newsflash

Laatste update 01.01.2021
(1e publicatie: 21.05.2011)

S & B Zeehengelclub Seawitch vzw

Contact Seawitch

Contactadres
Jean Geerts, voorzitter
Walemstraat, 175
2860 Sint Katelijne Waver (bij Mechelen)
tel: 15-20 26 10
GSM: 0473 46 19 14

Bankrekening Seaw.
IBAN code:
BE43 3200 2456 3201
BIC: BBRUBEBB

Ondernemingsnr.
424 790 417

ZESDAAGS KMI
WEERBERICHT KUST :

naar de Archieflijst onderaan het BCSA-BA NIEUWS

Nederland overtuigend winnaar van de tweedaagse
42e Nations Cup in Colijnsplaat (NL)


België eervol tweede.

Logo Luxemburg

De «FÉDÉRATION LUXEMBOURGEOISE DES PÊCHEURS SPORTIFS» sectie «PÊCHE EN MER» was weer aan de beurt voor de organisatie van de jaarlijkse Nations Cup; een meerlandentreffen tussen Duitsland, Luxemburg, Nederland en België. Ditmaal hebben zij geopteerd om deze wedstrijd van 17 t/m 20 mei 2012 in Nederland met Colijnsplaat als thuisbasis te laten plaats vinden. Als winnende club van de Beker van België 2011 mocht zeehengelclub SODIPA de Belgische ploeg vormen. Nederland was in deze 42e editie een klasse te sterk want met brio wonnen ze niet alleen het landenklassement, maar namen ook de 5 eerste individuele plaatsen voor hun rekening. Voor de tweede plaats werd het een nek aan nek race tussen onze mannen en de Duitsers, maar uiteindelijk waren het deze laatste die aan het kortste eind trokken. Dus België tweede, Duitsland derde en Luxemburg, dat zich op geen enkele moment in het debat mengde, werd vierde.

Ntiosncup 2012, het Sodipa gezelschapHet Belgische team, door Sodipa samengesteld,  bestond uit Marcel Audenaert, Marc Criar, Benny D'Hert, Robert Van De Wouwer en Steven Van Ostaede. Lea Lodewyckx stond als reserve ingeschreven en Ronny De Ranter werd door de Vlaamse vleugel van de BCSA-BA als kapitein aangeduid. Er werd vanuit Colijnsplaat gevist vanop 5 off-shore boten; de Asling, Rover, Quo Vadis, Annick en de Duikcharter, boten die ook voor Sportvisserij Nederland varen voor hun nationale boothengelkampioenschappen en waarop nu één deelnemer van elk land plaats nam. Er werd in 4 periodes van elk 75 minuten gevist met telkenmale een plaatswissel zodat op het einde van de dag iedereen elke visplaats aan boord bezocht had. Als bootcommissarissen fungeerden de meegereisde kapiteins; dus voor België Ronny De Ranter, voor Holland Wil Franken, voor Luxemburg John Palgen en voor Duitsland Jens Illmeijer. Luxemburger Robin De Sousa werd als de 5e bootcommissaris door de organisatoren ingezet.

Iedere deelnemer ontving hetzelfde aas; 800 gram leeglopers en 500 gram messschelpen. Daar moest zuinig mee omgesprongen worden en de kunst bestond er in dit keurig te verdelen over de vier periodes want je zou wel eens vlugger zonder aas kunnen vallen dan je lief is, zekerst met die vele ondermaatse scharren de 2e dag...

De eerste wedstrijddag kondigde zich niet al te goed aan. Er stond een aantrekkende ZW 4/5 en er werd besloten niet ver uit op zee te gaan. Er werd voor anker gegaan in de omgeving van de R1 ter hoogte van Oostkapelle. De visserij was redelijk te noemen en de vangst bestond vooral uit schar, bot en ook 2 leuke zeebaarzen. Die laatsten zorgden wel voor winst of verlies. De Nederlanders wonnen op elke boot en bezetten meteen de eerste 5 plaatsen in de dagklassering. De Duitsers volgde daarna en Ronny De ranter en André Biverpas op 11e plaats vonden we Robert Van de Wouwer als eerste Belg. Dus dit zag er absoluut niet goed uit voor ons en we werden meteen op achtervolgen gezet, maar er leefde toch een gevoel dat wij veel beter konden.

De tweede en laatste wedstrijddag kondigde zich gunstiger aan. De wind was gaan liggen tot een Z 3 en bijgevolg kon er naar de stekken van de Meerkerk gevaren worden. Daar werd het een snelle visserij door de vele scharren aanwezig temeer daar de minimum lengte voor schar in Nederland slechts 20 cm is...amper iets groter dan een postzegel ! Het werd nu super spannend op elke boot en alhoewel de Nederlanders weer sterk eindigden hadden we nu met Benny D'Hert en Robert Van De Wouwer toch twee booteersten. Marcel Audenaert was zelfs de beste boottweede en Steven Van Ostaede werd ook al boottweede. Marc Criar moest als bootderde slechts één enkele Duitser laten voorafgaan in het dagklassement. Gilbert Zangerlé Dus België 2e en kwam hierdoor op gelijke klassementspunten met Duitsland. Als dan nog bleek dat wij over een beter totaalgewicht beschikten en het dus zilver werd voor ons, ontstonden er bijna euforische toestanden aan de weeg ! Het was echt genieten en vooral 's avonds hebben onze mannen er een echt feest van gemaakt, zeker nadat onze kapitein Ronny De Ranter de trofee voor de 2e natie uit handen van voorzitter André Biver mocht ontvangen (zie foto). De voor ons belangrijkste resultaten vinden jullie onderaan deze pagina.

Een prima en foutloze organisatie van de Luxemburgse federatie en vooral van hun duivel-doet-al secretaris Gilbert Zangerlé... ere wie ere toekomt ! Gilbert is nu ook gedelegeerd secretaris-generaal van de FIPS-M en hij mag wel aanzien worden als de coming man van de FIPS-M.


In 2013 is het terug de beurt aan België om de Nations Cup te organiseren. Ook dan zal dit evenement vervist worden tijdens de Hemelvaartverlofperiode die volgend jaar tussen 9 en 12 mei valt. Wij hopen een extra gastland te kunnen schrikken om zodoende de beschikbare bootplaatsen optimaal te kunnen benutten, dus de organisatie betaalbaar te houden.

Sodipa Nations Cup 2012 in Colijnsplaat
Het SODIPA-gezelschap in Colijnsplaat. Vlnr: Voorzitter Mario Dobbelaere, Lea Lodewyckx, Benny D'Hert, Steven Van Ostaede (met pet), Marc Criar, Marcel Audenaert, penningmeester Guido Breemersch en Robert Van de Wouwer (onderaan gehurkt). Iedereen zeer content zo te zien !

We vermelden ook nog dat Sodipa voor het team + entourage op logistieke steun van Robbyfish mocht rekenen en dat zij enerzijds met kleding door BVBZ Rivanco en anderzijds met borduurwerk door Quality Embrodery gesponsord werden.

De individuele einduitslag

Plaats
Naam
Natie
Dag 1
Dag 2
Totalen
Goud
Van Bommel Louis
Nederland
1
1
2
Zilver
Ripson Ernest
Nederland
5
2
7
Brons
Verburg Sjaak
Nederland
3
4
7
6
Van De Wouwer Robert
België
11
5
16
8
D'Hert Benny
België
15
3
18
9
Audenaert Marcel
België
14
6
20
12
Van Ostaede Steven
België
13
10
23
15
Criar Marc
België
16
12
28

Landenklassering

Plaats
Natie
Dag 1
Dag 2
Totaal
Totalen
Totaal vissen
1
Nederland
1
1
2
87,930 kg
582 stuks
2
België
3
2
5
62,160 kg
485 stuks
3
Duitsland
2
3
5
59,490 kg
440 stuks
4
Luxemburg
4
4
8
48,530 kg
377 stuks

Bij gelijk aantal klassementspunten en daarna ook nog bij gelijke beste dagprestaties, primeert het hoogste totaalgewicht, zowel bij de individuele klassering als bij deze van het landenklassement (dus wat het geval was bij België en Duitsland)

Tenslotte: de trofee voor de zwaarste vis ging naar de Duitser Thorsten Petersen met een zeebaars van 0,950 kg

top