newsflash

Laatste update 01.09.2020
(1e publicatie: 21.05.2011)

S & B Zeehengelclub Seawitch vzw

Contact Seawitch

Contactadres
Jean Geerts, voorzitter
Walemstraat, 175
2860 Sint Katelijne Waver (bij Mechelen)
tel: 15-20 26 10
GSM: 0473 46 19 14

Bankrekening Seaw.
IBAN code:
BE43 3200 2456 3201
BIC: BBRUBEBB

Ondernemingsnr.
424 790 417

ZESDAAGS KMI
WEERBERICHT KUST :


naar de Archieflijst onderaan het BCSA-BA NIEUWS

WK seniores 2012 gaan door van zaterdag 1 tot zaterdag 8 september in La Rochelle (F)

Logo Fr FedLa Rochelle (F) lokale visclub

Een 14-tal landen aangesloten bij de FIPS-M nemen deel.

Een organisatie van de FFPM (Fédération Française des Pêcheurs en Mer) en de lokale ARPSM (Amicale Rochelaise de Pêche Sportive en Mer)

PROGRAMMA

La Rochelle, liggingZaterdag 1 september: inchecken in Residentie Lafayette in La Rochelle. Zondag: kapiteinsvergadering  en boottrekking in de voormiddag. In de namiddag:  Olympische optocht doorheen de stad gevolgd van de officiële opening van het WK door de FIPS-M afgevaardigde van dienst en als toemaatje een receptie aangeboden door de burgemeester.
Maandag
: officiële trainingdag, met vertrek van de boten in “Port de Pêche de Chef de Baie”.
Dinsdag, woensdag en donderdag zijn wedstrijddagen. . Tenslotte is er op vrijdag 7 september de sluitingsceremonie met prijsuitdeling en daarna het klassieke  gala diner.  Na het ontbijt op zaterdag keren we huiswaarts.

De wedstrijd wordt vervist vanaf professionele vissersboten die exceptioneel de toelating krijgen om tijdens de periode van het WK met 8 à 9 vissers uit te varen. Reddingsvesten zijn hierdoor onvoldoende aanwezig en daarom verplichten de inrichters dat de deelnemers hun  eigen life jacket  (reddingvest, al of niet opblaasbaar) zelf meebrengen want zonder kom je niet aan boord.

De visserij zelf wordt volgens een catch en release systeem op punten vervist. Alvorens de vis terug te zetten worden er door de bootcommissarissen punten toegekend als volgt: 6 punten voor conger, leng en rog, 5 punten voor ombervis (maigres in het Frans), 4 punten voor alle soorten zeebrasem (dorades), 3 punten voor zeebaars, pollack en koolvis, 2 punten voor hondshaaitjes, grondhaaien en voor wijting. Tenslotte 1 punt voor alle andere vissen zoals fint, franjekop, bokvis, knorhanen, zeebarbeel (mul), tong, schol, tarbot, steenbolk, lipvissen en dergelijke...
Komen niet in aanmerking:  bonito, tonijn, makreel, geep, horsmakreel, zwaardvis en maanvis

Onze delegatie

Belgische delegatie WK 2012 La RochelleVlnr: Werner Van den Bogaert, Ronny Cleymans, kapitein-coach Peter Deheyder en
Eddy Van Camp. Gehurkt: Bram Cole en Joël Luyts (Foto Lutgardis Cloetens)

OMBERVISSEN (MAIGRES)

Oombervis 1987 La RochelleDeze kunnen tot 2 meter lang worden en rond de kust van La Rochelle worden zij sporadisch bovengehaald. Het zijn populaire vissen in de zeehengelsport. Ze kunnen geluiden maken door hun spieren tegen hun zwemblaas te drukken. De geluiden van een school van ombervissen zorgden tijdens wereldooorlog II soms voor verwarring met signalen van U-boten van de Duitsers. Onder impuls van Piet Roziers, onze voormalige BCSA-sportbestuurder uit Brasschaat, trokken wij met meerdere Belgen in de 80-er jaren naar de jaarlijkse tweedaagse internationale wedstrijd in La Rochelle waaraan buiten Fransen ook Luxemburgers, Duitsers, Hollanders en uiteraard vele Belgen deelnamen. De editie van 1987 ligt nog fris in het geheugen want toen werden er twee ombervissen bovengehaald waarvan eentje van 24,5 kg door Boris Hartland van het toenmalige Nederlandse Sea Gull team. (zie foto hiernaast) Winnaar werd de Fransman Francis Couzimet toen, Eric De Buyser was 2e, François Besson werd 3e (als we ons niet vergissen staat die met foto van een ombervis in de WK 2012 brochure) en Georges Vermeiren werd 4e (Georges ving toen een conger van 17,5 kg) Nog andere uitslagen:  Brigitte Besson, dochter van…, die had +350 steenbolkjes (of tacauds)  bijeen gevist tijdens de 2 dagen,  werd 7e, Luxemburger en FIPS-M secretaris Pierre Biever werd 8e (inderdaad, in die tijd ging die nog vissen zeg !...), Michel de Buyser 18e, Paul Phlips 29e, Jean Cuvilieer 31e en Rik Volongé 39e. Van de andere Belgen hebben we geen resultaten teruggevonden, Peter Deheyder was er toen ook, maar eindigde niet bij de eerste veertig. Heerlijk waren die avonden in La Rochelle... Als we daaraan terugdenken!.. Mamma Mia !!!

Grote vissen zoals congers, ombervissen en roggen worden tijdens het WK niet geland. Het is voldoende om onder het oog van de bootcommissaris de vis met de tip van de hengel aan te raken alvorens deze op de een of andere manier in het water te onthaken.


La Rochelle, de haveningangLa Rochelle in Frankrijk: Haveningang met bovenaan links het blazoen van de stad.

BCSA NIEUWS van 14.04.2012

top