newsflash

Laatste update 18.10.2020
(1e publicatie: 21.05.2011)

S & B Zeehengelclub Seawitch vzw

Contact Seawitch

Contactadres
Jean Geerts, voorzitter
Walemstraat, 175
2860 Sint Katelijne Waver (bij Mechelen)
tel: 15-20 26 10
GSM: 0473 46 19 14

Bankrekening Seaw.
IBAN code:
BE43 3200 2456 3201
BIC: BBRUBEBB

Ondernemingsnr.
424 790 417

ZESDAAGS KMI
WEERBERICHT KUST :

naar de Archieflijst onderaan het BCSA-BA NIEUWS

 

van 27 september tot 4 oktober ... van 27 september tot 4 oktober ...van 27 september tot 4 oktober ... van 27 september tot 4 oktober ... van 27 september tot 4 oktober ... van 27 september tot 4 oktober ...log WK 2014 Weymouth

BCSA-BA NIEUWS van 20.09.2014, (17e) aanpassing op 06.10

De 50e FIPS-M World Boat Angling Championships for Senior Anglers gaan door van 27 september tot 4 oktober vanuit het Zuid-Engelse havenstadje Weymouth en worden er georganiseerd door de lokale Angling Trust. Het programma: zondag 28/09 na de kapiteinsvergadering is er de officiële openings-ceremonie met een Olympische optocht in Weymouth en maandag 29/09 volgt de officiële training dag. Dinsdag 30/09, woensdag 1 oktober en donderdag 2/10 wordt er gevist voor het WK. Tenslotte volgt op vrijdag 3/10 de prijsuitdeling met huldiging van de nieuwe wereldkampioenen. Er zal gevist worden volgens een catch & release systeem (dus de vis wordt onmiddellijk teruggezet). De punten van 1 tot 6, al naargelang de soort, worden aan boord toegekend (zie lijst hieronder). Als uitvalbasis werd voor het Riviera Hotel te Weymouth geopteerd.


Deelnemende Naties


(Gerangschikt volgens de einduitslag)
1.
Engeland
2.
Frankrijk
3.
Italië
4.
Ierland
5.
Kroatie

Duitsland
6.
Portugal
7.
Slovenië
8.
Spanje
9.
San Marino
10. Duitsland

Nederland
Luxemburg
vlag Oostenrijk
11.
Wales
12.
België
13.
Nederland
14.
Luxemburg
15.
Oostenrijk

Nota: Zuid-Afrika werd als deelnemer vervangen door Oostenrijk
(Voorstelling gewijzigd op 01.10.2014)


Sponsoring

Wij krijgen sponsoring vanuit wel  4 hoeken dit jaar: Het VVBZ vzw sponsort de volledige inschrijvingssom voor hun deelnemers, de BCSA-BA vzw neemt het verblijf en de kosten van de kapitein en de relatie-geschenken voor haar rekening. Tubertini bezorgt het team dan weer speciale hengels aan speciale voorwaarden. Er werd geopteerd voor hun  F1 Atlantic hengel van 4 meter met verwisselbare toppen en die een draagvermogen hebben tot 1000 gram. Omdat overkop-uitwerpen niet toegelaten is op FIPS-M wereldkampioenschappen hebben we deze lengte en dit vermogen nodig om voldoende ver te kunnen gooien. Tenslotte en niet de minst belangrijke is er nog top hengelsport ROBBY FISH uit Wommelgem die ook dit jaar weer een serieuze inspanning voor het ganse team levert en buiten kleding (T-shirts, sweater, polo, vest en petjes) neemt deze firma  ook nog het afhuren van de trainingsboten in Weymouth voor haar rekening. Op zaterdag 9 augustus werd het team zeer hartelijk ontvangen ten huize van Sandra en Robby Fleuris in Wommelgem.

Team Belgium World Champ. 2014 Boat AnglingHet Belgische WK-team 2014 op 9/08/2014 ten huize van team-sponsor hengelsport Robby Fish uit Wommelgem, vlnr: kapitein Georges Vermeiren (afgevaardigde van de BCSA-BA), Eddy Van Camp (De Egleghemse Zeevissers), Kurt Mertens (Kontichse Zeevissers), Sandra en Robby Florus (zaakvoerders van Robby Fish), Jan Aspeslag (Kingfisher Blankenberge), Danny Lens (De Gulle) en Jens De Vrieze (Gentse Zeeduivels).

Toegekende punten per soort

Punten
6
Kabeljauw - Leng - Kongeraal - Zeeëngel (Monk Fish)
5
Alle soorten Roggen - Zeebaars - St. Pietersvis (John Dory) - Trekkervis
4
Zeebarbeel (Mullet) - Griet - Tarbot - Alle soorten ponen - Koolvis - Pollak
3
Pladijs - Tong - Alle soorten dorades - Katvis (Bull Huss) - Paling - Toonhaai
2
Bot - Alle soorten Lipvissen - Schar - Hondshaai (Dogfish L.S.) - Wijting
1
Alle andere soorten hierboven niet vermeld
0
Alleen Makreel komt niet in aanmerking (gewijzigd 20.09.2014)
(Geep, horsmakreel en doornhaai komen blijkbaar wel in aanmerking volgens de laatste versie van de officiële goedgekeurde FIPS-M brochure hierover)
Minium maten : 25 cm voor al de soorten in de lijst - 30 cm voor de andere soorten en hiervoor dus met 1 punt beloond worden.

 

Het team zal er klaar voor zijn

Kurt 211
Er wordt reeds afgereisd op woensdag 24 september met de bedoeling om op donderdag 25 en zaterdag 27 extra trainingsbeurten in te lassen. Hiervoor werd de charter boat Atlanta geboekt, een ietwat tragere boot weliswaar doch ruimschoots gecompenseerd door de know how van een  zeer ervaren schipper Dave Pitman, een oude rat in het vak.

Ondertussen heeft onze kapitein Georges Vermeiren als EFSA-Belgium lid ook kunnen deelnemen aan de European Boat and Line Class Championships dat van 13 tot 19 september plaats vond in Weymouth. Zijn opgedane kennis zal zekerst aan bod komen tijdens de extra trainingssessies.

  Yes you are !

Verwachtingen

Laat ons met beide voeten op de grond blijven: Een team-podium-plaats is uitgesloten en zelfs een top vijf wordt zeer onwaarschijnlijk. Realistisch gezien moeten we gaan voor een plaats bij de eerste acht. Alhoewel ... Toch best de lat zo hoog mogelijk leggen want je weet nooit wat er uiteindelijk uit de bus gaat vallen. Verder zou het toch tof zijn moesten een drietal van onze mannen in de eerste twintig eindigen en eentje zelfs in de eerste tien, want dat konden we vroeger ook op WK's, zelfs op diegene die niet in België of Holland vervist werden. Bovendien verwachten we wel enkele boot-eersten tijdens een van de drie wedstrijddagen. Uiteraard hangt veel af van het verloop van de loting op zondag 28/09. Uit ervaring weten we dat de boot en plaatsverloting steeds een welbepalende factor was in het verloop van de wedstrijden op een WK. Dus best duimen dat onze mannen hierbij wat meeval kennen. Uiteindelijk moet de visserij in Weymouth ons beter liggen dan pakweg deze in de Zuid-Europese landen.

World Boat Championship 2014 Belgian team
De Belgische ploeg tijdens de openingsceremonie van het WK in
Weymouth op 28.09.2014

Verslaggeving

Vorig jaar bezorgde Jackie Gevaert vanuit Setúbal in Portugal top-verslagen over het reilen en zeilen van het team en zijn entourage. Dagelijks werden die met spanning door honderden bezoekers op het BCSA-BA NIEUWS gevolgd. Hopelijk kunnen we ook nu iets dergelijks en degelijks aanbieden maar dat kan alleen maar als er vanuit Weymouth regelmatig informatie op onze redactie binnenvalt (met een beetje goodwill moet dit lukken). Ronny De Ranter -aanwezig als FIPS-M commissaris op het WK- zal, zoals in 2013, alvast de resultaten van onze mannen regelmatig doormailen en die worden dan meteen gepubliceerd. We zijn eens benieuwd... Zoals verleden jaar worden gedurende die periode berichten van het thuisfront bestemd voor het team in het verslag opgenomen. Dus, indien interesse, best vanaf nu en zekerst tijdens de week van het WK deze webpagina dagelijks effe bezoeken.

Zaterdag 20.09, een eerste reactie:
Dag Paul
Schitterend!
Zeehengelclub ‘De Zalmvissers’ uit Meulebeke wenst het VVBZ-team heel veel succes !
Met vriendelijke zeevissersgroet
Guido Devolder


Zondag 21.09, andermaal een reactie:
Hey Paul
Al de Zeewolven van Brasschaat wensen onze  Belgische vissertjes die ons landje verdedigen op het WK, heel veel succes toe !
Toch maar een podium halen .............. niewaar ?
Greetz Lus 

Vrijdag 26.09, Ronny De Ranter vanuit Weymouth:

Weymouth 2014, kadePaul,
Vandaag (vrijdag) hebben de mannen een ganse dag volop aan het knopen geweest en onderlijnen samengesteld. Gisteren donderdag hebben zij tijdens hun eerste extra training dag veel en wel grote vissen gevangen. Breams, dorades, dogfish … allemaal grote vissen. Andere landen, hier ook vroeger aanwezig, hebben eveneens veel vis bovengehaald zo te horen.
Morgen trekken ze weer de zee op om te oefenen en te experimenteren. Daarna komen we beslist meer te weten over de vangsten. Onze ploeg heeft er weer volle goesting voor en zien het echt wel zitten.
Groetjes en tot morgen.
Ronny


Zondagmorgen 28.09, Ronny De Ranter vanuit Weymouth:
Paul,
Gisteren (zaterdag), tijdens hun tweede extra trainingssessie, hebben de jongens zowat alles gevangen wat hier in Weymouth te vangen zit. Danny haalde een paar mooie roggen boven en Jan dan weer ne klepper van een conger. Het ganse team had nogal wat breams (dorades) gevangen, allemaal van rond de 40 cm. Jan kreeg dan weer een prachtige pladijs van wel 47 cm aan de haak, maar waarschijnlijk had Jens weer de meeste vissen gevangen. (diene gast gaat er echt voor hoor… hij wou zelfs niet stoppen wanneer de schipper vroeg om binnen te halen en te vertrekken vernam ik in de coulissen)
Enfin, ik moet stillekes naar de zaal want we hebben daar captains meeting. Ik laat nog iets horen, misschien vanavond al met enkele foto’s van de openingsceremonie.
Groetjes,
Ronny


Maandagmorgen 29.09, bericht en foto's van Ronny De Ranter:

Opening WK Weymouth 2014Paul,
Gisteren (zondag) op de kapiteinsvergadering was buiten kapitein Georges Vermeiren ook Jan Aspeslag aanwezig. Elk land mocht nu eenmaal met twee
afgevaardigden aantreden en we vonden het belangrijk om Jan de nodige kennis te laten opdoen vermist hij ook kapitein (en visser) is van Kingsfisher Blankenberge die gaan deelnemen aan het komende WK voor clubs dat van 25 oktober tot 1 november doorgaat in het Portugese Setútal…  Jan was zeer aandachtig.
Er werd bevestigd dat er 15 landen deelnemen,  goed voor 75 deelnemers die dagelijks netjes verdeeld worden over 9 boten; 6 met 8 vissers aan boord en 3 met 9. Er nemen ook 7 landen deel  aan het U-21 beloften WK dat gelijktijdig vervist wordt . Alles verliep vlot en probleemloos. De bootloting was echter niet zo gunstig voor onze eerste wedstrijddag… het worden harde noten om te kraken, maar het team zit boordevol vechtlust, dus we zien wel. Meer over die boottrekking volgt later.

Aansluitend vond  de openingsceremonie plaats voorafgegaan door de klassieke Olympische optocht door het havenstadje Weymouth. Het werd een geweldige ervaring voor de inwoners en haar enthousiaste burgemeester. De parade werd ingeleid door een fantastische Brass Band fanfare, echt indrukwekkend en uniek!
Tot een volgend berichtje
Groetjes
Ronny

Belgium team WCh 2014 Weymouth
Het Belgische team met de FIPS-M vlag tijdens de openingsceremonie

WK Weymouth 2014, officiële trainingsdagInschepen voor de officiële trainingsdag van het WK op maandag 29.09

Voor de aanvang van de officiële trainingsessie WK 2014 WeymouthNog effe alles nazien door Danny onder het waakzaam oog van Eddy.

uitvaren Belgisch teram trainingsdag WK 2014 Weymouth
De Snowbee met het Belgische team op weg naar de stekken van het WK voor de officiële trainingsdag op 29.09; alleen wij aan boord, dus geen pottenkijkers zoals vorig jaar in Setúbal. Wij zijn er in ieder geval klaar voor... we are ready!


Maandagavond 29.09, Ronny De Ranter vanuit Weymouth
Paul,
Ik kan je nu reeds vertellen dat tijdens de officiële trainingssessie van vandaag blijkbaar Danny de meeste vissen van het team gevangen heeft, zo'n stuk of veertig. Jens had dan weer een prachtige conger van om en bij de 35 lbs.  De breams (dorades, ndvr) hebben toch een ruime grootte van zowat tussen de 40 en 50 cm.
Morgen dinsdag, tijdens de eerste wedstrijddag, zal er op een redelijke diepte moeten gevist worden, zodat de mannen toch zwaar lood zullen dienen te gebruiken, zelfs schommelend rond de 0,750 en de 1,000 kg. Dit gaat beslist extra energie kosten. Ze zijn iedere dag na het vissen sterk bezig met het herstellen en bijmaken van hun onderlijnen, dus ze zijn steeds zeer bedrijvig. Ze zien het nog altijd zitten en geven zelfs een goede indruk, energie genoeg voor het moment.
Hieronder de boottrekking van onze jongens de eerste dag en hun belangrijkste concurrenten aan boord.
Tot morgen dan maar... Het wordt nu wel echt spannend!
Groetjes
Ronny


Bootloting voor dinsdag 30.09, eerste wedstrijddag

 
Boot
Bezetting
Belangrijkste concurenten
Kurt Mertens


Meerkat


8


Henri Junkers (Lux.) - Horst Henning (Duitsland) - Remco Geuze (Nederland) - Redelijke boot
Jan Aspeslag
Offshore Rebel
9
Allessandro Marconi (Italië) - Alejandro Forrat (Spanje) - Arsen Radinovic (Kroatië) - Dejan Struba (Slovenië) - Heiner Grossman (Duitsland) - Preston (Wales) Zeer zware boot
Jens De VriezeRW29Tomsic (Slovenië) - Federico Soldati (San Marino) - Paolo Volpini (Italië) - René Royer (Lux.) - Rolf Marschalek (Engeland) - Zeer zware boot
Eddy Van CampTop Cat9Federico Bruschi (San Marino) - Heiko Dreiner (Ierland) - Marco Volpi (Italië) - Marko Sikiric (Kroatië) - Rodney Adamson (Wales) Zeer zware boot
Danny Lens
Wild Frontier
8
David Pinezic (Kroatië) - Joachim Balszuart (Duitsland) - Julien Bayod (Frankrijk) - Havermans (Nederland) - Mauro Salvator (Italië) - Pat Zwan (Ierland) Zeer zware boot

Dinsdagmiddag 30.09, berichtje van Robby Fish uit Wommelgem:
Hoi Paul, voor op de site:
Cmooon guys , we zitten hier met zen allen te duimen in de winkel, jammer dat we niet live aan boord kunnen meekijken want onze gedachten zijn bij jullie
knipoog hup hup hup Belgium for the Cup ...
greetz
Robby & Sandra

WK Weumouth 2014, Gilbert en RonnyDe officiële FIPS-M delegatie: Gilbert Zangerlé (Lux.) en Ronny De Ranter (België)


Dinsdagnacht 01.10, bericht van Ronny De Ranter om 1:18u ontvangen:
Paul,
Tot nu druk bezig geweest met de uitslag. Het uitmaak-programma van de Engelse organisatoren steekt blijkbaar vol hiaten en laat echt te wensen over . Hierdoor hebben Gilbert (Zangerlé) en ik alles manueel moeten bijwerken en we zijn er zopas uitgeraakt om de uitslag vrij te geven. Hieronder het podium na de eerste wedstrijddag met aansluitend de prestaties van onze mannen.  Ik denk  dat je hieruit toch al veel kunt afleiden.
Het is tijd om onder de lakens te kruipen voor een welverdiende nachtrust, morgen meer hierover
Groetjes
Ronny

Individuele uitslag 1e wedstrijddag
Pl. NAAM, voornaam Natie
Bootplaats
Nt. Vissen
Punten
1
HERVOUET Matthieu
Frankrijk
1
40
119
2
DIONISIO Alexandre
Portugal
1
31
94
3
VOLPI Marco
Italië
1
29
89
19
DEVRIEZE Jens
België
2
12
33
27
MERTENS Kurt
België
3
9
28
57
ASPESLAG Jan
België
7
15
41
59
LENS Danny
België
8
14
36
67
VAN CAMP Eddy
België
8
10
26

Landenuitslag 1e wedstrijddag
1
Engeland
48
2
Portugal
64
3
Italië
74
11
B E L G I Ë
162
12
San Marino
170
13
Luxemburg
182
14
Nederland
208
15
Oostenrijk
279

Het aantal punten is de som van de 4 eerste vissers per land.
Eigenaardig... in deze gedeeltelijke uitslag staat Oostenrijk plots tussen de deelnemende landen en dit was de redactie onbekend. (niemand heeft er ons trouwens attent op gemaakt). We gaan navraag doen welk land er dan niet bij is en van zodra die informatie binnen, corrigeren we dit.


Dinsdagmiddag, 01.10, bericht van Georges Vermeiren vanuit Weymouth:
Hé Paul 
De  eerste dag heeft geen verrassingen qua uitslagen van onze jongens gegeven. Zone twee was het strijdtoneel met grote verschillen in vangsten van boot  tot  boot. In de volle stroom was 750 gram lood absoluut nodig, gelukkig duurde die sterke stroom niet zo lang en nadien was het een kwestie van bream vangen, want deze soort zal volgens mij beslissend worden. Bream-vissen is spijtig genoeg niet onze sterkste kant.
De uitslag heeft Ronny reeds doorgegeven met een tweede bootplaats voor Jens
en een derde bootplaats voor Kurt. De anderen gaan vandaag hopelijk bijbenen.
Het materiaal dat we hebben is OK maar iedereen is bang om licht te vissen,
nochtans is dit nodig voor bream.
Hieronder volgens enkele foto's van de training dag.
Terloops: Het eten is hier SCHANDALIG slecht … niet te vreten !!!
Groetjes
Georges


Dinsdagnamiddag 01.10, bericht van Paul aan Georges en Ronny:
Vraagje: in het rubriekje van Georges staat dat Jens boot-tweede was, maar in de uitslag van Ronny staat die op een 19e plaats. Vermits er 9 boten in wedstrijd zijn is voor mij de 19e plaats de beste bootderde. Wat en wie is juist ?
Groet
Paul


Eddy met zeekarper Kurt met kreeft
Eddy Van Camp met een Black Bream
(aan onze kust gekend als zeekarper)
Hij doet het toch weer zekerst...
een mooie kreeft voor Kurt Mertens

Danny en Jan met stekelroggenDanny Lens en Jan Aspeslag haalden enkele stekelroggen boven, in wedstrijd zouden die goed zijn voor elk 5 punten.

Jens Devrieze met een topeJens De Vrieze met een tope (ruwe haai), zekerst een dikke 10 kg. Tope is een grensgeval; somigen rekenen hem bij de sharks, anderen dan weer bij de dogfishes Toch een echte vechter als je hem wil binnenhalen. Jens kan het bevestigen.


Dinsdagmiddag 01.10, nog een berichtje van Robby Fish uit Wommelgem:
Hoi Guys,
Hopelijk kunnen de mannen vandaag wat terug inlopen en zit er misschien toch een top 5 in. knipoog Licht vissen is inderdaad een must en moet gebruikt worden, Jens kan daar zijn mannetje wel in staan maar hij moet de andere zeker aansporen dit ook te doen.
Ik weet om de hoek nog wel een goeie pitta zijn daar.
greetz en tot morgen voor de volgende update.
Robby


Deze namiddag verwachten we nog nieuws van Ronny De Ranter met de bootloting voor de 2e wedstrijddag. Terloops, gisteren kreeg onze website precies 161 bezoeken over de vloer... erg motiverend niet? Dus blijven volgen en boodschappen voor het team worden met plezier gepubliceerd.


Dindagnamiddag 01.10, bericht van Ronny De Ranter vanuit Weymouth:
Paul,
Ik heb begrepen dat Georges je wat foto's gaat doorsturen van enkele vangsten tijdens  hun trainingssessies en ook een verslagje over de eerste wedstrijddag (nvdr: Is ondertussen gebeurd Ronny). Oostenrijk neemt inderdaad deel en Zuid-Afrika niet. Deze laatste zijn hier wel gestart met een U-21 ploeg, vandaar waarschijnlijk het misverstand.
Verder ivm je vraag: Jens had een egalité (nvdr: een gelijkstaan) en in de officiële uitslag is hij mede 2de van de boot geklasseerd vermits de eerste derde ook evenveel punten heeft. (nvdr:  tabel aangepast).
Ik ben gisteren ook op het water geweest en zal daar ook enige foto's van doorsturen, maar ik heb er wel wat problemen mee.
Soms is het laat omwille van fouten in het programma van de uitmaak en dan duurt het lang vooraleer we iets kunnen vrijgeven. Tenslotte, ik moet wel alle dagen om 5 uur opstaan om op tijd op de kade aanwezig te zijn en dit is wel enkele miles van het hotel verwijderd.
De boottrekking voor vandaag woensdag, tweede wedstrijddag, volgt hieronder. De mannen vandaag hebben het weer niet gemakkelijk!!!!!!!!!!!!!!!!
Groetjes
Ronny


Bootloting voor woensdag 01.10, tweede wedstrijddag

 
Boot
Bezetting
Belangrijkste concurenten
Kurt Mertens


Great Wight


8


Met deelnemers uit Portugal, Luxemburg, Spanje, Ierland, Frankrijk, Wales en Duitsland aan boord

Danny Lens
Meerkat
8
Met deelnemers uit Holland, San Marino, Slovenië, Duitsland, Frankrijk (waaronder Mathieu Hervouet, winnaar van dag 1), Italië (Salvatorio Mauro) en Oostenrijk aan boord
Eddy Van CampOffshore Rebel8Met deelnemers uit Engeland (Colin Searles), San Marino, Italië (Marco Volpi), Holland (Mark Van Wanrooy), Kroatië en Oostenrijk aan boord
Jens De Vrieze
RW2
9
Met deelnemers uit Luxemburg, Italië (Salvatori Domenico), Ierland (Heiko Dreiner), Oostenrijk, Duitsland, Wales, Frankrijk (Ferachoglou) en Spanje aan boord
Jan AspeslagSkin Deeper9Met deelnemers uit San Marino, Duitsland, Frankrijk (Julien Bayod), Holland, Spanje, Oostenrijk, Italië (Volpini) en Luxemburg aan boord

Woensdag 01.10, bericht uit Oostende:
Beste Paul,
Alhoewel ik reeds enkele jaren het Espadon bestuur verlaten heb, volg ik toch met interesse uw bijdragen over de B.C.S.A op de website van SEAWITCH, en zeker nu met het WK in WEYMOUTH. Mijn beste dank hiervoor om mij zo op de hoogte te houden.
Groeten
Freddy Devriendt

WK Weymouth 2014WK Weymouth dag 1 met Eddy Van Camp gans achteraan bakboord.
(foto Ronny De Ranter)
Individuele uitslag 2e wedstrijddag
Plaats NAAM, voornaam Natie
Bootplaats
Nt. Vissen
Punten
1
BAYOO Julien
Frankrijk
1
32
96
2
BRUSCHI Federico
San Marino
1
27
83
3
FERACHGLOU Sylvain
Frankrijk
1
26
80
4
MORONI Daniel
San Marino
1
26
77
5
RONDINEAU Julien
Frankrijk
1
26
76
6
STRUNA DEJAN
Slovennië
1
23
66
7
FERAUD Jacques Yves
Frankrijk
1
20
61
8
HERVOUET Mathieu
Frankrijk
1
12
36
9
MARCONI Alessandro
Italië
1
10
36
10
SEARLES Colin
Engeland
2
27
81
32
ASPESLAG Jan
België
4
13
39
34
DE VRIEZE Jens
België
4
12
35
38
VAN CAMP Eddy
België
5
17
50
63
LENS Danny
België
7
3
7
71
MERTENS Kurt
België
8
3
9

Landenuitslag 2e wedstrijddag
1
Frankrijk
16
2
Italië
72
3
Ierland
76
4
Engeland
97
5
San Marino
96
6
Kroatië
102
7
Portugal
108
8
Slovenië
110
9
Duitsland
152
10
Spanje
154
11
Wales
160
12
B E L G I Ë
167
13
Nederland
206
14
Luxemburg
227
15
Oostenrijk
265

Donderdagnamiddag 2.10, bericht van Georges Vermeiren uit Weymouth:
Hé Paul,
Ik had gehoopt op verbetering maar dit is niet gebeurd. Alleen Eddy en Jan zijn verbeterd maar Kurt en Danny gaan met slechts 3 vissen ver achteruit. Zelfs Jens laat een steek vallen (Had  ’s morgens diarree… ik denk zenuwen). Er zijn boten met 25 tot 30 breams per vissers, dus vis zit er genoeg. Het is een kwestie van licht vissen, zowel lijn als hengeltop.
Frankrijk is vandaag de grote winnaar met 5 boot-eersten.
Als team gaan we een plaats achteruit, maar andere teams zijn nog binnen bereik, dus … Zoals ik al de hele week zeg hoop  ik dat ze durven licht vissen op bream, want andere vis zit er te weinig om te kunnen scoren.
Groetjes
Georges


Donderdagnamiddag 2.10, bericht van Ronny Cleymans uit Leest:
Aan onze mannen in Weymouth...
Hoe kan een paard nu lopen, als het verdorie geen goeie haver krijgt !
Wij Brabantse trekpaarden hebben dat nodig !!!  En als ik het zo lees van Georges, dan is het eten daar niet om over naar huis te schrijven...
Niemand zal en kan begrijpen hoe ik erg ik de mannen in Weymouth mis !  Er zijn geen woorden om uit te drukken hoe graag ik er had bijgeweest !
Maar niemand kan beter begrijpen dan ik zelf, hoe hard het kan zijn op een WK.  Maanden voorbereiding, maanden werk, uren lezen, avonden onderlijnen maken, dagen aan een stuk jezelf oppeppen en voorbereiden, want je wil daar per fors een puike prestatie neerzetten...
Over de loting maken we ons niet meer druk, er zijn immers geen “kleine broertjes” meer bij...
Maar ik ken als geen ander het gevoel dat door je heengaat, wanneer bij het eindsignaal blijkt dat je tekort schiet...  Om het even welke reden...  Zij het nu tegenslag, te weinig vis, te veel maar te kleine vis, maakt niet uit...  Je voelt je ellendig.  En je hebt geen tijd om te treuren of om bij de pakken te blijven zitten.  Je moet vooruit !!!  Morgenvroeg is er immers een nieuwe “battle” !!!
Dit maar om te zeggen dat ik met jullie meeleef...
Gasten, respect aan jullie allen !
Dus kop op mannen !
Laat jullie niet kisten en ga ervoor !
Hopelijk ben ik er de volgende jaren opnieuw bij...
Ronny

Donderdagavond 02.10, Twee korte berichtjes van Georges uit Weymouth:
Hé Paul,
1. (bericht binnengekomen om 20:27 uur)
De Fransman Julien Bayot is dagwinnaar vandaag en Engeland wint als team.
Jens vist een bootplaats 2 vandaag, Jan een 5e bootplaats en de rest laatste of voorlaatste. Er was weer bream, bream en nog eens bream vandaag en dat kan Jens alleen en Jan een beetje.
2. (bericht binnengekomen om 23 uur)
Ondertussen weten we ook dat de Fransman Matthieu Hervouet individueel wereldkampioen geworden is dat de Engelsen als team de wereldtitel behaalden.
Einduitslag van onze jongens: Jens 19e, Jan 48e, Kurt 55e, Eddy 60e en met Danny sluiten we het rijtje op de 62e plaats.

Als natie behaalde België een 12e plaats en eindigden aldus voor Holland, Luxemburg en Oostenrijk.
Morgen meer hierover
Groetjes
Georges


Individuele uitslag 3e wedstrijddag
Plaats NAAM, voornaam Natie
Bootplaats
Nt. Vissen
Punten
1
BAYOD Julien
Frankrijk
1
40
119
2
VOLPI Marco
Italië
1
39
94
3
BARRON Ray
Engeland
1
31
89
4
SEARLES Colin
Engeland
1
25
76
5
ROBERTS Dewi
Wales
1
22
65
6
HERVOUET Matthieu
Frankrijk
1
20
61
7
NEWSBOLD Cliff
Engeland
1
20
59
8
O CALLAGHAN Liam
Ierland
1
18
53
9
MARSCHALEK Rolf
Engeland
1
16
46
10
SOLDARI Federico
San Marino
2
31
94
15
DE VRIEZE Jens
België
2
15
48
41
ASPESLAG Jan
België
5
11
32
55
MERTENS Kurt
België
7
13
31
60
LENS Danny
België
7
9
21
73
VAN CAMP Eddy
België
8
3
6
Terloops: de 3 bootplaatsen 9 van elke dag worden verwerkt als bootplaatsen 8

Landenuitslag 3e wedstrijddag
1
Engeland
23
2
Frankrijk
53
3
Ierland
98
4
Spanje
98
5
Slovenië
103
6
Kroatië
105
7
Italië
105
8
Portugal
105
9
Wales
115
10
Duitsland
152
11
San Marino
165
12
B E L G I Ë
172
13
Nederland
195
14
Luxemburg
204
15
Oostenrijk
264

 

 

Einduitslag WK 2014

Plaats NAAM, Voornaam Natie
Dag 1
Dag 2
Dag 3
Totalen
1
HERVOUET Mathieu
Frankrijk
1
8
6
15
2
SEARLES Colin
Engeland
12
11
4
27
3
STRUNA Dejan
Slovenië
14
6
13
33
4
VOLPI Marco
Italië
3
29
2
34
5
FERACHOGLOU Sylvain
Frankrijk
7
3
24
34
6
O CALLIGAN Liam
Ierland
19
13
8
40
7
BAYOD Julien
Frankrijk
41
1
1
43
8
MARSCHALEK Rolf
Engeland
21
17
9
47
9
NEWBOLD Cliff
Engeland
9
36
7
52
10
CRISTOVAO Claudio
Portugal
4
35
14
53
19
DE VRIEZE Jens
België
19
34
15
68
48
ASPESLAG Jan
België
57
32
41
130
55
MERTENS Kurt
België
27
71
56
154
60
VAN CAMP Eddy
België
67
38
73
178
62
LENS Danny
België
59
63
60
182
Einduitslag Naties

   
Dag 1
Dag 2
Dag 3
Totalen
1
Engeland
1
4
1
6
2
Frankrijk
5
1
2
8
3
Italië
3
2
7
12
4
Ierland
6
3
3
12
5
Kroatië
4
6
6
16
6
Portugal
2
7
8
17
7
Slovenië
7
8
5
20
8
Spanje
8
10
4
22
9
San Marino
12
5
11
28
10
Duitsland
9
9
10
28
11
Wales
10
11
9
30
12
B E L G I Ë
11
12
12
35
13
Nederland
14
13
13
40
14
Luxemburg
13
14
14
41
15
Oostenrijk
15
15
15
45

Vrijdagmiddag 03.10, bericht van Georges Vermeiren uit Weymouth:
Hé Paul,
Even resumeren:  WE ZIJN TE LICHT BEVONDEN !
Op dit niveau wedstrijdvissen vereist ervaring en die heb ik onze jongens niet kunnen meegeven. Ervaring moet je zelf opdoen en dat kan alleen maar op één manier; het zelf ondervinden en dit niet op één of twee keer te gaan trainen.
De sfeer in de groep is uitstekend geweest. Ons materiaal was OK en onze lijnen verschillen niet met die van de anderen. Maar de finesse in het hengelen ontbreekt... wij zijn TE fervente bodemvissers! Die nodige ervaring kan je alleen maar opdoen door ergens te gaan vissen op gelijksoortige vissoorten. Helaas die mogelijkheid heeft niet iedereen…  Jan zegt dat hij veel heeft bijgeleerd en dat is mooi meegenomen voor Setúbal in Portugal waar hij over een 3-tal weken deelneemt aan het WK-clubs.
De troostende steun van Ronny Cleymans is formidabel !
Foto’s volgen nog
Groetjes
Georges


WK 2014, Begosch team gsponsord door Robby Fish Wijnegem
België behaalde weliswaar een teleurstellende 12e plaats... en er zat zekerst meer in, maar we durven wel vooropstellen dat ze er alles voor gedaan hebben wat in hun mogelijkheden lag. Het team dankt sponsor top-zeehengelsport Robby Fish uit Wommelgem voor alles en nog wat, waaronder deze keurige uniforme doch individueel gepersonaliseerde outfits.


Prestaties van onze buurlanden, vertrouwde namen aan onze kust

  Nederland
40. Arjan Rijnberg
53. Remco Geuze
57. Albert Leeuws
65. Mark Van Wanrooy
69. Leo Havermans
Kapitein: Wil Franken
(28+45+45)
(45+53+51)
(66+44+49)
(71+67+50)
(69+64+74)
Luxemburg
22. René Royer
59. Henri Jungers
61. André Stemper
67. John Palgen
70. Jean Pierre Hansen

(11+42+21)
(54+56+59)
(56+68+54)
(61+61+70)
(63+70+75)


Zaterdagmorgen 04.10, bericht van Robby Fish uit Wommelgem:
Hoi Guys,
Jammer genoeg maar helaas, hopelijk komen we wel betere tijden tegen met meer dan genoeg kg vis knipoog . Dat het niet aan gebrek van inspanning of inzet liegt kan ik zeker geloven want jullie hebben alles gegeven.
Greetz
Robby


Zondag 05.10, nog een kort berichtje van Eddy Van Camp:
Zware teleurstelling maar toch enkele speciale exemplaren kunnen vangen (zie foto's hieronder)

Eddy met Engelse poon WK 2014 Weymouth Eddy met pladijs WK 2014 Weymouth
Eddy Van Camp met een Engelse poon, red gurnard in het Engels (wordt nogal eens verward met wat wij rode poon noemen, in het Engels tub gurnard)
Goed voor 4 punten
Eddy met een mooie pladijs.
Goed voor 3 puntenZondagavond, 05.10, bericht van Jens De Vrieze:

Jens De VriezeWij vroegen aan Jens De Vrieze, onze eerste Belg die toch op een puike 19e plaats eindigde, om zijn bevindingen neer te pennen. Echt tof dat hij hier op inging.
Beste Paul,
Hier een verslagje van mijn bevindingen die ik je had beloofd. De trainingen die we deden voorafgaand aan dit wk in vergelijkingen met andere wk’s waar ik in het verleden aan deelnam waren zelden zo in de lijn van hoe de visserij was tijdens het wk. Het was dus een prima voorbereiding. De loting op de boten was eerlijk, het was enkel zo dat je voorsprong moest nemen wanneer je achteraan de boot stond tegenover de rest, maar dat je zelf snel de gepaste methode diende te zoeken waarop je dit kon doen. Er was steeds voldoende tijd om het aas te kuisen, de boten en schippers waren super en er was geenszins een voorkeursbehandeling voor het thuisland. Het hotel in orde qua infrastructuur, maar schoot zwaar te kort op culinair vlak. Italië had dit vooraf getest en heeft 0 keer in het hotel gegeten en de meeste toplanden brachten zelf eten mee aan tafel. Ik heb mij zelf na de eerste wedstrijddag laten vangen aan een soort pasta waardoor ik de dag erna Str*ziek ben opgestaan.
De visserij was gevarieerd, maar dorades vangen was altijd in enkele periodes nodig, dus je had als laaglander al best wat voorsprong genomen met anders vissoorten alvorens de dorades zich dikwijls in het geurspoor achter de boot verzamelden. Doch ondervond ik zelf geen nadeel op de visserij op deze vissoort. Ik hou wel van een technische visserij met de hengel in de hand maar ik had toch uitgezocht hoe ik met afhouders in de stroming wat andere vissoorten kon vangen tot de dorades arriveerden en dat bleek achteraf een goede tactiek te zijn. 
Ik ben van gisteren thuis en heb vandaag gewerkt aan mijn persoonlijk verslag van de visserij op alle plaatsen waar ik ginds gevist heb de voorbije tijd en de onderlijnen die het beste werkten bij welke stroming en van op welke bootplaats. Hopelijk kan ik dit naslagwerk later opnieuw gebruiken of doorgeven aan een volgende generatie na mij.
Opvallend was is dat de top 20 bestaat uit vrijwel allemaal 20’ers en 30’ers en dat er maar één persoon meer te vinden is die ouder is dan 50j en nog enkele 40-ers, maar dat zijn allemaal mensen van het thuisland of van de uk die veel kennisvoordeel hebben op deze locatie.
Het lijkt mij duidelijk dat de wk’s steeds professioneler aan het worden zijn, en dat we onze wk ploeg veel meer moeten zien als een echt sportteam met sportmensen die een zeker energielevel nodig hebben om te kunnen presteren en hier de nodige opofferingen moeten voor willen maken indien ze echt iets willen presteren. We hebben de kennis, nu nog de juiste beslissingen en de juiste acties om snel terug mee te gaan draaien bovenin!
Sportieve en gemotiveerde groeten,
Jens De Vrieze
Tot daar Jens, bedankt man.

Maandagmorgen 06.10, nog effe nagekaart over de 2e bootplaats van Jens die toch maar op de 19 plaats stond in de rangschikking van dag 1 (zie vroegere berichten in dit verslag). Hierover Gilbert Zangerlé gecontacteerd in Luxemburg en na een paar mails en cross mails is er nu toch meer duidelijkheid gekomen. Citeer mail van Gilbert hierover:

Hi Paul,
Once again me
Don’t take my last mail too personal.
When you look at the points you can easily see what place the anglers got.
I saw that there was a second tie for the 2nd place.
Look at position 14 (on the old sheet 14/15, but the program continued in the right way)
So there were (with 9 boats) 9 first.
As there were two ties on two different boats for the second place, we had 11 seconds (places 10 to 2x19). Your man and the Irish angler are well 2nd on their boat.
That means that there are only 7 thirds (Places 21 to 27)
9x  4th  places (the tie at place 35 is from 2 different boats)(28 – 2x 35)
9x   5th places (37 – 45)
9x  6th places (46 – 54)
9x  7th places (55 – 63)
12x 8th places (64 – 75) There were boats with 8 places, so all the rest got a 8th place

(9+11+7+9+9+9+9+12 = 75 anglers)
Best regards
Gilbert
(I make a copy for Ronny as somebody else may ask)

Dus zijn in er feite 11 boot-tweeden omdat er nog een andere boot met 2 tweeden was de eerste wedstrijddag en er dan uiteindelijk maar 7 boot-derden overbleven. De officiële FIPS-M uitslag, waarin er een opeenvolgende nummering in de ranking stond doch achteraf gezien wel correcte getallen in de Rank cumulation 3 Days en dus geen enkele invloed hadden op het dag- en eindresultaat, werd ff aangepast en plaatsen 15 en 20 werden geschrapt.

Thank you Gilbert for your explanation and adjustments in the first day-ranking. Only the successive numbering in the ranking column did give some confusion, but your figures were all the time correct and that was most important of course. Both you and Ronny did a good job in Weymouth... for sure !)


Nog een correctie: Er werd doorgegeven dat Jens De Vrieze op dag 1 op de RW2 geloot had zoals hoger vermeld. Fout, want Jens viste op de Skin Deeper, samen met David Bajlon (Kroatië), Jacques Yves Feraud (Fr.), John Palgen (Lux), Kart Dettmar (Duitland), Liam O Callighan (Ierland), Luis Ortega (Spanje) en Mark Van Wanrooy (Ned), dus ook een andere bezetting.


Chris ClarkDe podia

Teneinde ons enkele foto's van het podium te bezorgen bracht Sandra Drew, de drijvende kracht achter het WK in Weymouth, ons in contact met Chris Clark uit Lymington in het graafschap Hampshire. Chris, voormalig inshore wereld-kampioen FIPS-M is de ambassadeur van de Angling Trust en zetelt bovendien ook in de technische commissie van de FIPS-M kustvissen. Hij verwierf vooral naambekendheid (ook bij ons) toen hij in 2012 de Olympische toorts door zijn Lymington loodste en alzo de zeevisserij op de internationale kaart zette. Chris bezorgde ons met heel veel plezier onderstaande foto's en gaf ons zelfs de bijhorende namen van het Engelse team door.

Thank you Chris.

 

WK 2014 Weymouth, individueel podiumHet indiviueel podium; vlnr: Dejan Struna (Slovenië, zilver) - Matthieu Hervouet (Frankrijk, goud) en uiterst rechts Colin Searles (Engeland, zilver) Foto Chris Clark

 

WK 2014 Weymouth, Engeland winnend teamEngeland wereldkampioen 2014; vlnr: Cliff Newbold, Colin Searles, Ray Barron, Neil Bryant (kapitein), Gary Galbraith, Rolf Marschalek en Mark Smith. Foto Chris Clark


Maandag 6.10, knipsel uit een sportverslag in de Engelse DorsetECHO:
Everything went superbly, everyone was really helpful, and in excess of 12,000 fish were caught and returned. The championships will now move around Europe and the rest of the world but Weymouth can be considered again in the future if the Angling Trust applies to hold it there.

Vertaald: Alles verliep uitstekend, iedereen was erg behulpzaam, en meer dan 12.000 vissen werden er gevangen en teruggezet.
Het kampioenschap zal nu naar Europa en de rest van de wereld verhuizen, maar Weymouth kan door de Angling Trust in de toekomst opnieuw in overweging worden genomen om het daar te laten plaats vinden.

Dus we kunnen er vanuit gaan dat we in de nabije toekomst terug een WK mogen verwachten in het Zuid-Engelse Weymouth, waarvan acte. Verder, volgens de auteur in DorsetECHO was dit WK-circus angling extravaganza wat zoveel betekent als hengelen-extravagant (dus erg overdreven en buitensporig)... ieder zijn mening zekerst !


 

Epiloog

Daarmee zijn we op het einde gekomen van ons verhaal. Over de prestaties van onze Belgen werd hierboven al genoeg gepalaverd, inderdaad  had iedereen er meer van verwacht. We hebben er precies weer  een déjà vu gevoel bij; zoals altijd gingen  we  er met volle moed tegenaan …  in de vooravond de eerste teleurstelling maar met volle goesting de tweede dag er terug ingevlogen…  helaas bij het binnenvaren hetzelfde refrein… weer noppes. Voor de derde dag kunnen we het dan gewoonlijk wel schudden. Dit was dit jaar zo en de vorige jaren niet anders…
Gelukkig kunnen we ons een beetje optrekken aan de resultaten van Jens want met  een 19e plaats op een WK mag je terecht fier zijn en met een beetje geluk zat er zelfs meer in voor Jens. Holland, Luxemburg en Oostenrijk kunnen we blijkbaar de baas, maar van Slovenië, San Marino, Duitsland en Wales zouden we toch ook moeten kunnen winnen en … dan waren we negende! En toch zijn we benieuwd wat Kingsfisher Blankenberge binnen een drietal weken op het WK Clubs in Setúbal-Portugal gaat presteren. Met  Jan (heel veel ervaring opgedaan in Weymouth), Jackie, Stefan en Stephanneke zou dit misschien kunnen lukken! (Best ook hier maar niet te vlug beginnen zweven zekerst !)

Samen met het WK stopt hiermee ook onze verslaggeving. Weer was er veel belangstelling van het thuisfront want gedurende de periode van het WK noteerden we dagelijks niet minder dan 150 bezoeken, dus het WK leeft nog steeds onder onze wedstrijdvissers.  Met dank aan Ronny De Ranter, Georges Vermeiren en ook aan alle berichtgevers voor hun medewerking. Het werd  weer een aangename ervaring en het vele werk om al die informatie te vergaren en in een kleedje te steken geeft toch steeds een zekere voldoening, ook al  vielen de resultaten van onze mannen in het algemeen wat tegen. Volgende keer in Cork-Ierland ergens in september 2015 beter zekerst? Maar dit neemt niet weg dat we over alles en nog wat, best nog eens goed over gaan nadenken…

  Zon  
In Sport and Friendship
Paul Phlips

top