newsflash

Laatste update 01.10.2020
(1e publicatie: 21.05.2011)

S & B Zeehengelclub Seawitch vzw

Contact Seawitch

Contactadres
Jean Geerts, voorzitter
Walemstraat, 175
2860 Sint Katelijne Waver (bij Mechelen)
tel: 15-20 26 10
GSM: 0473 46 19 14

Bankrekening Seaw.
IBAN code:
BE43 3200 2456 3201
BIC: BBRUBEBB

Ondernemingsnr.
424 790 417

ZESDAAGS KMI
WEERBERICHT KUST :

naar de Archieflijst onderaan
het BCSA-BA NIEUWS

onderaan pagina

BELGIAN CONFEDERATION OF SEA ANGLERS - BOAT ANGLING -


Dennis Cooreman uit Antwerpen en lid van Sodipa,
58e kampioen van België

Op zaterdag 14 juni werd in Nieuwpoort het 58e senioren kampioenschap van België vervist. Er werd aangevangen onder een sterke 3 Noorderwind maar na het keren van de tij wakkerde die aan tot wel 5 Bft. Met golven  van +1 meter besliste de sportbestuurder de wedstrijd op het einde van de tweede periode om veiligheidsreden af te blazen. Dennis Cooreman van Sodipa werd de nieuwe kampioen van België met 20 vissen (bot, schar en pladijs) goed voor 7,210 kg. Het zilver was voor Frans Wijns van de Egleghemse Zeevissers en met het brons ging clubgenoot Stefan Dehaen aan de haal. Zij strandden respectievelijk op 600 en 950 gram van de winnaar.

Het podium

kvB 2014, het podium

Dennis Cooreman van Sodipa ving vanop de Narwal 20 vissen, goed voor 7,210 kg en hierdoor werd hij de nieuwe kampioen van België. Links Frans Wijns van de Egleghemse Zeevissers, kon vanop de Lucky II 21 vissen landen die hem 6,610 kg opbrachten en dus goed voor zilver. Rechts clubgenoot Stefan Dehaen die 28 vissen vanop de Wilma kon bovenhalen, het hoogste aantal  van het ganse deelnemersveld… helaas  voor hem slechts goed voor 6,360 kg maar toch ging hij met het brons naar huis.


Het wedstrijdverloop

Met 44 deelnemers was het verzamelen geblazen in café "Pont Albert". Jammer genoeg dienden verschillende vissers die zich selecteerden voor deze finale door allerlei omstandigheden af te blazen. Voor de eerste maal werd en met een ander systeem bootgetrokken; het was de bedoeling dat er geen deelnemers van eenzelfde club op eenzelfde boot terecht zouden komen en hierdoor kon elk aanwezig clublid bootwinnaar worden, dus potentiele kampioenen van België. Of dit systeem al dan niet voor herhaling vatbaar is zal pas later geëvalueerd worden. Dennis Cooreman, kvB 2014Voor diverse redenen bleek de trekking iets langer te duren en het vergde wellicht meer aandacht en inspanningen van de wedstrijdleiding dan bij een klassieke wilde trekking. Na het aanduiden van de bootcommissarissen trok men richting haven en daar werden er al bedenkelijke wenkbrauwen gefronst met betrekking tot de wind, want de weerberichten maakten melding van in de voormiddag een "lichte tot matige wind" uit het Noorden maar blijkbaar was de "lichte" toestand reeds gepasseerd. Bij het tussen uit komen van de staketsels werden we op de nodige schuimkoppen (white horses noemen ze die in het Engels) en golfputten getrakteerd en wisten we al dat het een moeilijke dag ging worden om goed op de been te blijven. Eens buiten werd er koers gezet richting "diep" zoals men het in Nieuwpoort pleegt te noemen (tussen de Trappegeer en de Nieuwpoortbank), omdat die stekken het meeste vis zou opleveren. Vooral scharren en in mindere mate pladijzen zouden er daar gevangen worden maar tijdens het verloop van de wedstrijd bleek dit andersom te zijn.

Na het startschot werden tappen (al of niet diepvries), leeglopers en stokmossels in het sop gedropt. De aanbeten lieten niet lang op zich wachten en spoedig werden de eerste plat(t)en aan boord gehesen. Mooie pladijzen en botten stonden het meest op het menu. Schar liet zich sporadisch zien maar had je er ééntje beet dan was die wel van een mooi formaat. Hier en daar werd er ook een tong gemeld. Ook maatse Engelse en grauwe poontjes waren van de partij en tussendoor kreeg men ondermaatse pitvissen (vrouwtjes... niet zo kleurrijk) aan de haak. Oppassen diende geblazen voor kleine pietermannetjes die toch steeds enige voorzichtigheid vragen om behandeld te worden. (Zie speciale rubriek met richtlijnen hierover onderaan het BCSA-BA nieuwskleine pieterman: Veel giftige Pietermannen aan de Belgische kust)De voorspelde wind kwam flink opzetten (was ondertussen toch al stilletjes naar een windkracht 5 geëvolueerd) wat het water nog meer opzweepte, en er zo voor zorgde dat de visserij zwaar door begon te wegen. Men moest zich meer en meer vasthouden om overeind te blijven dan dat er degelijk gevist kon worden. Bij het einde van de 2de sessie werd dan ook door sportbestuurder Ronny De Ranter (zelf in wedstrijd meevissend) wijselijk besloten de wedstrijd te beëindigen, precies om 13:48 uur voor de statistieken. De situatie werd te kritisch, de veiligheid kon niet langer gegarandeerd worden en de visserij beantwoorde niet meer aan de regels vastgelegd door de verzekering... en toch waren er die daar niet zo gelukkig mee waren! Anderen stelden zich dan weer de vraag waarom de wedstrijd niet werd afgelast wanneer dergelijk weerscenario al dagen vast ligt !

Op de meeste boten was men reeds vroeg op de hoogte wie bootwinnaar zou worden, dus het werd wachten tot aan de weeg. Daar was de spanning te snijden. Een hele poos dacht men dat Stefan Dehaen voor een tweede maal kampioen van België ging worden (hij had trouwens de meeste vissen). Men was hem al aan het lauweren en er werden zowaar reeds foto's voor het voorpagina nieuws van hem gemaakt, maar het verdict van de uitmakers van dienst was duidelijk: Dennis Cooreman won het pleit. Ken je zijn verhaal ? Hij was gans de voormiddag al goed bezig maar werd pas Belgisch kampioen door bij het eindsignaal een triplet van schol en bot boven te halen met een totaal geschat gewicht van om en bij de 2 kg..... zo zie je maar de laatste minuut is even belangrijk als de eerste! Blijkbaar zal er ook nu weer dik gevierd worden in Sodipa kringen: vorig jaar nog Robert Van De Wouwer kampioen en nu Dennis. They are in the winning mood !

Elke bootwinnaar werd bedacht met een zeer mooie beker geschonken door het VVBZ. De drie eersten kregen elk een BCSA-medaille. Buiten de nationale trui ontving onze nieuwe kampioen Dennis Cooreman ook nog 4 waardebonnen van 40 €, de tweede kreeg er 3, de derde 2 en de andere boot-eersten nog elk één waardebon. Deze bonnen zijn een donatie van het VVBZ en de FFBPM en kunnen gebruikt worden als betaalmiddel voor alle regionale, nationale en internationale wedstrijden.

De negen booteersten

kvB 2014 senioren, booteerstenAan de voordeur van de Pont Albert, ons havenlokaal in Nieuwpoort, vlnr : Gabriël (Gaby) De Maré (9e, Zalmvissers) viste vanop de Shwieber 12 maatse vissen bij mekaar, goed voor 2,8 kg - Frans Wijns (zilver, EZV) - Kampioen Dennis Cooreman (goud, Sodipa) - Stefan Dehaen (brons, EZV) - Stephane Evrard (8e, DBM) viste vanop de Leona II en ving 16 vissen, goed voor 3,730 kg - André Machiels (6e, EFSA) actief op de Marie Loe was goed voor 15 vissen en 4,790 kg - Gehurkt: Erik Knuyt (5e, EZV) was te gast op de Shelly-D en haalde er 22 vissen boven, goed voor 5,470 kg - Philippe Lebon (7e, DBM) viste vanop de Skintus en haalde 15 vissen boven goed voor 7,760 kg aan de weeg en tenslotte Bram Cole (4e, Robby Fish) viste vanop de Waterman en kwam met 24 vissen goed voor 5,6 kg precies bij de weegmeester aandraven. In totaal werden er 611 maatse vissen gevangen, goed voor 157,830 kg wat neerkomt op gemiddelden van 14 stuks en 3,610 kg vis. (foto Guido Breemersch, met dank)

Nabeschouwingen

Niettegenstaande er slechts 2 perioden gevist werden, kunnen we al bij al terugblikken op een geslaagde finale van het kvB 2014. Alhoewel de weermaker vandaag onze beste vriend niet was, zat er toch voldoende vis. Met dank aan Patrick Legein, onze bootmanager voor Nieuwpoort, aan de schippers en boot commissarissen van dienst, aan de gerant van de Pont Albert en aan de sportieve directie van de BCSA-BA en het VVBZ. De Fair-Play voor, tijdens en na de wedstrijd door iedere deelnemer en de aangename sfeer die er tijdens de prijsuitdeling te noteren viel mogen ook wel in de verf gezet worden.

De volledige uitslag vinden jullie aansluitend op de sfeerbeelden. Een updating van onze lijst "Palmares kampioenen van België sinds 1957" volgt hierop ... Hopelijk gaat die lijst nooit verloren want het was een heuse karwei die samen te stellen !


Deelnemers voor de driedaagse WK 2015 selecties

De driedaagse selecties voor het WK 2015 vinden dit jaar plaats op vrijdag 14 november vanuit Nieuwpoort, op zaterdag 15 november vanuit Oostende en op zondag 16 november vanuit Blankenberge. (Reservedata: 5 - 6 & 7 december) en wordt betwist tussen 18 deelnemers die we gemakkelijkheid halve internationalen blijven noemen. Het WK-team van 5 voor Weymouth dit jaar; 1. Danny Lens (ZKB), 2. Jens De Vrieze (GZD), 3. Eddy Van Camp (EZV) 4. Kurt Mertens (KSV) en 5. Jan Aspeslag (KFB) zijn automatisch geplaatst en kunnen hun selectie dus verdedigen. De resterende 13 uitdagers die uit de kvB finale komen, noemen: 6. Frans Wijns (EZV), 7. Stefan Dehaen (EZV), 8. Bram Cole (RZC), 9. Erik Knuyt (EZV), 10. André Machiels (EFSA), 11. Philippe Lebon (DBM), 12. Stéphane Evrard (DBM), 13. Gaby De Maré (ZZM), 14 Pascal Michaux (DBM), 15. Stefan Ruys (KFB), Robert Van De Wouwer (SZHC), 17 Pierre Benoey (VTE) en met 18. Wilfried Buls (EFSA) sluiten we het rijtje. Reserven: (in volgorde) 1. Sam Jespers (RZC), 2. Marc Delva (PMA), 3. Tom Groenendaels (EFSA), 4. Brian Devynck (RZC) en 5. Ignace Vanheule (GZD). Indien nog niet voldoende, worden in volgorde van de verdere uitslag eventuele vervangers gecontacteerd. De eerste vijf van deze driedaagse vormen het WK-team voor Ierland 2015. Voor 15 oktober dient iedereen zijn deelname te bevestigen. Deelnemen aan de 3-daagse betekent ook dat, indien bij de eerste 5 in de einduitslag, men inderdaad aan het WK 2015 gaat deelnemen. (WK dat  in Cork Zuid-Ierland gaat plaats vinden, data door de FIPS-M nog niet vrijgegeven). Vooraf geplande afzeggingen, zoals die in het verleden maar al te vaak gebeurden, kunnen we missen als de pest en ruiken trouwens naar competitie vervalsing. Fair-play a.u.b. !
Enkele sfeerbeelden

VVBZ Steiger Nieuwpoort Finale kvB 2014 te Nieuwpoort - Inschepen en wegwezen.

Ronny, Patricvk en JanBCSA-BA sportbestuurder Ronny De Ranter, bootmanager van Nieuwpoort Patrick Legein en Jan Aspeslag van Kingfishers Blankenberge voor de aftrap van de finale

Leona IILeona II in een 5 Bft NDe Leona II (in 2 phasen) op de terugtocht naar Nieuwpoort vecht in een N 5 tegen de golven. Zo te zien werd de wedstrijd terecht afgeblazen... gewoon niet-te-doen.

KvB 2015 NieuwpoortFinale van het KvB 2014 te Nieuwpoort - Spanning zat aan de weegzone

kvB 2014 sfeerbeeld aan de weegFinale KvB 2014 te Nieuwpoort - wachten op het eindverdict

kvB 2014 finale 2014
Ronny De Ranter en Georges Vermeiren stonden borg voor de weeg en uitmaak

KvB 2014 finale Piet Benoey, een gewaardeerd medewerker van het BCSA-BA nieuws

Kurt Mertens ... 100 decibels !
Kurt Mertens, goed voor 2,2 kg vis en ... goed voor 100 decibels (... of meer !)

finale kvB 2014 te Nieuwpoort - deelnemers van de FFBPM
Enkele deelnemers van de FFBPM clubs. vlnr: Joseph Royen (PMA), Pascal Michaux (DBM), Philippe Lebon (DBM 7e boot-eerste) en Marc Delva (PMA). Onze Waalse collega's, met 5 in de finale, hadden zowaar 2 boot-eersten in hun rangen!

Triomdag voor EZV 2014De Egleghemse Zeevissers maakten maximaal gebruik van het nieuw boottrekking systeem: Hierdoor visten zij zeker allle vier op verschillende boten en drie van hen werden bootwinnaars. Vlnr: Frans Wijns (zilver), Stefan Dehaen (brons), een fiere voorzitter Ronny Cleymans (niet in wedstrijd maar wel zeer verdienstelijk op de controleboot, waarvoor onze oprechte dank ) en Erik Knuyt (5e boot-eerste).

De uitslag van het 58e kvB senioren

Pl.
Bpl.
Naam
Club
Boot
ntal
Gewicht
Goud
1
Cooreman Dennis
SZHC
Narwal
20
7,210
Zilver
1
Wijns Frans
EZV
Lucky II
21
6,610
Brons
1
Dehaen Stefan
EZV
Wilma
28
6,260
4
1
Cole Bram
RZC
Waterman
24
5,600
5
1
Knuyt Erik
EZV
Shelly-D
22
5,470
6
1
Machiels André
EFSA
Marie Loe
15
4,790
7
1
Lebon Philippe
DBM
Skintus
15
4,760
8
1
Evrard Stéphane
DBM
Leona II
16
3,730
9
1
De Maré Gabriel
ZZM
Shwieber
12
2,800
10
2
Schelfhout Patrick
AZC
Lucky II
14
5,400
11
2
Smet Paul
ZWB
Waterman
21
5,390
12
2
Vermeiren Georges
ZKB
Narwal
15
5,250
13
2
De Vrieze Jens
GZD
Shelly-D
23
5,010
14
2
Michaux Pascal
DBM
Wilma
18
3,900
15
2
De Ranter Ronny
ZKB
Leona II
15
3,670
16
2
Aspeslag Jan
KFB
Marie Loe
13
3,540
17
2
Ruys Stefan
KFB
Skintus
11
3,110
18
2
Lens Danny
ZKB
Shwieber
9
1,790
19
3
Van De Wouwer Robert
SZHC
Waterman
18
5,070
20
3
Benoey Pierre
VTE
Lucky II
19
4,820
21
3
Buls Wilfried
EFSA
Narwal
16
4,210
22
3
Jespers Sam
RZC
Shelly-D
15
4,000
23
3
Stobelt Johnny
GZD
Wilma
18
3,640
24
3
Breemersch Gie
SZHC
Leona II
16
3,110
25
3
Delva Marc
PMA
Marie Loe
7
2,420
26
3
Groenendaels Tom
EFSA
Skintus
7
2,070
27
3
Devynck Brian
RZC
Shwieber
10
1,640
28
4
De Volder Guido
ZZM
Waterman
14
4,380
29
4
Vanheule Ignace
GZD
Lucky II
12
3,850
30
4
Goos Geert
RZC
Narwal
12
3,790
31
4
Machiels Katrien
EFSA
Wilma
17
3,410
32
4
Van Hoorde Gino
GZD
Marie Loe
7
2,310
33
4
Machiels Bert
RZC
Leona II
12
2,200
34
4
Machiels Wendy
EFSA
Shelly-D
10
1,860
35
4
Wullaert Giovanni
GZD
Skintus
6
1,650
36
4
Van Ostaede Steven
SZHC
Shwieber
7
1,380
37
5
Scheiris Lucien
ZWB
Waterman
15
3,990
38
5
Royen Joseph
PMA
Narwal
13
3,480
39
5
Vandenherrewege Stephan
KFB
Wilma
15
3,260
40
5
Müller René
RZC
Lucky II
9
2,410
41
5
Mertens Kurt
KSV
Leona II
10
2,200
42
5
De Paepe Tom
RZC
Marie Loe
7
1,860
43
5
Pasmans Emiel
ZWB
Shwieber
5
1,130
44
5
Bosmans Willy
EZV
Skintus
2
0,400
Totalen
611
158,830
Gemiddelden per visser
14
3,610


Palmares
Palmares Seniorenkampioenen van België
vanaf 1957

KvB
Jaar Kampioenen Clubs Omschrijving van de Clubs
58e
2014 Cooreman Dennis
S.Z.H.C
Sodipa Zeehengelclub Antwerpen
57e
2013
Vd.Wouwer Robert
S.Z.H.C
Sodipa Zeehengelclub Antwerpen
56e
2012
Van Acker Franky
Z.T.B.
Zeehengelclub Tubertini Beernem
55e
2011
Lens Danny
Z.K.B.
Zeehengelclub De Gulle Blankenberge
54e
2010
Gevaert Jackie
Z.T.B.
Zeehengelclub Tubertini Beernem
53e
2009
Van Hoorde Gino
G.Z.D.
De Gentse Zeeduivels
52e
2008
De Vrieze Jens
G.Z.D.
De Gentse Zeeduivels
51e
2007
Gevaert Jackie
Z.T.B.
Zeehengelclub Tubertini Beernem
50e
2006
Cloet Frans
Z.Z.M.
De Zalmvissers Meulebeke
49e
2005
Ruys Stefan
Z.T.B.
Zeehengelclub Tubertini Beernem
48e
2004
Dehaen Stefan
E.Z.V.
De Egleghemse Zeevissers
47e
2003
De Spiegelaere Luc
Z.T.B.
Zeehengelclub Tubertini Beernem
46e
2002
Gevaert Jackie
Z.T.B.
Zeehengelclub Tubertini Beernem
45e
2001
Gevaert Jackie
Z.K.B.
Zeehengelclub De Gulle Blankenberge
44e
2000
Vderschaeghe Peter
B.Z.K.
Brasschaatse Zeehengelclub
43e
1999
De Buyser Michel
B.Z.K.
Brasschaatse Zeehengelclub
42e
1998
De Ranter Ronny
Z.K.B.
Zeehengelclub De Gulle Blankenberge
41e
1997
Vderschaeghe Peter
Z.K.B.
Zeehengelclub De Gulle Blankenberge
40e
1996
Vderschaeghe Peter
D.V.K.
Zeehengelclub De Visser Koksijde
39e
1995
Vderschaeghe Peter
D.V.K
Zeehengelclub De Visser Koksijde
38e
1994
Everts Paul
V.V.D.
Vrije Vissers Diepenbeek
37e
1993
Gevaert Jackie
Z.K.B.
Zeehengelclub De Gulle Blankenberge
36e
1992
Geukens Karel
K.Z.D.Z.
Kapelse Zeehengelclub De Zagers
35e
1991
Bellens Rob
V.K.B.
Visserclub Kaart Brasschaat
34e
1990
Santy Danny
N.F.C.
Newport Fishing Club
33e
1989
Weyn Ludo
B.Z.C.
Borgerhoutse Zeehengelclub
32e
1988
Franssens Jef
B.Z.K.
Brasschaatse Zeehengelclub
31e
1987
Ludickhuyze Ludo
K.Z.D.Z.
Kapelse Zeehengelclub De Zagers
30e
1986
Van Impe Armand
Z.D.
Zeeduivels Schoten
29e
1985
Deheyder Peter
B.Z.C.
Borgerhoutse Zeehengelclub
28e
1984
De Buyser Michel
B.Z.K.
Brasschaatse Zeehengelclub
27e
1983
Van Emmerick Wim
L.V.C.
Leeuwlantvisserclub Deurne
26e
1982
De Buyser Michel
B.Z.K.
Brasschaatse Zeehengelclub
25e
1981
Van Emmerick Wim
L.V.C.
Leeuwlantvisserclub Deurne
24e
1980
De Kuyfer August
W.Z.K.
Wilrijkse Zeehengelclub
23e
1979
Lauwereijssen Rol.
K.Z.D.Z.
Kapelse Zeehengelclub De Zagers
22e
1978
De Buyser Michel
B.Z.K.
Brasschaatse Zeehengelclub
21e
1977
Lauwers Isidoor
Z.D.
Zeeduivels Schoten
20e
1976
De Neef August
A.Z.C.
Antwerpse Zeecentrale
19e
1975
Grisay Alain
E.C.B.
Espadon Club van België
18e
1974
Derger Georges
C.M.
Centrale Mer Bruxelles
17e
1973
Dua Frank
S.I.B.P.
Société industrielle Belge des Pétroles
16e
1972
Quirijnen Frans
A.B.V.
Anglo Belge Vissersclub Antwerpen
15e
1971
De Haeck Georges
E.C.B.
Espadon Club van België
14e
1970
Durant René
C.M.
Centrale Mer Bruxelles
13e
1969
Molin René
Z.W.
Zeewolven Schoten
12e
1968
Rega Albert
E.C.B.
Espadon Club van België
11e
1967
Duerinck Armand
L.V.C.
Leeuwlantvisserclub Deurne
10e
1966
Corens Sylvain
S.I.B.P.
Société ind. Belge des Pétroles, Antw
9e
1965
Jongenele Piet
S.I.B.P.
Société ind. Belge des Pétroles, Antw
8e
1964
Smits Piet
S.I.B.P.
Société industrielle Belge des Pétroles
7e
1963
Hoirelbeke Frans
A.Z.C.
Antwerpse Zeecentrale
6e
1962
Masson C. (voorn?)
E.C.B.
Espadon Club van België
5e
1961
Bee David
Ruffel
Zeehengelclub De Ruffel Zeebrugge
4e
1960
Ronsmans François
E.C.B.
Espadon Club van België
3e
1959
Mvr Stevens Claire
E.C.B.
Espadon Club van België
2e
1958
Anciaux (voorn?)
C.M.
Centrale Mer Bruxelles
1e
1957
Rouleau Edouard
E.C.B.
Espadon Club van België

Informatie over de vorige kampioenschappen van België 2011, 2012 en 2013 is terug te vinden in het Archief onderaan de pagina met BCSA NIEUWS

top