newsflash

Laatste update 01.01.2021
(1e publicatie: 21.05.2011)

S & B Zeehengelclub Seawitch vzw

Contact Seawitch

Contactadres
Jean Geerts, voorzitter
Walemstraat, 175
2860 Sint Katelijne Waver (bij Mechelen)
tel: 15-20 26 10
GSM: 0473 46 19 14

Bankrekening Seaw.
IBAN code:
BE43 3200 2456 3201
BIC: BBRUBEBB

Ondernemingsnr.
424 790 417

ZESDAAGS KMI
WEERBERICHT KUST :

naar de Archieflijst onderaan het BCSA-BA NIEUWS

 

Jackie Gevaert uit Lissewege verlengde op woensdag 19 juni in Blankenberge zijn titel van veteranenkampioen van België.

De Gulle en vooral Telstar-Ekeren kleurden de wedstrijd

Jackie Gevaert, vet kvB 2013

Fortissimum vincere semper...
wat zoveel betekent als de sterkste wint altijd (iedereen gebruikt nu Latijnse slogans... wij dus ook. Trouwens is dit heel simpel met de Google vertaalmachine Nederlands-Latijn en dat weten onze politici ook hoor !) Maar inderdaad was onze Tubertini-man Jackie Gevaert heel sterk in het Vet-kvB 2013 dat plaats vond op woensdag 19 juni in Blankenberge. Met 40 vissen, goed voor bijna 7,5 kg stak hij er kop en nek bovenuit want zijn onmiddellijke belagers, Ekeren-Telstar-mannen Gust Braekmans (zilver) en Robert Kanora (brons), brachten amper iets meer dan 20 vissen aan de weeg. Door het uitwaaien op 8 en 22 mei haakten er nogal wat deelnemers af. Hierdoor kwamen er slechts 39 man opdagen die dan verdeeld werden over 7 boten. Er werd gevist rond meetpaal MOW Nul in een N-NO 3. Er werden hoofdzakelijk scharren gevangen. De trofee "Oude Glorie" sleepte Gustaaf Smolders (eveneens van Telstar) in de wacht en clubgenoot Piet Benoey nam de gouden haak van erevoorzitter Fernand Vools voor de zwaarste vis mee naar huis. Hij haalde een tong van maar liefst 42 cm boven.

Vroeg in de morgen een toffe bedoening in de Steiger 16 en tevens prettig van enkele echt oude bekenden terug te zien. Zeer  spijtig dat er verschillende van onze oude gloriën verstek hebben of moesten laten gaan maar desalniettemin zat de sfeer er goed in. Buitengaats een opfrissend Noorderwindje, rustig klotsend zeetje en hop richting MOW Nul om de schar en bot te belagen. Spijtig genoeg werden we daar al geconfronteerd met enkele Hollandse trawlers die, gaande weg de wedstrijd vorderde, zelfs tussen de deelnemende boten (tot zelfs op 50 meter) kwamen slepen wat zeker onze vangsten niet ten goede kwamen. Ook vernamen we achteraf dat ze daar daags voordien al deftig gesleept hadden en de ganse boel daar helemaal al gekuist hadden. Hierdoor was het nu echt proberen van een vis aan zijn graat te zitten. Misschien dat ook het weer en het getij er ergens tussen zaten dat de vangsten minder waren. Maar het kon eigenlijk de pret niet bederven en werd er aan boord onder de “oudjes” lekker gekeuveld en gelachen en zelfs meerdere verhalen van vroeger opgehaald. Tegen de middag vreesden we even dat een zware donkere hemel roet in het vis-eten zou komen gooien maar buiten een effe opkomende rukwind en wat verloren gevallen regendruppels mochten we ons gelukkig prijzen dat de rest van de dag rustig verliep.

Zoals eerder aangehaald waren de vangsten eigenlijk minimaal. Leeglopers, tappen (zowel verse als diepvries) deden het goed. Stokmossel (messen) en zagers deden het eigenlijk helemaal niet. Als  aas  gaf  de  leegloper voor de  laatste   reeks het  beste resultaat. Weinig  stroming  betekende liefst geen  gevlochten  vet-kvB 2013, podiumdraad  gebruiken maar  best nylon  op  de  molen  desnoods  met een voorslag  tot  60/100  om meer druk  op  je  lijn  te krijgen. De  eerste  manche  was  qua vangsten backboord opvallend beter  dan  stuurboord, voor  de andere  reeksen viel  er   geen verschil  te noteren. Als  je  met de Herne  Bay  Spreader viste,  je weet wel,  het parade paardje van wijlen Paul Cartwright die hem ooit hier introduceerde, waren  de gevangen  vissen  merkelijk  groter, maar je  moet  deze  techniek  wel een  beetje  onder  de  knie hebben en het lukte trouwens niet bij iedereen. Er werden in hoofdzaak scharren gevangen, gevolgd door bot  maar ook enkele tongen, verloren gezwommen wijtingen en zelfs een maatse horsmakreel werden onder de vangsten gemeld. Er werd gemiddeld 16 vissen per deelnemer ter weging aangeboden, goed voor 2,841 kg precies.  Vorige jaren was dit merkelijk beter, maar gezien de omstandigheden kon dit dan ook weer slechter… dit is nu eenmaal vissen ! De onderlinge resultaten per boot zijn eenvoudig af te leiden in de einduitslag onderaan de sfeerbeelden.

Vet-kvB 2013, Gustaaf SmoldersHet podium (zie afbeelding hierboven): Goud dus voor Jackie Gevaert (Tubertini, schipper van de Joanel), zilver voor Gust Braekmans (VTE, schipper van de Blue One) en brons voor Robert Kanora (VTE schipper van de Zeeduivel... nogal opvallend veel schippers). Verder: Piet Benoey (VTE), bootwinnaar op de Ronnick werd 4e, Peter Deheyder (De Gulle), bootwinnaar op de Leyra  5e, Marcel-Jacques Vincent (De Gulle), bootwinnaar  op de Magrieta werd 6e en Georges Vermeiren (eveneens De Gulle), zeer nipt bootwinnaar op de Asterix, werd 7e. (zie afbeelding met de booteersten)

De beker “Oude Gloriën” werd na aanpassing van de reglementen  toegewezen aan Gustaaf Smolders van VTE en door Gérard Polard (eerste vet-kvB deelname ooit !), voorzitter van de Waalse FFBPM, overhandigd. (zie afbeelding hierboven).

Vet-kvB 2013, gouden haak voor Piet BenoeyDe speciale trofee met de Gouden Haak, geschonken door erevoorzitter Fernand Vools en bestemd voor de vanger van de zwaarste vis, werd na rijp beraad toegekend aan Piet Benoey van Telstar-Ekeren die met een tong van 42 cm, goed voor 550 gram voorrang kreeg op de bot van 38,5 cm van Paul Phlips, doch toevallig met hetzelfde gewicht. (zie afbeelding overhandiging trofee door Fernand Vools hiernaast)
 
Er daarmee zijn we dan weeral rond. De afwezigen hadden weer eens ongelijk. De prijsuitdeling in het havenlokaal "Steiger 16" was gewoonweg super gezellig. Ronny De Ranter had voor mooie bekers gezorgd, geschonken door het VVBZ vzw waarvoor onze oprechte appreciatie.  Met dank aan Danny Kempeneers, bootmanager Blankenberge voor de Jckie Gevaert, vet-kvB 2013organisatie van de boten, aan de bootcommissarissen van dienst en aan Ronny, Georges, Paul en het aanwezige BCSA-BA bestuur voor de professionele begeleiding, uitmaak en prijsuitdeling. Ook niet te vergeten Georges Ide te bedanken. Georges is de nieuwe uitbater van de Steiger 16, die ons zijn lokaal in de vroege morgen en voor de prijsuitdeling 's avonds ter beschikking stelde. Als toemaatje brachten we nog hulde aan Piet Smits van Telstar-Ekeren, met 87 jaren de oudste deelnemer van het gezelschap. We bedachten hem hiervoor met enkele geschenkjes. (zie foto tussen de sfeerbeelden) Na de einduitslag volgen er gans onderaan nog updates van de palmaressen.

Hopelijk, en bij leven en welzijn uiteraard, kunnen we reeds uitkijken naar de editie van 2014
Spes fontes aeternam

... maar dat moeten jullie nu zelf in Google opzoeken ofwel aan de Antwerpse politici vragen.

 

De booteersten

Veteranen-kVB 2013, de booteerstenVlnr : Peter Deheyder (5e, De Gulle) - Jackie Gevaert (Goud, Tubertini) - Piet Benoey (4e, Telstar Ekeren) - Gust Braekmans (zilver, Telstar) - Marcel-Jacques Vincent (6e, De Gulle) - Robert Kanora (brons, Telstar) - Georges Vermeiren (7e, De Gulle). Rechts: Gustaaf Smolders (Telstar, laureaat wedstrijd Oude Gloriën)

Enkele sfeerbeelden

Vet-kvB 2013 utvarenVeteranen-kvB 2013, Inschepen en wegwezen in de vroege morgen

SleepbootDe grote pretbedervers van het Vet-kvB anno 2013, waren wel enkele Hollandse beroepsvissers die tussen onze wedstrijdboten alles wegsleepten. Zij waren daags voordien trouwens ook reeds zeer actief op dezelfde stekken. Dat er dan weinig vis gevangen werd hoeft ook niemand te verbazen. (foto vanaf de Blue One genomen... dus van zeer dicht bij !)

Wim Van Emmerick DeurneWim Van Emmerick (LVC) kreeg op de Blue One een grote krab aan de haak. De schipper was er als de kippen bij om dat ding mee naar huis te nemen !

Jules PlatteauDe dag (en het vet-kvB 2013) zit er op voor Jules Platteau, lid van Espadon-Oostende.

Aanmeren van de ZeeduivelVeteranen-kvB 2013, aanmeren van De Zeeduivel. Vooraan de boot schipper-deelnemer Robert Kanora, In de kuip, vlnr: Piet Smith (Telstar) - Gilbert Walravens (Seawitch) - Gilbert Goormans (LVC) - Rik Van de Velde (Newport Fishing) en Marcel Coremans (De Zagers)


De Zalmvissers MeulebekeFreddy Goethals en Gabriel (Gaby) De Maré van de Zalmvissers uit Meulebeke... Een beetje teleurgesteld met hun prestatie... Volgend jaar beter zekerst ? Moet kunnen ...

Weeg en uitmaak vet-kvB 2013Georges Vermeiren en Ronny De Ranter zorgen voor de weeg en de uitmaak.


Piet Smith, Ekeren 2013Piet Smits van Telstar Ekeren, hier geflankeerd door Paul Phlips, is met zijn 87 lentes de oudste deelnemer aan wat hij noemt "de grote wedstrijd". Hij werd vergast op enkele lekkere flesjes... beste medicatie om er volgend jaar terug bij te zijn, zeker weten Piet !

Vet-kvB 2013, Zeewolven Lucien Scheiris, Miel Pasmans en Ludo Van Linden van de Zeewolven uit Brasschaat aan "den toog" van de Steiger 16 (Besef dat een Zeewolf zonder glas even onwennig is als een Amerikaan zonder wapenvergunning op zak... staat ergens op hun website te lezen !)

Trofeekast van jackie GevaertEén van de meerdere trofeekasten van Jackie Gevaert met hieronder een paneel met enkele van zijn vele eremedailles te vinden in de Hall of Fame van  zijn woning in Lissewege. Waarschijnlijk dateren deze van de periode tot einde de negentiger jaren want beide foto’s komen (stiekem) uit Jackie’s plakboek over het WK 1997 in Nieuwpoort  waar  hij  individueel brons behaalde, een topprestatie toentertijd. Het bewijst alleen maar hoe maniakaal Jackie, als fervent zeehengelsporter, al die tijd met zijn hobby bezig was en nog steeds is ... een echte passie als je het ons vraagt. En ook nu weer heeft hij er een beker en een medaille bij... nog plaats Jackie ? Want we hebben de indruk dat de laatste jaren de bekers almaar groter worden.

Medailles van Jackie Gevaert

 

De volledige uitslag

Plaats
Bootpl.
Naam
Club
Boot
Aantal
Gewicht
Goud
1
Gevaert Jackie
ZTB
Joanel
40
7,460
Zilver
1
Braekmans Gust
VTE
Blue One
25
4,664
Brons
1
Kanora Robert
VTE
Zeeduivel
22
4,010
4
1
Benoey Pierre
VTE
Ronnick
22
3,980
5
1
Deheyder Peter
ZKB
Leyra
20
3,690
6
1
Vincent Marcel
ZKB
Magrieta
21
3,440
7
1
Vermeiren Georges
ZKB
Asterix
18
3,270
8
2
Voet Willy
ZTB
Joanel
27
4,830
9
2
Smolders Gustaaf
VTE
Leyra
19
3,430
10
2
Coremans Marcel
KZDZ
Zeeduivel
20
3,280
11
2
De Ranter Ronny
ZKB
Asterix
20
3,220
12
2
Phlips Paul
SKW
Blue One
14
3,170
13
2
Lambrechts Frans
VTE
Ronnick
20
3,040
14
2
Thybaert Freddy
EZV
Magrieta
16
2,690
15
3
Van Stijvoort René
EFSA
Joanel
22
3,970
16
3
De Waele Albert
KZDZ
Leyra
19
3,140
17
3
Thijs Gustaaf
VTE
Asterix
19
3,120
18
3
Goormans Gilbert
LVC
Zeeduivel
18
3,110
19
3
Platteau Jules
ECB
Blue One
16
2,820
20
3
Polard Gérard
PMA
Magrieta
10
2,190
21
3
Kruysweegs Louis
LVC
Ronnick
9
1,930
22
4
Morreel Luc
EFSA
Leyra
13
2,860
23
4
Robberecht Frans
SZHC
Joanel
17
2,570
24
4
Steylaert Alfons
RZC
Asterix
14
2,540
25
4
Pasmans Emiel
ZWB
Blue One
13
2,540
26
4
Smits Piet
VTE
Zeeduivel
12
2,330
27
4
Scheiris Lucien
ZWB
Magrieta
12
2,060
28
4
Verhoeven Jozef
LVC
Ronnick
11
1,750
29
5
Van Emmerick Wim
LVC
Blue One
17
2,490
30
5
Van De Velde Rik
NFC
Zeeduivel
12
2,220
31
5
Jaspers Petrus
VTE
Leyra
8
2,110
32
5
Goethals Freddy
ZZM
Leyra
9
2,050
33
5
Van Linden Ludo
ZWB
Blue One
10
1,910
34
5
Senepart Jos
ZKB
Asterix
11
1,900
35
5
Geerts jean
SKW
Joanel
11
1,800
36
5
Müller René
RZC
Asterix
11
1,760
37
5
Matheuse Jacques
VTE
Ronnick
9
1,210
38
5
De Maré Gabriel
ZZM
Magrieta
7
1,170
39
5
Walravens Gilbert
SKW
Zeeduivel
5
1,070
Totalen
619
110,794
Gemiddelde per deelnemer
16 stuks
2,841kg

 

Palmares

Palmares Veteranenkampioenen van België vanaf 2011

KvB
Jaar
Kampioenen
Clubs
Omschrijving van de Clubs
3e
2013
Gevaert Jackie
Z.T.B.
Zeehengelclub Tubertini Beernem
2e
2012
Gevaert Jackie
Z.T.B.
Zeehengelclub Tubertini Beernem
1e
2011
Scheiris Lucien
Z.W.B.
Zeewolven Brasschaat
Oudje

 

 


Laureaten Wedstrijd Oude Gloriën (+70-ers) vanaf 2011

KvB
Jaar
Laureaten
Clubs
Omschrijving van de Clubs
3e
2013
Smolders Gustaaf
V.T.E.
Telstar Ekeren
2e
2012
Keller Jules
S.K.W.
Seawitch St. Katelijne Waver
1e
2011
Cloet Frans
Z.Z.M.
Zalmvissers Meulebeke

Oude man

Men is nooit te oud om
Veteranenkampioen van België te worden.

Informatie over de vorige Veteranenkampioenschappen van België 2011 en 2012 is terug
te vinden in het Archief onderaan de pagina met BCSA NIEUWS

top