newsflash

Laatste update 01.01.2021
(1e publicatie: 21.05.2011)

S & B Zeehengelclub Seawitch vzw

Contact Seawitch

Contactadres
Jean Geerts, voorzitter
Walemstraat, 175
2860 Sint Katelijne Waver (bij Mechelen)
tel: 15-20 26 10
GSM: 0473 46 19 14

Bankrekening Seaw.
IBAN code:
BE43 3200 2456 3201
BIC: BBRUBEBB

Ondernemingsnr.
424 790 417

ZESDAAGS KMI
WEERBERICHT KUST :

naar de Archieflijst onderaan het BCSA-BA NIEUWS

Jan Aspeslag 2013Jan Aspeslag en Nederland winnen de 43e Nations Cup,
een organisatie van de
B.C.S.A. - B.A. en het V.V.B.Z.

België eervol derde

Torenhoog favoriet waren we, want niemand, maar dan ook niemand zou ons kunnen kloppen in Blankenberge, zeker weten !... Maar dat de weermaker de grote spelbederver zou worden, daar hadden we niet op gerekend want in een ZW 5 à 6 konden we het wel schudden aan onze kust. Gelukkig hadden we tijdig een alternatief uitgedokterd en trokken we met gans het gezelschap een inderhaast afgehuurde touringcar richting Nederland om er vrijdag 9 mei met de Sunbream vanuit Hansweert de Westerschelde op te varen en op zaterdag 10 mei in eenzelfde scenario maar dan met de Marjoes vanuit Bruinisse om het dan in de Oosterschelde te proberen. Dat we daarmee het thuisvoordeel aan de Hollanders afgaven moesten we er dan maar bijnemen. Alhoewel we toch op een degelijke visserij in Holland gehoopt hadden werd het helaas een echte catastrofe... we noteerden slechts 21 maatse vissen over de twee dagen. Vooraf hadden we beslist om elke vis te meten en al maar goed ook want Jan Aspeslag (foto hiernaast) ving 2 mooie (lange...) palingen, elke dag eentje en telkenmale goed voor een 2e individuele dagplaats. In de einduitslag werd hij hiermee algemeen winnaar voor de Nederlanders Linda Van de Velde en Louis Van Bommel. Als natie won Nederland voor Luxemburg, België en Duitsland. Als uitvalbasis hadden we ook nu weer voor het Europahotel in Bredene gekozen.

Nations Cup 2013 Sunbear
Vrijdag 9 mei 2013
. Kwart over zeven en iedereen de touringcar op. Om 9 uur in Hansweert naar de Sunbear en iets voor tienen begonnen we aan de 1e wedstrijddag in de Westerschelde. Voor elke dag waren er voor iedereen 40 Franse tappen en een halve kilo leeglopers voorzien. De boot werd verdeeld in 5 sectoren van vier man waarvan eentje van elke natie deel uitmaakte. Er werd per sector 4 x van plaats gewisseld. Er stond een zware wind die soms opliep tot wel 7 Beaufort. Hierdoor ging de boot door zijn anker en begon te slippen en te slingeren. Tijdens de eerste pauze besloot de schipper dan ook om de boot te verleggen en dit was ook het geval tijdens de laatste pauze. In totaal werden er slechts 8 platvissen en een paling van wel  55 cm bovengehaald, gemeten en onmiddellijk weer terug gezet (nou ja, buiten de paling uiteraard...). Dagwinnaar werd de Luxemburger Ralph Maraschin voor Jan Aspeslag (de enige Belg die er eentje kon vangen die dag). Linda Van de Velde, Nederlandse en enige vrouw van het gezelschap, werd derde. Luxemburg eindige als eerste team voor Nederland en België. Duitsland bleef vis-loos achter. De Luxemburgers waren de koning te rijk !

 

Nations Cup 2013, alternatieve visplaatsen

Zaterdag 10 mei, 2e en laatste wedstrijddag. Nog vroeger uit de veren want de bakker en de touringcar kwamen nog vroeger langs. Bruinisse ligt nu eenmaal een beetje verder en er moest nu zelfs over de Zeelandbrug gereden worden. Iets na 9 konden we toch al inschepen aan boord van de Marjoes, een ruimere boot maar we moesten nog wel Nations Cup 2013, Jackie Gevaertdoor de sluis om van de Grevelingen op de Oosterschelde te geraken en dit duurde wel een tijdje. Hierdoor kon de wedstrijd pas om 10u40 aanvangen. In de voormiddag stond er weliswaar minder wind, maar die wakkerde in de namiddag weer stevig aan. We hadden nog een extra 5 kg zagers op de kop kunnen tikken want die zijn wel nodig voor de Oosterschelde. Er werden terug botten gevangen, maar nu ook enkele pladijzen, een vijfdradige meun, een puitaal en een paling van 53 cm. Die laatste nam onze Jan voor zijn rekening en weer op de valreep in de laatste periode. Een kleine pieterman was eveneens van de partij maar was net geen 15 cm, maat die door de kapiteinsvergadering (uitzonderlijk) als minimum werd vastgelegd. Dagwinnaar werd André Verdonk voor Jan Aspeslag, Louis Van Bommel en voor Linda Van de Velde. Stefan Ruys en Jackie Gevaert konden elk hun visje ter meeting aanbieden... een late eerredder ? (Terloops, we hebben vernomen dat Jackie wel 30 stel onderlijntjes uitprobeerde en er ondertussen almaardoor aan het bijknopen was!) Stephan Vandenherrewege en Franky Van Acker bleven vis-loos achter. De slechte visvangsten waren het gevolg van een te lange koude winter volgens een kenner. Nederland eindigde als eerste team, België werd tweede, Luxemburg derde en Duitsland ook nu weer laatste.

Nations Cup 2013, Theo en RonnyDoor optelling van de plaatsprestaties kwam Nederland als eerste uit de laptop van Theo, Luxemburg werd tweede, België derde en Duitsland eindige als laatste natie. Individueel haalde Jan Aspeslag het voor de Nederlanders Linda Van de Velde en Louis Van Bommel. Stefan Ruys werd 8e en Jackie Gevaert 11e. Acht deelnemers konden geen enkel visje verschalken waaronder spijtig genoeg ook Franky Van Acker en Stephan Vandenherrewege. Wat zou dit anders geweest zijn moest alles in Blankenberge doorgegaan zijn !

Tenslotte verheugen wij er ons op dat de sfeer onderling en tussen de deelnemende teams zeer goed en top te noemen was. De verbroedering werd tot in de late (of vroege...) uurtjes in de hotelbar gevierd. Ons organiserend trio Theo Verkennis, Ronny De Ranter en Paul Phlips hebben alles, maar dan ook alles uit de kast gesleept om er nog iets degelijks van te maken, iets wat blijkbaar toch door elke deelnemer geapprecieerd werd. Meer valt er hierover niet te vertellen of toch.. Jan Aspeslag, winnaar Ntions Cup 2013jullie gaan zich zekerst afvragen wat er achteraf met het aas gebeurd is ? Wel de leeglopers en zagers werden over boord gekapt en de tappen die hebben onze Belgen allemaal mee naar huis genomen... slim bekeken ! De uitslagen vinden jullie onderaan na de sfeerbeelden.

Volgend jaar is het de beurt aan Nederland om de 44e Nations Cup te organiseren. Hun thuisbasis wordt Hotel Goes. Er wordt gevist vanop de maatje Adriana vanuit Neeltje Jans. Deze 2-daagse zal ook dan weer plaats vinden tijdens de Hemelvaartverlofperiode en welbepaald van 29 mei t/ 1 juni 2014. Er zal volgens een puntensysteem gewerkt worden. De brochure met uitnodiging hebben we van Wil Franken al ontvangen. Zoals gebruikelijk zal de winnende club van de beker van België 2013 uit hun aangesloten leden de ploeg opstellen die België daar zal vertegenwoordigen... maar diene beker gaan we eerst nog vervissen.


Enkel sfeerbeelden van de 43e Nations Cup

Nations Cup 2013, touringcarTerug met de touringcar uit Holland aan het Europahotel in Bredene, de 2-daagse zit er op.

Nations Cup 2013, goud voor NederlandGoud voor Nederland, vlnr Linda Van de Velde, kapitein Wil Franken, Louis Van Bommel en Koos Roels. Gehurkt: André Verdonk en Cees Van de Velde.

Nations Cup 2013, zilver voor LuxemburgZilver voor Luxemburg, vlnr Kapitein John Palgen, Norbert Steyer, Ralph Maraschin en André Stemper. Gehurkt: Jean-Pierre Hansen en Fred Wagner.

Nations Cup 2013, brons voor België
Brons voor België, Vlnr: Stefan Ruys, Franky Van Acker, Jackie Gevaert en Jan Aspeslag. Gehurkt: kapitein Theo Verkennis en Stephan Vandenherrewege. Een sterke delegatie van Zeehengelclub Tubertini uit Beernem... als we hadden kunnen vissen vanuit Blankenberge.

Nations Cup 2013, Duits teamDuitsland werd vierde. Naast onze erevoorzitter Fernand Vools, vlnr: Rüdiger Lucht, Jens Hapke, Karl Schmidt geflankeerd door Ronny De Ranter. Gehurkt: kapitein (en deelnemer aan de wedstrijd) Jens Illmaier en Christian Blanke.

Nations Cup 2013, BredeneDuitsers Jens Illmaier en Karl Schmidt flankeren Paul Phlips, presentator van dienst.

Nations Cup 2013, sluitingceremonie in het EuropahotelAlgemeen organisator Paul Phlips, de Luxemburgse kapitein John Palgen, sportbestuurder en wedstrijdorganisator Ronny De Ranter en de Luxemburger René Royer

Nations Cup 2013, souvenirplakket

Iedere kapitein ontving een glazen souvenirplakket met lasergravure op een aluminium schijf aangebracht naar een ontwerp van Paul Phlips.

De individuele einduitslag

Plaats
Naam
Natie
Dag 1
Dag 2
Totalen
1
Aspeslag Jan
België
2
2
4
2
Van de Velde Linda
Nederland
3
4
7
3
Van Bommel Louis
Nederland
5
3
8
4
Marachin Ralph
Luxemburg
1
9
10
5
Verdonk André
Nederland
13
1
14
6
Steyer Norbert
Luxemburg
13
5
18
7
Wagner Fredy
Luxemburg
4
15
19
8
Ruys Stefan
België
13
6
19
9
Illmaier Jens
Duitsland
13
7
20
10
Stemper André
Luxemburg
6
15
21
11
Gevaert Jackie
België
13
8
21
12
Roels Koos
Nederland
13
10
23
20
Van Acker Franky
België
geen enkele vis
20
Vandenherrewege Stephan
België
geen enkele vis


Landenklassering

Plaats
Natie
Dag 1
Dag 2
Totaal
Goud
Nederland
2
1
3
Zilver
Luxemburg
1
3
4
Brons
België
3
2
5
4
Duitsland
4
4
8


Andere trofeeën

Deze voor de langste vis ging naar Jan Aspeslag met een paling van 55 cm.
De Luxemburger Ralph Maraschin kreeg met 4 botten de trofee voor de meeste platvissen.
De trofee voor de meeste gullen hebben we aan de Duitser Rüder Luch geschonken omdat die tijdens het trainingsvissen op de Bon Vivant van donderdag 8 mei twee gullen ving waarvan eentje van 6 kg en 87 cm lang. (eigenlijk is dit buiten wedstrijd, maar ja ...)
Hetzelfde voor de meeste wijtingen en die kreeg de Duitser Jens Illmaier want die ving er donderdag enkele waaronder eentje van 47 cm.

Badge DMVBerichtje op 13.05 ontvangen van Jens Illmaier, kapitein van het Duitse team :

Hallo Paul,
ich möchte mich noch einmal im Namen der Deutschen Mannschaft für die Schöne Veranstaltung bedanken. Das wir nur ein paar Fische gefangen haben, dafür kann auch der Veranstalter nichts.
Liebe Grüße
Jens

Bedankt Jens.

top