newsflash

Laatste update 01.10.2020
(1e publicatie: 21.05.2011)

S & B Zeehengelclub Seawitch vzw

Contact Seawitch

Contactadres
Jean Geerts, voorzitter
Walemstraat, 175
2860 Sint Katelijne Waver (bij Mechelen)
tel: 15-20 26 10
GSM: 0473 46 19 14

Bankrekening Seaw.
IBAN code:
BE43 3200 2456 3201
BIC: BBRUBEBB

Ondernemingsnr.
424 790 417

ZESDAAGS KMI
WEERBERICHT KUST :

naar introductie

Once in a lifetime

Het is de droom van iedere sportvisser om ooit eens een grote vis te vangen, zo iets waar men terecht fier kan over zijn er waar men voor de rest zijn leven met veel plezier aan kan terugdenken en ook aan de dag dat men die binnenboord haalde. De Amerikaanse schrijver Ernest Hemingway, zelf een fervent zeevisser, omschreef  ooit in zijn  beroemde novelle “The Old Man and the SeaWim Van Pelt” iets dergelijks hoe een oude bejaarde Cubaan op zijn 85e in een kleine boot en op zijn eentje er op uit trok om kost wat kost een grote aan de haak te slaan en inderdaad na een tijdje had hij een enorme marlijn aan de haak. Het dier was zelfs zo groot en sterk dat het zijn bootje voor meerdere dagen op sleeptouw nam. De Cubaan gaf niet op en uiteindelijk won hij de strijd. Hij bond de enorme vis vast aan de zijkant van de boot om er zo huiswaarts mee te varen. Op de lange weg terug naar de kust vielen haaien, aangetrokken door het bloed, het lichaam van de vis aan. Uiteindelijk bleef er van zijn vis alleen nog de karkas over.

Wanneer hij totaal uitgeput in de haven belande had iedereen toch een enorme bewondering voor Santiago, want dat was zijn naam. Hij had zijn grote beet en daar hij pas op 102-jarige leeftijd overleed heeft hij er nog jarenlang lang kunnen van nagenieten. De “oude man en de zee” is trouwens een song hierover, een van de mooiste uit het repertoire van Danna Winner.

Ons nieuwbakken Seawitchlid Wim Van Pelt de slotenmaker van de markt uit Sint Katelijne Waver zal in de morgen van onze zoveelste Deal trip op woensdag 23 juni 2010 zeker niet gedacht hebben dat het zoals voor Santiago voor hem D-day zou worden want net zoals clubgenoten Jules, Werner, Kris, Paul en Jean was het in de eerste plaats de intentie om zoveel mogelijk stekelroggen en hondshaaitjes te vangen. Het was echt zonnig die dag, niet te warm met een ideale Zuid-Wester van een paar Beaufort, wat in feite Morning Starfishneerkomt op landwind aan de Oostkust van Engeland, en er stond ook voldoende stroom om er een visrijke dag van te maken. Daar de vangsten aan de buitenkant van Goodwin Sands (zandbank) de vorige dagen maar zus en zo waren besliste Dave Lawrence, schipper van de Gary Ann om aan de binnenkant van de bank te gaan vissen en daarom ging hij voor anker een mijltje uit de kust van Kingsdown waar er in een modderige bodem op een diepte van 14 meter gevist zou worden. Al vlug kwamen mooie hondshaaien boven en ook kon Kris zijn allereerste rog ooit binnenhalen, eentje van 5,5 kg met een vleugelbreedte van 62 cm, trouwens de grootste rog van de dag.  Jules haalde ook nog een kanjer van een rog boven en Paul had er zelfs drie die dag.  Rond een uur of twee ging de Kris met rog van 5 kgstroom wat liggen en plots kreeg Wim een enorme aanbeet. De vis ging geweldig te keer en al goed dat zijn 3/0 haak stevig in de vis vast zat want onze schipper, die meteen zag dat het om een zeer grote zeebaars ging, had het erg moeilijk om de vis in zijn net te landen. Het beest sprong er wel 2 x uit zeg!. Gelukkig had Wim de slip van zijn molen correct ingesteld want anders had hij het wel kunnen schudden. Op het weegapparaat van de schipper las deze 13 pond en 12 ons af wat neerkomt op 6,230 kg. Het beest was 86 cm lang en had een buikomtrek van wel 44 cm. Apetrots was onze Wim… hoe zou je zelf zijn. Zo’n beest vang je maar eens in een mensenleven… once in a lifetime! En Wim is pas 50 dus heeft hij nog een hele boel jaren voor zich om er van te genieten eer hij… 102 wordt! Zeebaarzen zijn schitterende sportvissen die bovendien ook nog voortreffelijk smaken.

Buiten deze zeebaars, een vijftal roggen, enkele zeer mooie steenbolken werden er ook nog 42 hondshaaien bovengehaald, allemaal dik in de maat. Verassend was ook de vangst van CirkelJean van een grote eigenaardige roodgekleurde zeester met wel 12 armen. Bij navraag zou het om een Morning Starfish of Sun Starfish gaan en die blijken wel erg zeldzaam te zijn in onze Europese contreien.

Na het nemen van een groepsfoto aan de “steiger” van de Gary Ann, met de zeebaars erbij uiteraard, gingen we gewoontegetrouw nog naar de Kings Head pub om even na te genieten van deze heerlijke dag. Daar was het een drukte van jewelste want er werd voor de wereldbeker gevoetbald op dat moment, er stonden wel drie TV schermen opgesteld in die pub. Iedereen werd daar gek bij het eindsignaal wanneer Engeland het met 1-0 haalde van Slovenië in Zuid-Afrika en naar de volgende ronde kon. Echt niet-te-geloven, je moet dit meemaken zeg! Dus weer een zeer geslaagde Seawitch trip, zeker dat we er een reuze vangst op ons rijk gevuld clubpalmares kunnen bijschrijven.

top