newsflash

Laatste update 01.10.2020
(1e publicatie: 21.05.2011)

S & B Zeehengelclub Seawitch vzw

Contact Seawitch

Contactadres
Jean Geerts, voorzitter
Walemstraat, 175
2860 Sint Katelijne Waver (bij Mechelen)
tel: 15-20 26 10
GSM: 0473 46 19 14

Bankrekening Seaw.
IBAN code:
BE43 3200 2456 3201
BIC: BBRUBEBB

Ondernemingsnr.
424 790 417

ZESDAAGS KMI
WEERBERICHT KUST :

naar de Archieflijst onderaan
het BCSA-BA NIEUWS

onderaan pagina

BELGIAN CONFEDERATION OF SEA ANGLERS - BOAT ANGLING -

Robert Van de Wouwer uit Antwerpen en lid van SODIPA, nieuwe kampioen van België 2013

Met de kalenderproblemen van vorig jaar in het achterhoofd hadden we voor het 57e seniores kampioenschap van België vier data voorzien en thanks heaven was het na de tweede meteen bingo want onder een lekker zonnetje en in een zachte 2 Bft Wester trokken we op zondag 5 mei met 46 geselecteerden verdeeld over 9 boten vanuit de R.Y.C.O. in Oostende de Noordzee op en dit was daar al een tijdje geleden... veel te lang zelfs. Als visstekken opteerde onze lokale bootmanager Danny Maes om de wedstrijd in de Binnenstroom ter hoogte van Ravenstein een 3 à 4-tal mijltjes uit de kust te laten vervissen. Een schot in de roos bleek achteraf want er werden gemiddeld 34 vissen de man, goed voor 8,2 kg aan de weeg gedeponeerd, meestal mooie scharren en botten, sporadisch een gulletje en een zeebaars. Ook noteerden we meerdere  pladijzen en ja, zelfs enkele tongen. Met 69 vissen goed voor 15,630 mocht Robert Van de Wouwer zich lauweren tot kampioen van België 2013. Hij won afgetekend voor Theo Verkennis uit Herentals en voor Georges Vermeiren uit Rumst. En meteen kunnen we het podium dan voorstellen... misschien wel op een iewat ongebruikelijke manier gepresenteerd (verder meer daarover) :

kvB Boothengelen 2013, podium, uitsnede

Bij het uitvaren stond er nog een zacht briesje WZW bij een toch nog wel redelijke deining die nog te voelen was van de dag er voor. Vanop de Ocean, die als controleboot fungeerde, werd keurig nagegaan of de 9 boten in wedstrijd binnen de vooropgestelde zone lagen en dat de tussenruimte tussen de boten gerespecteerd werd. Correcties werden her en der aangebracht. Ook nu werd er gevist in 3 periodes van iets meer dan 2 uur met telkenmale een pauze van 10 minuten om van plaats te wisselen. Bij de eerste sessie liep het allemaal wat stroef en moest er gezocht worden naar het juiste materiaal, maar haakjes nr 1 was toch een must wilde men niet teveel vis verspelen. De ganse dag door stond er weinig stroom en de derde periode viel die bijna helemaal weg. Toch werd tijdens deze periode de meeste vis bovengehaald, meerdere triplets kwamen aan boord en zelfs de Herne Bay Spreader gaf dan behoorlijk resultaat... als je er mee kon werken uiteraard en er het juiste hengeltje voor mee had. Als aas gaven zowel verse tappen, diepvries of leeglopers goed resultaat, maar daar had iedereen dan weer zijn eigen mening over... Hetzelfde voor gevlochten of nylon lijn, voor metalen en plastieken afhouders en dan nog niet over de kleur van de parels gesproken...

Na de tweede periode werd het toch al op de meeste boten duidelijk wie bootwinnaar zou worden... alhoewel ! Op de Marie-Lisa van schipper Redgie Dekat haalde Jackie Gevaert (ZTB) het met weinig verschil van Philip Lebon (DBM) en Piet Benoey (VTE) Jackie en Piet haalden wel een zeebaars boven en die van Piet benaderde toch de 2 kg ! Jackie werd 9e. De Lotte was wel de meest ongelukkige boot in de wedstrijd omdat die almaar door zijn anker ging. Die mannen bleven maar varen... Uiteindelijk slaagde schipper Ivan Martens er toch in om aan de buitenkant van de Binnenstroom zijn boot onder controle te krijgen... Ronny Cleymans (EZV) won het pleit met 1 kg meer vis dan Ronny De Ranter (ZKB). Cleymans werd 8e. Op de Dolfijn van schipper Gerard Ameloot won uittredend kampioen Franky Van Acker (ZTB) met slechts 250 gram verschil van clubgenoot Stefan Ruys. Franky werd 7e. Op de Zeerob van schipper Dominique Van Haesendonck toonde Jens De Vrieze (GZD) toch wat meer ervaring dan Benny D'Hert (RZC). Jens werd 6e. Op de Black Bonito van schipper Rudi Dobbelare liet Erik Knuyt (EZV) zijn clubgenoot Stefan Dehaen een poepke ruiken ! Erik werd 5e. Op de Shadow van schipper Jean-Pierre De Brauwer moest Joël Luyts (RZC) het onderspit delven voor Bert Machiels (EFSA). Bert werd 4e... de meest ondankbare plaats, want hiermee val je nu juist buiten het podium. Op de Katriena van schipper Luk Boterman stond er geen maat op het meesterschap van Georges Vermeiren (ZKB), 2,5 kg meer dan Paul Smet (ZWB) ! Georges behaalde brons. Op de Blizzy van schipper Daniel Devriend werd na een spannende nek-aan-nekrace met Tim Broken (RZC), Theo Verkennis (KZV) bootwinnaar. Theo behaalde zilver. Tenslotte was het Robert Van de Wouwer (SZHC) die op de Liberty van schipper Gilbert Danneels ruim won van Sven Lodewijck (RZC). Dus goud voor Robert.

Spanning zat aan het weeglokaaltje van de RYCO. Een hele tijd was Georges Vermeiren kampioen in spe want met 53 vissen (46 scharren, 6 botten en een gulletje, gevangen met een bolletje lood van 6 ons wist hij te vertellen), goed voor 12,530 kg werd hij reeds gevierd en de nodige headline foto's werden al genomen tot de Blizzy aanmeerde want daar kwam Theo Verkennis met 58 vissen (54 scharren en 4 botten), goed voor 13,960 kg aandraven... dan maar voor nieuwe headline foto’s zorgen zekerst ! Niet voor lang echter want uiteindelijk was het Robert Van de Wouwer met 69 vissen (58 scharren, 10 botten en een pladijs), goed voor 15,630 kg die hiermee onverwacht kampioen van België werd... En nu ook weer nieuwe headline foto's dan maar ! We hebben ze dan maar alle drie samengevoegd en zo vinden jullie hierboven die heel speciale podium collage. Toch alle drie met een dik pak vis zo te zien !

KvB 2013, booteersten
De BOOTEERSTEN, vlnr: Erik Knuyt (EZV, 5e) - Georges Vermeiren (ZKB, 2e) -
Ronny Cleymans (EZV, 8e) - achterin een beetje verscholen: Franky Van Acker (ZTB, 7e) - Kampioen Robert Van de Wouwer (SZHC) - Theo Verkennis (KZV, 2e)
Bert Machiels (EFSA, 4e) - Jens De Vrieze (GZD, 6e) - Jackie Gevaert (ZTB, 9e)

Elke bootwinnaar werd bedacht met een zeer mooie beker geschonken door het VVBZ. De drie eersten kregen elk een BCSA-medaille. Buiten de nationale trui ontving onze nieuwe kampioen Robert Van de Wouwer ook nog 4 waardebonnen van 40 €, de tweede kreeg er 3, de derde 2 en de andere boot-eersten nog elk één Robert Van de Wouwer, kvB boothengelen op zee 2013waardebon. Deze bonnen zijn een donatie van het VVBZ en de FFBPM.
Al bij al kunnen we terugblikken op een zeer geslaagde finale van het kvB 2013. Prachtig weer met veel zon en veel vis. Als je de namen onder de foto van de boot-eersten bekijkt, dan spreken we toch over de crème van de Belgische Zeehengelsport. Met dank aan Danny Maes, onze bootmanager voor Oostende, aan de schippers en bootcommissarissen van dienst, aan de R.Y.C.O. en niet in het allerminst aan de sportieve directie van de BCSA-BA en het VVBZ voor hun medewerking aan het wellukken van dit evenement. De Fair-Play voor, tijdens en na de wedstrijd en de aangename sfeer die er tijdens de prijsuitdeling te noteren viel  mogen ook wel in de verf gezet worden.

De volledige uitslagen vinden jullie aansluitend op “Nieuwe internationalen”, en enkele sfeerbeelden met betrekking tot dit kvB. Als toemaatje publiceren wij daaropvolgend een updating van onze lijst "Palmares kampioenen van België sinds 1957", een lijst om te koesteren !


Nieuwe internationalen

Doordat Frans Wijns van EZV zich terugtrok waren er 7 plaatsen vacant in het select groepje van 18 elite vissers. Gaan de groep vervoegen : 12. Robert Van de Wouver (Sodipa), 13. Theo Verkennis (Kastelse Zeevissers), 14. Georges Vermeiren (De Gulle), 15. Erik Knuyt (De Egleghemse Zeevissers), 16. Sven Lodewijckx (Robby Fish), 17. Tim Brokken (Robby Fish) en 18. Benny D'Herdt (Robby Fish) Invallers, in de volgorde van hun eventuele oproeping;  1. Philippe Lebon (Dauphin Bleu Mer), 2. Kurt Mertens (Kontichse Zeevissers), 3. Jef Smets (Robby Fish), 4. Nico Opdebeeck (Robby Fish) en 5. Emiel Pasmans (Zeewolven Brasschaat).
De 3-daagse gaan dit jaar door op vrijdag 18 oktober vanuit Nieuwpoort, op zaterdag 19 oktober vanuit Oostende en op zondag 20 oktober vanuit Blankenberge. (Reservedata: 15 - 16 & 17 november en 6 - 7 & 8 december) De eerste vijf plaatsen zich voor het WK 2014 dat doorgaat in Weymouth - Zuid Engeland (voor meer hierover lees het rubriekje in het BCSA-NIEUWS "Driedaagse WK-selectiewedstrijden nu vanuit onze drie havens."


Enkele sfeerbeelden

RYCOHet clubhuis van de R.Y.C.O. zoals het er zondagmorgen bij lag. Misschien interessant om weten : Onder impuls van koning Leopold II werd met de bouw reeds einde van de 19 eeuw gestart maar pas in 1906 officieel ingehuldigd. De 2 wereldoorlogen brachten veel schade toe aan het gebouw, dat diende als legerlogementen. De vertrekken werden als slaapplaatsen gebruikt voor de bemanning van de U-boten tijdens de bezetting en op de toren kwamen zoeklichten en licht afweergeschut te staan. Er was lang sprake dat het gebouw zou worden afgebroken om plaats te maken voor een nieuwe zeesluis. Eens die plannen definitief opgeborgen, werd het gebouw begin 2002 als een beschermd monument geklasseerd. Maar is nog zoveel meer over te vertellen…

kvB 2013, Zeerob
Samen met de Zeerob wachten we een kwart uur op toelating om de haven buiten te varen.

kvB 2013, uitvaren
De ferry is binnen en eindelijk kunnen we op weg naar onze visstekken

kvB 2013, Jean met bot
Er werden mooie botten gevangen, ook op de controleboot had Jean his big one !

kvB 2013, uitmaak
De weeg en uitmaak namen Danny Maes en Robert Kanora voor hun rekening.

kvB 2013, Paul Cantareul
Philippe Lebon met Paul Cantareul, voormalig president van de FFBPM op bezoek

kvB 2013, Marcel de Scheemaecker
Marcel De Scheemaecker, in een vorig leven schipper van de Zeerob, aan het weeglokaaltje

kvB 2013, nieuwe kampioen van België
Robert Van de Wouwer wordt gelauwerd als 57e seniores kampioen van België


De uitslag van het 57e kvB seniores

Pl.
Bootp
Naam
Club Boot
ntal
Gewicht
Goud
1
Van de Wouwer Robert
SZHC
Liberty
69
15,630
Zilver
1
Verkennis Theo
KZV
Blizzy
58
13,960
Brons
1
Vermeiren Georges
ZKB
Katriena
53
12,530
4
1
Machiels Bert
EFSA
Shadow
51
11,770
5
1
Knuyt Erik
EZV
Black Bonito
40
9,970
6
1
De Vrieze Jens
GZD
Zeerob
37
9,570
7
1
Van Acker Franky
ZTB
Dolfijn
38
9,140
8
1
Cleymans Ronny
EZV
Lotte
27
7,860
9
1
Gevaert Jackie
ZTB
Marie-Lisa
27
7,620
10
2
Lodewijckx Sven
RZC
Liberty
59
13,810
11
2
Brokken Tim
RZC
Blizzy
54
12,080
12
2
Smet Paul
ZWB
Katriena
47
10,360
13
2
Luyts Joël
RZC
Shadow
40
10,070
14
2
Ruys Stefan
ZTB
Dolfijn
36
8,890
15
2
D'Hert Benny
RZC
Zeerob
31
8,810
16
2
Dehaen Stefan
EZV
Black Bonito
35
8,670
17
2
De Ranter Ronny
ZKB
Lotte
30
6,870
18
2
Lebon Philippe
DBM
Marie-Lisa
31
6,780
19
3
Aspeslag Jan
ZTB
Liberty
51
12,250
20
3
Mertens Kurt
KSV
Blizzy
47
11,160
21
3
Smet Jef
RZC
Shadow
41
9,310
22
3
Opdebeeck Nico
RZC
Katriena
36
7,730
23
3
Pigeolet Eric
DBM
Zeerob
29
7,280
24
3
Deheyder Peter
ZKB
Black Bonito
25
7,120
25
3
Pasmans Emiel
ZWB
Dolfijn
29
6,620
26
3
Benoey Pierre
VTE
Marie-Lisa
25
6,480
27
3
Lens Danny
ZKB
Lotte
17
4,400
28
4
Verrecas Erwin
ZWB
Liberty
43
10,840
29
4
Jespers Sam
RZC
Blizzy
51
10,830
30
4
Kesteleyn Joe
KSV
Shadow
35
8,760
31
4
Buls Wilfried
EFSA
Zeerob
30
7,130
32
4
Cooremans Dennis
EFSA
Black Bonito
25
6,160
33
4
Catteeuw Django
JHC
Marie-Lisa
26
6,140
34
4
Cole Bram
RZC
Dolfijn
23
5,570
35
4
Delva Marc
PMA
Katriena
22
4,750
36
4
Criar Marc
SZHC
Lotte
17
4,270
37
5
Gilies Tony
RZC
Blizzy
44
9,940
38
5
Scheiris Lucien
ZWB
Liberty
37
9,710
39
5
Poignie Christophe
ZKB
Shadow
32
7,510
40
5
Cordemans Tim
EZV
Black Bonito
25
6,050
41
5
Coremans Paul
RZC
Dolfijn
21
4,780
42
5
Evrard Stephane
DBM
Marie-Lisa
21
4,760
43
5
Wouters Leo
RZC
Zeerob
20
4,620
44
5
Steylaert Alfons
RZC
Katriena
18
4,450
45
5
Lommelen Peter
EZV
Lotte
6
1,690
46
6
Machiels Katrien
EFSA
Black Bonito
21
4,600
Totalen
1580
379,300
Gemiddelden per visser
34
8,246


PalmaresPalmares Kampioenen van België
vanaf 1957

KvB
Jaar Kampioenen Clubs Omschrijving van de Clubs
57e
2013
Vd.Wouwer Robert
S.Z.H.C
Sodipa Zeehengelclub Antwerpen
56e
2012
Van Acker Franky
Z.T.B.
Zeehengelclub Tubertini Beernem
55e
2011
Lens Danny
Z.K.B.
Zeehengelclub De Gulle Blankenberge
54e
2010
Gevaert Jackie
Z.T.B.
Zeehengelclub Tubertini Beernem
53e
2009
Van Hoorde Gino
G.Z.D.
De Gentse Zeeduivels
52e
2008
De Vrieze Jens
G.Z.D.
De Gentse Zeeduivels
51e
2007
Gevaert Jackie
Z.T.B.
Zeehengelclub Tubertini Beernem
50e
2006
Cloet Frans
Z.Z.M.
De Zalmvissers Meulebeke
49e
2005
Ruys Stefan
Z.T.B.
Zeehengelclub Tubertini Beernem
48e
2004
Dehaen Stefan
E.Z.V.
De Egleghemse Zeevissers
47e
2003
De Spiegelaere Luc
Z.T.B.
Zeehengelclub Tubertini Beernem
46e
2002
Gevaert Jackie
Z.T.B.
Zeehengelclub Tubertini Beernem
45e
2001
Gevaert Jackie
Z.K.B.
Zeehengelclub De Gulle Blankenberge
44e
2000
Vderschaeghe Peter
B.Z.K.
Brasschaatse Zeehengelclub
43e
1999
De Buyser Michel
B.Z.K.
Brasschaatse Zeehengelclub
42e
1998
De Ranter Ronny
Z.K.B.
Zeehengelclub De Gulle Blankenberge
41e
1997
Vderschaeghe Peter
Z.K.B.
Zeehengelclub De Gulle Blankenberge
40e
1996
Vderschaeghe Peter
D.V.K.
Zeehengelclub De Visser Koksijde
39e
1995
Vderschaeghe Peter
D.V.K
Zeehengelclub De Visser Koksijde
38e
1994
Everts Paul
V.V.D.
Vrije Vissers Diepenbeek
37e
1993
Gevaert Jackie
Z.K.B.
Zeehengelclub De Gulle Blankenberge
36e
1992
Geukens Karel
K.Z.D.Z.
Kapelse Zeehengelclub De Zagers
35e
1991
Bellens Rob
V.K.B.
Visserclub Kaart Brasschaat
34e
1990
Santy Danny
N.F.C.
Newport Fishing Club
33e
1989
Weyn Ludo
B.Z.C.
Borgerhoutse Zeehengelclub
32e
1988
Franssens Jef
B.Z.K.
Brasschaatse Zeehengelclub
31e
1987
Ludickhuyze Ludo
K.Z.D.Z.
Kapelse Zeehengelclub De Zagers
30e
1986
Van Impe Armand
Z.D.
Zeeduivels Schoten
29e
1985
Deheyder Peter
B.Z.C.
Borgerhoutse Zeehengelclub
28e
1984
De Buyser Michel
B.Z.K.
Brasschaatse Zeehengelclub
27e
1983
Van Emmerick Wim
L.V.C.
Leeuwlantvisserclub Deurne
26e
1982
De Buyser Michel
B.Z.K.
Brasschaatse Zeehengelclub
25e
1981
Van Emmerick Wim
L.V.C.
Leeuwlantvisserclub Deurne
24e
1980
De Kuyfer August
W.Z.K.
Wilrijkse Zeehengelclub
23e
1979
Lauwereijssen Rol.
K.Z.D.Z.
Kapelse Zeehengelclub De Zagers
22e
1978
De Buyser Michel
B.Z.K.
Brasschaatse Zeehengelclub
21e
1977
Lauwers Isidoor
Z.D.
Zeeduivels Schoten
20e
1976
De Neef August
A.Z.C.
Antwerpse Zeecentrale
19e
1975
Grisay Alain
E.C.B.
Espadon Club van België
18e
1974
Derger Georges
C.M.
Centrale Mer Bruxelles
17e
1973
Dua Frank
S.I.B.P.
Société industrielle Belge des Pétroles
16e
1972
Quirijnen Frans
A.B.V.
Anglo Belge Vissersclub Antwerpen
15e
1971
De Haeck Georges
E.C.B.
Espadon Club van België
14e
1970
Durant René
C.M.
Centrale Mer Bruxelles
13e
1969
Molin René
Z.W.
Zeewolven Schoten
12e
1968
Rega Albert
E.C.B.
Espadon Club van België
11e
1967
Duerinck Armand
L.V.C.
Leeuwlantvisserclub Deurne
10e
1966
Corens Sylvain
S.I.B.P.
Société ind. Belge des Pétroles, Antw
9e
1965
Jongenele Piet
S.I.B.P.
Société ind. Belge des Pétroles, Antw
8e
1964
Smits Piet
S.I.B.P.
Société industrielle Belge des Pétroles
7e
1963
Hoirelbeke Frans
A.Z.C.
Antwerpse Zeecentrale
6e
1962
Masson C. (voorn?)
E.C.B.
Espadon Club van België
5e
1961
Bee David
Ruffel
Zeehengelclub De Ruffel Zeebrugge
4e
1960
Ronsmans François
E.C.B.
Espadon Club van België
3e
1959
Mvr Stevens Claire
E.C.B.
Espadon Club van België
2e
1958
Anciaux (voorn?)
C.M.
Centrale Mer Bruxelles
1e
1957
Rouleau Edouard
E.C.B.
Espadon Club van België

Informatie over de vorige kampioenschappen van België 2011 en 2012 is terug
te vinden in het Archief onderaan de pagina met BCSA NIEUWS

top