newsflash

Laatste update 01.10.2020
(1e publicatie: 21.05.2011)

S & B Zeehengelclub Seawitch vzw

Contact Seawitch

Contactadres
Jean Geerts, voorzitter
Walemstraat, 175
2860 Sint Katelijne Waver (bij Mechelen)
tel: 15-20 26 10
GSM: 0473 46 19 14

Bankrekening Seaw.
IBAN code:
BE43 3200 2456 3201
BIC: BBRUBEBB

Ondernemingsnr.
424 790 417

ZESDAAGS KMI
WEERBERICHT KUST :

naar de Archieflijst onderaan
het BCSA-BA NIEUWS

onderaan pagina

 

Bram Cole
Kampioen van België
2016


Goed kampioenschap met toch wat vis
en een verdiend podium

Zondag 19 juni 2016 vond vanuit de RYCO te Oostende de finale van het 60e kampioenschap van België boothengelen op zee plaats. Niet meer 22 van de 39 selecteerden kwamen opdagen want de datum viel wel wat ongelukkig voor sommige clubs. (Terloops: Verleden jaar nog een finale met 48 !) Dus met 4 boten en een controleboot trokken we de zee op om er in een zone net over de Nautica de finale te gaan betwisten. Bij de start van de wedstrijd, een beetje bewolkt weliswaar, stond er nog een goeie WZW 3, maar op het einde van de dag viste we op een spiegel. Reken daarbij een mooi zonnetje en hebt fantastische visomstandigheden. 's Avonds een Z tot ZO naar 4 à 5 Beaufort, maar toen waren we al terug binnen.

Bram kvB 2016De vangsten bestonden hoofdzakelijk uitscharren met sporadisch hier en daar een wijting. Tussendoor ook wel een bot, maar die werden er niet veel gevangen. Tongen zelfs überhaupt niet, wel een zeebaars van 65 cm ... helaas nog een goeie week te vroeg want vanaf 1 juli mocht je er eentje laten meetellen.

Een constante was enorm veel ondermaatse vis. Dat beloofd voor het najaar, want dan zullen deze maats zijn. Het was dus zondag een kwestie van aantallen maken en hopen dat je er zoveel mogelijk maatse van tussen kon trekken. Weliswaar ook een beetje geluk hebben dus. Franse tappen werkten goed, al dan niet gecombineerd met wat diepvries, maakte niet echt veel uit. Wie met leeglopers viste, ving minder naar de mening van een kenner. Maar dat is dan ook weer rekbaar zekerst ?

Omdat hij nu eenmaal de beste is - en niet alleen vandaag - werd Bram Cole uit Borsbeek, lid van Robby Fish Zeehengelclub, kampioen van België 2016, en dit dus voor het tweede opeenvolgend jaar. Met 81 vissen goed voor 12,190 kg won hij wel héél afgetekend voor Eric Pigeolet van het Waalse Dauphine Bleu Mer die 59 vissen en 8,690 kg aan de weeg bracht. Peter Vanderschaeghe van Tubertini België werd derde met 55 vissen en 8,210 kg. Als vierde boot-eerste noteerden we Nico Opdebeeck, eveneens van Robby Fish. Bram is in kvB's op weg om een reeks neer te zetten zoals we die kennen van Jackie Gevaert en voordien die van Michel De Buyser en van Peter Vanderschraege. Deze laatste lijkt echt wel een aardige come-back te maken zo te zien. Dat beloofd !

Prestaties op de boten

Op de SHADOW, de beste boot in de wedstrijd, werd Bram Cole dus kampioen en ging Kurt Mertens (TBE) wel met meer dan 4 kg vooraf. Derde werd Philippe Lebon (DBM) op die boot.

Eric PigeoletzeebaarsOp de LIBERTY werd Eric Pigeolet bootwinnaar met 59 vissen en 8,690 kg. Hij was ook de vanger van de zeebaars van 65 cm en 2,465 kg (en niet 53 cm zoals eerder werd vermeld) . Maar moest die meetellen,het zou toch onvoldoende gewicht in het bakje gebracht hebben omBram te bedreigen.
Het werd weliswaar een nipte boot-overwinning want Erik Knuyt (EZV) kwam slecht 10 gram tekort... minder kan je al niet ! Dus goed voor Eric Pigeolet, pech voor Erik Knuyt die een zilveren medaille voor zijn neus zag voorbijgaan. Derde werd Stephane Evrard (DBM)

Op de OCEAN was Peter Vanderschraeghe primus met 55 vissen, goed voor 8,210 kg. Hij ging hiermee Jens De Vrieze (GZD) vooraf die 40 vissen en 5,850 kg aan de weeg bracht. Jan Aspeslag (TBE) werd boot-derde

Tenslotte op de DOLFIJN haalde Nico Opdebeeck (RZC) 59 vissen binnenboord, goed voor 6,760 kg. Toch ook nipt hoor, want Wilfried Buls (TBE) kwam hier slechts een 20-tal grammen tekort. Gino Van Hoorde (GZD) werd boot-derde. Ik heb er misschien in totaal wel 200 gevangen wist deze te vertellen, maar meer dan 44 maatse kon ik er niet uithalen.

prijsuitdeling kvB 2016
Prijsuitdeling in de RYCO. Bram Cole wordt gelauwerd als nieuwe kampioen van België 2016. Rechts in beeld Peter Deheyder, en links Theo Verkennis, de grote bezieler van dit kvB. Foto Gino Van Hoorde

Op de prijsuitdeling in het RYCO clublokaal werd het podium bedacht met zeer mooie bekers geschonken door het VVBZ en de drie eersten kregen elk een BCSA-medaille. Een nieuw en geslaagd, mooi en hedendaags design van een nationale trui, rustiger en standingvol dan het vorige, werd door presentator van dienst Peter Deheyder aan de nieuwe kvB overhandigd. Bram Cole kreeg ook nog 4 waardebonnen van 40 €, de tweede kreeg er 3, de derde 2 en de andere boot-eerste ook nog eentje. Deze bonnen zijn een donatie van het VVBZ en de FFBPM en kunnen gebruikt worden als betaalmiddel voor alle regionale, nationale en internationale wedstrijden.

podium kvB 2016
Het podium vlnr : Eric Pigeolet (DBM) zilver - Bram Cole (RZC) goud en Peter Vanderschraeghe (TBE) brons. Foto ontvangen van EP op 28.06.2016


Perikelen rond het eerst afgelasten en dan niet

Dit onderwerp gaan we zeker niet uit de weg. Voor wat weersomstandigheden, situatie met beschikbare boten of andere technische storingen betreffen is het de lokale bootmanager (dus Danny Maes in dit geval) die altijd beslist of de wedstrijd al dan niet doorgaat. Dus dit zou met de gegevens donderdagavond beschikbaar, zekerst gekund hebben vanuit de RYCO op zondag. Maar Danny had advies gegeven om toch de wedstrijd af te gelasten omdat er enerzijds niet ver genoeg de zee kon opgetrokken worden om vis te vangen en anderzijds dat er volgens hem en anderen niets te vangen was onder de kust. Trouwens in het verleden is het meerdere malen gebeurd dat wedstrijden worden afgelast omdat er niets te vangen was (vraag maar aan Ronny De Ranter). Dus liever geen "lucky shot" als kampioen adviseerde Danny en na ruggenspraak met enkele collega's heeft Theo hierop de Sherlock Holmeswedstrijd afgelast en dit ook vrijdagmorgen medegedeeld op Newsflash van de VVBZ-website. Dan kwamen de reacties want het weerbeeld was ondertussen merkelijk beter geworden en Danny zou nu wel een plek met vis kunnen bereiken wist hij te melden. Meteen terug wijzigen was niet zo simpel want Theo moest die vrijdag werken en is trouwens nooit via telefoon bereikbaar op zijn werk. Van zodra 15 uur, dus onmiddellijk na zijn dagtaak, heeft Theo de afgelasting opgeheven en de initiële beslissing terecht rechtgezet. Dus einde goed alles goed en meer moet hierachter niet gezocht worden... ook al zijn er die daar anders over denken en hierover op onderzoek uit zijn.

 


Vangsten per boot

Pl.
Boot
Schipper
nt
aantal
vissen
gemiddelde
per visser
totale
gewichten
gemiddelde
per visser
1
Shadow
Jean-Pierre
5
249
50
36,540 kg
7,308 kg
2
Liberty
Gilbert
5
247
49
35,810 kg
7,162 kg
3
Dolfijn
Gérard
6
221
37
31,620 kg
5,270 kg
4
Ocean
Danny
6
207
35
29,830 kg
4,972 kg

nt = aantal vissers aan boord
Een leerrijke tabel (gerangschikt volgens de hoogste gemiddelde vangst van elke deelnemer aan boord) De verschillen tussen 1 en 2 waren niet bijster groot. Ook deze tussen de 3e en de 4e niet. De hoogste gemiddelden kwamen wel van de boten met slechts 5 deelnemers.

De volledige uitslag vinden jullie aansluitend op de sfeerbeelden. Een updating van onze lijst "Palmares Kampioenen van België sinds 1957" volgt hierop ... Hopelijk gaat deze lijst nooit verloren want - zoals nog vermeld - werd hier een tijdje geleden samen met Leo Huysmans hard aan gewerkt om nog alle namen terug te vinden.

Jef Smet

  Jef Smet  
Jef Smet uit Rijckevorsel, lid van Robby Fish ZC had zich eveneens geselecteerd voor de finale dit jaar. Helaas overleed hij op 5 juni. Jef, bijna 59, is de oudere broer van Zeewolf Paul Smet. Als een zeer goede en ervaren zeehengelsporter kennen ze Jef in zijn club als een toffe, vriendelijke en zeer fijne clubmakker die ze zeker gaan missen. Wij wensen zijn broer Paul, zijn naaste familieleden en zijn vele vrienden heel veel sterkte toe om dit immens verlies te verwerken.Nabeschouwingen

Ook al waren er weinig deelnemers, we kunnen met genoegen terugblikken op een geslaagde finale van het kvB 2016. De weermaker was ons gunstig gezind en er zat meer dan voldoende vis. Met dank aan Danny Maes, onze VVBZ-bootmanager voor Oostende, aan de schippers en bootcommissarissen van dienst, aan het RYCO bestuur, aan Theo en Peter voor de organisatie, uitmaak en prijsuitdeling. Om de Fair-Play voor, tijdens en na de wedstrijd door iedere deelnemer en de aangename sfeer die er tijdens de prijsuitdeling te noteren viel niet te vergeten. Met dank aan Theo, Gino en Eric voor hun medewerking aan dit verslag.


3-daagse WK 2017 selectiewedstrijden

Internationalenselectiewedstrijden 2016
vrijdag 18 november 1e reeks te Nieuwpoort (reservedatum 2 december)
zaterdag 19 november 2e reeks te Oostende (reservedatum 3 december)
zondag 20 november 3e reeks te Blankenberge (reservedatum 4 december)

De 3-daagse wordt nog steeds betwist tussen 18 deelnemers. De eerste acht van de vorige editie die zich plaatsten: 1. Bram Cole (RZC) - 2. Werner Van Den Bogaert (EZV) - 3. Wilfried Buls (TBE) - 4. Danny Lens (EZV) - 5. Jens De Vrieze (GZD) - 6. Pascal Michaux (DBM) - 7. Ronny Cleymans (EZV) en 8. Lucien Scheiris (ZWB).
Hebben nu hun interesse betoond: 9. Eiric Pigeolet (DBM) - 10. Peter Vanderschraeghe (TBE) - 11. Nico Opdebeeck (RZC) - 12. Kurt Mertens (TBE) - 13. Alain de Mits (GZD) - 14. Gino Van Hoorde (GZD) - 15. Jan Aspeslag (TBE) - 16. Stephane Evrard (DBM) - 17. Giovanni Wullaert (GZD) en 18. Stefan Dehaen (EZV).
Als reserven noteerden we: 1. Stefan Vandenherreweghe (TBE) - 2. Johnny Strobelt (GZD) - 3. Jean-Marie Asselberghs (KSV) en 4. Jean-Luc Maka (PMA)

Ten laatste op 1 oktober dient iedereen zijn deelname te bevestigen. Indien er onder de geselecteerden, na het inkijken van de data en reservedata van de 3-daagse, nu al zouden zijn die beseffen niet te kunnen deelnemen, voor welke reden ook, graag ons vlug verwittigen a.u.b. en dit geldt ook voor de invallers. Onze dank hiervoor. Deelnemen aan de 3-daagse betekent ook dat - indien bij de eerste 5 in de einduitslag - men inderdaad gaat deelnemen aan het WK 2017 in Kroatie, dat zal doorgaan vanaf het eiland Dugi Otok van 30 april tot 7 mei (wel vroeg niet ?).

 

Sfeerbeelden

zilver

Links Eric Pigeolet (DBM) zilver en rechts brons voor Peter Vanderschraeghe (TBE)

Indien er nog foto's zouden binnenvallen publiceren we die uiteraard.

 

De uitslag van het 60e kvB senioren

Pl.
Bpl.
Naam
Club
Boot
ntal
Gewicht
Goud
1
Cole Bram
RZC
Shadow
81
12,190 kg
Zilver
1
Pigeolet Eric
DBM
Liberty
59
8,690 kg
Brons
1
Vanderschraeghe Peter
TBE
Ocean
55
8,210 kg
4
1
Opdebeeck Nico
RZC
Dolfijn
50
6,760 kg
5
2
Knuyt Erik
EZV
Liberty
59
8,680 kg
6
2
Mertens Kurt
TBE
Shadow
52
8,140 kg
7
2
Buls Wilfried
TBE
Dolfijn
47
6,740 kg
8
2
De Vrieze Jens
GZD
Ocean
40
5,850 kg
9
3
de Mits Alain
GZD
Liberty
50
7,080 kg
10
3
Lebon Philippe
DBM
Shadow
48
6,470 kg
11
3
Van Hoorde Gino
GZD
Dolfijn
44
6,080 kg
12
3
Aspeslag Jan
TBE
Ocean
39
5,560 kg
13
4
Evrard Stephane
DBM
Liberty
44
6,250 kg
14
4
Stickens Diederik
LVC
Shadow
38
5,650 kg
15
4
Wullaert Giovanni
GZD
Dolfijn
34
4,930 kg
16
4
Dehaen Stefan
EZV
Ocean
27
3,780 kg
17
5
Vanderherreweghe Stefaan
TBE
Liberty
35
5,110 kg
18
5
Groendaels Tom
RZC
Dolfijn
30
4,770 kg
19
5
Hermans Sven
VTE
Shadow
30
4,090 kg
20
5
Strobelt Johnny
GZD
Ocean
25
3,510 kg
21
6
Asselberghs Jean-Marie
KSV
Ocean
21
2,920 kg
6
22. Maka Jean-Luc
PMA
Dolfijn
16
2,340 kg
Totalen
924
133,8 kg
Gemiddelden per visser
42
6,082 kg

 


Palmares


 

Palmares Seniorenkampioenen van België
vanaf 1957

KvB
Jaar Kampioenen Clubs Omschrijving van de Clubs
60e
2016
Cole Bram
R.Z.C.
Robby Fish Zeehengelclub Borsbeek
59e
2015
Cole Bram
R.Z.C.
Robby Fish Zeehengelclub Borsbeek
58e
2014
Cooreman Dennis
S.Z.H.C
Sodipa Zeehengelclub Antwerpen
57e
2013
V.d.Wouwer Robert
S.Z.H.C
Sodipa Zeehengelclub Antwerpen
56e
2012
Van Acker Franky
Z.T.B.
Zeehengelclub Tubertini Beernem
55e
2011
Lens Danny
Z.K.B.
Zeehengelclub De Gulle Blankenberge
54e
2010
Gevaert Jackie
Z.T.B.
Zeehengelclub Tubertini Beernem
53e
2009
Van Hoorde Gino
G.Z.D.
De Gentse Zeeduivels
52e
2008
De Vrieze Jens
G.Z.D.
De Gentse Zeeduivels
51e
2007
Gevaert Jackie
Z.T.B.
Zeehengelclub Tubertini Beernem
50e
2006
Cloet Frans
Z.Z.M.
De Zalmvissers Meulebeke
49e
2005
Ruys Stefan
Z.T.B.
Zeehengelclub Tubertini Beernem
48e
2004
Dehaen Stefan
E.Z.V.
De Egleghemse Zeevissers
47e
2003
De Spiegelaere Luc
Z.T.B.
Zeehengelclub Tubertini Beernem
46e
2002
Gevaert Jackie
Z.T.B.
Zeehengelclub Tubertini Beernem
45e
2001
Gevaert Jackie
Z.K.B.
Zeehengelclub De Gulle Blankenberge
44e
2000
Vderschaeghe Peter
B.Z.K.
Brasschaatse Zeehengelclub
43e
1999
De Buyser Michel
B.Z.K.
Brasschaatse Zeehengelclub
42e
1998
De Ranter Ronny
Z.K.B.
Zeehengelclub De Gulle Blankenberge
41e
1997
Vderschaeghe Peter
Z.K.B.
Zeehengelclub De Gulle Blankenberge
40e
1996
Vderschaeghe Peter
D.V.K.
Zeehengelclub De Visser Koksijde
39e
1995
Vderschaeghe Peter
D.V.K
Zeehengelclub De Visser Koksijde
38e
1994
Everts Paul
V.V.D.
Vrije Vissers Diepenbeek
37e
1993
Gevaert Jackie
Z.K.B.
Zeehengelclub De Gulle Blankenberge
36e
1992
Geukens Karel
K.Z.D.Z.
Kapelse Zeehengelclub De Zagers
35e
1991
Bellens Rob
V.K.B.
Visserclub Kaart Brasschaat
34e
1990
Santy Danny
N.F.C.
Newport Fishing Club
33e
1989
Weyn Ludo
B.Z.C.
Borgerhoutse Zeehengelclub
32e
1988
Franssens Jef
B.Z.K.
Brasschaatse Zeehengelclub
31e
1987
Ludickhuyze Ludo
K.Z.D.Z.
Kapelse Zeehengelclub De Zagers
30e
1986
Van Impe Armand
Z.D.
Zeeduivels Schoten
29e
1985
Deheyder Peter
B.Z.C.
Borgerhoutse Zeehengelclub
28e
1984
De Buyser Michel
B.Z.K.
Brasschaatse Zeehengelclub
27e
1983
Van Emmerick Wim
L.V.C.
Leeuwlantvisserclub Deurne
26e
1982
De Buyser Michel
B.Z.K.
Brasschaatse Zeehengelclub
25e
1981
Van Emmerick Wim
L.V.C.
Leeuwlantvisserclub Deurne
24e
1980
De Kuyfer August
W.Z.K.
Wilrijkse Zeehengelclub
23e
1979
Lauwereijssen Rol.
K.Z.D.Z.
Kapelse Zeehengelclub De Zagers
22e
1978
De Buyser Michel
B.Z.K.
Brasschaatse Zeehengelclub
21e
1977
Lauwers Isidoor
Z.D.
Zeeduivels Schoten
20e
1976
De Neef August
A.Z.C.
Antwerpse Zeecentrale
19e
1975
Grisay Alain
E.C.B.
Espadon Club van België
18e
1974
Derger Georges
C.M.
Centrale Mer Bruxelles
17e
1973
Dua Frank
S.I.B.P.
Société industrielle Belge des Pétroles
16e
1972
Quirijnen Frans
A.B.V.
Anglo Belge Vissersclub Antwerpen
15e
1971
De Haeck Georges
E.C.B.
Espadon Club van België
14e
1970
Durant René
C.M.
Centrale Mer Bruxelles
13e
1969
Molin René
Z.W.
Zeewolven Schoten
12e
1968
Rega Albert
E.C.B.
Espadon Club van België
11e
1967
Duerinck Armand
L.V.C.
Leeuwlantvisserclub Deurne
10e
1966
Corens Sylvain
S.I.B.P.
Société ind. Belge des Pétroles, Antw
9e
1965
Jongenele Piet
S.I.B.P.
Société ind. Belge des Pétroles, Antw
8e
1964
Smits Piet
S.I.B.P.
Société industrielle Belge des Pétroles
7e
1963
Hoirelbeke Frans
A.Z.C.
Antwerpse Zeecentrale
6e
1962
Masson C. (voorn?)
E.C.B.
Espadon Club van België
5e
1961
Bee David
Ruffel
Zeehengelclub De Ruffel Zeebrugge
4e
1960
Ronsmans François
E.C.B.
Espadon Club van België
3e
1959
Mvr Stevens Claire
E.C.B.
Espadon Club van België
2e
1958
Anciaux (voorn?)
C.M.
Centrale Mer Bruxelles
1e
1957
Rouleau Edouard
E.C.B.
Espadon Club van België

Met dank aan onze interne en externe medewerkers van dit verslag.

Informatie over de vorige kampioenschappen van België 2012, 2013, 2014 en 2015, is terug te vinden in het Archief onderaan de NIEUWSKRANT.

top