newsflash

Laatste update 01.07.2020
(1e publicatie: 21.05.2011)

S & B Zeehengelclub Seawitch vzw

Contact Seawitch

Contactadres
Jean Geerts, voorzitter
Walemstraat, 175
2860 Sint Katelijne Waver (bij Mechelen)
tel: 15-20 26 10
GSM: 0473 46 19 14

Bankrekening Seaw.
IBAN code:
BE43 3200 2456 3201
BIC: BBRUBEBB

Ondernemingsnr.
424 790 417

ZESDAAGS KMI
WEERBERICHT KUST :


naar introductie op webpagina van Marc Van Roie


Maandag 25 juli 2011, een dag om nooit te vergeten

door Marc Van Roie vanuit Breivikbotn (Sørøya, Noorwegen)

Maandag 25 juli beleefde we een dag zoals nooit van te voren. Ook al heb ik de heilbot stekken goed in kaart en durf ik stellen dat ik mijn mannetje kan staan wat betreft het vissen op heilbot, maar dat we er op slechts 4 uurtjes vissen 6 zouden vangen waarvan geen enkel onder de 20 en drie over de 50kg had ik nooit durven dromen.

Marc Van Roie met heilbotten 2011We waren nog geen 5 minuutjes aan het vissen toen ik een geweldige klap op mijn hengel kreeg. Boemmmmm ging het in de diepte. Meteen stond de Penn 160gr popping hengel tot in het handvat gebogen en in een hels tempo vloog de dynema door de slip van de VanStaal VS 250 molen, ik voelde direct dat dit een beste heilbot was. Met de gedachte aan wat vorige week bij Leo gebeurde, toen ging een gigant van een heilbot er zonder te stoppen 100m horizontaal vandoor om aldaar over de rand van een kloof naar de 125m te duiken met lijnbreuk als gevolg, gaf ik alvast een van de jongens aan boord opdracht om de boot te starten en eventueel koers naar het diepe te zetten moest ook deze heilbot die richting uitspurten.

Toen de platte zich na een dril van ongeveer 20 min voor het eerst toonde zagen we dat de 10/0 Owner haak van de Berklye 170gr jigkop stevig rond het harde gedeelte van de bovenlip zat en bijna onmogelijk kon uitscheuren. Deze haken buigen beslist niet uit en deze wetenschap was een hele opluchting toen de heilbot met enorme kracht terug naar onder dook. Dit herhaalde hij nog maar liefst 3x voor hij zich schijnbaar gewonnen gaf. Ik zeg schijnbaar, want toen we hem voorzichtig wilde gaffen voor de foto`s draaide deze zich en dook terug naar onder. Met als gevolg dat de gaf recht in de kieuwen belande i.p.v. in de bek. De heilbot verdween samen met de gaf in de diepte en toen ik hem een beetje later terug aan de oppervlakte had besloot ik om de harpoen te gebruiken om het dier zo snel mogelijk uit zijn lijden te verlossen. Eens dat de kieuwen bloeden stopt dit niet meer en hebben ze geen kans meer op overleven. Zonde, dit was niet de bedoeling en ik baal er echt van.

We gebruikte opzettelijk niet de heilbot lasso omdat ik net op de Noorse TV een programma over heilbot gezien had waar verteld werd dat grote exemplaren best niet bij de staart getild worden. Dan zou de kans groot zijn dat de rug breekt. Deze ervaring rijker wil ik in de toekomst proberen om de grote heilbotten buiten boord via het zwemplatform te meten en daar in het water te onthaken. Het gewicht kan tamelijk nauwkeurig via de lengte bepaald worden. Later aan land zou blijken dat deze platte bij een lengte van 170cm net op de kop 70kg woog. Zonder het bloed en vocht verlies zou dit een verbetering van het staande Belgisch record betekend hebben.
Misschien en wat ik hoop zit dit er het volgende seizoen wel in. Ik ben er klaar voor.

We vaarden terug naar het vertrek punt en nu was het de Giant Jighead met koolvis imitatie shad van Vladimir welke bijna meteen gegrepen werd door opnieuw een dikke heilbot. 
Ook deze ging er als een speer vandoor en toen we deze na 20 minuten eindelijk konden meten bleek deze 142cm lang te zijn wat ongeveer 40 a 42kg betekend. Deze platsmoel zwom gelukkig mooi en zonder problemen terug de vrijheid tegemoet. Prachtig is dat en het geeft een zeer goed gevoel zulke vissen gracieus te zien verdwijnen.
Nog geen 5 minuutjes later was het de beurt aan de broeder van Vladimir, Vlasimil welke na 10min een heilbot van dik 20kg langs zij bracht. Deze wist zich van de haak te slaan voor ik hem nauwkeurig kon meten, maar hij haalde zeker dik de 20kg.

Landen van een heilbotBijna niet te geloven maar mijn Berkley jigkop was nog niet terug bij de bodem en werd gegrepen door..... opnieuw een dikke heilbot. Gezien Vlasimil net zijn bot verspeeld had en ik er al zoveel gevangen heb, gaf ik mijn hengel aan Vlasimil zo dat deze ook eens kon voelen hoe een echte heilbot aanvoelt (ik ben er verslaafd aan). Ook deze gaf zich niet zo maar gewonnen en bleef steeds naar onder duiken. Het duurde dan ook een hele poos voor ik hem kon meten en kon bevestigen dat hij bij 151 cm 50 a 51kg moest wegen.

Opnieuw opvaren naar het richeltje bij het vertrek punt en, jawel, opnieuw knalde er een heilbot op Vladimir zijn hengel. weerom een krijsende slip en alles wees er op dat ook dit geen kleintje was. ik val wel in herhaling maar ook nu duurde het 20min voor we de vis konden landen. Deze had helaas het aas te diep geslikt en bloede aan de kieuw bogen. Hij of zei was 137cm en woog 38kg.

De volgende twee driften gebeurde er tot onze grote verbazing weinig of niets. Jane ving op een 460gr Cutbait een kabeljauwtje  welk net zo groot was als de Cutbait.

De volgende drift legde ik de boot net over het randje van de plaat en opnieuw was het Vladimir welke in de remblokken moest. Opnieuw had een mooie heilbot het aas gegrepen en opnieuw waren we getuigen van een fantastische dril.  4x ging de vis helemaal terug naar onder, 4x dat het materiaal het geweldig hard te verduren krijgt en 4x dat elk eventueel foutje afgestraft wordt. Maar ook deze vis van 162cm konden we ongeschonden landen en terug de vrijheid schenken. 162 cm betekent dat ook deze 60 a 62 kg woog.

Maandag 25 juli 2011 was de beste dag welke ik ooit beleefde en is een dag welke ik nooit vergeet.

Marc


Ter informatie van de webmaster: het huidige Belgisch record bedraagt 70 kg (lengte van 189cm), staat op naam van Roland Hendrickx en werd op 15.06.2008 rond Sørøya bovengehaald.

top