newsflash

Laatste update 01.10.2020
(1e publicatie: 21.05.2011)

S & B Zeehengelclub Seawitch vzw

Contact Seawitch

Contactadres
Jean Geerts, voorzitter
Walemstraat, 175
2860 Sint Katelijne Waver (bij Mechelen)
tel: 15-20 26 10
GSM: 0473 46 19 14

Bankrekening Seaw.
IBAN code:
BE43 3200 2456 3201
BIC: BBRUBEBB

Ondernemingsnr.
424 790 417

ZESDAAGS KMI
WEERBERICHT KUST :

naar introductie

Deal... here we come !

Traditiegetrouw trokken Jean en Paul tijdens het paasverlof naar Deal om er samen met hun Luxemburgse vrienden Gilbert Zangerlé en John Palgen op roggen en doggies te jagen. Normaal zou Ronny De Ranter er ook bij geweest zijn, maar die moest op de valreep  verstek geven en Gilbert Walravens stond meteen klaar om woensdagmorgen 7 april om kwart voor vijf bij de Jean in de Walemstraat mee af te reizen. doornhaai2

Uiteraard maakten we de oversteek ook nu weer met de shuttle via de eurotunnel en om half acht locale tijd waren we vanuit Folkestone al op weg naar Deal. Daar lag de Gary Ann, de nieuwe snellere en ook ruimere boot van onze schipper Dave Lawrence, gans beneden het keienstrand al vertrekkers klaar. Een uurtje later konden we in een zonnig weertje met weinig wind de hengels in de Trinity Bay van de Goodwin Sands al uitwerpen en kregen we reeds de eerste aanbeten van hondshaaitjes. 26 maatse zouden we er die dag bovenhalen na er toch wel een 20-tal kleintjes te hebben teruggezet.. Naar Deal gaan we in de eerste plaats voor roggen en we konden toch 5 mooie stekelroggen landen waaronder de Jean (toch weeral hij…) er eentje van een dikke 4 kg wist te verschalken. Ook een mooie gestipte toonhaai brachten we aan boord en tussendoor werd er her en der wijting aan een groot stuk haring of inktvis op een 4/0 haak gevangen. (Ongelooflijk hoe die beestjes dat allemaal binnenkregen, maar onze Jean had daarmee toch weeral zijn portie wijting, zijn zo begeerde vissoort).

De vangst van de dag was echter voor onze Gilbert die een stevige aanbeet kreeg want na wat geharrewar met al de lijnen en onderlijnen van de Luxemburgers kwam daar circelplots een uit de kluiten gewassen grijskleurige haai aan de oppervlakte. Eerst dachten we nog dat het om record toonhaai ging, maar de twee stevige (giftige) pinnen voor zijn rugvinnen overtuigden ons al gauw dat het om een “spurdog” of doornhaai ging. Volgens de schipper vangt hij er zo’n grote maar om het jaar want het beest van 113 cm lang woog wel 6,5 kg, slechts 720 gram verwijderd van het Belgische record. Doornhaaien zijn lekkere consumptievissen. Zij zijn levendbarend en vermits het om een “female” ging vonden we dan ook in de onderbuik een worp van een 8-tal zeer levendige kleine haaitjes, elk individueel verbonden aan een dooierzak die hen nog wel een tijdje zal voeden want we hebben de kleintjes teruggezet en hopelijk zal er wel eentje overleven. (zie cirkelafbeelding) Na de klassieke champagneheildronk aan boord van de Gary Ann aangeboden door John en na ons eveneens klassiek bezoekje aan de Kings Head pub keerden we zeer voldaan terug naar het vaste land… weeral een dag om niet te vergeten. 
  

champagneGilbert Walravens - Jean Geerts - Paul Phlips - schipper Dave Lawrence - John Palgen (Luxemburg) en Gilbert Zangerlé (eveneens van Luxembrug)

top