newsflash

Laatste update 01.10.2020
(1e publicatie: 21.05.2011)

S & B Zeehengelclub Seawitch vzw

Contact Seawitch

Contactadres
Jean Geerts, voorzitter
Walemstraat, 175
2860 Sint Katelijne Waver (bij Mechelen)
tel: 15-20 26 10
GSM: 0473 46 19 14

Bankrekening Seaw.
IBAN code:
BE43 3200 2456 3201
BIC: BBRUBEBB

Ondernemingsnr.
424 790 417

ZESDAAGS KMI
WEERBERICHT KUST :

naar de Archieflijst onderaan het BCSA-BA NIEUWS

BELGIAN CONFEDERATION OF SEA ANGLERS - BOAT ANGLING -

 

van 29 mei tot 1 juni 2014

Nederlanders ongenaakbare winnaars
België moeizaam 3e

  Nederland Duitsland België Luxemburg  
 
1e
2e
3e
4e
 

Traditiegetrouw werd dit tweedaags meerlandentreffen vervist tijdens de Hemelvaart verlofperiode tussen Nederland, Duitsland, Luxemburg en België. Dit jaar was het de beurt aan de Hollanders en deze verkozen om vanuit Neeltje Jans van 29 mei tot 1 juni 2014 te organiseren. Op het meesterschap van onze Noorderburen stond geen maat, zij namen niet alleen het ganse individueel podium voor hun rekening, maar werden bovendien schitterend team winnaar. Onze Belgen, samengesteld uit leden van de Brasschaatse Zeewolven als winnaar van de beker van België 2013, hadden blijkbaar een complete off-day op dag 1 en eindigde laatste. Gelukkig herpakten zij zich de volgende dag met een tweede dagprestatie en hierdoor konden zij zich op de valreep voor het podium plaatsen.
Nations Cup 2014 Neeltje jans Belgisch Team
Het Belgische (Zeewolven-) team, vlnr : Paul Smet (18e), Dirk Van Buggenhout (knap 4e), Miel Pasmans (11e), Lucien Scheiris (16e), François Lorio (14e) en kapitein/BCSA-BA afgevaardigde Theo Verkennis. (Foto R. De Ranter)

 

Catch and Release systeem:
De organisatie van de Nation Cup is een toerbeurt en dit jaar was Sportvisserij Nederland aan bod. Als uitvalbasis opteerden zij voor het Hotel van der Valk in het Zeeuwse Goes … top klasse ! Onder impuls van Wil Franken, tevens kapitein van de Nederlandse ploeg, geassisteerd door Leen van Wensen vond op Hemelvaartsdag 29 mei na het gezamenlijk avondmaal de kapiteinsvergadering plaats. Het grote verschil met de vorige edities was de introductie van een catch en release systeem waar de vissen na toekenning van punten onmiddellijk teruggezet worden. Het feit dat het soms heel moeilijk bleek bij een wedstrijd op gewicht om de vis daarna kwijt te raken lag aan de basis van hun experiment. Alles kon nu aan boord gebeuren en bij het verlaten van de kotter in Neeltje Jans was de uitslag al opgemaakt en tevens gecontroleerd en goedgekeurd door de kapiteins.cartoon
Toegekende punten variëren per soort vis: Voor steenbolk, dwergbolk en wijting wordt 1 punt toegekend. Voor schar wordt dit 2 punten, voor pladijs, bot en horsemakreel krijgt men 3 punten. Alle soorten ponen zijn goed voor 4 punten. Voor gul, zeebaars en tong zou je 5 punten krijgen en tenslotte waren gladde en hondshaaien goed voor 25 punten. Dus vissen op deze laatste soort was de boodschap. Alle andere, niet op de lijst vermeldde vissen, krijgen 2 punten. Aan geep, makreel, zeeforel, paling en zalm worden geen punten toegekend. Er werd beslist om alle vis te laten tellen, dus ook ondermaatse. Iedere visser krijgt een emmer met zijn naam er op en de controleurs zouden om de 15 minuten langs komen om de vis te noteren en terug te zetten.  De controle aan boord wordt verricht door Sportvisserij Nederland bijgestaan door de niet in wedstrijd vissende kapiteins van België en Luxemburg.
Er zou gevist worden in twee gelijke periodes van 2:30 uur met een break van een uur voor een warme lunch in het onderdek. Iedere deelnemer wordt per dag bedeeld met 800 gram leeglopers en 500 gram stokmossels.

30 mei, eerste wedstrijddag:
De Maatje Adriana  ging voor anker in de omgeving van de ZBJ boei. Het Nederlandse team had daags voordien daar nog getraind en er bleek voldoende vis te zitten. In een zonnige NO maximaal 3 Beaufort werd er op een diepte van om en bij de 22 meter gevist. Er werd vooral wijting en schar gevangen maar ook enkele pladijzen, horsmakrelen en rode ponen. Tevens werden er 6 toonhaaitjes en 2 hondshaaitjes gevangen. De langste vis was vandaag een Dirk Van buggenhout met hondshaaigladde haai van 76 cm door John Scheiffer uit Luxemburg geland. Bij ons kon enkel Dirk van Buggenhout een haaitje gevangen krijgen (zie foto Dirk rechts). Nylon op je molenspoel gaf vandaag merkelijk een beter resultaat ondanks de diepte en zware stroming. Lood van minimaal 250 gram was een must. De soort van onderlijn speelde niet echt een rol, maar in het begin werkte verzwaarde afhouders met gele bezemstelen of een niet verzwaarde inox-onderlijn het best. Het viel op dat onze Zeewolven-Belgen niet gewoon waren om op grote boten te vissen. Kwam daar bovenop dat de Luxemburgers en Duitsers niet al te ver uitgooiden en hierdoor vaak breiwerk aan te pas kwam waar vooral onze mensen veel last van hadden. Het was een kwestie van aanpassen; je moest je eigen lijn zo snel mogelijk terug uitdraaien en opnieuw ingooien wat de totaalvangst uiteraard niet ten goede kwam. Na de eerste periode stond Dirk echter mooi aan de leiding, doch door eerder vernoemd euvel viel Dirk stil. Ook al omdat men aan stuurboord meer wijting ving en aan bakboord dan weer meer platvis zouden zijn puntentotaal naar beneden halen. In de dag klassering eindigde onze mannen als volgt: Dirk op plaats 4, Lus werd 13e, Miel 16e, Cois 18e en Paul uiteindelijk 20e. België werd vierde. Qua ambiance en teamspirit waren de Zeewolven echter numero uno (… ook aan de bar)

Zaterdag 31 mei, tweede en laatste wedstrijddag:
De avond ervoren werd bij het diner afgesproken dat we op dag 2 ons niet gingen laten ringeloren en we resoluut voor een podiumplek zouden gaan.  Iedereen ging zelfs op tijd naar zijn kamer om het materiaal in orde te brengen en onderlijnen bij te maken.
De wedstrijdleiding had besloten om naar delfde stekken te trekken. Er werd nu gevist op een diepte van 21 meter.  Men startte allen met nylon en inox afhouders al dan niet verzwaard en verder gele pareltjes op de haaklijntjes. Het was er aan te merken dat de Zeewolven sterk gemotiveerd aan de start kwamen vandaag. Zij wilden absoluut van plaats 4 weg en zo de meubelen nog redden van de uppercut daags voordien. De vangsten waren nagenoeg dezelfde als die van gisteren, maar er werden minder haaitjes genoteerd. Onze ploeg ving echter al snel vele 3 punters. Zo ving Miel Pasmans vandaag zelfs 4 horsmakrelen en een bot, Dirk ving 2 horsmakrelen en Paul, Lus en Cois elk eentje. Vandaag werden er slechts 3 haaien gevangen, 2 ervan waren voor onze mannen. Dirk ving er eentje van 82 cm, maar Miel deed er nog een schepke bovenop met een gladde haai van 94 cm, Miel met toonhaaimeteen goed voor  de trofee voor de grootste vis van het  toernooi. (zie foto links) Hiermee hadden onze mannen toch al iets gewonnen. Onverwacht kreeg  Cois een aanbeet van een gulletje, een torreke, piepklein weliswaar maar dit waren toch 5 volle punten.  Resultaat van de dag:  Miel en Dirk deelden plaats 5, Cois op 9, Paul op 15 en Lus op 17.  België werd 2e na Nederland en hierdoor waren ze zeker van een podiumplaats en dus weg van plek 4, het beoogde doel aan de aftrap in de morgen.


Einduitslag en nabeschouwingen:
Op de suprematie van de “Ollanders” stond geen maat!  Michel van Giezen behaalde het goud met slechts 2 klassementspunten. Verdiend dus want hij won beide wedstrijddagen. (zie foto hieronder rechts) Zijn landgenoten John Soederhuijssen behaalde de tweede plaatsNations Cup 2014 Winnaar Michel van Griezen met 5 punten en André Verdonk pakte het brons met 7 punten. Onze Dirk Van Buggenhout werd 4 en eindigde als eerste Zeewolf-Belg met 9 punten. Miel werd 11e, Cois 14e, Lus 16e en met Paul sluiten we rijtje die op een 18e plaats eindigde. Ook team-goud voor Nederland, zilver voor Duitsland en brons voor België. Luxemburg eindige laatste. Details van individuele en team prestaties met resultaten zijn onderaan de sfeerbeelden te vinden.
Tijdens het slotbanket op zaterdagavond werden de prijzen uitgereikt door Ron Gatowinas van Sportvisserij Nederland. Voor elk land was er een trofee en er waren medailles voor de eerste drie naties. Ook kregen de drie individuele winnaars medailles. Onze Miel Pasmans ontving de trofee voor de grootste vis, een haai van 94 cm. Voor de eerste prijswinnaar was er tevens de befaamde zilveren haak van Zeehengelsport. Knap werk van Wil Franken en zijn entourage. Iedereen was erg tevreden en er heerste een toffe sfeer. Paul Smet had zelfs een liedje gemaakt voor Miel over zijn grootste vis. De Zeewolven bevestigden dat zij veel hadden bijgeleerd. Ze beseffen ook dat het fout was om niet, zoals de Duitsers en Hollanders, een dagje vooraf te komen kijken en uitproberen vanop een grote kotter. Wat het systeem met toekenning van punten betreft dient wellicht hier en daar nog wat bijgeschaafd te worden. Het puntenverschil met een haai is wellicht een beetje groot. Maar ook de andere deelnemers zullen wel wat bijgeleerd hebben want zij zullen daar in Goes de kreet van de Zeewolven-Belgen niet snel vergeten “ Zeewolven… Hoi” wist Theo in zijn verslag te melden.

Lucien Scheiris, voorzitter van de Brasschaatse Zeewolven
Wij vroegen aan Lucien (Lus) Scheiris, voorzitter van de Brasschaatse Zeewolven, wat er fout was gelopen in Neeltje Jans.
Lus : Onze jongens hebben op dit toernooi alles gegeven, maar het mocht niet baten. We hadden een paar details over het hoofd gezien, zoals bv dat we vooraf geen oefening hadden ingelast om het vissen vanop een kotter onder de knie te krijgen. Verder was vissen met nylon een must en de keuze van de haak was ook heel belangrijk, een 6 en geen 4 ! De visser die een haai kon verschalken had hiermee een voorsprong die je daarna niet meer kon goedmaken. De eerste dag hadden we voor een foutieve manier van vissen gekozen en hierdoor liepen we een achterstand op die ons op de 4e plaats bracht. Dirk Van Buggenhout was de enige die een hondshaai kon binnendraaien. Op de 2e dag hadden we goed overlegd met onze kapitein Theo Verkennis want die wist ons te vertellen welke de beste manier van vissen was en de juiste draad, afhouders en haken waren. Hierdoor hebben we toch voor wat meer weerwerk kunnen zorgen. Op die dag waren Miel Pasmans (haai van 94 cm lang) en weer Dirk Van Buggenhout (haai van 82 cm) de kamaraden die ons op de tweede plaats brachten.
Toch een dikke proficiat voor onze leden en ook voor onze kapitein Theo Verkennis. Met dit toernooi zijn we weeral een ervaring rijker. Wij hebben ons best gedaan !


Tot daar Lus

 

Enkele sfeerbeelden

Nations Cup  2014, Maatje Adriani Maatje Adriana, Neeltje Jans. Vooraan Theo Verkennis (na 2e wedstrijddag)

Nations Cup 2014, actiefoto op de Maatje AdrianiLinks onderaan Dirk Van Buggenhout en Paul Smet rechts van het trio

Nations Cup 2014, Miel en FrançoisMiel Pasmans met de langste haai van het toernooi en François Lorio

Nations Cup 2014, Dirk Van BuggenhoutDirk Van Buggenhout met een van zijn mooie haaien

Natiosn Cup 2014, Paul SmetPaul Smet, minst gelukkige Zeewolf... volgende keer beter zekerst ?

Nations Cup 2014, Lus Scheiris
Lucien Scheiris weet nu hoe het moet

Nations Cup 2014, door de SluisEen allerlaatste maal door de Noordzeesluis, terug van weggeweest.

Nations Cup 2014, aan tafelNog even nakaarten tijdens het sluitingsbanket in het hotel te Goes

Miel Pasmans met de trofee van de grootste haai, uitgereikt door Ron ... Miel Pasmans ontvangt de speciale trofee voor de grootste vis uit handen van
Ron Gatowinas, een van de big wheels van sportvisserij Nederland.

Nations Cup 2014, België derdeBrons voor België als team. Vlnr: Lus Scheiris, François (Cois) Lorio, Miel Pasmans en Paul Smet. Gehurkt: kapitein Theo Verkennis en Dirk Van Buggenhout...
Het begin van een lange avond ... kan je nu reeds niet naast kijken !

Met dank aan Theo Verkennis, Wil Franken en Ronny De Ranter voor het bezorgen van deze mooie foto's en voor hun bijdrage aan dit verslag

De individuele einduitslag

Pl.
Naam
Natie
Dag 1
Dag 2
ntal
vissen
Tot.
kl.p
nvp
kl.p
nvp.
kl.p
G
Van Giezen Michel
Nederland
116
1
94
1
107
2
Z
Soederhuijssen John
Nederland
115
2
72
3
90
5
B
Verdonk André
Nederland
100
5
82
2
112
7
4
Van Buggenhout Dirk
België
108
4
63
5
79
9
5
Heyer Jorg
Duitsland
115
2
52
9
84
11
6
Kroger Christian
Duitsland
84
8
69
4
94
12
7
Van Bommel Louis
Nederland
86
6
62
7
93
13
8
Micucci Batti
Luxemburg
86
6
47
12
70
18
9
Scheiffer John
Luxemburg
79
9
49
11
70
20
10
Van Gastel Christ
Nederland
57
13
56
8
66
21
11
Pasmans Emiel
België
49
16
63
5
57
21
12
Moller Stefan
Duitsland
68
11
47
12
62
23
13
Maraschin Gilbert
Luxemburg
71
10
44
15
77
25
14
Lorio François
België
46
18
52
9
63
27
15
Paulitz Uwe
Duitsland
57
13
45
14
62
27
16
Scheiris Lucien
België
57
13
43
17
63
30
17
Herrmann Kai
Duitsland
62
12
0
20
62
32
18
Smet Paul
België
37
20
44
15
58
35
19
Remy Guy
Luxemburg
48
17
24
19
50
36
20
Maraschin Ralph
Luxemburg
45
19
27
18
53
37
nvp = aantal vispunten
kl.p = klassementspunten


Landenklassering

Plaats
Natie
Dag 1
Dag 2
Totalen
Tot. vp
Goud
Nederland
1 (27 pp)
1 (21 pp)
2 (48 pp)
840
Zilver
Duitsland
2 (46)
3 (59)
5 (105)
599
Brons
België
4 (71)
2 (51)
6 (122)
562
4
Luxemburg
3 (61)
4 (75)
7 (136)
520
pp = plaatspunten beste 4 deelnemers
Tot. vp = totaal aantal vispunten per land van hun 5 teamleden


Trofee voor de grootste vis

werd dus door Emiel Pasmans gewonnen, met een toonhaai
(al dan niet gevlekt) van 94 cm.

 

45e Nations Cup in 2015
Badge DMV

Dit meerlandentreffen is gepland tijdens de Hemelvaart verlofperiode van 14 tot 17 mei 2015 te Fehmarn, een eiland van de Oostzee in de nabijheid van Heiligenhafen. Er zal daar op drift gevist worden want het is dan de beurt aan het Deutscher Meeresangler Verband om in hun eigen achtertuin te organiseren. Traditie getrouw nemen naast België, Duitsland, Luxemburg en Nederland nu ook Oostenrijk, Zwitserland en waarschijnlijk Polen deel, want elk land mag telkens enkele buurlanden uitnodigen.