauw
51 cm
Bruno Kuypers
Asterix (Blankenberge)
29.11.2014
Rog (vleugels)
56 cm
Gilbert Walravens
Gary Ann (Deal)
19.05.2014
Wijting
37 cm
Bruno Kuypers
Windsor (Blankenberge)
15.11.2014
Zoals de vorige jaren worden de laureaten vergast op een mooie geldprijs.

(NewsFlash! van 04.12.2014)


newsflashWind from the West, fish bite the best...
Wind from the East, fish bite the least !

Gulletje van 51 cmInderdaad blies de wind uit het Oosten op zaterdag 29 november, onze voorlaatste club trip van 2014 maar meer dan een 3 Beaufort stond er echter niet. Bij Oostenwind bijt de vis echter het minst zegt de weerspreuk. Bitter koud in de morgen, maar na een paar uur doorbijten was het best doenbaar, ja zelfs heerlijk vissen in een deugddoend najaarszonnetje, ook al steeg het kwik tot amper 8°C. Ongeveer een halve kilometer uit de kust van Blankenberge werd er geankerd, welbepaald in het verlengde van de Kerkstraat, ongeveer voor het Casino. Op de Asterix viste onze mannen Kris, Bruno, Frans en Jules  te samen 102 stuks bij mekaar waaronder 76 wijtingen, 25 mooie scharren en één enkele gulletje van 51 cm (zie foto rechts), meteen goed voor een nieuw clubjaarrecord voor Bruno. De lichtkrant hierboven werd aangepast. Op de Windsor  met Jean, Gerrit, Paul en Louis aan boord, noteerden we 141 vissen; meer bepaald 109 wijtingen, 31 scharren en een tong van 32 cm die Paul voor zijn rekening nam. Rond 15 uur was de vis gevangen en zijn we er mee gestopt. Al bij al dus niet zó denderend; er stond ook weinig stroming en ... Oostenwind! Toch keerde iedereen best tevreden huiswaarts .

(NewsFlash! van 30.11.2014)


newsflashVerslag Seawitch trip
van zaterdag 15 november 2014

Blankenberge 15 november 2014, dag van de dynastie... Veel van onze mannen zullen zich daar weinig of niets van aantrekken en zeker Kris, Gilbert, Jules, Marc en Bruno niet want die trokken al vroeg in de morgen met de Windsor de zee op om het vlak voor de kust op scharren en wijtingen te proberen. Eerst werd er voor anker gegaan voor het gat van Blankenberge. Alhoewel er slechts een ZW 2 hoogstens een 3 stond, was het echt niet aangenaam vissen... koud en teveel regen! Kris kon daar toch meteen enkele mooie scharren bovenhalen, maar dat was het dan. Via de boordradio kreeg de schipper melding dat er vis voor het staketsel gevangen werd. Dus dan maar verkassen. Helaas, de vangsten waren er echter nog minder en na een poosje dan maar teruggekeerd naar onze eerste plaats. Na het draaien van de boot kwam de visserij daar toch stilaan op gang. Marc wist enkele mooie wijtingen te vangen en verder waren het meestal scharren van rond de 30 cm. Bruno verschalkte toch een wijting van 35 cm en kort daarop zelfs eentje van 37 cm. Hiermee is Bruno meteen jaarrecordhouder in die soort. De blauwe lichtkrant hierboven werd ondertussen aangepast. Rond 16:30 uur hielden we het voor bekeken en met een totaal van een 50-tal scharren en eenzelfde aantal wijtingen keerden we huiswaarts. Oh ja .. we zouden het nog vergeten dat we ook een verloren gezwommen bot konden landen en verder had Bruno een meeuw aan een van zijn haken... kan gebeuren (zie zijn persoonlijke webpagina). Het water is 13°, dus nog te warm voor gullen. Op zaterdag 29 november, onze volgende clubtrip naar Blankenberge, moeten die er zijn en hopelijk blijft dan ook de regen weg. Toch best hiervoor tijdig bij onze voorzitter inschrijven a.u.b.

(NewsFlash! van 17.11.2014)


newsflashScharren !
Ze zitten er weer.

Nieuwpoort, dinsdag 28 oktober 2014:  Precies 100 jaar geleden werden hier de sluizen open gezet en begon de ijzervlakte onder te lopen. Hiervoor werd er vandaag een internationale herdenkingsceremonie rond het standbeeld van koning Albert 1 op touw gezet, daar waar we links afslagen naar de jachthaven. Geen problemen in de morgen maar via dezelfde route terugkeren ’s avonds bleek onmogelijk. Alles gesperd en dan maar noodgedwongen langs de andere kant van de jachthaven via enkele vluchtwegentjes Nieuwpoort verlaten. We waren te gast op de Marie Lou, een droom van een Blyth Catamaran van schipper en VVBZ-bootmanager Patrick Legein. Het was de bedoeling van Kris, Bruno, Jules, Gilbert, Jean en Paul om achter pladijzen te gaan, maar er stond een Zuid 4 die flirtte met een 5 en hierdoor konden we onvoldoende ver de zee op. Dus zat er niets anders op dan aan de Middelkerke West-Stroombank voor anker te gaan, want daar zouden scharren in groten getale op ons wachten. Inderdaad zo’n 300 in totaal werden er door ons gezessen over de reling getrokken waaronder toch enkele zeer mooie. Als bijvangsten noteerden we een 20-tal botten, een 15-tal maatse wijtingen en één rood poontjeenkel  gulletje van 37 cm. Verassend ook een baby rood poontje liet zich verschalken; een echt vinnig dingetje, een vechtertje,  en na het nemen van een foto (zie links) mocht het beschikken. Alhoewel het bijna de ganse dag overtrokken was en kwam de zon in de namiddag nog effe piepen, voelde de wind toch bitter koud aan. Al bij al een geslaagde midweekse trip van enkele enthousiastelingen. Het pladijzen-seizoen is wel aan zijn laatste adem bezig, daarop best terug wachten tot het voorjaar april/mei en dan zijn die rosse sproeten daar terug. Verder werd er ons vanuit Blankenberge gerapporteerd dat er daar grote scharren “met de schop” gevangen worden, slecht enkele honderden meters voor de Aquarama Pier. Ook mooie wijtingen met af en toe nog een late tong worden er bovengehaald. Aan de MO0 (MO-nul) worden zelfs de eerste gulletjes gerapporteerd. Dat belooft allemaal voor zaterdag 15 november.

(NewsFlash! van 30.10.2014)


newsflashGilbert Walravens met Zeebaars van 2 kg (Deal 2014)Hondshaai, Toonhaai  en Zeebaars in Deal


Maandag 29 september 2014. Op initiatief van Kris en onder het waakzaam oog van Jean en Gilbert trokken we met onze nieuwelingen Bruno en Deniz uit Sint Katelijne Waver naar Deal om er aan de binnenkant van de Goodwin Sand in de omgeving van Kingsdown, een 2-tal mijltjes uit de kust te gaan jagen op doggies en op wat er ook te vangen is in deze tijd van het jaar. Er stond een lichte ZW 3 Beaufort, nevelig en bewolkt de ganse dag, maar toch aangenaam om te vissen. Er stond wel een stevige stroming.  Makrelen zaten er niet, die laten het trouwens al de ganse zomer afweten in Deal. Dan maar met ingevroren haring, makreel en squid (inktvis) gevist. Met wat leeglopers er bij vormt dit toch een lekkere cocktail als aas. 51 maatse hondshaaien werden er bovengehaald waarvan onze voorzitter er alleen al 22 voor zijn rekening nam. Ook een 5-tal gevlekte toonhaaien tekenden present; deze werden allemaal teruggezet. De grootste hiervan mat wel 80 cm en het was weer de Jean die de eer had hem te vangen.  Belangrijkste bijvangst waren wel 2 zeebaarzen, eentje van 1 kg door Deniz en eentje van 2 kg door Gilbert (zie foto), hun eerste ooit gevangen. Iedereen tevreden en vooral Bruno en Deniz waren uitgelaten over hun eerste kennismaking met Deal, met doggy-vangsten en met alles wat er rond zo’n eendaagse vistrip naar de Engelse Oostkust te beleven valt. Nog een paar straffe Guinnessen in de Kings Head en dan terug via de kanaaltunnel naar het continent.

(NewsFlash! van 01.10.2014)


newsflash

Tongen… 
We hebben het nu wel gehad zekerst !


Onder een licht variabel windje trokken we op zaterdag 20 september vanuit Blankenberge nog maar eens naar de Wenduine Bank om er op een diepte van 8 à 9 meter op zoek te gaan naar de enkele tongetjes die daar nog in het slijk rond ploeterden. Koud was het niet, maar de zon verschuilde zich toch achter een dichte nevel die de ganse dag bleef hangen. Zoals enigszins voorspeld werd het weeral noppes want op de Asterix van schipper Danny kon Frans, zoonlief Eddy, Gilbert, Marc en Jean alles bij mekaar 16 tongen vangen en hiervan  nam de Jean  er zelf 8 voor zijn rekening. Dus daar hoeven we verder geen tekeningetje bij te maken. Op de Windsor van schipper Georges haalde Jules, Kris, Bruno en Deniz er precies 15 binnenboord, ongeveer netjes verdeeld onder de vier opvarenden. Kris had er zelfs eentje van 35 cm ! We noteerden in totaal een 20-tal botten als bijvangst.  Van andere soorten hebben we geen weet… misschien ook wel enkele scharren. De sfeer zat wel goed en het ging er gezellig aan toe op de boten (zelfs Franske Meel zeurde niet ...en dat wil wel wat zeggen volgens onze voorzitter). Onze volgende vistrip steekt op 4 oktober zijn neus al op en weer vanuit Blankenberge. Hopelijk zit er ondertussen (maatse) wijting en  schar voor onze kust. Misschien komen ook al de eerste gullen piepen. Om in te schrijven, best zo vlug mogelijk contact opnemen met onze voorzitter.

(NewsFlash! van 22.09.2014)


newsflash

Veel ondermaatse vis aan de Gootebank
- Seawitch trip van 6.09.2014 -

ThorntonbankZaterdag ging onze eerste najaar trip door vanuit Blankenberge. Overtrokken en alleen op het einde van dag een beetje zon weliswaar, maar er stond een lichte N - Wester  van een 2-tal Beaufort
-meer niet-  en die zou zelfs tijdens de dag volledig wegvallen (presque un billard volgens onze goeie oude vriend Roger Amand... remember?) Daarom loodste schipper Gilbert van de Roober ons naar een put over de Gootebank Bank om het in de nabijheid van de Thorntonbank op scharren, wijtingen, dorades en makrelen te proberen …  enfin dit was wat onze voorzitter vooraf had aangekondigd! Dorades hebben we niet gezien, maar ondermaatse wijtingen en vooral piepkleine steenbolkjes waren er in overvloed. In tripletten haalden we ze boven. Slechts enkele +27 cm wijtingen (minimum maat) en een paar scharren van de Jean konden mee naar huis. Ook werden er enkele iets-over-de-maat gulletjes gevangen en Gert die samen met Jules, Deniz en nieuwbakken lid Bruno Kuypers op de Aigir van schipper Hans viste, kon er eentje van +40 cm bovenhalen. Deniz was dan weer in de wolken met een prachtige makreel… zijn eerste ooit! De meeste wijtingen waren toch nu al rond de 25 cm en dat belooft voor de komende maanden.
ZeedonderpadDaar we spoedig het zinloze van deze onderneming inzagen, besloten we na een paar uurtjes om dan maar op de stenen van de Goote verder te gaan vissen. Helaas waren de vangsten daar nagenoeg dezelfde, alleen werden er geen wijtingen meer gevangen. Steenbolkjes van rond de 15 cm daarentegen met hopen! ... de meeuwen hadden er achteraf hun werk mee. Franske Meel -ondertussen volledig hersteld van een zware darmoperatie- en zoonlief Eddy Meel -terug van jaren weggeweest bij Seawitch- waren best tevreden met een drietal juist-over-de-maat-van-35cm gulletjes (torretjes in de volksmond). Gilbert en Paul vingen er ook eentje van die grootte. Verder, beneden een pladijs van precies 29 cm, kreeg Paul zelfs het bezoek van een zeedonderpad (zie afbeelding links) en op de valreep raakte een grote krab verward in zijn onderlijnen. (Terloops: Gilbert melde zondagmiddag dat die krab heerlijk was en er zelfs nog een lekker soepje aan overbleef… Gilbert is ook een ervaren kok zo te horen.)
Eindconclusie:   5 uren varen om 5 uren te vissen op meestal ondermaatse is toch een vervelende bezigheid als je ’t ons vraagt! Hopelijk verliezen onze nieuwkomers, Bruno en Eddy, er de moed niet bij... Op zaterdag 20 september proberen we het opnieuw vanuit Blankenberge. Schrijf hiervoor tijdig in bij onze voorzitter.

(NewsFlash! van 8.09.2014)


newsflash

Onze voorzitter terug de zee op

Uitsnede Jean Geerts met tong dd 17.07.2014Amper een 10-tal weken na zijn levertransplantatie ziet onze Seawitch-voorzitter Jean Geerts er niet alleen stralend uit, maar heeft hij ook zijn eerste passen terug op een boot durven zetten. Inderdaad trok hij op donderdag 17 juli samen met clubgenoot Gilbert met de Asterix en schipper Danny mee naar de Wenduine Bank. Hij haalde er in een zeer kalme zee en onder een warm zonnetje probleemloos 20 maatse tongen binnenboord. Eentje ervan was zelfs een albino tong (spierwitte rugzijde, een rariteit naar het schijnt). Als bijvangst noteerde hij een 5-tal mooie botten.
Dit belooft voor het najaar want Jean staat nu al te popelen om Seawitch op zaterdag 6 september te vervoegen, en ... hiervoor kan je reeds bij hem inschrijven als jullie er tijdig bij willen zijn. Foto rechts: een zeer tevreden Jean met een mooi tongetje, van ver teruggekomen weliswaar, maar nu al in topconditie zo te zien, (uitsnede foto Gilbert Walravens dd 17.07.2014, hengel en onderlijnen weggelaten... moeten jullie er zelf maar bijdenken)

(NewsFlash! van 21.07.2014)


newsflash

Tweede Deal uitstap van 2014,
roggen laten het afweten.

Met een 5-tal getrouwen (zie groepsfoto) maakten we op maandag 23 juni 2014 nogmaals via de Eurotunnel de crossing Calais - Folkestone om het vanuit Deal met de Gary Ann van Dave Lawrence rond de Goodwin Sands nog ne keer te gaan proberen en op zoek te gaan naar stekelroggen, toonhaaien, zeebaarzen en doggies. Door een samenloop van omstandigheden moesten we zeer vroeg in Calais zijn en hierdoor was het reeds om 4 uur verzamelen geblazen ten huize van onze voorzitter in de Walemstraat te Sint Katelijne Waver. We waren reeds om 7:30 uur (Engelse tijd = -1 uur) ter plaatse en een kwartuurtje later voeren we al richting Dover om onderaan de bank, dus aan de zuidkant, voor anker te gaan.Deal 23.06.2014 (uitstap Seawitch)
Er blies een lichte Noord Ooster en al van in de vroege morgen werden we begroet door een heerlijk zonnetje, dus top weer! Er stond echter te veel stroom en hierdoor vielen er weinig aanbeten te noteren. We kregen er wel het bezoek van een zeehond (seal) tot zelfs op enkele meters van de boot en de schipper samen met Gilbert spotte ook een voshaai (tresher shark, zie afbeelding rechts)... in de UK zeer zeldzaam maar daar hadden we eigenlijk geen boodschap aan. Dan maar verkast naar de Trinity Bay (zie op de kleine voshaai zeekaart in DEAL ENGLAND op deze website voor de exacte locatie van de baai die in feite de Goodwin Sands in twee verdeelt) Merkelijk minder stroom en hier werden dan ook de meeste hondhaaitjes gevangen, helaas de enige vissoort te pakken vandaag. Dave wist te melden dat netten rond de beste stekken de meeste roggen weggepikt hadden. Nog steeds geen makrelen... eigenaardig! Dus dan maar met diepvries haring, inktvis, sprot en met leeglopers (lugworms) gevist. Enkele van onze mannen hadden hun overschot aan tappen van de zaterdag voordien uit Blankenberge meegebracht en die bleken wel gelust door hondshaai... goed om weten! 55 maatse haaitjes was de buit. Vele kleintjes werden teruggezet. Bijvangst? Eén enkele schar...
Vroeg vertrokken is vroeg binnen en na nog effe de Kings Head in de Beach Street bezocht te hebben (en daar pub owner Graham Stiles getroost te hebben voor de uitschakeling van Engeland op de wereldbeker voetbal in Brazilië... bleek die man daar kapot van zeg!) was het richting Mechelen geblazen en nog voor 22 uur konden we verslag uitbrengen bij onze voorzitter (Jean is goed herstellende, hij leeft echt voor zijn club, ook al kan hij voorlopig zelf niet mee). Hiermee zitten de officiële Deal trips voor 2014 er op. Gilbert Walravens wordt de nieuwe club-jaar-recordhouder met een rog van 56 cm vleugelbreedte, de enige dit jaar gevangen.

(NewsFlash! van 25.06.2014)


newsflashVerslag Seawitch trip van 21 juni

Zaterdag 21 juni 2014 waren we in Blankenberge met een 6-tal Seawitch-ers te gast op de Asterix van schipper Danny Kempeneers, meteen onze laatste officiële lokale voorjaarstrip. We zouden er terug een Kris lmet een tong van 37,5 cm (Wendujnebank 2014) tongenvisserij van maken maar aan de muur van Zeebrugge bleek nu ook alles afgesleept en we trokken dan noodgedwongen naar de Wenduine bank.  In een koude N-Wester en bij hoog tij  konden we er dan aan beginnen. Veel werd er in de voormiddag niet gevangen en het was wachten tot het draaien van de boot. Ondertussen was de wind meer opgekomen en de zee werd woeliger. Het duurde ook nog een tijdje voor de zon er door kwam... die deed deugd zeg ! De verwachtte en verhoopte "tongenslag" bleef echter uit; Kris, Marc, François, Gilbert, Jules en Deniz moesten het stellen met 28 (weliswaar mooie) tongen in totaal. We noteerde ook 4 botten als bijvangst. Deniz schijnt zich toch goed in te burgeren want met 6 mooie tongen en een bot was onze kersverse jongeling echt content hoor! (Zijn persoonlijke webpagina werd ondertussen ook gepubliceerd in ACTIEVE LEDEN) Nog te melden dat Kris een tong van 37,5 cm bovenhaalde en hiermee de leiding neemt in het jaar-club-record van platvis (zie afbeelding rechts. De lichtkrant  werd ondertussen aangepast). Al bij al waren onze mannen toch tevreden.  Op zaterdag 6 september volgt onze eerste najaar trip vanuit Blankenberge. (Verslag opgemaakt met informatie van Gilbert Walravens, public relation man van Seawitch)

(NewsFlash! van 24.06.2014)


newsflash

Eindelijk konden we in Blankenberge
op zaterdag 31 mei de zee op !

Verslag van onze sportbestuurder Gerrit Van Goethem

Op deze zonnige, bijna windstille zaterdagochtend van 31 mei 2014 konden we na alweer een tegenvallend seizoensbegin qua zeevissersweer voor de eerste maal in 2014 nog eens uitvaren… Vanuit Blankenberge staken we van wal aan boord van de “Windsor” richting muur van Zeebrugge om er te gaan vissen op tong. Volgens schipper Paul was dit de enige optie, daar er de vorige dagen en nachten volop gesleept was door de beroepsvissers en dus de zeebodem “omgeploegd” was met als gevolg dat de schar en wijtingvangsten in tegenstelling met de voorbije weken wel eens zouden kunnen tegenvallen. Aan de Zeebrugse muur zou er minder gesleept geweest zijn, dus wij naar “de muur”. Na voor anker te zijn gegaan zou het al snel duidelijk worden dat deze prachtige lentedag zeker geen hoogvlieger zou worden. Zeer sporadisch werd er eens een visje bovengehaald en het duurde soms enkele uren vooraleer je eindelijk eens een aanbeet kreeg. Er werden in totaal een twaalftal tongen, zeven botten en een gulletje gevangen en dit op een ganse dag !! Een vistrip om vlug te vergeten dus…
Onze supervisser Jules Keller is de eerste om dit jaar al direct enkele weliswaar zeer voorlopige meldingen aan te geven voor onze wedstrijd “grootste vis 2014”, het betreft een bot van 36 cm en een gul(letje) van 37 cm. Tot zover het verslag van onze eerste vistrip vanuit een Vlaamse haven in 2014. Hopelijk zijn de weer- en visgoden ons beter gezind de volgende weken en maanden.
Tot daar Gerrit
De lichtkrant bovenaan werd ondertussen aangepast.

Schrijf vlug in bij onze voorzitter Jean Geerts voor onze volgende vistrips vanuit Blankenberge :
Zondag 8 juni (boot: Asterix maximaal 6 personen)
Zaterdag 21 juni (boten: Asterix en Windsor)

(NewsFlash! van 04.06.2014)


newsflash Eerste Deal uitstap 2014,
gedeeltelijk succes.
Kris met gevlekte toonhaai (Deal 2014)

Maandag 19 mei trokken we met een viertal Seawitch-ers het kanaal over richting Deal om er nogmaals op doggies en roggen te gaan jagen. Wegens een drukte van vroege reservaties voor de shuttle moesten we later vertrekken en waren pas rond 8:40 uur ter plaatse om dan aan boord van de Garry Ann met schipper Dave Lawrence meteen naar het uiterste zuiden van de Goodwin Sands uit te varen. Voor de gelegenheid hadden we Graham Griffiths uitgenodigd, een bekende plaatselijke figuur die menige onder ons herinneren voor zijn organisaties van de Deal Cup matches einde jaren 80, jaren 90 en beginjaren 2000. Er stond een vlakke zee met een lichte Z-O wind en op de koop toe een aangenaam lentezonnetje. Kris, onze chauffeur van dienst, nam twee gevlekte toonhaaien (starred smoothounds) voor zijn rekening waarvan de zwaarste rechts in beeld 2,210 kg woog en 98 cm lang was. Gilbert kon een stekelrog (thornback ray) van 3,510 kg met een vleugelbreedte van 56 cm verschalken, meteen ons eerste club-jaarrecord 2014 (zie lichtkrant bovenaan). Spijtig genoeg was dit de enige rog vandaag… Voor de rest waren het doggies of hondhaaitjes die de show stalen: Graham bracht er 14 binnenboord, Jules 8, Gilbert 6 en Kris 4. Paul beleefde wel een van zijn beste Deal-vangsten op gebied van doggies ooit;  hij kon er zowaar 35 landen ! Verse makrelen waren er nog niet en het werd dus vissen met diepvries; haring, inktvis (squid) of makreel. Een cocktail van diepvries en leeglopers deed het niet slecht.
Na ons klassiek bezoekske aan de Kings Head pub voor een paar stevige pints of Guinness keerden we terug naar het continent. Rond 22:45 uur waren we al weer in Mechelen. Onze eerstvolgende Deal trip is gepland voor maandag 23 juni. Voor meer informatie hierover best onze voorzitter contacteren.

(NewsFlash! van 22.05.2014)


newsflash

Nieuws over onze Seawitch voorzitter
Jean Geerts

Vrijdag 16 mei, effe deze namiddag bij onze voorzitter in het universitair ziekenhuis, Campus Gasthuisberg, in Leuven langs geweest. Na zijn zware levertransplantatie van een week geleden viel meteen op dat hij, gezien de omstandigheden, er goed uitzag, zelf zeer goed. (zie bijgevoegde foto van deze namiddag) Alhoewel nog een beetje moe leek hij zowaar ontspannen dat al die rompslomp van knagende onzekerheden de laatste maanden achter de rug is. Er zijn tot dusver ook geen verschijnselen van afstoting en hij maakt dagelijks serieuze progressie zeggen de dokters. Het  aantal  infuusleidingen zijn bijna allemaal verwijderd en als het een beetje meezit kan hij dinsdag reeds naar huis, misschien zelfs maandag... Jean zal toch nog wel een beetje moeten oppassen want de eerste maanden na de transplantatie zijn het zwaarst omwille van de revalidatie en de kans op afstoting of infecties. Hij zal ook stipt de voorgeschreven medicatie zoals anti-afstotingmedicijnen en dergelijke moeten blijven innemen en er wacht hem ook een streng dieet. Zelfs zijn klassiek sigaartje zal hij moeten afzweren, maar zijn levensverwachtingen zijn nu toch fors gestegen en dat is nie niks ! Hij maakt zich sterk dat hij in het najaar terug de zee op kan. Ondertussen kan hij toch actief blijven werken in de besturen van Seawitch, het VVBZ, de BCSA-BA en het VVHV. Positief blijven denken Jean en dan komt alles in orde beste vriend.

Voor de webpagina van Jean Geerts, ga naar ...

(NewsFlash! van 16.05.2014)


newsflash

 

 

Op zaterdag 31 mei proberen we het opnieuw !

Weeral pech, en dit voor de derde keer dit jaar, maar met een aangekondigde N-NO 5 Beaufort en golven van 1,1 meter gaat het nu eenmaal niet. Op zaterdag 31 mei proberen we het dan opnieuw. Hiervoor werden de Magrieta en de Windsor in Blankenberge geboekt, dus in totaal zijn er 10 plaatsen beschikbaar. Er kan tot 25 mei bij onze voorzitter Jean Geerts ingeschreven worden, maar effe herhalen; het zou best kunnen dat deze laatste vanuit het academisch ziekenhuis in Leuven opgeroepen wordt voor een levertransplantatie. Dus, indien je geen contact met hem krijgt, best Gilbert Walravens op zijn GSM nummer 0474 809000 opbellen. Gilbert zal gedurende de periode van zijn hospitalisatie de organisatie voor onze boottrips van Jean overnemen. Dus, indien interesse, aarzel niet en contacteer Jean en/of Gilbert zo vlug als mogelijk. Verder: Indien nog interesse voor onze Deal-trip van maandag 19 mei, ons zeer dringend contacteren a.u.b.

Onze sympathieke voorzitter Jean Geerts onderging heden morgen, maandag
9 mei, zijn langverwachte levertransplantatie in de universiteitskliniek van Leuven. De operatie is goed verlopen, er zijn geen complicaties opgetreden en belangrijk, er werden er geen uitzaaiingen gevonden. Wij wensen onze Jean een spoedig herstel toe en hopen hem spoedig terug op onze zee trips te begroeten.

(NewsFlash! van 01.05.2014, aangepast op 9.05.2014)


newsflashIn memoriam Jeannine Aerts

Echtgenote van Jean Geerts

Zaterdag 25 januari bereikte ons het droevig bericht dat Jeannine Aerts, echtgenote van onze voorzitter Jean Geerts, na een kortstondige ziekte in de vroege ochtend in het Sint-Maarten ziekenhuis te Mechelen overleed. Jeannine was 68 jaar.

Voor meer, ga naar
 
Seawitch rouwt

Newsflash! van 28.01.2014 (aangepast op 01.02.2014)


newsflash Goed om weten
Aanvraag tot terugbetaling sport

Alle leden van een mutualiteit die een bewegingssport uitoefenen in clubverband (waaronder sportvissen), hebben recht op een tegemoetkoming in de kosten van het inschrijvingsgeld. CM b.v. betaalt sinds 1.01.2012 jaarlijks tot 15 euro per persoon terug. Dus gewoonweg het formulier "Aanvraag tot terugbetaling sport" bij je mutualiteit opvragen (die sturen het per post op), je klever er op plakken, invullen, het door je clubverantwoordelijke laten ondertekenen en met de clubstempel  er op, het document terug aan je mutualiteit bezorgen. Binnen de korst mogelijke tijd krijg je dan 15 euro op je rekening gestort.

(NewsFlash! van 22.01.2014)


newsflash

Eindstand Seawitch wedstrijd
Grootste Vissen 2013

Onze Seawitch  clubrecords voor 2013 liggen al sinds de Sint Niklaas trofee vast en hieronder volgt dan ook de lijst van onze jaarlijks terugkerende wedstrijd GROOTSTE VISSEN. Zoals de vorige jaren worden de laureaten vergast op een mooie geldprijs.

Vissoort
Lengte
Laureaat
Boot
Datum
Platvis (Bot)
44 cm
Jules Keller
Roober (Blankenberge)
16.11.2013
Kabeljauw
50 cm
Kris Slagmolen
Leyra (Blankenberge)
01.12.2013
Rog (vleugels)
59 cm
Paul Phlips
Gary Ann (Deal)
20.05.2013
Wijting
39 cm
Jean Geerts
Leyra (Blankenberge)
01.12.2013

De vorige jaarkalender werd ondertussen vervangen door deze van 2014, ga hiervoor naar de CLUBKALENDER op deze website.

(NewsFlash! van 13.12.2013)


newsflash

Jules Keller wint onze
Seawitch Sint Niklaas trofee 2013

Sint Niklaastrofee 2013

Blankenberge, zondag 1 december 2013. Prachtig weer en zonnig in de morgen, maar toch stond er een N 3 en bovendien een slechte tij. De visserij was hierdoor niet denderend te noemen, maar het belangrijkste is toch dat we voor de tweede keer zijn kunnen buitenvaren dit jaar en dat onze Sint Niklaas trofee nog ne keer kon doorgaan want dit was ook al enkele jaren geleden. In  Jules  Keller hebben we weer een schitterende winnaar... klasse drijft toch altijd boven weet je! Ook nog vermelden dat er een paar club-jaarrecords verbeterd werden: gul wordt nu 50 cm en wijting 39 cm. De lichtkrant hierboven werd aangepast. Voor het verslag van onze sportbestuurder en voor de uitslagen, ga naar subpagina...

(NewsFlash! aangepast op 05.12.2013)


newsflashKanjerbadge voor Jules Keller

jules keller 2013

Tijdens de club trip van 16 november vanuit Blankenberge, haalde Julien Keller uit Sint Katelijne Waver (Jules in de volksmond) een paar flink uit de kluiten gewassen botten binnenboord de Roober. Met eentje van 44 cm (rechts op de foto) nestelde Jules zich niet alleen stevig aan de leiding in het Seawitch jaarrecord voor platvis, maar kwam hij ook in aanmerking voor een Noordzee kanjerbadje van LOgo ZeehengelsportZeehengelsport. Van Thomas Sintobin kregen we bericht dat zijn foto met vis in het eerste nummer van 2014 in de rubriek "Kanjers van Eigen Kust " zal worden gepubliceerd.
Ook kan zijn vangst in de persoonlijke pagina van Jules op deze website worden bekeken.

(NewsFlash! van 23.11.2013)


newsflash

Blankenberge 16 november

Verslag van Gerrit Van Goethem, sportbestuurder Seawitch

Ik denk dat velen onder ons de moed al stilaan opgegeven hadden om in 2013 nog te kunnen gaan vissen op de Noordzee, maar op deze rustige bij aanvang mistige zaterdag waren de weergoden ons dan toch eens gunstig gezind.
Vanuit Blankenberge vertrokken we met twee boten, zijnde de Roober en de gulgifZeeduivel, richting “Patattenveld”, dit is een qua bodem nogal oneffen gebied tussen de muur van Zeebrugge en de pier van Blankenberge, slechts enkele mijlen uit de kust. We ankerden dus in het patattenveld (het is eens iets anders, vissen in een patattenveld…) om er te hengelen op wijting en schar, wat vrij goed lukte daar de eerste vissen reeds na luttele minuten aan boord gehesen konden worden. Er werden veel mooie scharren gevangen, die deze tijd van het jaar goed in het vlees zitten, een heel groot verschil met degene die gevangen worden in het voorjaar nadat ze leeggepaaid zijn. De wijting is in deze periode naar goede gewoonte ook aanwezig aan onze kust, dus was het niet moeilijk om een mooie portie te vangen. Er werden ook enkele mooie botten en een tiental vrij mooie tongen bovengehaald, en op de Roober kon Chris Slagmolen een gulletje verschalken. De vangsten schommelden tussen de twintig en vijftig vissen per persoon, niet slecht maar ook geen superdag. Tijdens deze vistrip wist Jules Keller een bot van 44cm te vangen, onze voorzitter Jean Geerts liet een wijting van 38cm optekenen. Jules komt dus aan de leiding in de categorie platvis, en Jean in de categorie wijting, terwijl Chris aan de leiding komt met zijn gulletje van 35cm in de categorie kabeljauw van onze wedstrijd “Grootste vis 2013”.  In de categorie platvis zal de strijd waarschijnlijk al gestreden zijn, maar in de overige categorieën is alles nog mogelijk, indien we dit jaar nog op zee geraken… Tot zover het verslag van onze eerste en hopelijk niet laatste vistrip van 2013.
Gerrit

(NewsFlash! van 23.11.2013)


newsflash

Jean Geerts bedacht met een Noordzee Kanjerbadge Jean Geerts met kanjerbot

Zondag 5 mei 2013 haalde onze voorzitter vanop de Ocean van schipper Danny Maes, controleboot tijdens de finale van het seniores kvB 2013 in Oostende, een mooie bot van wel 43 cm boven. De aangifte werd doorgestuurd naar Zeehengelsport en met een schrijven van 8 juli ontving Jean zijn gegeerde en welverdiende badge waarvan een scanning hieronder bij de spelregels te vinden is. De foto van zijn vangst zal, vergezeld van een korte toelichting, worden gepubliceerd in de rubriek Kanjers van Eigen Kust in Zeehengelsport nummer 4, welke omstreeks eind juli 2013 verschijnt. Proficiat Jean ! Ook kan zijn vangst in de persoonlijke pagina van Jean op deze website worden bekeken.

Spelregels Noordzee Kanjerbadge :

Kanjer badgeVangsten in de kustwateren langs de Nederlandse en Vlaamse Noorzeekust, de Wester- en Oosterschelde, de Grevelingen en de Waddenzee dienen te voldoen aan de hieronder vermelde tabel met minimummaten. Tevens dienen alle mogelijke vangstgegevens doorgegeven te worden en een kwalitatieve kleurenfoto is een must om die te kunnen publiceren in Zeehengelsport. De felbegeerde speciaal ontworpeLOgo Zeehengelsportn en geborduurde Noordzee Kanjerbagde wordt automatisch toegestuurd van zodra de betreffende foto werd gepubliceerd. Ook bijzondere vangsten zoals pijlstaartrog, ruwe haai, schelvis en andere tot de verbeelding sprekende vissoorten worden beloond. (Voor meer hierover zich best tot onze voorzitter wenden)

Vissoort
Minimum
Vissoort
Minimum
Bot
40 cm
Schar
38 cm
Gul (kabeljauw)
89 cm
Schol (pladijs)
50 cm
Toonhaai(gevlekte of gladde)
90 cm
Tong
48 cm
Pollak (Vlaswijting)
70 cm
Wijting
48 cm
Koolvis
70 cm
Zeebaars
75 cm

(NewsFlash! van 16.07.2013)


newsflashMarc Van Roie verbeterde vandaag het record van SNOTDOLF


Vandaag 4 juli 2013 ontvingen we een e-mailbericht van Marc Van Roie, ons Seawitch lid uit Noorwegen, met de melding dat het hem gelukt was om het reeds 25 jaar staande Nationaal record van Snotdolf (Cycloptenus lumpus) te verbeteren. In het Engels staat deze vis bekend als Lumpsucker. Dit record staat sedert 19/07/89 op naam van Marc Goyvaerts van B.Z.K., de toenmalige Brasschaatse ZeehenSnotdolfgelclub van wijlen Michel De Buyser, die aan de Brouwersdam in Holland een snotdolf van 2,800 kg (43 cm) kon bovenhalen. Marc ving er vandaag eentje van maar liefst 3,258 kg  met een lengte van 46 cm, een vrouwtje.

Voor zijn verslag over deze vangst ga naar de persoonlijke webpagina van Marc, een heel leuk verhaal als je het ons vraagt!

(Newsflash! van 4.07.2013)


newsflashNieuws van onze Seawitch-ers in het veteranen kvB 2013 te Blankenberge

Na 2 x te zijn uitgewaaid kon dit uniek kampioenschap op woensdag 19 juni doorgaan, en was nu aan zijn 3e editie toe. Daar Hollandse trawlers de visstekken daags voordien en zelfs tijdens het vet-kvB tussen de wedstrijdboten leegsleepten werd er hierdoor weinig vis gevangen. Jackie Gevaert (weer hij...) verlengde zijn titel van veteranen kampioen van België. Onze Seawitch-ers Gilbert en Jean respectievelijk vissende op de Zeeduivel en de Joanel hadden een beetje pech en eindigden beiden als bootlaatsten. Paul daarentegen werd boottweede op de Blue One en met  14 vissen goed voor 3,170 kg werd hij 12e in de einduitslag.
Het verslag, fotoreportage en uitslagen van dit evenement zijn te vinden in het BCSA NIEUWS op deze website, dus hiervoor  ga naar...

(NewsFlash! van 22.06.2013)


newsflashDeal trip (UK) van maandag 17 juni afgelast

Vlag GBHet is niet zozeer de windsterkte die de spelbreker is, maar wel de windrichting, want vanaGanetf 12 m/u Noord, Noordoost of Oost, dus met de wind pal op de kust, vaart de schipper niet uit. Ze voorspellen (buiten een ganse dag regen) een 16 à 17 m/u Oost en dan weten we meteen hoe laat het is. Terloops: in een 20 m/u West of Zuidwest, dus landwind aan de Oostkust van Engeland, vaart hij wel uit. Onze Seawitch Deal-trips zitten er op voor dit jaar, tenzij er uiteraard nog persoonlijke initiateven genomen worden waaraan de club haar volle medewerking zal geven. Hopelijk volgend jaar meer geluk met het weer.

(NewsFlash! van 15.06.2013)


newsflashOndanks koude en regen, Werner Hosewol met stekelrog, 2013
eerste Deal 2013 uitstap succes.

Vlag GBDEAL, MAANDAG 20 MEI trokken we met een eerste konvooi Seawitch-ers naar Deal om er aan de binnenkant van de Goodwin Sands het nogmaals op stekelroggen en hondshaaitjes te proberen. Ten huize van onze voorzitter vertrokken Kris, Philippe, Werner, Paul en uiteraard Jean om half vijf in de vroege morgen en vóór 8 uur Engelse tijd trokken we met de Gary Ann reeds de zee op om ter hoogte van Kingsdown voor anker te gaan, dus niet zo heel ver van de krijtrotsen. Er stond weinig stroom en in een NW 3 Beaufort  zou er daar de ganse dag comfortabel  kunnen gevist worden ware vooral de regen geen stoorzender geweest. Inderdaad met bakken viel het water soms uit de hemel. Het was koud, amper 10 graden, maar tegen de koude kan men zich kleden.  Naar het schijnt beleven we nu de koudste lente sedert 40 jaren en dat wil wat zeggen.  Een beetje over de visserij nu:  Jean, Philippe en Werner haalden elk een mooie rog van rond de 4 kg boven. Paul nam er zelfs 2 voor zijn rekening waarvan eentje van 59 cm, meteen het eerste Seawitch clubrecord van het jaar. Paul had ook de malchance dat een door hem gebrekkig geknoopte onderlijn het begaf en hij hierdoor beslist een zeer groot exemplaar kon vergeten... om van te balen! Voor Werner kon de pret niet op, hij wist zijn eerste stekelrog ooit te vangen. Wij zouden het haast vergeten, maar we haalden ook nog een 50-tal hondshaaitjes boven. Als bijvangsten noteerden we enkele scharren en een paar wijtingen waarvan eentje van 34 cm dat Werner als club-jaar-record liet registreerden. Verse makreel zat er nog niet, dus moest het maar met diepvries haring, makreel of inktvis en leeglopers voor de hondshaaitjes. Iedereen kwam Coffee is good for youkloddernat van de boot want we kregen nog een extra douche tijdens het binnenvaren. Gelukkig lag er droge kleding in de auto's te wachten.

Na ons klassiek bezoekje aan de Kings Head pub  (voor de gelegenheid warme koffie en thee i.p.v. Guinness is good for you) was het terug richting Shuttle in Folkestone geblazen en voor 23 uur waren we al weer in onze heimat. Onze volgende Deal trip gaat door op maandag 17 juni (raadpleeg onze voorzitter hiervoor). Ter informatie: op de individuele webpagina's van onze Deal-gangers werden onderaan enkele foto's toegevoegd.

(NewsFlash! van 21.05.2013)


Gilbert uit Strombeek 2013

newsflash Maandag 29 april... weer afgelast

Net zoals vorige lente wil het ook dit voorjaar verdorie maar niet lukken in Blankenberge... precies of we zijn behekst ! (Zou dit dan toch iets te maken hebben met die madam op diene haai in ons Seawitch-club-embleem ?) Nochtans worden er momenteel niet ver uit de kust relatief veel en mooie gullen gevangen; 10 tot 20 per boot en zelfs meer waarvan de meesten tussen de 2 en de 5 kg. Samen met Gilbert Walravens, onze PR man, hebben we vorige week het nog geprobeerd en zijn mee de Asterix opgestapt om er aan een van die meetpalen voor de kust van Blankenberge voor anker te gaan. 11 gullen was de eindbalans waarvan de zwaarste toch 4,8 kg woog  (spijtig, niet door een van de onzen...). Gilbert had er eentje van een 2-tal kg. (zie afbeelding) Als bijvangsten werden ook botten en scharren bovengehaald maar in geen grote aantallen, daarvoor moet je over de pas trekken. Op een andere boot werd wel een wijting van 57 cm gevangen, goed voor 1,35 kg zeg !

Op woensdag 19 juni gaat in Blankenberge het veteranen kampioenschap van België 2013 door met als reservedatum donderdag 20 juni. Jean Geerts, Paul Phlips en Gilbert Walravens zijn ingeschreven. Er worden een 40-tal deelnemers verwacht, allemaal +60-ers. Vorig jaar won Jules Keller er nog de troffee "Oude Gloriën" voor +70 jarigen. En nu maar duimen voor onze mannen !

(NewsFlash! van 28.04.2013, aangepast op 15.06.2013)


newsflash

Noorse vlagNieuws van Marc van Roie, ons Seawitch lid uit Sørøya in Noorwegen.

Op onze vraag aan Marc Van Roie hoe het met zijn recordvangsten in 2012 afgelopen is, ontvingen wij de volgende repliek:

Zelf had ik gehoopt op een wereld record roodbaars. Heb er niet bij stil gestaan dat tijdens de beste periode voor de roodbaars ik mijn boot aan de andere kant van het eiland heb voor het vissen op heilbot. Veel te ver van de roodbaars stekken, Marc Van Roie met Roodbaarsen ik dus niet op roodbaars gevist heb. En... indien het nieuwe record goed gekeurd wordt ligt de lat nu zeer hoog. Er werden in november namelijk roodbaarzen van 10,02 en 12,14 kg gevangen. Deze werden door arbeiders van een boorplatform gevangen aan de hengel. Gezien het voor het grote publiek in principe verboden is om in de buurt of vanaf een boorplatform te vissen vermoed en hoop ik dat dit record niet aanvaard wordt.

Wat betreft heilbot ben ik vorig seizoen blijven steken op 67 kg. Gezien we een zeer goed bestand aan heilbot hebben en er steeds meer op heilbot gevist word wil men boven de 62° noord het vissen op heilbot tijdens de zomermaanden verbieden. Dit zowel voor de beroeps als voor de sportvissers. Wordt het vissen op heilbot verboden betekent dit dat er geen heilbot meer mag meegenomen worden. Persoonlijk sta ik 100% achter dit voorstel want er wordt inderdaad veel te veel heilbot mee genomen. Het heilbot vissen bij mij aan boord is trouwens 97% catch & release. In principe veranderd er voor mij dus zeer weinig. Enkel dat een eventueel record niet meer mee kan voor het wegen.

Kabeljauw heb ik zelf eerlijk gezegd weinig gevangen. Of beter gezegd, ik heb er zeer veel in de +20 en +30kg klasse gevangen, maar niet zelf binnen gehaald. Ik vang ze en na de eerste twee runs (meestal is dan de sport er af) geef ik mijn hengel door aan een van de gasten aan boord. Deze zijn blij dat ze een grote kabeljauw kunnen binnen halen en ik ben er vanaf. Ik heb reeds zoveel grote kabeljauw gevangen dat het me echt niet meer aanspreekt. Gewoon de kick van het vangen en de sterkste twee runs is genoeg voor mij. Ben ondertussen ook de kaap van 60 jaar gepasseerd en..... dat begin ik helaas te voelen.

Met vriendelijke groeten.
Vennlig Hilsen / Mit freundlichen Grüßen / Kind Regards
Marc Van Roie

Meer nieuws kunnen jullie vinden in de persoonlijke webpagina van Marc in ACTIEVE LEDEN op deze website. Dus ga naar ...

(NewsFlash! van 3.03.2013)


newsflashEinduitslag clubwedstrijd 2012 grootste platvis, wijting,
kabeljauw en rog

En daarmee zit het jaar er weeral op, althans voor wat de officiële Seawitch vistrips voor 2012 betreffen. Hieronder publiceren wij de definitieve einduitslag van onze jaarlijks terugkerende wedstrijd GROOTSTE VISSEN. De laureaten worden vergast op mooie geldprijzen.

Vissoort
Lengte
Laureaat
Boot
Datum
Platvis (Bot)
40,5 cm
Louis Goovaerts
Morgenstond (Blankenberge)
24.03.2012
Kabeljauw
76 cm
Frans Meel
Leyra (Blankenberge)
24.03.2012
Rog (vleugels)
53 cm
Paul Phlips
Gary Ann (Deal)
28.05.2012
Wijting
35 cm
Frans Meel
Zeebaars (Blankenberge)
17.11.2012

(NewsFlash! van 12.12.2012)

newsflashEindelijk konden we op zaterdag 17 november 2012 dan toch de haven van Blankenberge buitenvaren

Verslag van Seawitch-sportbestuurder Gerrit Van Goethem
Close up schar

Aangezien al onze voorziene vistrips sinds september één voor één uitgewaaid waren, vertrokken we met een tiental zeer gemotiveerde vissers verdeeld over twee boten zijnde de “Windsor” van schipper Paul Mertens en de “Zeebaars” van schipper Bart De Clercq, vanuit Blankenberge richting Wenduinebank, om er de talrijk aangekondigde scharren en wijtingen te gaan verschalken..
Voor het volledig verslag, ga naar...

(NewsFlash van 23.11.2012)


newsflashEen Vijfdradige Meun aan de haak !

Vijfdradige meun

Tijdens onze vistrip van 17 november 2012 kreeg onze sportbestuurder Gerrit aan de Wenduinebank een voor hem eigenaardig klein visje aan de haak die niemand aan boord wist thuis te brengen. Het bleek uiteindelijk om een vijfdradige meun te gaan, ook soms wel zeepuitaal genoemd (Ciliata mustela is hun wetenschappelijke benaming). Ze zijn te herkennen aan een vijftal tastdraden op de kop; eentje aan de onderkin, twee bij de voorste neusgaten en twee op de bovenlip. Die baarddraden bevatten hun zintuigen en worden gebruikt bij de zoektocht naar voedsel. Een vijfdradige meun is een vrij kleine soort en gemiddeld worden die beestjes 17 tot 20 cm. Hun rug is donkerbruin,  de flanken en buik zijn eerder licht grijsbruin maar dit hangt meun op handpalmook een beetje af van de gesteldheid van de bodem. Het exemplaar op Gerrits handpalm moet rond de 17 à 18 cm zijn. Het Belgische BCSA-BA record dat sinds 1999 stevig op naam van Eddy Janssens uit Kapellen staat, heeft echter een referentielengte van 26,5 cm en bedraagt 180 gram, dus in feite was dit toentertijd een zeer groot exemplaar. Deze visjes leven bij voorkeur op rotsige bodems, vandaar hun Engelse benaming five bearded rockling, vrij (doch fout) vertaald als vijf baardige rotsleng want ze hebben veel weg van een kleine leng. (meun versus rotsleng... je mag dus nooit benamingen zo maar uit een andere taal overnemen of vertalen) Deze vissoort komt ook vrij veel voor op zandige zeebodems met modder en schelpresten. Ook worden zij regelmatig vanaf onze staketsels gevangen. (Ze zijn zeer lekker in de soep wist ooit Kathleen Kerckvoorde, een verwoed stakelstelvisser en recordhouder van harder, ons te vertellen). Er bestaan ook driedradige en vierdradige meunen, maar die zijn iets groter en meestal kleurrijker, doch komen zeer zelden voor aan onze kust.

(NewsFlash! van 23.11.2012)


newsflashMooie roggen en doggies maken van onze Seawitch Deal trips 2012 een succes

Vlag GBDEAL, MAANDAG 28 MEI 2012. Teneinde meerdere van onze leden de kans te geven om eens naar mee Deal te trekken hebben we dit jaar geopteerd om 2x kort na mekaar, met de bedoeling telkenmale een andere groep, Phil met stekelroggen Deal 2012vanop de Gary Ann van schipper Dave Lawrence te gaan vissen want er is helaas slechts deze boot die met sportvissers de zee op mag in Deal. Onze voorzitter was ziek en moest in laatste instantie afhaken... ondertussen is hij alweer aan de beterhand, goed zo. Met Kris, Philippe, Jules, Gilbert en Paul zijn we voor 8 uur uitgevaren om aan de meest Zuidelijke kop van de Goodwin Sands (bank) en ter hoogte van Kingsdown voor anker te gaan en er in een zonnig weertje onder een lichte Zuiderwind in een diepte van 25 meter op roggen en doggies te jagen. We hadden het geluk om vlug een 10-tal makrelen te vangen, de eerste van het jaar volgens de schipper, en verse makreel is wel het aas bij uitstek voor deze visserij. In totaal vingen we 12 roggen van rond de 5 pond. Paul had er eentje van 53 cm vleugelbreedte, meteen het nieuwe Seawitch jaarrecord (zie blauwe lichtkrant bovenaan). Ook een 35-tal zeer mooie hondshaaitjes (doggies) moesten er aan geloven. Nog effe voor onze Guinness de Kings Head Pub aan de Beach Street bezocht en rond 23 uur waren we terug in Mechelen.

DEAL, MAANDAG 11 JUNI 2012. Voor onze 2e en laatste officiële Seawitch trip naar Deal dit jaar was het in de vroege morgen voor  Kris, Jules, Wim, Gilbert en nieuwbakken lid Luc Vandenbroucke uit Melsbroek, ten huize van Walemstraat 175 bijeenkomen geblazen. Jeannine, vrouwtje  van onze voorzitter, deed  hen uitgeleide en wenste hen een  goede Kris Slagmolen met doggyvangst  toe want hare vent, de Jean, kon helaas nog niet mee.  Gilbert trok de troep op sleeptouw. In Deal was het even wachten op de schipper om daarna in een kalme zee onder een lichte Oostenwind maar wel overtrokken naar de Trinity Bay te varen en daar voor anker te gaan. Deze Trinity baai, een grote inham in de Goodwin Sands vlak voor de kust van Deal, die via kanalen ook de West- en de Oostkant van de bank verbindt (zie kaart in DEAL ENGLAND op deze website), heeft op ongeveer 25 meter diepte een vlakke gemengde zeebodem, met los zand, modder, schelpen en kleine steentjes waarin heel wat leven te noteren valt, dus een uitermate  geschikt stekken om mooie stekelroggen te Guinness pintverschalken...  Helaas door teveel wind de avond  en nacht voordien was het water opgeroerd en troebel… er  was zelfs geen makreel  te vangen! Het bleef bij 22 hondshaaitjes en één enkel roggetje van 4 pond, door Jules rond de middag bovengehaald. De schipper wist ook een wijze raad mee te geven dat vissen met 3/0 à 4/0 haken meer dan voldoende is voor stekelroggen en zekerst voor doggies… sommigen van het gezelschap waren daar met +6/0 haken bezig... Kris wist wel beter en hij nam het grootste deel van de doggies voor zijn rekening. Eens terug aan wal volgde het klassiek verhaal; inpakken, de Kings Head bezoeken, Guinness is good for you... je weet wel... en wegwezen. Ook nu was ons gezelschap om 23 uur back home in Sint Katelijne Waver en ook nu weer zeer voldaan over die heerlijke overzeese zeehengeltrip.
Al bij al hebben we die maandag nog geluk gehad met het weer want ’s anderdaags moest Dave reeds na een paar uur terug binnen wegens teveel wind !  

(NewsFlash! van 14.06.2012)


newsflashSeawitch in mei op scharrenjacht
voor de kust van Blankenberge

Vistrip Blankenberge mei 2012


BLANKENBERGE ZATERDAG 19 MEI 2012
. Met een 8-tal uitgelaten Seawitch-ers werd er onder een lichte Zuid-Wester van amper 2 Beaufort uitgevaren om voorbij de vaargeul tussen Scheur 6 en Scheur 8 voor anker te gaan.
Het was echt zonnig die dag en dit was al een tijdje geleden. Het werd vrij vlug duidelijk dat er vis zou gevangen worden want spoedig kwamen de eerste scharren boven, scharrenweliswaar iets minder groot dan tijdens het veteranen kampioenschap van België op 2 mei waar op dezelfde stekken gevist werd. Af en toe werden er ook botten gepakt. De enkele pladijsjes en wijtingetjes waren ondermaats en keerden onverrichterzake terug. Voor de rest viel er niets speciaals te rapporteren maar achteraf bleek toch dat er op sommige boten tong gevangen werd. Jackie Gevaert toonde ons in de haven zowaar zelfs een hondshaaitje wat echt uitzonderlijk is aan onze kust.

De voorziene drie pakjes tappen bleken al spoedig onvoldoende en tegen het einde van de dag was iedereen zo wat door zijn aas heen. Gelukkig konden we ons met diepvries depanneren want voor schar maakt dit echt niet veel uit. Meer nog, sommigen zijn er zelfs van overtuigd dat je met diepvries beter vangt ! Op de Compromise van schipper Marc Vanheetvelde was het onze Marc uit Boom die met 52 platvissen de plak zwaaide. Zijn neef François kreeg er 42 aan de haak, Frans Meel 28 en Gilbert 26. Behalve Frans viste iedereen met 2 hengels. Op de Morgenstond van schipper Marcel Kerckx (82 is die man zeg !) was het Paul die al vlug door had dat de vis onder de boot te vangen was. Hij pakte meteen zijn Herne Bay Spreader uit zijn viskoffer en hiermee sleurde hij het ene na het andere doublet aan platvissen boven, in totaal wel 96 stuks waarvan 84 scharren en ... die moesten om 3 uur in de namiddag nog allemaal gegut worden ! Philippe was goed voor 40 stuks en ons nieuwbakken lid Werner Hosewol uit Deurne telde er toch nog 32. Jean, onze voorzitter, die slechts met één enkele hengel viste stelde zich tevreden met 22 scharren.

Zoals de laatste tijd gebruikelijk en alvorens huiswaarts te keren trok ook nu een gedeelte van het gezelschap naar de Steiger 16 voor hun klassieke après-fish en ook om er te genieten van die uitgelaten sfeer die daar steeds onder zeevissers heerst.

Al bij al weer een prachtige visdag om in te kaderen; een heerlijk weertje en vooral veel vis. Club-jaarrecords werden er niet gebroken, maar de afwezigen hadden toch weeral eens ongelijk.

(NewsFlash! van 22.05.2012)


newsflash Veteranenkampioenschap van België 2012 - Jules Keller eerste 70 plusser, winnaar van de trofee "Oude Gloriën"

Jules Keller, eertse 70 plusser op het veteranen kvB 2012Woensdag 2 mei ging vanuit Blankenberge onder een zware Noordenwind van 3 à 4 Beaufort met tussendoor windstoten van wel  5 à 6 het tweede veteranen kvB voor +60 jarigen door. 42 deelnemers hadden zich ingeschreven waaronder drie Seawitch-ers: Jean Geerts, Jules Keller en Paul Phlips. Er waren acht boten in wedstrijd en elke boot-eerste werd bedacht met een beker. Kampioen werd Jackie Gevaert van Tubertini  met 69 vissen, goed voor 20,9 kg, bijna uitsluitend  botten en scharren. Onze clubgenoot Jules Keller werd bootwinnaar op de Satisfied en behaalde een 8e plaats. Meer nog; Jules eindigde als eerste 70- plusser en werd hiervoor door ere-voorzitter Fernand Vools gelauwerd met de trofee “Oude Gloriën”.  Paul eindigde 22e en Jean, niet in zijn dagje woensdag, eindigde pas  40e. Gans Seawitch wenst Jules van harte proficiat voor deze schitterende prestatie !
Het volledig verslag met uitslag en fotoreportage vinden jullie in het BCSA NIEUWS van deze website. Bekijk ook in ACTIEVE LEDEN de individuele webpagina van Jules onderaan.

(NewsFlash! van 5.05.2012)


newsflash
Paastrofee 2012 vanuit Blankenberge

Frans Meel, winnaar Seawitch Paastrofee 2012


BLANKENBERGE ZATERDAG 24 MAART 2012.
Met 12 deelnemers gingen we van start, netjes verdeeld over de Leyra, de Morgenstond en de Windsor. De visserij was gewoonweg bedroevend met slechts 36 platvissen (bot en schar) en precies 14 gullen als eindresultaat. Frans Meel uit Hombeek nam wel 4 gullen voor zijn rekening en met een paar botten er bij bracht hij 13,750 kg vis aan de weeg. Zijn zwaarste gul woog 4,5 kg en was 76 cm lang. Frans werd niet alleen winnaar van deze editie, maar is meteen leider in het clubjaarrecord van kabeljauw (zie lichtkrant bovenaan).
Lees het volledig verslag...

(NewsFlash! van 28.03.2012)


newsflash Einduitslag clubwedstrijd 2011 grootste platvis, wijting,
kabeljauw en rog

Onze laatste twee clubtrips van 2011 zijn weeral uitgewaaid en dus kunnen wij nu de definitieve einduitslag van onze jaarlijks terugkerende wedstrijd GROOTSTE VISSEN publiceren.

Vissoort
Lengte
Laureaat
Boot
Datum
Platvis (Bot)
44 cm
Jules Keller
Joanel (Blankenb)
09.04.2011
Kabeljauw
76 cm
Frans Meel
Happy Fisherman (Stellendam)
13.11.2011
Wijting
41 cm
Frans Meel
Louis Goovaerts
Ronnick (Blankenb)
Windsor Blankenb)
29.10.2011
29.10.2011
Rog (vleugels)
71 cm
Jules Keller
Gary Ann (Deal)
25.07.2011

De laureaten worden bekroond met mooie geldprijzen. Zaterdag 24 maart 2012 beginnen we er in Blankenberge terug aan en meteen met onze jaarlijkse Paastrofee.

(NewsFlash! van 6.12.2011)


newsflashNajaar wrakvissen vanuit Stellendam een fiasco...


STELLENDAM ZONDAG 13 NOVEMBER 2011. Om onze vorige wrakkentrip van 17 april die qua kabeljauw/gul zeer mager uitgevallen was zo snel mogelijk te vergeten, vertrokken we met acht gemoGerrit met gul van 68 cm 2011 Stellendamtiveerde zeehengelaars naar het Nederlandse Stellendam om er met de prachtige catamaran Happy Fisherman (zie foto) van wal te steken voor een verre wrakkentocht. Na een dikke twee uur varen kwamen we bij het eerste wrak van de dag waar er bij de eerste drift al een gul en enkele steenbolken binnengehaald werden, dit was al een beter begin dan de vorige keer, maar de volgende driften gaven al veel minder tot zelfs niets. Op naar het volgende wrak dus waar er sporadisch enkele visjes, meestal steenbolken en wijtingen gevangen werden… Het zou zo de hele dag doorgaan, zoeken naar een visrijk wrak, maar het vinden ervan is dezer dagen een ander paar vissersmouwen. Er werden in totaal 18 à 20 gullen geteld waaronder enkele mooie exemplaren. De grootste werd gevangen door Gerrit Van Goethem en Happy Fisherman Stellendamwas 68 cm lang, wat meteen ook het grootste (althans voorlopig) exemplaar in de categorie “kabeljauw” van 2011 wordt. (zie blauwe lichtkrant bovenaan). Dankzij de vele grote steenbolken had iedereen nog een redelijke portie vis, maar voor deze pierenpikkers waren we natuurlijk niet naar Stellendam gekomen.

Verslag van Gerrit Van Goethem.


(NewsFlash! van 15.11.2011)


newsflashLogo De Gulle BlankenbergeGilbert Walravens & Jean Geerts op het Gullefestival


BLANKENBERGE ZATERDAG 5 NOVEMBER 2011.
In een prachtig weertje met niet meer dan een 3 Bft Zuid en zeer warm voor de tijd van het jaar werd er met 84 deelnemers verdeeld over 15 boten na een 20-tal minuten varen voor de kust van Blankenberge voor anker gegaan. Er werden niet alleen mooie botten, scharren en wijtingen boven gehaald, maar ook hier en daar gullen waarvan de zwaarste eentje van 4,670 kg was (ongegut rond de 5,3 kg). Jackie Gevaert (weer hij...) werd met 18,570 kg (52 vissen) en met slechts 40 gram meer, nipt winnaar voor Geert De Bruin uit Holland doch ruim voor Stefan Dehaen van EZV die derde werd. En onze Seawitch mannen? Gilbert werd 70e met 5,860 kg (24 vissen) en klopte Jean die als 71e eindigde met 5,510 kg (21 vissen). Beiden waren boot vijfden... Een tekeningetje hoeven we daar zekerst niet bij te maken...

(NewsFlash! van 7.11.2011)


newsflashMooie scharren en wijtingen voor onze kust in oktober... genieten maar


BLANKENBERGE, ZATERDAG 29 OKTOBER 2011
. Voor Seawitch Zeehengelclub was dit al een tijdje geleden, maar er tekenden zich zowaar 12 vissers present die we netjes verdeelden over De Eenhoorn (met Jean, Paul, Marc en François), de RonnickLouis Goovaerts met wijtingen 2011 (met Kris, Jules, Julien en Frans) en de Windsor (met Gerrit, Louis, Jurgen en Gilbert). In de vroege morgen werd er in een 2 Bft Zuid uitgevaren en  een mijltje uit de kust tussen Blankenberge en Zeebrugge voor anker gegaan. Het was weliswaar een beetje fris in de aanvangsuren en het aangekondigd zonnetje liet zich toch wachten tot in de late namiddag, maar de visserij was gewoonweg schit-te-rend, zekerst tot het keren van de tij! Iedereen had tussen de 30 en de 60 vissen. Zeer mooie scharren van 3 in de kilo gemiddeld werden er gevangen en de wijtingen waren meestal rond de 35 cm, waarvan sommige dicht tegen de 40 cm aanleunden. Louis Goovaerts en Frans Meel slaagden er zelfs in om er elk eentje van 41 cm op de kop te tikken, dus een tot op heden gedeeld nieuw Seawitch jaarrecord. (Uiteraard nog vatbaar voor verbetering want er zijn nog 3 Seawitch club trips te gaan dit jaar) De eerste gulletjes tekenden ook al present, slechts enkelen hoor, want was de minimum maat recent niet verminderd tot 35 cm, dan zou er slecht één enkele de maat van 50 cm gehaald hebben, maar die was dan ook 62 cm en meteen voor onze nieuwbakken Seawitcher Marc Eyckmans uit Boom een jaarrecordverbetering in die soort. Of dit laatste na het komende Stellendam geweld van zondag 13 november stand zal houden is een ander paar mouwen... we zijn eens benieuwd. Nog te vermelden dat Julien Matheus uit Sint Katelijne Waver voor de eerste maal deelnam aan een van onze zeehengeltrips en ook hij was uiterst tevreden met zijn vangst van de dag.

(NewsFlash! van 31.10.2011)


newsflashTongen? ... Om van te balen!

BLANKENBERGE, ZATERDAG 10 SEPTEMBER 2011.  Als je met 7 vissers verdeeld over de Leira en de Eenhoorn in totaal niet meer dan 15 tongetjes van amper 28 cm, hoogsten 200 grammen en de meesten flirtend met de minimummaat kunt bovenhalen,  dan weet je het wel zekerst! Tonvangsten in Blankenberge 2011   Het weer zag er nochtans goed uit; slechts een 3 Beaufort Zuid en alhoewel niet erg zonnig was het toch warm die zaterdag aan de muur van Zeebrugge, dus best een gezellig visweertje. Er stond bijwijlen toch voldoende stroming en je had wel wat bezigheid met almaardoor je beide lijnen van vers aas te voorzien want na 10 minuten hadden de krabben je zagers al opgevreten. Om van te balen als je die verhalen hoort van recente vangsten van 15 en meer tongen de man zeg! Misschien zouden we die best ook met een korreltje zout gaan nemen want als je de uitslagen van het tongenfestival 2011 onder de loep neemt, dan bracht  slechts de helft van de 100 deelnemers amper vier (en minder) tongetjes aan de weeg en er werd daar ook met twee hengels gevist…
Dus een dagje om best snel te vergeten. We vinden het alleen spijtig dat we onze nieuwe leden Marc Eyckmans uit Boom (zie foto hiernaast) en zijn neef  François Van Den Berghe uit Berchem geen betere entree bij Seawitch konden aanbieden. Nu ons maar best concentreren  op de volgende Seawitch vistrip van zaterdag  29 oktober,  want dan is de wijting gearriveerd en misschien tekenen de eerste gulletjes dan ook al present... je weet maar nooit!

(NewsFlash! van 12.09.2011)


newsflashParkeren in Blankenbergeparkeermeter

Een 6-tal weken geleden is het parkeergebied in Blankenberge uitgebreid. Achter de haven waar we met het vissen altijd parkeren staan nu ook parkeerkasten en voor een ganse dag moet er € 10,00 aan muntstukken ingegooid worden.
Dit parkeerverbod geldt voor elk weekend het ganse jaar door en voor iedere dag tijdens de verlofperiode. Buiten deze periode kan er in de week gratis geparkeerd worden (dus nu vanaf 1 september). Neem best in de toekomst maar voldoende klein geld mee. Uiteindelijk... met drie in een wagen is dit ieder 3,35 euro… zullen we niet van doodvallen zekerst!

(NewsFlash! van 7.08.2011)


newsflashJules Keller vangt een stekelrog van
6,350 kg en 71 cm vleugelbreedte in Deal

Stekelrog 6,350 kg Deal 2011Vlag GBMAANDAG 25 JULI 2011. Niet meer dan een NW 2 Beaufort stond er die dag, het was zonnig en in een heerlijk vistemperatuurtje van rond de 20°C  trokken Jean, Kris, Gilbert, Paul, Wim en Jules nogmaals naar Deal om er jacht te maken op hondshaai en stekelrog. De verwachtingen lagen niet zo hoog daar er weinig vis gevangen werd de dagen voordien. Maar we konden toch in totaal 50 maatse hondshaaitjes binnenboord halen en ook twee  roggen;  eentje door Kris van 3,6 kg gans in de vroege morgen en op de valreep, even voor binnenvaren, een enorme grote van 6,350 kg met een vleugelspanbreedte van wel 71 cm die Jules Keller na zware inspanningen voor zijn rekening nam. Meteen het nieuw Seawitch jaarrecord 2011 en de grootste ooit door een zeer gelukkige en fiere Jules gevangen.
Door deze vangst was iedereen zeer voldaan over deze weeral heerlijke eendaagse vistrip naar Deal in  Engeland. Voor meer, ga naar het artikeltje Big one for Jules Keller, te vinden onder DEAL ENGLAND.

(NewsFlash! van 31.07.2011)


newsflash Seawitch organiseerde in 1987 de 8e Friendshipcup in de RYCO te Oostende

De Friendshipcup  werd in 1980 door Fernand Vools in het leven geroepen tussen de toenmalige clubs die in de RYCO hun thuisbasis hadden. De eerste uitgave, onder barre weersomstandigheden betwist tussen Espadon, EZV en EFSA, vond plaats op 30 maart 1980 en werd met 26,7 kg gewonnen door Paul Phlips Friendshipcup1987badge(toen EZV). De vangsten bestonden in hoofdzaak uit kabeljauw en Paul sleepte er met eentje van 8,7 kg ook de trofee van de zwaarste vis in de wacht.
De inrichting was toentertijd een beurtrol, ook toen enkele Hollandse clubs gingen deelnemen, namen die de organisatie op zich. In 1983 werd Seawitch boven het doopvont gehouden en vermits ook wij de RYCO als thuisbasis namen was het in 1987 onze beurt om de 8e Friendshipcup te organiseren.
Het was in die tijd de gewoonte dat bij dergelijke wedstrijden de organisator iedereen een persoonlijk aandenken bezorgde (wat toen ook al het geval was met de keramiekjes van de Espadon Noordzee festivals). Seawitch pakte uit met een speciale badge waarvan we hierbij een scanning publiceren. De badge, vorige week toevallig teruggevonden door onze voorzitter, heeft wel een doormeter van 11 cm. Winnaar toen werd René de Smet van EZV met 20,050 kg vis en Sea Gull Holland won als team. Eerste Seawitch-er was Clem Antonis die 5e eindigde en Louis Verheyden werd 12e. Rudy Hias haalde een gevlekte toonhaai van 3,050 kg boven, meteen de zwaartse vis uit deze Friendshipcup.
De beurtrol begon een beetje te haperen en vanaf een bepaald ogenblik heeft EFSA de jaarlijkse organisatie op zich genomen. Die moet nu reeds aan zijn 31e jaargang toe zijn, maar er zijn wel enkele jaren van tussenuit gevallen. Seawitch neemt heden ten dagen niet meer deel aan deze wedstrijd, maar wat niet is kan nog komen.

(NewsFlash! 2.07.2011)


newsflashSeawitch Deal trip een succes

 


Vlag GBMAANDAG 27 JUNI 2011
. Een vlakke zee, veel zon, een aangename en ontspannen sfeer aan boord van de Gary Ann met een hardwerkende schipper Dave Lawrence en bovendien een bevredigende visvangst waren zowat de ingrediënten van een  succesvolle Seawitch Deal Deal trip. Jules, Jean, Gert, Paul, Wim en Kris slaagden er toch maar in om samen 55 hondshaaitjes te vangen, met er bovenop nog 3 mooie roggen waarvan onze voorzitter er eentje van 3,6 kg met een vleugelbreedte van wel  59 cm voor zijn rekening nam en hierdoor meteen aan de leiding komt van het Seawitch jaarrecord in de categorie ROG. Buiten een toonhaaitje, een pladijs en een makreel viel er als vangst niets speciaals uit de bus. Best dat jullie toch maar even de pas bijgevoegde foto’s onderaan hun individuele webpagina’s bekijken.
We hadden wel een beetje pech met de shuttle in Folkestone want door een technische panne in een van de tunnelkokers, diende al het verkeer beurtelings door één enkele pijp van de Eurotunnel te gaan, wat meteen een vertraging van ettelijke uren tot gevolg had… kan gebeuren! Maandag 25 juli gaan we terug naar Deal, gedeeltelijk met een andere ploeg weliswaar. Hopelijk zit er dan voldoende makreel om een tope (ruwe haai) te pakken te krijgen.

(Newsflash! van 29.06.2011)


Seawitch in het Veteranen Kampioenschap van België 2011

Veteranen kvB 2011BLANKENBERGE 4 MEI 2011. Op een zonnige woensdag en in een kalme zee vond het eerste Kampioenschap van België voor veteranen (60 en +) plaats in Blankenberge. Niet minder dan 38 man hadden zich ingeschreven waaronder Paul Phlips en Gilbert Walravens (foto hiernaast) want Seawitch moest er bij zijn omdat er die dag toch geschiedenis werd geschreven in ons rijk gevuld zeehengelsport-wereldje. Er werd veel vis gevangen, in hoofdzaak schar maar toch in grote getale zeer mooie botten en die gaven de doorslag in de weeg. Ook één enkele zeebaars van 61 cm was present. Lucien Scheiris van de Brasschaatse Zeewolven werd met 93 vissen goed voor 21,690 kg vis onze eerste veteranenkampioen van België. Paul werd 24e met 57 vissen en 12,820 kg en Gilbert eindigde op de 29e plaats met 54 vissen en 11,980 kg. Voor meer hierover lees het verslag in het BCSA NIEUWS op deze website.


Paastrofee 2011 vanuit Blankenberge

BLANKENBERGE 9 APRIL 2011. Nadat onze eerste vistrip in 2011,  voorzien voor 19 maart, afgelast werd  wegens te veel wind en eveneens omdat er weinig vis was aangekondigd, konden we eindelijk op 9 april de eerste maal van het nieuwe visseizoen de zee op en tevens om onze jaarlijkse Seawitch Paastrofee te vervissen... Lees het volledig verslag.

Paastrofee 2010 vanuit Blankenberge

BLANKENBERGE 24 APRIL 2010 (vorig jaar). Op een zonnige en rustige morgen vertrokken we op zaterdag 24 april met tien vissers voor een dagje Noordzeehengelen naar Blankenberge. Met twee boten, de Joanel en de Bon Vivant, ging het richting Mo-0 (Monul), een meetpaal dicht bij de scheepvaartsroute... Lees het volledig verslag.

test

 


Rivierprik

BLANKENBERGE 24 APRIL 2010. Tijdens onze Paastrofee vond Werner Desmet tussen enkele gullen en wijtingen in zijn viskuip een voor hem eigenaardig slijmerig grijs en levendig beestje, amper 20 cm lang doch dat Prikdat fel geleek op een kleine paling. Hoe het zijn viskuip terecht is gekomen is voor Werner nog steeds een raadsel, maar al spoedig bleek dat het om een prik ging en meer bepaald om een rivierprik.  Dit beestje leeft ongeveer vier jaar als larve in de bodem van stromende wateren, trekt dan als volgroeide prik naar zee, leeft daar twee tot drie jaar als bloedzuigende parasiet op vis en trekt dan als geslachtsrijp dier terug het zoete water binnen om er te paaien en daarna te sterven. Met de bek klampt hij zich vast aan een vis (of andere waterdieren) en voedt zich met bloed en ander weefsel. Hij is eigenlijk geen vis, maar een zogenaamde kaakloze vis of rondbek (zie foto) Het zijn waterdieren met een buisvormige, kaakloze zuigmond waarmee het in de huid van vissen boort om zich dus te voeden met hun bloed. Deze rondbekken worden binnen het dierenrijk niet gerekend tot de vissen omdat de lichaamsbouw op vele fundamentele punten afwijkt. Evolutionair gezien staan rondbekken dicht bij het overgangsgebied tussen gewervelde en ongewervelde dieren. Rivierprikken worden ook wel lamprei of negenoog genoemd (heeft te maken met zijn op ogen lijkende kieuwgaten). Zoals bij de zeeprikken is hun vlees vetrijk en in stukken gesneden is het een gegeerd aas om kabeljauw te verschalken. Helaas, dat wisten wij toen allemaal niet want na het nemen van enkele foto’s hebben we deze parasiet gewoonweg terug in zee geworpen.

top